Jump to content
  1. Форумна дейност

1. Добре дошли!

Насоки, помощни теми и новини.

3.6k

Български субтитри за азиатски филми, сериали и аниме.

13.6k

1. Китайски, хонконгски и тайвански филми

Летящи кинжали и кунгфу тупалки... Спасявайте се поединично!

3.7k

Всички филми тук са с хепиенд... Дали?

9.5k

Щипка драма и малко екшън за цвят. Останалото е фантастика!

7.9k

Манджа с грозде от другите страни в Източна Азия.

999

1. 15.2k

Всички се юрнали да борят лошите, само Гил Донг дреме на сянка.

53.5k

Абе, Нао-чан, може ли да си такава будала?

17.3k

Необятни като водите, в които се върши всичко.

6.1k

1. 6k

Тук всичко е черно и бяло.

2.4k

1. Азиатска кухня

Какво да нагъваме и да посръбваме, докато гледаме любимата си драмичка?

947

Ново, интересно или полезно: от и за Изтока.

4k

Книги, коментари и статии за Далечния изток.

395

Вижте, за да знаете.

98

Развлекателните предавания по азиатските телевизии.

990

1. Културни прояви

Събития, фестивали и курсове по света и у нас.

3.6k

Място за класации, препоръки, сравнения, анкетни теми и други дискусии.

5.1k

Споделете вашите творения, вдъхновени от Изтока.

1.9k

Уговорки за сбирки и разни мероприятия.

4.8k

На всякаква странична тематика.

27.9k

1. Чекмедже

За темите, изпълнили своето предназначение.

1.8k

• Последни субтитри

• Потребителска статистика

• Общо потребители
      8872
    • Най-много онлайн
      8016

Най-новият потребител
    korean girl

• Последни мнения

• Сето и Дайчи Ватнабе в дорамата "Saikai" (по новела на Дай Йокозеки). В главните роли са Роман Такеучи и Мао Иноуе. Старт: януари 2026 г.  
    • Привет и добре дошла. Явно си истински професионалист и в музиката, и в педагогиката. Надявам се, че ще обогатиш форума ни с много смислени коментари за изгледаното. По питането за майка ти, корейски сериали се излъчват по бтв стори, но часовете за гледане не са особено удобни. Ако телевизията ви е интерактивна и може да се връща назад, може да ги гледа в по-удачни часове. Иначе има канал в телеграм, където се качват записи с дублаж. Ако тя умее да ползва приложението на телефон, може и там да гледа.
    • Здравейте, скъпи приятели на форума,   Искам да ви благодаря от сърце, че съществува това място — благодаря, че правите възможно да гледам любимите си корейски филми и сериали с български субтитри. Дълго време се задоволявах с немски субтитри, защото живея в Германия и в Netflix тук повечето филми са или дублирани, или с немски субтитри.   Но когато ви открих — всичко се промени: удоволствието от гледането стана много по‑пълноценно, по‑истинско, благодарение на вас — на всички, които поддържате тези страници и превеждате корейските сериали с професионализъм и любов.   За мен корейските сериали и музика не са просто хоби или развлечение.   Първо се запознах с тази музика чрез моите ученици по пеене, които обожават к‑поп и искат да пеят песни на любимите си певци. Влюбих се в нежното, емоционално и красиво пеене на корейските изпълнители и скоро след това започнах да гледам корейски драми — бях дълбоко развълнувана и станах техен голям почитател.   К-поп ми припомни по някакъв начин студентските ми години, когато в Музикалната академия срещах студенти от Корея. Познавах една студентка, която наричахме „Ким“. Тя беше много красива, нежна (както актрисите в к-драмите) и пееше прекрасно. Още си спомням завладяващия тембър на гласа ѝ, мимиката и изразителността ѝ, когато изпълняваше „Che faro senza Euridice“ от Глук. Това време с нея като състудентка остави трайна следа у мен.   След това имах възможността да се срещам с много корейски певци, като колеги или да ги гледам в постановки на сцена. Те винаги бяха прекрасно подготвени и с изключително красиви, изразителни гласове. В Германия има много корейски оперни певци, работещи в немски театри и опери.   От няколко години откривам Южна Корея чрез музиката и филмите ѝ. Това се случи благодарение на моите млади ученици по пеене (10 до 18 годишни), които желаят да пеят песни на BTS, Blackpink и други к-поп групи. Първоначално бях като в мъгла, защото познавах корейски музиканти и тяхната музика само от опит като оперна певица, но започнах да слушам тази музика, да чета за нея и постепенно, или всъщност доста бързо, се влюбих в нея — дълбоко и истински.   Като вокален педагог, аз не възприемам музиката и филмите просто като „консуматив“. Това е за мен изкуство и култура — нещо, което може да вдъхнови, да обогати човека и да даде смисъл в живота му, дори да го утеши в тежки моменти. Когато прочетох как е организирана „халю-вълната“ на корейската култура — стратегически подкрепена, развивана и популяризирана от правителството — изпитах огромно уважение към хората, които стоят зад това, и дълбоко възхищение към всички творци, които са избрали пътя на професионален музикант, който никак не лек.   Бих искала у нас в България да има поне отчасти подобна грижа и стратегия за културата и изкуството. Вярвам, че това може да вдъхнови хората, да поддържа духа им и да ги подкрепя в тежки моменти.   Преподавам пеене на деца, юноши и възрастни — и всеки път, когато виждам как музиката докосва душата им, осъзнавам, че не работя просто за препитание, а създавам усещане за смисъл, красота и принадлежност. Харесвам к‑поп, к-драма и филмите, не само защото са модерни, а защото вярвам, че зад тях стои уважение към изкуството, дисциплина и идеята, че културата може да промени човека. Ако чрез моята любов мога да вдъхновя и други хора — значи съм направила нещо важно и полезно за тях.   Постскриптум: Майка ми, която живее в България и е вече на около 80 години, обича да гледа сериали. Бих искала тя също да може да се запознае с корейски сериали. Знаете ли дали в България има начин да се гледат корейски сериали — по телевизията или чрез лесен за ползване интерфейс? За нея е трудно да работи с компютър. Ще се радвам на всякакви съвети, препоръки или опит. Благодаря ви отново, че сте такъв прекрасен и отзивчив форум!
  • Създай нов...