Филмът като цяло много ми хареса — определено 10/10. Гледах го основно заради Park Sung Hoon, защото ми беше интересно да видя как би се справил в хорър филм, и честно казано — справи се страхотно. Играта му беше убедителна, реакциите му изглеждаха напълно реални и на моменти направо ме накараха да настръхна.
Още от самото начало филмът създава напрежение, което постепенно се усилва. След като екипът влезе в болницата „Гонджиам“, атмосферата рязко се промени — всичко стана зловещо, напрегнато и истински страшно. Начинът, по който бяха заснети сцените, беше много добре направен — камерите, осветлението, сенките… всичко допринасяше да се потопиш напълно в обстановката.
Хареса ми и как в началото всичко изглеждаше нагласено и подготвено само за гледания и съдържание, но после изведнъж нещата станаха реални и ужасът започна наистина. Това обръщане беше направено много умело и изобщо не изглеждаше изкуствено.
Актьорите играеха естествено и реалистично, без преиграване, което прави филма още по-въздействащ. Единственото, което все още не мога да си обясня, е моментът със стая 402 — когато се опитаха да разбият вратата отвън, а изведнъж се оказаха вътре. Гледах го няколко пъти и все още не мога да разбера как стана това. Аз по принцип съм голям фен на хорър филмите, трилърите и екшъните — обичам напрежението, мистерията и дори сцените с кръв и убийства, и този филм напълно отговори на очакванията ми. Атмосферата беше силна, историята — увлекателна, а краят ме остави с усещане, че и след надписите нещо зловещо все още дебне. Gonjiam: Haunted Asylum е от онези филми, които остават в съзнанието ти и ти напомнят защо обичаш хорър жанра.
Gonjiam: haunted asylum (곤지암)
Страна: Южна Корея
Премиера: 28 март 2018г.
Времетраене: 94мин.
Жанр: хорър, мистерия
Режисьор: Jung Bum Sik
Субтитри: български
AsianWiki
Участват:
Wi Ha Joon като Ha Joon
Park Ji Hyun като Ji Hyun
Oh Ah Yeon като Ah Yeon
Moon Ye Won като Charlotte
Park Sung Hoon като Sung Hoon
Lee Seung Wook като Seung Wook
Ryoo Je Yoon като Je Yoon
Park Ji A като директор и призрак на болницата
Резюме:През 1979 г. 42 пациенти в психиатричната болница Гонджиам се самоубиват, а директорът на болницата изчезва. Слухове и странни истории за вече изоставената психиатрична болница Гонджиам изобилстват. Интернет водещ и още 6 души решават да влязат в изоставената болница, за да изпитат необуздан страх. Те започват да излъчват видео на живо от вътрешността на болницата..
✯Награди✯
✯2018 (39th) Blue Dragon Film Awards -Best Film Editing
✯2018 (55th) Daejong Film Awards - Best Editing
Онлайн с български субтитри
Прочетох горните коментари и видях новата визия на Темин. Тази промяна е неочаквана и на мен лично ми изглежда доста различен. Сякаш е друг човек. Все пак се отнася до лицето, което е едно от основните характерни неща за всеки. Трудно ми е да го гледам с този променен нос. Всеки е свободен да избира за себе си. Не го съдя, но за мен лично естественият му нос си беше съвсем добре. Харесваше ми с него. Не знам какво го е провокирало да направи подобна промяна, но се надявам да не е продиктувана от проблеми със самочувствието и съмнения относно външния му вид, но в повечето случаи именно това е главната причина човек да прибягва до такива промени.