Jump to content

Shunji Iwai (Шунджи Ивай)

Кой е от следните филми на Ивай, ви харесва най-много?  

15 гласа

1. 1. Кой е от следните филми на Ивай, ви харесва най-много?

• Undo
      0
    • Love Letter
    • Picnic
    • Swallowtail Butterfly
    • April Story
    • All About Lily Chou-Chou
    • Hana And Alice
      0
    • Bandage
      0

Recommended Posts

Shunji Iwai

spacer.png

Име: Shunji Iwai (岩井俊二)

Роден: 24 Януари 1963

Кръвна група: O

Зодия: Водолей

Професия: Режисьор

Роден град: Сендай, префектура Мияги

Университет: Yokohama National University (завършил 1987)

ФИЛМИ:

Sekai no Owari kara (2023) (режисьор)
Last Letter (2020) (сценарист и режисьор)

The Ringside Story | Ringusaido Sutori (2017) (актьор, гост поява)
The Bride of Rip Van Winkle | Rip van Winkle no Hanayome (2016) (сценарист, режисьор и продуцент)
The Case of Hana & Alice | Hana to Arisu Satsujin Jiken (2015) (сценарист и режисьор)
Friends after 3.11 (2012) (режисьор)

Vampire (2011) (сценарист и режисьор)

Bandage (2010) (сценарист и продуцент) 

Halfway (2009) (сценарист и продуцент) 

New York, I Love You (2008) (segment "Shunji Iwai") (режисьор и сценарист) 

The Bandage Club (2007) (анонимен сценарист)  

The Kon Ichikawa Story (2006) (режисьор, сценарист и композитор)  

Rainbow Song (2006) (сценарист и продуцент)  

Hana And Alice (2004) (режисьор, сценарист, продуцент и композитор)  

Jam Films (2002) (segment 'Arita') (режисьор, сценарист и композитор) 

All About Lily Chou-Chou (2001) (режисьор и сценарист)  

Shiki-Jitsu (Ritual) (2000) (актьор)  

Swallowtail Butterfly (1996) (режисьор и сценарист) 

Love Letter (1995) (режисьор и сценарист) 

КРАТКИ ФИЛМИ:

April Story (1998) (режисьор и сценарист) 

Picnic (1996) (режисьор и сценарист)  

Undo (1994) (режисьор и сценарист) 

ТЕЛЕВИЗИОННИ ДРАМИ (ТВ филми):

Mysterious Transfer Student | Nazo no Tenkosei (2014)
Lunatic Love (1994)  

Fireworks, Should We See It from the Side or the Bottom? (1993)  

Fried Dragon Fish (1993)  

The Snow King (1993)  

Ghost Soup (1992)  

OMELETTE (1992)  

A Summer Solstice Story (1992)  

A Tin of Crab Meat (1992)  

MARIA (1992)  

The Man Who Came to Kill (1991)  

Unknown Child (1991) 

НАГРАДИ

Hana & Alice

Най-добра актриса: Yū Aoi , 2005 - Japanese Professional Movie Award 

All About Lily Chou-Chou

2002 - Berlin International Film Festival: The C.I.C.A.E. Panorama Prize

2002 - 6th Shanghai International Film Festival: Special Jury Award / Best Music 

April Story

1998 - Pusan International Film Festival, Награда на публиката 

Swallowtail Butterfly

1998 - Fant-Asia Film Festival, Най-добър азиатски филм 

Love Letter

Montreal Film Festival - Награда на публиката

20th Houchi Cinema Award - Най-добър режисьор

8th Nikkan Sports Movie Award: Best New Comer

69th Kinema Junpo Best 10: Reader's poll for Directors

50th Mainichi Movie Competition - Най-добър японски филм

17th Yokohama Film Festival: Production Award, Director Award

21st Osaka Film Festival: Production Award, Best New Director

19th Academy Award in Japan: Best Production

6th ACA Film Award: Best Film Production

46th Arts Recommendations: New Comer Award from the Ministry of Culture

10th Takasaki Film Festival: Grand Prix of young directors

Picnic

1996 - Berlin International Film Festival, Forum of new cinema Prize of the Readers of the Berliner Zeitung 

Undo

1995 - Berlin International Film Festival, Forum of new cinema, Netpac Award 

Fireworks

1993 - Japanese Film Directors Association, Best New Comer Award 

Unknown Child

1991 - Galaxy Award, Dranma dos Award

Биография:

Ивай завършва Националния университет в Йокохама през 1987 г. На следващата година започва да режисира редица телевизионни драми и музикални видео клипове. По известните са Ghost Soup, Fried Dragon Fish, Fireworks, Should We See It from the Side or the Bottom? и др. Най успешна сред телевизонните му продукции е драмата Fireworks, Should We See It from the Side or the Bottom?, която през 93-та му донася награда и множество похвали от Японската асоциация на режисьорите.

През 1995-а започва да работи върху първия си пълнометражен филм Love Letter. Филмът става боксофис хит в Япония, а по-късно и в други източноазиатски държави. Голям успех има и в Южна Корея, където е един от първите японски филми, пуснати по кината след Втората световна война. Едно от големите достойнства на филма е невероятната зимна кинематография, резултат от сътрудничестовото на режисьора Shunji Iwai с кинематографа Noboru Shinoda. За главната роля е избрана певицата Miho Nakayama, която се справя отлично с две много различни и трудни роли. Филмът стартира кариерата и на поп идола Miki Saka, която изиграва малката Фуджи Итсуки. Филмът излиза по кината в САЩ през 1998-а под заглавието When I Close My Eyes и става първият филм на Ивай, показан там.

1996-а е годината на още един голям комерсиален успех. Излиза филмът Swallowtail Butterfly и критиката е във възторг!

Моята история:

Първият негов филм, който гледах, беше Love Letter. Датата е 10 юли 2007. Меко казано, филмът ме впечатли, не само заради страхотната кинематография и визуални качества. Начинът, по който се поднасяше сюжетът, беше нещо изцяло ново за мен. Във филма лъха на такава невинност и красота, че нямаше как да не се влюбя в него. ;) Това май е последният филм, който съм оценил с 10 от 10 за последните 2 години. В лицето на този режисьор най-после намерих сродна душа. Човек, който да мисли като мен и да представя сцените по дяволски реалистичен начин. Във всеки от филмите му има едно типично "Ивай усещане", което е уникално само по себе си и всеки може да го различи. Нервно започнах да издирвам филмите му един по един. Не си спомням дали съм бил подготвен за филми като Undo, Picnic, All about Lily chou chou, Swallowtail... Помня само колко много бях впечатлен. Толкова много се различаваха от Love Letter! Общото нещо беше, че страшно много ми допадат. ТВ филмите му трудно се намират с изключение на 3-4. Fireworks май е най-добрият, прилича малко на April Story, ама с ученици. Другите също са доста оригинални и с откачени сюжети. Струва си човек да им обърне внимание. А, забравихме да споменем Rainbow Song, супер сладкия Hana And Alice и последната история в Jam Films, наречена Arita. Всеки един от изброените е много специален за мен филм. Очаквам с нетърпение следващият му проект. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз първия филм, който гледах от Shunji Iwai беше All About Lily Chou-Chou ...няма да го коментирам..само ще кажа,че си промених гледната точка за много неща ... след това гледах April Story,който също много ми хареса.. и след тези два филма(някой може да си помисли,че са малко за да преценя,но на мен ми бяха напълно достатъчни) се влюбих в Iwai .....Просто начина ,по който представя нещата,толкова близко до реалността,хем повърхностно,хем с дълбок смисъл...Напълно бях разтърсена..особено след All About Lily Chou-Chou,който е един от най-смислените и затрогващи филми,които съм гледала..

Та сега и аз почнах трескаво да търся всички филми на Shunji Iwai ....намерих само тези към които има линк..сега се каня да гледам Love Letter,сигурна съм,че ще е хубав!!

thedemon1238 ,ако намериш още негови филми ще съм ти много благодарна да пуснеш линкчета.. аз също търся,за съжаление точно тези ,които най-много исках да гледам не ги намирам...

Sad

wilful

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора, аз от трите му кратки филми, колкото и да се мъча, не мога да си избера фаворит. Трите са толкова различни и толкова готини. Picnic и Undo са направо потресаващи. Само по веднъж съм ги гледал и така са ми се загнездили в съзнанието.

Swallowtail Butterfly ми е единственият филм, който не разбрах особено. Водят го един от най-добрите му, но може би тогава не съм бил в точното настроение. За това си го пазя за гледане скоро. В него имаше много сцени тип "пътуването до Окинава от Лили". Супер странен филм и много красив също.

Хана и Алис беше много сладък, но съм го позабравил вече. Още нещо за припомняне. Very Happy

А също си пазя и един от тв филмите му, който още не съм гледал и имам някъде. Fried Dragon Fish geek Чакам да дойде някой специален момент и да си направя подарък с него. Все пак човек не всеки ден гледа филм на Ивай lol!

A какво ще кажете за това интервю? Човека пак е искал да се направи на оригинален, вместо да си вземе преводач.

Във avistaz намерих една забавна компилация с музика от филмите на Ивай. Забавно беше да го слушам, защото постоянно се чудих това от кой филм е. Първата песен ми отне доста време да загрея от къде беше. Жалко че е само за по старите филми. Ако песните бяха от Лили Шу Шу, можех даже да кажа коя подред са в OST-то.

Ето едно трейлърче на предстоящият филм BandAge. Заедно с Такеши Кобаяши отново ще правят музикален филм.

http://www.youtube.com/watch?v=CbZ2q1DmvJY&feature=player_embedded

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Длъжници сме на Демона за тази прекрасна тема. Добре, че имам повод да се разровя и да я намеря, за да я извадя отново на бял свят.

Какво прави Ивай в последните години.? Защо не режисира? Това се питахме наскоро и мисля, че открих отговора, както и едно бижу, което най-вероятно ще се окаже дорамата на сезона. Най-хубавото е, че в създаването му има пръст самият Ивай. Той просто е подавал ръка на добрите идеи и е помагал за реализирането им.

Знам, че само ще разбудя духовете, понеже дорамата върви в момента. От 12 серии са излъчени 10, а само 4 са преведени. Отчайващо положение за любителите на различното и тези, които искат да излязат извън установените серийни правила. След като разбрах, кой стои зад проекта като продуцент и сценарист, веднага се втурнах да гледам. Изобщо не се замислих, как ще разбера историята до финала, а тя е доста сложна по отношение на реплики и замисъл. Видях само 1 епизод и два дни той не ми дава мира. Все за него мисля. Кадрите постоянно са пред очите ми. 

Не, това не е някаква фрапираща история. Съвсем обикновена, ученическа мистерия е  на пръв поглед. С вградени Sci-fi препратки и .... вероятно извънземна нишка... Сигурно звучи доста познато, понеже японците се опитаха миналата година да създадат подобен сериал, но той не им се получи много добре. После корейците се пробваха, но и те тъпчеха на същото място - развиваха познати истории с предвидимо действие.

Обаче друго е, когато креативен ум се захване с нещата. Още по-хубаво става, ако се позове на качествена творба. Реваншът си заслужава чакането! Знам го! Усещам го, макар да съм съвсем в началото на сюжета.

Режисьорът Масахико Нагасава не е случайно име в тези среди. Открих доста интересни неща за него. Оказва се, че той си е сътрудничил с Ивай от доста време. Бил е продуцент на 2 от филмите му - Пикник и Love letter. Сам е режисирал Night time picnic. Изглежда сега нещата са се обърнали и Ивай помага за новите му проекти. Миналата година е правил музиката към филма му  Far Away, So Close, а тази зима отново обединяват сили, за да създадат нещо уникално, само че в телевизионен формат.

Много обяснения дадох. Няма да забравя и самата дорама. Само вижте оупънинга и веднага ще откриете почерка на Ивай в него. Ще забележите фината прилика с клипа на Salyu от Лили Шу Шу, който също е дело на Ивай.

https://www.youtube.com/watch?v=jM_6KEEUO9A

Като се замисля, творбите на Ивай имат голяма притегателна сила за мен, а аз съм гледала прекалено малко от тях (повече съм обърнала внимание на продуцираните от него). Само 2 от режисьорските му работи. Преди няколко дни добавих още две. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз искам малко да се оплача :D . Някога бях гласувала за April Story, обаче след като гледах Love Letter той директно се изстреля в любимите ми филми и затова влезнах да си променя вота, обаче сега April Story нямя нито един глас и не ми харесва така. Защо не може да се гласува за повече от един филм? Или поне някой да даде глас за April Story, че да ми е спокойно на душата :D 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хах! Дилемата е обща. Аз гласувах за Пикник, въпреки че харесвам и други негови творби, а някои дори не съм гледала, но съм сигурна, че ще се присъединят към графа "любими".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ивай ще режисира анимирана версия на предисторията в Хана и Алис. Февруари догодина ще излезе по кината. Главните герои ще бъдат озвучавани от оригиналните изпълнители във филма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам за вас, но след като изгледах Пеперудата, си позволих да сменя своя избор в анкетата. Стана много сложно. Почти всички филми на Иваи ми харесват. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 12 декември е излячъл трейлър на анимето The Case of Hana & Alice.

Към гласовете на двете главни героини - Ан Сузуки и Ю Аои, са добавени тези на Рьо Кацуджи, Тае Кимура, Хару Куроки и Томохиро Каку.

Филмът излиза на 20 февруари. 

Ryo Katsuji as Kotaro Yuda

Haru Kuroki as Satomi Hagino-sensei
Tae Kimura as Yuki Tsutsumi
Sei Hiraizumi as Kenji Kuroyanagi
Shoko Aida as Kayo Arisugawa
Ranran Suzuki as Tomomi Mutsu
Tomohiro Kaku as Asanaga-sensei
Midoriko Kimura as Tomomi Arai

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубава новина! Най-сетне нов проект от Иваи. На 26 март догодина е премиерата на филма Rip Van Winkle's Bride с Хару Куроки и Го Аяно в главните роли. Хару е повече от подходяща за героиня във филм на режисьора. В нея има нещо от Ю Аои, а Ю е дългогодишна любимка на Иваи.

Иваи е и сценарист на заглавието. Окинавската певица Cocco също е част от каста. Тя ще изпълнява и песента към лентата. 

Вижте промото, което пасва отлично на филм, създаден от Иваи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Новото дело на Иваи е режисурата на този фантастичен анимиран клип. Песента е от соловия проект на Нода Йоджиро (вокалистът на Radwimps), представен под името illion.

Какво се получава, когато на едно място се съберат трима гении? Чудо! Това е името на песента от албума на изпълнителя. Илюстратор е кореецът JaeHoon Choi. Негова арт книга е включена към първото лимитирано издание на албума.

И още едно постижение на режисьора. Той сам е писал, режисирал и композирал музиката към анимираната версия на The Case of Hana & Alice. На Токийския кинофестивал в края на месеца Иваи ще представи своите арт разработки в специална секция, неречена Japan Now.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът Кирие, който миналата година успешно шестваше по екраните, се превръща в дорама, наречен Rojo no Ruka. Иваи създава серийна версия, за да покаже неизлъчвания материал от друга гледна точка, което е отлстанал при заснемането на продукцията. Сузу Хиросе, певицата Айна, Хокуто Мацумура отново влизат в образите си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове