Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

GOEMON

Жанр: Action, Drama
Година: 2009
Държава: Japan
Режисьор: Kazuaki Kiriya
В ролите: Yôsuke Eguchi, Takao Osawa, Ryoko Hirosue, Jun Kaname, Gori, Toda Erika, Tamayama Tetsuji

.: Резюме :.

Историята във филма на режисьора Казуаки Кирия се базира на живота на Ишикава Гоемон (Yоsuke Eguchi), легендарен нинджа боец и крадец от 16-и век, който подобно на Робин Худ краде ценности от богатите и ги раздава на бедните. Има твърде малко исторически факти за живота му, затова той се превръща в герой на митове, с чийто произход и минало доста се спекулира. Този филм представлява една нова интерпретация на личността му...

Рейтинг: 6.9/10
:imdb:

Свали с английски субтитри

Свали с български субтитри

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Субтитри:

CD1

CD2

Филмът ми хареса. Не ме разочарова. С изключение на 1-2 места, които ми се видяха прекалено пищни, всичко беше направено с вкус. Бюджетът на лентата е бил извънредно нисък, под 1 млн. долара, но явно е използван както трябва. Кинематографията и костюмите бяха възхитителни.

Режисьорът отново е вплел някои елементи, които бяха използвани и в Casshern (аз още тогава харесах този негов стил), за да пресъздаде визуалната основа на действието. Освен тях, миналото на персонажите беше представено в черно и бяло, плюс червено, което се прокрадваше на моменти.

Гоемон е приказка за това, как се ражда един герой и как се създава една легенда.

Актьорският състав и историческите личности:

Три от лицата в Гоемон са стари познайници от Casshern. Това са Джун Канаме, Тетсуджи Тамаяма и Маюми Сада. Очевидно е, че режисьорът ги е харесал и отново е разчитал на актьорските им заложби. Чудя се само, защо не е привлякъл и Кумико Асо, тъй като героинята на Рьоко Хиросуе определено имаше нейното излъчване.

В целия филм преброих най-малко 9 исторически личности, чиито съдби бяха предадени на сцената.

* Гоемон Ишикава, изигран великолепно от Юске Егучи. Страхотно излъчване имаше и Рьохей Хирота, превъплътил се в малкия Гоемон. Това хлапе ми направи много силно впечатлени в [/color]Ano sorawo oboeteru. Токимаса Танабе е ново лице, което ни показа Гоемон в младежките му години.

Гоемон е бил легендарен нинджа, крадец, който подобно на Робин Худ ограбвал богатите, за да помага на бедните. За неговият живот няма достатъчно сведения, затова по-голямата част от това, което знаем днес, е базирано на легенди и догадки.

* Сайзо Киригакуре и друг известен нинджа от периода Сенгоку. Принадлежал е към клана Ига и е бил в групата на Braves of Sanada - легендарна група от нинджи, които служели на Санада Юкимура. Такао Озава прави една от най-силните роли в цялата лента, още повече, че аз открих невероятна прилика между него и младото му „аз” – Сато Такеру.

* Хаттори Ханзо е име, което е достатъчно известно в японската история. Сусуму Тераджима прави от неговия образ един много любопитен персонаж. Тъй като бъдещето на този герой е било тясно свързано с управлението на Токугава, тук често можем да го видим в компанията на Йеасу (в ролята Масато Ибу).

* Хидейоши, изпълнен от Ейджи Окуда, също е възхитителен.

* От тримата воюващи исторически личности през онзи далечен период, най-интересен ми се стори Ода Нобунага (Хашиноске Накамура). Спомням си, че неговият образ винаги е представян с разпусната коса, което се използва и в тази интерпретация на героя му.

*Митсунари Ишида е персонажът на Джун Канаме. Той е бил самурай, който е водел Западната армия в битката при Секигахара.

* Режисьорът на Гоемон, Кирия Казуаки, този път е решил да се включи в актьорския състав и е получил ролята на Митсухиде Акечи, известен самурай, генерал на Ода, който поради предателство, бил принуден да извърши ритуално самоубийство. Неговото появяване е за кратно, но за сметка на това - истински запомнящо се.

* Голямата изненада за мен в тези кадри се оказа участието на великият Сен но Рикю, майсторът на чайната церемония. Мисля, че неговата съдба беше предадена исторически по най-достоверен начин.

Има още няколко лица, чиито исторически съответствия не успях да открия, но е много вероятно те да са били добавени допълнително към сценария. Това са героите на Гори, Тетсуджи и малкото момче, което Гоемон спасява, наречено Кохейта (Араши Фукасава от Зени Геба).

След края на приказката успях да чуя и невероятния шедьовър на Йошики от проекта му Violet UK – Rosa. Песента е най-точният избор за този филм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, току що го изгледах и съм очарована.

Страхотен филм, много силен сценарий и актьорска игра.

За режисьорските хрумвания, макар на места да са направо заслепяващи, почти като картина на Салвадор Дали, какво да кажа - според мен този ефект е търсен целенасочено, заради символиката. Почти във всеки кадър се открива нещо, което допълва картината с многосмислово внушение. Тъй като този период от историята на Япония е много интересен, а и има много интерпретации в киното, тук според мен са се справили много добре. Благодаря на ukio за пространните обяснения. Между другото открих и интересни прилики с похвати, използвани и в други, и то не само азиатски филми. Според мен, едва ли е въпрос на копиране, а по-скоро на леко намигане. Очарователен филм и силно въздействащ. За мен, ако мога да дам оценка - 10.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хареса ми, макар човек да се подлъгва от привидно евтините ефекти, филма си има доста смисъл, въобще атмосферата която създава и всичко ми допада. Аз много обичам такива филми, Касерн също ми е много любим. Обичам и подобен тип анимета, въобще супер беше. Актьорите бяха чудесно подбрани и придаваха невероятен характер на геройте, а с изненада разпознах в една от кортизанките Ерика Тода, русия телохранител беше Хонг Манг Чой, а Чача беше не друга, а своенравната щерка от Уасаби. Не съжалявам, че му отделих 2 часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Връщам си думите назад. Филмът е супер! Може би не ме докосна, както Кашерн, но това не омаловажава стойността му. Направо е изумително как режисьора си играе с камерата, как е направил плоската компютърна анимация да изглежда красиво и магично, как е сътворил фантастична приказка от исторически събития. И най-вече... как е направил този филм с бюджет под 1 млн. долара. Днес си говорехме с Катето какво ли би сътворил, ако му дадеха пари, колкото за една средностатистическа китайска масовка. Дано някой ден разберем.

Лична оценка:

:asian::asian::asian::asian::asian::asian::asian::asian::asian: :|

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невероятно добра филмова атмосфера, актьорско майсторство, компютърно генерирани пейзажи и фонова музика.

До някъде оригинален, но все пак средно-статистически по сила сюжет, в който лесно се откриват множество взаимствания от други филми.

За съжаление филмът най-вече страда от режисьорското подхлъзване по елементарен холивудски или китайски образец в прекаляването с излишни компютърно-генерирани анимации и батални масовки.

[ :asian::asian::asian::no::no: ]

P.S.

Интересна симбиоза между японска песен с автор Yoshiki (X-Japan) и англоезично изпълнение.

Великолепна фенска визуална интерпретация!

http://www.youtube.com/watch?v=3C3Cf1m-bHg&feature=player_embedded

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снощи си пуснах този филм с надеждата шарените картинки и скачащите нинджи да ме приспят, но уви, останах приятно разОЧАРОВАНА. Отдавна не бях гледала толкова добър филм на историческа тематика с фантастични и фентъзи елементи (ако така мога да го нарека). Радост за окото - и костюми, и пейзажи, детайли и актьори (освен може би принцесата Чача - при наличието на толкова хубави японки, точно тя ми направи неприятно впечатление, някак си излъчването и не ми се вписваше в цялата картинка, но по-младата актриса ми хареса). Сцените бяхо просто неповторими, цялата кинематография бе удивителна, а ако можех визуално да си представя драматическите поеми на Байрон - то те биха били точно в този стил - титанични, не повлияни от гравитацията, безпощадни и в същите цветови тонове! За сюжета - естествено тук не очаквах много оригиналност, но доста добре се разви действието. Нямаше излишни сцени, а дори ми се стори, че ако отлепя очи от екрана ще пропусна нещо много важно! След филма съвсем забравих, че ми се спеше, половин час след него - реанимирах! Бях направо покрусена, че не са го пуснали по кината, а и при този бюджет и саундтрак! Този филм определено, не задължително трябва да се гледа на огромен екран!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сле около месец-два престой на компютъра филма най-сетне беше изгледан. В общи линии ми хареса, особено по отношение на костюми и цветово оформление (а сцената с езерото, където Гоемон заведе Чача беше просто вълшебна ) Вярно, масовките бяха малко множко, ама какво да се прави. Не ми хареса също как човешките възможности бяха наистина доста преувеличени (то не бяха от 30 до 100-метрови скокове, то не беше хлапе, успяващо босо да следва галопиращ кон...) Бтв беше много забавно как кръвта изобщо, ама изобщо не се поддаваше на законите на гравитацията

Актьорската игра беше невероятна! Всички се справиха изключително добре, но Канаме Джун беше просто... Осава Такао също много ми хареса, но не мога да отрека, че актьорът, който изигра ролята на Тойотоми Хидейоши, беше направо блестящ.

И все пак, струва ми се, че трябваше да изгледам филма след изпита по история ^_^"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

фффссс ...доста ме подразни този филм,бях се подготвил за нещо по-реално.Личи си ,че е ниско бюджетен филм ...абсолютна пародия !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много сладък филм! Жалко, че качеството му не беше добро... но ми хареса. Сякаш гледах приказка, а аз харесвам приказките. Харесвам такива филми, в които има елементи от мангата... И да живеят ефектите, че без тях това ще е значително трудно да се направи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове