K-DramaFan, темата, която засегна, е чувствителна за мен. Изопачаването и манипулирането на историята е неморален акт, най-малкото, защото приписваш на покойници какво ли не, което те не са извършили, а и не могат да се защитят. Ако оклеветиш жив човек, той има право да съди клеветника, мъртвият - не. Почтеността в изкуството не означава ограничаване на творческата свобода. За живота на историческите личности, особено от древността, се знае малко и ако решиш да ги използваш за герои на творческите си инвенции, морално е да не променяш историческите факти. Няколко известни дати, маркиращи епохата, роднински връзки, да избягваш анахронизмите, да не пренебрегваш общественото отношение, отразено в хроники или народни предания и прочие маркери, между които авторите могат да отприщят въображението си.
Историята на Он Дал мога напълно да я приема. Той, макар и действително живял през 6 век от н. е., се е превърнала в легенда и приказен герой. Принцесата също. С краля и престолонаследника обаче, не стоят така нещата. И двамата са царували доста дълго и са били сред забележителните владетели на Когурьо. Това нищожество, наследникът (в сериала), е водил четири успешни войни с китайската династия Суй, устоял е на многобройни "военни операции" на Шила и Пекче, и е останал в народната памет като владетел, обичащ народа си. Впрочем, баща му също. Как са представени в сериала, няма да коментирам. Кралят на Шила беше обявен като Джинхън, макар че по това време отдавна управлява синът му.
Не знам за кого е изгодна подобна безсмислена историческа обърквация, но е вредна за историческата памет.
Спирам с догадките си, да не сътворя някоя конспиративна теория.
Той не се оттегли току така от прожекторите - имаше някакъв скандал - някаква жена го беше обвинила в сексуално насилие (със задна дата разбира се) - онивиниха го , но се оказа че цялото нещо се е случило в някакво студио за масажи, което е било параван за проституция.... а той съвсем доброволно и с желание си е отишъл там Ако не се лъжа жена му, която е известна балерина, загуби бебето им и мисля че това по- сериозно навреди на кариерата му.