Jump to content

Blackboard ~Jidai to Tatakatta Kyoushitachi (2012)

Recommended Posts

spacer.png
Blackboard ~Jidai to Tatakatta Kyoushitachi
Part 1 "Mirai"

Телевизия: TBS
Излъчена на 5 април 2012 г.
Формат: танпацу
Участват: Шо Сакурай, Аои Накамура, Суда Масаки, Номура Шухей, Ошима Юко, Андо Сакура, Рие Миязава, Сузуки Фуку
Субтитри: английски

Резюме
Първи епизод от 3-серийната мини драма на TBS, която разказва за съдбите на трима учители, живели в различни периоди от японската история.
Началният сегмент е посветен на войната. Шо Сакурай е в ролята на преподавател, който вижда бъдещето на Япония чрез участието на младите хора във военните действия. В края на 1945г., след като самият той е бил на фронта и е изгубил дясната си ръка, учителят започва да преосмисля възгледите си за света. Той решава да направи среща на стария клас, който не е успял да завърши училище, но много малко от неговите ученици се отзовават на поканата. Повечето от тях са послушали апела му и са дали живота си за родината.
Много добра актьорска игра. Отличавам ролята на Аои Накамура, който ме изненада приятно с персонажа си.

spacer.png
Part 2 "Ikiro"

Излъчена на 6 април 2012г.
Участват: Коичи Сато, Шида Мираи, Шота Сометани, Юя Ендо, Кенто Хаяши, Шиори Канджия, Тае Кимура
Субтитри: Английски

Резюме
Трите сюжетни линии са свързани, благодарение на някои от героите в предходната част.
Тук един от малките ученици на Шо Сакурай вече е пораснал и сам е станал учител.
Историята ни пренася през 80-те г. на 20-и век, когато Япония е свободна страна, но учениците водят собствени битки в клас. На главния герой се налага да се справя с насилието сред подрастващите и да прилага съответните мерки, които на останалите преподаватели се струват пресилени.
Вторият сегмент се оказа още по-силен. Възхитително представяне на Сато Коичи, Шида и Кенто. Сато и Шида са играли баща и дъщеря преди и отлично се познават. Затова всичко изглеждаше толкова реалистично на екрана. Кенто Хаяши отново безупречен, този път в ролята на син на учителя. Ендо ме порази. Колко се е променил в последните години! Не е истина!
Видях градация във втория епизод и това ме накара да мисля, че последната част ще бъде още по-силна. Нямах представа, колко правилно усещане съм имала...

spacer.png
Part 3 "Yume"

Излъчена на 7 април 2012г.
Участват: Нао Мацушита, Камики Рюноске, Като Шигеаки, Тоши Такеучи, Накагава Тайши

Резюме
Третата част се наричаше Мечта и разглеждаше обучението в наши дни.
Главната героиня беше изправена пред стената на мълчанието от страна на учениците си, но успя да намери сили да продължи, за да помогне на себе си и на подопечните си.
Нао Мацушита беше невероятна! Никога не съм я гледала в някаква свръх добра роля, за да я запомня като талантлива актриса, но сега с един удар промени мнението ми. Също като Такако Мацу в Кокухаку. Явно училищните роли могат да бъдат ключови и за по-големите артисти, не само за децата.
Епизодът беше много емоционален, дори и непреведен, най-силната част от трите. Разплака ме така, както умеят да го правят японските ученически драми - от дъното на душата.

Линк към трите части

С руски субтитри

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички три части са добавени. Само първите две имат английски субтитри, но третата се гледа лесно и разбираемо.

Препоръчвам това интересно заглавие. Винаги има какво да се научи от подобни спешъли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Английски субтитри: Част 1 , Част 2 и Част 3 и руски

Много затрогваща драма! Явно наистина за японците, образованието е най-важно, а всеки ученик помни своя учител.

Може ли някой да ми препоръча подобни спешъли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Великолепно! След толкова време, някой все пак се е сетил да събне и третата част!

Мога да препоръчам филмът, който вчера изгледах. Той също е много трогателен и е история за дълбоката връзка между учителка и ученици - Линк

Дорами по темата има доста. Изборът е голям.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прекрасен филм! Три отделни филма, събрани в едно.

И гледани отделно, и като цяло хващат за гърлото.

Особено първи епизод на моменти е труден за гледане от емоционална гледна точка.

Препоръчвам го:-))

Сега виждам че съм го гледала тази година, месец февруари, с руски суб и на трите части:-))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Върховно! Страхотна си! Много поучителни истории. Иска ми се да ги пуснат по наши телевизии.

Чул те господ. Имам чувството, че нашите телевизии сериозно са решили да ни накарат да затъпеем. Вместо да дават американски филми, в които има само насилие или турски сериали, в които героите само плачат и ти става тъпо още на петата минута(баба ми ги гледа ужас) да пуснат някой хубав стойностен азиатски филм/сериал. Пък ако бабите са проблема то има и азиатски сериали с 50 и повече епизода  :D

Частите мислех да ги почвам, но щом Ная е решила да ги преведе ще си изчакам чинно превода. Аригато Ная  :bow:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове