РОЗОВ СВЯТ
/23.01.26 ГОД./
САША И ИГОР
*Проектът засяга теми, които може да се сторят тежки за четене. Моля, да се има предвид.
Саша се доближи и устните й упражниха съвсем лек натиск върху неговите. Беше като техен поздрав, но и чудовищно интимно. Далеч извън сексуалното. Закодирано толкова дълбоко в душите им, че само те разбираха какво е чувството. Някой толкова счупен отново да има доверие в някого. Игор се улови, че никога не правеше първата крачка, ала и никога не се изморяваше да следва.
- Знаеш ли коя е любимата ми приказна история? - Игор поклати глава. Беше свикнал с рандъм въпросите. Ако нещо ставаше в малката глава на тази дребна женица, то той щеше да узнае съвсем скоро. - Представи си, как градиш връзка с някого. Влюбваш се, само за да откриеш, че този човек го няма. Живял е и страдал, когато ти не си могъл да сториш нищо. Далеч преди твоето време. И се е запазил само хубав спомен. Една перфектна цялост, която да гори в сърцето ти, докато си жив. Романтикът в мен се беше размазал. А коя е твоята любима приказна история?
- ''Червената шапчица''.
- Знам, че не е. Мога да позная по очите ти, когато лъжеш. Като стъкло са. Коя е? Кажи ми честно...
- Добре, честно-спомените от когато майка ми ми е чела приказки, са гадни. Всяко едно заглавие е трудно за преглъщане и засяда в гърлото ми, все едно се опитвам да изям книгата. Искам да забравя, че изобщо съм бил дете. - Емоциите на ограбеното момче бушуваха и той стискаше безсилно юмруци на плота, абсолютно беззащитен в своя собствен дом.
- Бил си прекрасно дете, Игор. Дете, което заслужава да има спомени. Приказките не са виновни за действията на хората. Не позволявай на един човек да диктува всичко в живота ти. Аз също съм жена, но съм различна от нея. Не целият ти живот тогава е била само тя. Позволи на тези частици от спомените ти да останат, и премахни онези, които не харесваш. Преструктурирай ги. Малко по малко. И най-вече-прости на себе си. Не си сторил нищо грешно. Искам да запомниш единствено този финал: 'И заживели щастливи'. Нашият финал.
Прегърна го топло като прилив. Изпод тениската й можеше да усети как бие сърцето й. Саша го изграждаше незабелязано. Ненапористо претворяваше ръбове, които биха порязали всекиго. Даваше му увереност и го караше да харесва неща в себе си, които все ще не можеше да назове с точните имена. Магьосница.
*Тези двамата се появиха отново при мен. В момента работя по завършването на третата арка с друга част от героите, но се радвам когато ми напомнят за себе си. Справят се добре. Странно е, как всеки дълъг проект ми отнема по 10 години преди да го завърша. Тук са три различни истории-ще е обстойно пътуване. Нямам нищо против. Това е проект, с чието списване напълно осъзнато релаксирам и лекувам травми. Носи ми невероятно спокойствие и ме изпълва с обич и топлота. Когато дълго си оцелявал и съществувал, е приятно да си напомниш, че си отново човек. Можеш да имаш маниери, а не само инстинкти. Не мисля че съм изпитвала толкова благодарност в живота си, колкото изпитвам в последните две години. Мълчанието и липсата на действие понякога означават прогрес и стъпки напред. Щастието обича тишината.
Скъпи приятели, заповядайте да отпразнуваме заедно Годината на Огнения Кон!
Читалище „Братя Миладинови – 1917“ съвместно с Азиатски клуб „Eastern Spirit“ Ви канят на културно събитие, посветено на китайските традиции, изкуство и кино.
Очаква Ви богата програма, която ще Ви потопи в атмосферата на Китайската нова година чрез презентации, демонстрации на традиционни изкуства и прожекция на съвременен китайски филм.
Кога: 8 февруари, неделя
Начало: 14:30 ч.
Къде: Камерна зала, етаж 2
Вход свободен
⸻
Програма:
14:30 ч. – Посрещане на гости с традиционен чай
14:45 – 15:00 ч. – Официално откриване на събитието
15:00 – 15:15 ч. – Презентация за китайската култура и традициите около Китайската нова година
15:30 ч. – Демонстрация и представяне на китайска чаена церемония
16:00 ч. – Презентация за класически техники за рисуване в Китай
16:15 ч. – Дегустация на джяо дзъ (традиционни китайски пелмени)
16:30 ч. – Прожекция на филма „Запали звездите“ (2022)
⸻
По време на кратките паузи между отделните части на програмата гостите ще могат да изработят хартиени пожелания за новата година. При възможност ще бъде представена и калиграфия.
⸻
За филма „Запали звездите“ (2022)
Филмът разказва трогателна история за неочакваното приятелство между циничен погребален агент и малко момиче, което внезапно се появява в живота му. Срещата между двамата постепенно променя възприятията им за загубата, семейството и смисъла на човешките взаимоотношения.
„Запали звездите“ съчетава деликатен хумор и силни емоции, като разглежда теми като отношението към смъртта в съвременното китайско общество, приемането на болката и значението на човешките връзки.
⸻
Очакваме Ви да споделим заедно празника!