Jump to content

Манга - указания и насоки


Blue_Moon

Recommended Posts

Манга 漫画

Манга е японската дума за комикси и карикатури. Създателят (авторът) на манга се нарича мангака. Извън Япония думата се употребява за означаване на комикси, създадени в Япония. Мангата има почитатели от почти всички социални слоеве и възрастови групи. Темите, които се засягат в манга творбите, са разнообразни: спорт, романтика, историческа драма, комедия, фентъзи, научна фантастика, мистерия, ужаси и др. Мангата обикновено се създава в черно-бял цвят, понякога с изключение на кориците и първите няколко страници. Причините за това са няколко: свързано е с традиционната японска живопис, а освен това значително опростява създаването на комикса. Въпреки това съществуват и изцяло цветни манга произведения, а в някои случаи и традиционно черно-бели манга творби имат и празнични броеви, които са цветни.

История
Още от самото зараждане на японската култура съществуват рисунки, наподобяващи по идеи и структура днешните манга комикси. Археолозите са открили плочи с подобни изображения дори в древни японски гробници. От 12 век в Япония се появяват сатирични рисунки и картини с хумористичен характер. Особено изкусен в този вид изкуство е бил японският художник Хокусай, живял в началото на 19 век. Той създал книжка от черно-бели скици, които нарекъл манга -> mahn-gah (нахвърлени рисунки). В съвременната Японска история, този термин, описва малките черно-бели книжки, които описват серия от историйки. "Графична новела" е най-пасващото описание на "манга", въпреки, че мангата не е като западните комикси. След 1868 г. Япония започва развитието на модерната медийна комуникация, включително вестници и списания. В тях за първи път се появява мангата. Но най-значителният напредък в този вид изкуство идва след края на Втората световна война, когато окончателно се формира модерната манга като вид изкуство. С други думи, съвременната манга, която се разпространява в момента, е мангата, която се е появила след ВСВ. Този вид манга има вече половинвековна история.
Съвременната манга води своето начало от Осаму Тезука. През 1947 г. Тезука взима книгата на Робърт Луис Стивънсън „Островът на съкровищата“ за вдъхновение за манга версия на книгата, наречена „Новият Остров на съкровищата“. Тази творба веднага става бестселър с тираж 400 000 копия. По това време Тезука е деветнадесетгодишен студент по медицина. Новият Остров на съкровищата има зачатъците на новия синтаксис на мангата и има огромно въздействие върху новото поколение манга артисти (мангаки). Самият Тазука продължил да рисува манга до своята смърт през 1989 г.
За разлика от повечето комикси по света, мангата се характеризира със силно застъпване на техническото майсторство и оформянето на отделните визуални елементи (вкл. вниманието към детайлите), които съставляват комикс панелите. Мангата често по-добре илюстрира душевните състояния и емоциите на персонажите от други видове комикси.
Мангите са с характерен графичен стил и оформление, особено уникален в частта за формите на човешката анатомия, по които силно се различават от другите комикси. Такива черти на мангата включват по-големи и заоблени очи, голямо разнообразие от лицеви физиономии, както и редица графични знаци (често изписвани върху или близо до лицето на персонаж), които изразяват определени емоции.

Как се чете манга?

Посоката на четене на манга е отдясно-наляво и отгоре-надолу. ( ←↓)

1c4184b73438a53b.jpg

Ето още един пример: ( ← ↓)

30b9193fcc7a94a5.jpg


*Manhwa/Манхуа - корейски комикс. Чете се отляво-надясно.
*Manhua/Мануа – китайски комикс. Чете се отляво-надясно.
*Webtoon – чете се отгоре-надолу.


Жанрове: Shonen, Shoujo, Mecha, Josei, Sеinen, Bishoujo, Bishonen, Action, Adventure, Sci-Fi, Comedy, Romance, Drama, Mystery, Horror, Ecchi и др. Описание на жанровете тук.

*Ongoing – мангата все още не е завършена и излиза в момента.
*Complete – мангата е завършена.
*Oneshot – много кратка манга. По принцип е само 1 том – от 1 до 4 чаптъра(глави).Полезни връзки:

MangaUpdates е изключително полезен сайт, в който може да намерите информация за почти всяка манга. Всякаква информация: резюмета, колко тома е, дали е завършена или онгоинг, дали е преведена цялата, мангаката и т.н Има информация за групите, които превеждат съответната манга, както и линкове към сайтовете им. Също така има списък с мангаките(авторите), броя заглавия, които са издали и жанровете, в които творят и т.н. Има всичко.^^

Сайтове за четене онлайн на манга:

Български: Тук

Чужди:


MangaReader

Mangafox

Tenmanga

Mangahere

Mangatraders

Mangapark

Mangarush

Mangavolume

Anymanga

Mangago

Manga.animea

*Лично аз използвам най-много mangafox, mangareader и tenmanga.

Манга на руски:

Readmanga

Rutracker

Animanga


Сваляне на манга:

Колегите от анимеса качват голям брой заглавия в датата. Тук са дадени връзки. Браво за труда!
В раздела има тема и за преведените манги на български. Също така можете да теглите манга и тук.

Манга може да свалите и от някои от сайтовете на превеждащите групи. Пример: Easy Going Scans –тук.

Сега искам да обърна повече внимание на една чудесна програма - DomDomSoft Manga Downloader. Може да я свалите оттук. Сваляте, инсталирате и сте готови. Много е удобна и лесна за ползване, също така е безплатна. Сваляте манга колкото ви душа иска. В настройките избирате сайтовете, от които да сваляте, папка/директория, в която да отиват/да се свалят, дали да са компресирани или не, формат и т.н. Много лесно се настройва, но ако се затруднявате - тук има скрийншотове за улеснение.


Програми за четене на манга:

След като сме свалили мангата ни трябва програмка, с която да я четем.
Ето няколко:

Cdisplay – свали оттук.

MangaReader – свали оттук.

MangaMeeya - свали оттук.

На мен любима ми е Cdisplay и предимно нея си ползвам. Супер лека и удобна. Да не се учудите, като я отворите, ще ви излезе бял екран. Натиснете десен бутон на мишката и ще се появи менюто.^^ Понякога ползвам и MangaReader, също добра програма, но навика си ми е да използвам Cdisplay.

Направих тази тема за улеснение на всички, които за първи път започват да четат манга. Дано да е полезнa. ^^
Ще се радвам всички да се включите и да споделите, откъде четете/сваляте, какви програми ползвате, всякакво инфо свързано с мангите и т.н.. smile.gif п.п.Благодаря на включилите се.^^
 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Първо Браво за темата :yes: и Аригатоу Blue_Moon.

 

Аз от скоро почнах да чета манги и то изцяло по твоя вина ей :kiss2: .

 

По принцип не ги тегля, а ги чета online защото в момента наблягам на One Shot и ги чета от: Тук и Тук, също и от някой от посочените по-горе линкове, а за сваляне (до сега ми се е налагало веднъж и то за да преведа манга (за домашна на братчетка ми)) и я свалих от: Тук

 

Още веднъж :thanks: и ще пробвам твойта програма за четене :D

Link to comment
Share on other sites

Djehii, мисиии. :kiss2: Изключително много се радвам, че се присъедини към редицата на манга-феновете. :kissx: Признавам си - виновна.^^

 

Много добре се беше справила с превода на мангата! Продължаваш в същия дух! ^^ Хуайтинг! :kiss2:

 

Мерси за линковете, ще добавя и тях.^^

Link to comment
Share on other sites

И още един линк за тези, които не обичат да четат онлайн.

Тук се намират всички манги, които се превеждат на руски. Дадени са линкове към сайтовете на преводачите, а на тях се намират линкове за сваляне на отделните манги.

Сложно го обясних, дано ме разбрахте. <_<

Link to comment
Share on other sites

Още два-три линка за любителите на онлайн четенето. Сайтовете които основно ползвам са изброени в първия пост, но в тези намирам заглавия, които вече са свалени от големите такива/лицензирани са/ Ето два за четене онлайн:

mangaeden.com,

mangastream.to

unixmanga.com. (от този може и да се чете и да се сваля)

И трите не изискват регистрация!

 

Тези нарочно ще ги оставя в спойлер, защото са за raw заглавия и ако модераторите преценят, че са излишни да ги изтрият :)

 

тези са ми когато превода на някоя манга/манхва се забави прекалено много или е дропната пък нямам търпение да разбера какво става/вие пък може да искате да си тренирате езика :P /-за сваляне основно на шоуджо и романтика/най -бавно им излизат релийзите-групите започват едновременно много заглавия и ги зарязват по някое време-/корейски език//, сваля се с парола, но е дадена-

han-file.blogspot.com

love-manhwa.blogspot.com

за онлайн"четене" на уебкомик

comic.naver.com,media.paran.com/cartoon/.

 

Link to comment
Share on other sites

Нещата доста се промениха и някои сайтове просто затвориха, появиха се обаче нови и общото е, че почти всички вече включват опция за четене като при уебкомикси- зарежда се целия чап и се чете вертикално. Наскоро попаднах на сайт, май се нарича агрегатен, който първо е само за уебкомикси( освен, че се четат отгоре надолу, за разлика от традиционните тези са цветни) и поне първоначално беше основно фокусиран върху китайски заглавия тоест Manhua . Явно откриха, че само така няма да ги бъде и започнаха да качват и Manhwa.  Новичък е и постоянно нещо се променя и обновява, но е идеален за хора, които търсят само такъв тип.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

И Мангастрийм затвори. Ето "официалното" съобщение:

Цитат

 

A decade of illegal scanlation of WSJ titles is coming to an end as Mangastream has decided to shut down its website. The site has decided to stop working on providing raw scans of One Piece and other WSJ titles for eternity. Following them, JaminisBox has also announced shutting down scanlation of all WSJ titles.

Mangastream website is entirely down even their tweets have been deleted, and the account has been made private. Meanwhile, JaminisBox has put an announcement regarding their future services on discord.

 

RIP, в продължение на десет години предлагаха качествени сканове и добър превод. Тъжното е, че покрай заглавията на Шонен Джъмп, които най-накрая  онлайн официална версия(там нещата направо по нашенски станаха, откакто се чу до пускането минаха има няма пет ако не и повече години и японците загубиха челното място докато се натуткат<_<), ще увиснат шоджо заглавията на Shueisha, които за сега нямат място в онлайн версията. За Йона и Шираюки ще продължавам да следя роу вариантите, дано и те не зачезнат, все пак са в друг сайт.

 

Официалната свободна версия на Джъмпа - mangaplus . Дано да продължат, да си върнат читателите и да увеличат заглавията.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...