Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

Chosyu Five
長州ファイブ

Жанр: исторически
Година: 2006
Режисьор: Шо Игараши
Участват: Рюхей Мацуда, Акифуми Миура, Кенджи Уатанабе, Тетсуо Ямашита
Филмът е без субтитри, тъй като голяма част от диалога се води на английски език
Award: WorldFest Houston 2006 - Best Feature Film
IMDB

Резюме
След акустирането на Комадор Пери и неговите "Черни кораби" на японския бряг през 1853г., страната е поставена пред политическа дилема: дали да бъде отворена за чуждото влияние, или да се запази националната изолация, продължила толкова дълго време. Зад фасадата управлението започва да се разклаща. В този междинен период (краят на ерата Токугава), малцина успяват да се ориентират правилно и да погледнат напред в бъдещето. Тогава петима млади хора от от Chosyu (феодален клан, известен с построяването на замъка Хаги) тайно решават да напуснат страната (по онова време подобно деяние се наказвало със смърт) и да отидат да учат в Англия. Това са били хора с напредничави идеи и огромно желание да внедрят нововъведенията на Запада в Япония.
Филмът на режисьора Sho Igarashi разглежда съдбата на тези младежи, усмелили се да предприемат подобно опасно начинание и да поемат всички трудности и несгоди по време на дългия път до Англия.
Двама от смелите пътешественици се завръщат в родината преди останалите, тъй като кланът им бил в опасност.
Образованието, което Chosyu five получават в Англия (там огромна помощ и подкрепа им оказва професор Уилямсън), им дава възможност, след като се прибират у дома, да изиграят ключова роля в създаването на новото праветилство през ерата Мейджи.
Кои са Chosyu Five?
spacer.png
* Ito Shunsuke (Ito Hirobumi) - става премиер на Япония по време на Реставрацията Мейджи
* Inoue Mokta (Inoue Kaoru) - заема пост в правителството на страната
* Yamao Yozo (в ролята Рюхей Мацуда) учи в Колежа Андерсън и живее в Глазгоу между 1866 и 1868г. Той също се присъединява към новото правителство.
* Endo Kinsuke работи в правителството на Мейджи.
* Nomura Masaru (Inoue Masaru) е бащата на японските железници
:essub:

Сваляне с български субтитри :subs:: :click: :click:

Онлайн с български  субтитри  :click:

Сваляне с руски субтитри: :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми хареса! Изгледах го с руски субтитри.Тук
Започва с показване на брутална сцена със самураи, които нападат невинни чужденци в епохата на изолационизма в Япония.
В началото имаше сблъсък.
Геройство е да приемеш ценностите на един друг свят и да се опиташ да ги приложиш в собствената си държава.
Показани бяха предимствата на двата свята, а накрая имаше едно хармонично приемане един от друг на тези светове.
В началото показаха красотата на японските традиции: архитектура, кендо, чайна церемония, и всичко останало, а после се прехвърлиха в напредналия запад, който показаха също в най-добра светлина.
Извода който си направих е: "Да се учим един от друг, за да направим света по-добър".

Мисля, че освен исторически достоверен, филмът е и много модерен.

Светът сега е по-глобален отвсякога.Това е един сравнителен поглед между двете култури - изтока и запада.
Направен е скъпо, дори комерсиално, но е изключително забавен и интересен до самия край. Ако искате да видите самураи от клана Чошу, които виждат влак за първи път, гледайте го. Не е за изпускане.

Моментът в който един от тях бива нападнат от улични бандити в Лондон, а той намира една пръчка наблизо ми е много любим. Все пак беше Кендо майстор.
За щастие не е прекалено изпълнен с тъга по края на самурайската епоха, а внася оптимизъм, но тъгата все пак си я имаше; Рязането на косите беше много силен момент!

Безброй много емигранти има и днес по света за добро или за зло. Хубаво би било да не забравят родината си, както тези истински герои!

"Душата има свой собствен живот, и се нуждае от вълнения. Пътуването до далечни земи събужда душата.":

Цитат от филма.
cf7.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за линка! Надявам се да е полезен за желаещите да гледат лентата преведена, понеже все още други субтитри не се намират.

Чудесно е, че филмът ти е харесал! Той пресъздава една преходна епоха в японската история, която мен лично много ме раздвоява в симпатиите ми. Дали да подкрепя последните самураи и шинсенгумита, или да подам ръка на новаторското мислене? При всички положения, промяната не е дошла случайно и безболезнено, но пък изводът от нея е много верен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето още едно линкче за изтегляне с Руски субки, за които го знаят радост, че ще си го гледат :282: ...а филма доста ми хареса и до края се надявах да стане нещо между героя на Рюхей Мацуда и мадамата, какво да се прави романтична душа.. :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше много между тях двамата! Толкова беше хубава тази тяхната история. Много ми допадна разбирателството и приятелството им.

Мисля, че много се харесваха, но просто се налагаше той да си тръгне.

За единия от героите накрая изписаха, че се е върнал в Англия и е живял там. Дали пък случайно не беше за  Рюхей?

Относно двете епохи - симпатизирам на самураите, но явно не е било възможно нещата да си останат завинаги по онзи начин.

Колелото на историята се завърта и промяната е неизбежна.

Герои, които да се жертват и да доведат нещата до добър изход обаче е имало и ще има във всички епохи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за линка, веднага го тегля:-)) Укио, чудесно резюме.

Ще напиша мнение, но предполагам, че ще ми е интересен.

Ето го и мнението: Великолепен филм, великолепно направен, гледането беше удоволствие:-))

Интересен период от японската история. Като повече европейци и американци, си падам по самурайския период, но филми като този и първа част на " Училищна дъска" дават донякъде отговора на въпроса, как по дяволите, само за 100 години японците сложиха в джоба си водещи държави, технологии. При това, жестоко разгромени във Втората световна война.

Препоръчвам:-))

Бай дъ уей, някой ще го преведе

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря на Ная, която е превела дори и песните в рима.

Дано стихчето в 10-тата минута се хареса.

Константин Байрактаров сложи пръст в превода му и даде някои допълнителни интересни факта:

Принцеса Тацута е богинята на есента, също и име на река, дева и общ символ. За нея има много стихове:

Във филма стихът е следният:

"Если реку Тацута не там перейти -

Лишится алых листьев клен осенний.

Если же вовсе на берег другой не сойти-

Не достигнет слуха песнь оленья."

Не прекосиш ли рекичката Тацута там,

губи кленът алените си листа наесен.

Не стъпи ли кракът ти на брега отсам,

въобще не би дочул еленовата песен.

Той преведе дори и други подобни от японски автори за Тацута, за да стане още по-ясно:

/Съчинено, когато превалих планина Каинаби и видях есенните листа, плуващи по течението на река Тацута:/

Ето, дойде есента,

превалих планината Каинаби -

и на водната повърхност

в река Тацута полягат листа

като листчета с молитви...

(Киьохара-но Фукаябу)

Есенна песен

За път се стяга

в есента девата Тацута

и към всесилни богове

отправя тя молитви

с мириади алени листа

(Принц Канеми)

И неговото обяснение:

"Навлез в есента на живота си с чисто сърце, остарявай правилно, и твоите молитви ще са чути, пък, когато умреш, ще чуеш песента на надеждата и ще се преродиш... като слънцето."

Според мен Тацута е изпозвана за символ на есента на самураите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво, Танче! Много истински думи. Интересна е тази богиня-принцеса. Казват, че не е едно от важните божества, но очевидно притежава сериозна сила и хората я почитат много, особено тези, които имат малки деца, понеже носи здраве и благополучие. Всяка година тъче чуден гоблен от копринени нишки в багрите на есента. След това се превръща във вятър и издухва есенните цветове надалеч.

