Jump to content

Postcard (2011)

Recommended Posts

spacer.png

Postcard

Ichimai no hagaki

一枚のハガキ

Жанр: драма, военен
Премиера: 6 август 2011 г.
Времетраене: 114 мин.
Режисьор и сценарист: Шиндо Кането
Музика: Хикару Хаяши
Участват: Ецуши Тойокава, Шинобу Отаке, Акира Емото, Рен Осуги, Мицуко Байшо
Субтитри: Английски
Японското предложение за Чуждоезичен Оскар 2012

Резюме:
Казват, че колкото повече остаряваме, толкова по-ясно възпроизвеждаме спомените за миналото.
Последният филм на Кането, който авторът прави на 99 годишна възраст, разглежда пагубният ефект от войната върху роднините на мъртвите войници.
Семейство Морикава е съсипано от войната. Най-големият им син, Садазо, е мобилизиран и изпратен на сигурна смърт. На път към Филипините войникът получава картичка от съпругата си, на която не успява да отговори смислено, заради строгата цензура по онова време. Той умира, след което малкият му брат го последва. Възрастните им родители са сломени от мъка и за кратко време напускат този свят, оставяйки снаха си Томоко (Шинобу Отаке) съвсем сама. Тя се лута в мизерия и отчаяние, докато един ден приятел на съпруга й не донася пощенска картичка.
Поднесен с щипка черен хумор, това е един филм за живота на двама души с подобни съдби. И въпреки че през първата половина лентата е бизмилостно мрачна, в основата си тя показва смисъла на съществуването. Дори когато човек е на дъното, винаги може да започне отначало и да открие път, по който да продължи напред.

* Филмът е базиран на собствените преживявания на режисьора по време на Втората световна война. Затова може да се счита за автобиографичен.
Кането е един от шестимата оцелели от своя отряд. Чрез този филм, подплътен с героична носталгия, режисьорът отдава последна почест и изпраща окончателна молитва на своите 94 сънародници, които не са имали неговия късмет.
Вероятно има причина той да е останал жив. Именно тук зрителят може да я разбере и да изведе поука за себе си.

Свали с английски субтитри :click:

вали с руски субтитри :click:

Онлайн с английски субтитри :click:

Онлайн с руски субтитри :click:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледаем филм. На мен ми бяха излишни около 25 минути от финалните 30-40. Но пък двамата актьори в главни роли - Shinobu Otake и Etsushi Toyokawa  ми бяха интересни в тези роли, даже забавни, предвид че съм ги гледала в редица техни роли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове