Jump to content

• Последни субтитри

• Потребителска статистика

• Общо потребители
      8747
    • Най-много онлайн
      8016

Най-новият потребител
    AlexNiki

• Последни мнения

• ау все хубавци  е събрала тая Луси
    • @k-drama-monk, това го имаше сравнително наскоро – преди няколко месеца – или като идея, или като реализация, не помня точно, но ефект според мен няма как да има, хората просто не искат да четат и да поровят. Факт. Не искам да обиждам никого, може и форумът да се струва на новите объркващ, поне в началото, но едва ли това е оправдание. Десетки са примерите, в които точно под коментар, в който е обяснено за превод, се задава абсолютно същият въпрос. Има потребители, които питат едно и също на десет места, обясниш им и те си продължават по техния си начин в друга тема. Хубаво е, че все още се намират ентусиасти, които да им отговарят културно, но на мен лично все по-често ми писва да се чувствам като лелка от гише "Информация".    Освен това, да приемем, че започнем да го правим това с информирането, че предстои превод. Това само за нашите преводи ли ще важи? Непълноценно е. Ама и не виждам смисъл да се хабим и да ровим непрекъснато в сайтовете и групите на други преводачи и да виждаме какво обявяват за превод, та да допълваме тук. Абсурдно ми звучи. Да не говорим за единичните преводачи, за тези, които правят гугъл преводи и т.н.   За себе си съм решила да огранича това смилане и сдъвкване на информацията за всеки, който я чака наготово, без да си мръдне пръста сам да порови и да потърси, преди да пита: "А субтитри?" Това не води до нищо конструктивно. Този тип потребители ще продължат по абсолютно същия начин да чакат всичко наготово. Не от мен, мерси.
    • Скоро не сме писали в тази тема, затова ще пусна малко обновление.   Ще пиша, от къде да се гледат/свалят сериали/филми с английски субтитри. За руски не съм запознат.     За български би трябвало да е ясно. След смъртта на vbox7.com преводачите основно се пренасочиха към playtube.tv, който си има свойте трески за дялкане. ES и SD имат канали също в ok.ru, но там по-трудно се работи без регистрация. Поне търсачката може да се ползва и без сметка. Домакините ни също имат отлично поддържан канал във videa.hu, още от преди да закрият вибокса, защото в него много неща се цензурираха и сваляха. А това е и предпочитаното от мен място.   При маджарите се намира и канала на Вещиците, но той е скрит и неговите клипчета са достъпни само през Playtube. Същото е положението и с Февъра, но поне неговия канал е открит и няма нужда да го гледаш опосредствано за разлика от Вещиците .   Напоследък домакините ни качват и в tokyvideo.com . С това място имам малко опит, но ми изглежда читаво. Още май никой от другите преводачи не ги е последвал.   ~~~~   Първо, понеже корейщините са модни и не от вчера, а поне от осемнадесет години, то е пълно с платени услуги, които предлагат и такова съдържание, някои дори са специализирани само в него.   Netflix, Viki, VIU, Kocowa, Hulu, Disney+, Amazon Prime, Apple TV, Tubi TV, Samsung TV Plus, Pluto TV, BiliBili, Dailymotion, YouTube и дори Paramount Plus.   Ако не броим първия почти монополист, следващите няколко са точно такива, специализирани. Изобщо не е за учудване, че и Тубата е в списъка, защото много телевизионни компании предлагат там платени абонаменти (но има и безплатно, по-старо съдържание).   На повечето от другите места също се намира и безплатно съдържание. Например на BiliBili могат да се гледат много неща (на 480p) без една стотинка, все едно си в тубата, ама специализирана.   Виждал съм още поне две, независими услуги като AsianCrush и ODK. Никога не съм ги ползвал и не мога да кажа нищо.   Задължителната уговорка е, че, ако човек може да си ги позволи тях — Да ги ползва, защото уж помага на индустрията.   ~~~~   Едно предупреждение. Има едни нагли китайци, които се казват HiTV. Услугата е платена, но съдържанието е крадено!   ~~~~   Като цяло, в коя да е търсачка да се напише kdrama online, ще излязат множество резултати.   Човек още на първо търсене ще установи, че повечето места се имитират едно друго включително като имена. Например е много трудно да установиш, кое място наистина е Dramacool, Myasiantv, KissAsian, Watchasia, Runasian или DramaFever. Направо си е невъзможно. „Последователи“ има дори непрежалимия kdramahood.com .   И тук идва първия проблем. Слагаме си някакво място в отметките на интернетския навигатор и то изчезва след време. Местата крадящи съдържание по една или друга причина много често си менят адресите.   Затова е добре да се ползва някакъв источник на информация, какво и къде е отишло. В днешно време това се обявява най-вече в бившия Туитър и Редит.   Има едни списъци, които съм ги давал и преди.   Като, че ли най-актуално поддържания от тях да е FMHY .   Този списък между другото препраща и към една класация, където също има ценни попадения . Е, леко е омешано с платени услуги като Rakuten Viki, WeTV, iQIYI.   Първо ще погледнем местата за теглене. „Светата тоица“ са Dramaday, MkvDrama и Minidrama.   — Първия е така да се каже, официалния за ES. Където са дадени връзки за теглене в темите, които не са за торенти, почти винаги са те. Това е така, защото са свързани със създателите на Dramacool и Asianwiki.   — Вторите също се появяват по темите, но по-рядко. Те също имат място за гледане . Това между другото е и любимото място на Вещиците, така, че ако теглите техни субтитри и ги гледате с издания на MkvDrama, няма да сгрешите.   — Третото място е прочуто с това, че прави малкомерни издания по сегашните стандарти (480p).   Аз предпочитам nkiri.com (dramakey.com за китайщини) вместо Minidrama-та. Много по-удобно ми е.   Напоследък доста ползвам onlykdrama.fun, защото той предлага и двете — и гледане, и теглене, както пожелае човек. Но, както личи от името, там китайски продукции няма да се намерят.   ~~~~   Местата за теглене не са чак толкова много, но за сметка на това, има прекалено много за гледане, които са трудни дори само за изброяване. Няма и да се опитвам. Просто ще споделя няколко, които са ми направили впечатление.   Когато прекрасната @katomova написа горния коментар, мястото нямаше и две седмици. Но вече беше запълнено стабилно. Днес се разширяват и подобно на nkiri хвърлят оченце и към щастливите хълмове, а не само в азиатска посока. Това категорично стана най-популярното място за отрицателно време. Може би е защото тъкмо бяха турили катанеца на Asianc (info), но избуя бурно.   Предполага се, че след регистрация, може и да се тегли.   Освен това стана и може би най-взаимстваното място. Днес, колкото места можеш да видиш да са се кръстили Dramacool, толкова, ако не и повече се казват Kisskh. Но техни са само няколко имена като la, co, do, ovh и имаше още един, ама не се сещам в момента. Разните space, club и т.н. със сигурност не са техни, а ако нямат в заглавието си kisskh.* — съвсем.   На това място харесвам много неща включително това, че най-често субтитрите не са вградени, а отделен srt, освен това и потоците най-често са истински. Лошото е, че правят малоумни опити да ги „защитават“. В долния абзац ще стане дума, колко безсмислено е това.   Не отдавна попаднах на едни „красавци“ Asiaflix, които никъде не са се заявилили като kisskh, но цялото им съдържание е директно от там, другите дето се кръщават така, поне си слагат съдържанието на техни си места.   И като казах азиатски фликс, от много време харесвам asianflix.one, които ползват комбинация от wp и (платен) rumble. Други също ползват wp, а тези дори го ползват леко неумело, но одобрявам доставчика им, защото просто ми е омръзнало от разните измишльотини тип Dood и подобия, които се ползват на повечето места.           ще има още редакция    
  • Културни прояви

• Отново ще има събитие с азиатска насоченост в читалището в Княжево. „Япония в Проза и Поезия“ Дата: 24 септември 2025  Час: 15:00 Място: Камерна зала на читалището.   Споделям от фб страницата им:  
    • 36-ТИ ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2025 г.   Събитията ще се проведат от 1 септември до 30 ноември в 7 български града, с общо 23 прояви в рамките на тазгодишното издание на Дните на японската култура. Инициативата, която се утвърждава като едно от най-мащабните културни събития, свързващи България и Япония, се организира 1990 г. насам, от Embassy of Japan in Bulgaria / Посолство на Япония в България със съдействието на Nihon Tomono Kai - Клуб "Приятели на Япония в България" - 日本友の会. Цялата програма можете да намерите тук, както и във Facebook. 
  • Създай нов...