Кой е човекът, който е помогнал с превода?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много приятен филм. Тази част от японската история доста ми напомня за нашето Възраждане, пък и времево почти съвпадат. Знаех, че движението в Япония е от ляво по простата причина, че британска фирма е строила железниците, но винаги съм се чудила защо точно британска, а не са ги построили американците. Те доста напористо са се месили в политиката на страната, пък и са им били по-наблизо. Удивитено е как и петимата са изиграли ключови роли в модернизацията на Япония. Имали са достатъчно воля и предприемчивост, усетили са духа на времето и нуждата от нов курс, по който да поеме тяхната феодална държава, за да бъде равностойна на останалите. Май днешният ни свят има недостиг именно от идеалисти и визионери.

Този инцидент с чужденците в началото на филма, известен като "инцидента в Намамуги", е доста интересен. Спомням си, че с него започваше и романът "Гай-джин" от Джеймс Клавел.

Има няколко версии какво точно е станало, но най-популярната е, че току-що пристигналият от Шанхай британски търговец Чарлс Ричърдсън, незапознат с местния етикет, се е държал арогантно и непочтително, докато край него е минавала процесията на Хисамицу Шимазу. За нещастие, Шимазу е бил един от най-могъщите даймьо в Япония и охраната му не се е поколебала да се разправи с чужденците. Освен, че събитията се случват горе-долу по същото време, когато Петорката заминава към Англия, връзката е и че Шимазу е господарят на Сацума, чийто владения обхващали голяма част от остров Кюшу. Групичката новопристигнали японци, с които се сбиха Йодзо и Якичи в кръчмата, беше пратена именно от Сацума.
Владението Сацума е било като държава в държавата. Неговият даймьо е имал най-голяма автономия от всички останали. Мощта на клана се дължала предимно на факта, че в началото на 17 в. кралство Рюкю (днешна Окинава) става техен васал и от островите са осъществявали търговия с Китай, като по този начин заобикаляли изолационната политика на страната. Последните даймьо на Сацума са били основни фигури в свалянето на шогуната и установяването на дипломатически отношения с чуждите държави (тайгата "Ацухиме" е точно за тези събития). Историята с убитите англичани прераства в двудневната война между Англия и Сацума, породена от отказа на Шимазу да изплати компенсации за мъртвите чужденци. Всичко приключва с обстрелването на столицата им Кагошима и капитулацията на Сацума. Всъщност, след тези събития отношенията между владението и Британската империя прерастват в приятелски и дори стават съюзници. Макар че инцидентът в Намамуги на пръв поглед е проява на омраза към чужденците, факт е, че от всички провинции именно Сацума, чрез дългогодишната си политика (още от акостирането на американския командир Матю Пери през 1854 г.), има най-големи заслуги за отварянето на Япония към света.

Забравих да благодаря на ukio за темата и на naia за чудесния превод. Благодаря ви, момичета!

Редактирано от o6ina
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

o6ina :-))

Чуден спойлер, и във връзка с него ще добавя нещо за Сацума. В предишния сериал " Буря",  са преплетени съдбите на Рюкю и Сацума, влиянието на Китай, но от гледната точка на Рюкю/ Окинава/.  Същите събития, но от гледна точка на Окинава:-) Сериалът е легенда и измислица, но събитията - не.

Ей затова ме радват преводите. Научаваш толкова интересни неща.

Точно затова ме грабна филма. И благодаря, че ми го предложи, Таничка.

Следващият,  който изгледах беше сериалът за Антарктида с Кимура.

Той пък е на границата между  "Мейджи" и " Шова" , та до  наши дни. Все преломни моменти...

Много уникални хора.. различен свят. Въпреки бедността, да се докажат...За да дадат път на децата си. И Бъдеще.

Много ме накефи това.  Хората умеят да създават легенди... 

Ние умеем да създаваме идиоти, които плюят легендите ни.

И не ги спираме, това е най-лошото.

Съжалявам, мила, дълго време мислих, написах много неща в ума си по японската тематика, но оставам само с това.

И благодаря, че ни гледате и подкрепяте.:-))

ukio, о дааа,

написала съм го и в кредитите:-))
Константин Байрактаров, не зная дали ни чете, но Му благодаря.

Аригато.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове