Jump to content

• Последни субтитри

• Потребителска статистика

• Общо потребители
      8747
    • Най-много онлайн
      8016

Най-новият потребител
    AlexNiki

• Последни мнения

• ау все хубавци  е събрала тая Луси
    • @k-drama-monk, това го имаше сравнително наскоро – преди няколко месеца – или като идея, или като реализация, не помня точно, но ефект според мен няма как да има, хората просто не искат да четат и да поровят. Факт. Не искам да обиждам никого, може и форумът да се струва на новите объркващ, поне в началото, но едва ли това е оправдание. Десетки са примерите, в които точно под коментар, в който е обяснено за превод, се задава абсолютно същият въпрос. Има потребители, които питат едно и също на десет места, обясниш им и те си продължават по техния си начин в друга тема. Хубаво е, че все още се намират ентусиасти, които да им отговарят културно, но на мен лично все по-често ми писва да се чувствам като лелка от гише "Информация".    Освен това, да приемем, че започнем да го правим това с информирането, че предстои превод. Това само за нашите преводи ли ще важи? Непълноценно е. Ама и не виждам смисъл да се хабим и да ровим непрекъснато в сайтовете и групите на други преводачи и да виждаме какво обявяват за превод, та да допълваме тук. Абсурдно ми звучи. Да не говорим за единичните преводачи, за тези, които правят гугъл преводи и т.н.   За себе си съм решила да огранича това смилане и сдъвкване на информацията за всеки, който я чака наготово, без да си мръдне пръста сам да порови и да потърси, преди да пита: "А субтитри?" Това не води до нищо конструктивно. Този тип потребители ще продължат по абсолютно същия начин да чакат всичко наготово. Не от мен, мерси.
    • Скоро не сме писали в тази тема, затова ще пусна малко обновление.   Ще пиша, от къде да се гледат/свалят сериали/филми с английски субтитри. За руски не съм запознат.     За български би трябвало да е ясно. След смъртта на vbox7.com преводачите основно се пренасочиха към playtube.tv, който си има свойте трески за дялкане. ES и SD имат канали също в ok.ru, но там по-трудно се работи без регистрация. Поне търсачката може да се ползва и без сметка. Домакините ни също имат отлично поддържан канал във videa.hu, още от преди да закрият вибокса, защото в него много неща се цензурираха и сваляха. А това е и предпочитаното от мен място.   При маджарите се намира и канала на Вещиците, но той е скрит и неговите клипчета са достъпни само през Playtube. Същото е положението и с Февъра, но поне неговия канал е открит и няма нужда да го гледаш опосредствано за разлика от Вещиците .   Напоследък домакините ни качват и в tokyvideo.com . С това място имам малко опит, но ми изглежда читаво. Още май никой от другите преводачи не ги е последвал.   ~~~~   Първо, понеже корейщините са модни и не от вчера, а поне от осемнадесет години, то е пълно с платени услуги, които предлагат и такова съдържание, някои дори са специализирани само в него.   Netflix, Viki, VIU, Kocowa, Hulu, Disney+, Amazon Prime, Apple TV, Tubi TV, Samsung TV Plus, Pluto TV, BiliBili, Dailymotion, YouTube и дори Paramount Plus.   Ако не броим първия почти монополист, следващите няколко са точно такива, специализирани. Изобщо не е за учудване, че и Тубата е в списъка, защото много телевизионни компании предлагат там платени абонаменти (но има и безплатно, по-старо съдържание).   На повечето от другите места също се намира и безплатно съдържание. Например на BiliBili могат да се гледат много неща (на 480p) без една стотинка, все едно си в тубата, ама специализирана.   Виждал съм още поне две, независими услуги като AsianCrush и ODK. Никога не съм ги ползвал и не мога да кажа нищо.   Задължителната уговорка е, че, ако човек може да си ги позволи тях — Да ги ползва, защото уж помага на индустрията.   ~~~~   Едно предупреждение. Има едни нагли китайци, които се казват HiTV. Услугата е платена, но съдържанието е крадено!   ~~~~   Като цяло, в коя да е търсачка да се напише kdrama online, ще излязат множество резултати.   Човек още на първо търсене ще установи, че повечето места се имитират едно друго включително като имена. Например е много трудно да установиш, кое място наистина е Dramacool, Myasiantv, KissAsian, Watchasia, Runasian или DramaFever. Направо си е невъзможно. „Последователи“ има дори непрежалимия kdramahood.com .   И тук идва първия проблем. Слагаме си някакво място в отметките на интернетския навигатор и то изчезва след време. Местата крадящи съдържание по една или друга причина много често си менят адресите.   Затова е добре да се ползва някакъв источник на информация, какво и къде е отишло. В днешно време това се обявява най-вече в бившия Туитър и Редит.   Има едни списъци, които съм ги давал и преди.   Като, че ли най-актуално поддържания от тях да е FMHY .   Този списък между другото препраща и към една класация, където също има ценни попадения . Е, леко е омешано с платени услуги като Rakuten Viki, WeTV, iQIYI.   Първо ще погледнем местата за теглене. „Светата тоица“ са Dramaday, MkvDrama и Minidrama.   — Първия е така да се каже, официалния за ES. Където са дадени връзки за теглене в темите, които не са за торенти, почти винаги са те. Това е така, защото са свързани със създателите на Dramacool и Asianwiki.   — Вторите също се появяват по темите, но по-рядко. Те също имат място за гледане . Това между другото е и любимото място на Вещиците, така, че ако теглите техни субтитри и ги гледате с издания на MkvDrama, няма да сгрешите.   — Третото място е прочуто с това, че прави малкомерни издания по сегашните стандарти (480p).   Аз предпочитам nkiri.com (dramakey.com за китайщини) вместо Minidrama-та. Много по-удобно ми е.   Напоследък доста ползвам onlykdrama.fun, защото той предлага и двете — и гледане, и теглене, както пожелае човек. Но, както личи от името, там китайски продукции няма да се намерят.   ~~~~   Местата за теглене не са чак толкова много, но за сметка на това, има прекалено много за гледане, които са трудни дори само за изброяване. Няма и да се опитвам. Просто ще споделя няколко, които са ми направили впечатление.   Когато прекрасната @katomova написа горния коментар, мястото нямаше и две седмици. Но вече беше запълнено стабилно. Днес се разширяват и подобно на nkiri хвърлят оченце и към щастливите хълмове, а не само в азиатска посока. Това категорично стана най-популярното място за отрицателно време. Може би е защото тъкмо бяха турили катанеца на Asianc (info), но избуя бурно.   Предполага се, че след регистрация, може и да се тегли.   Освен това стана и може би най-взаимстваното място. Днес, колкото места можеш да видиш да са се кръстили Dramacool, толкова, ако не и повече се казват Kisskh. Но техни са само няколко имена като la, co, do, ovh и имаше още един, ама не се сещам в момента. Разните space, club и т.н. със сигурност не са техни, а ако нямат в заглавието си kisskh.* — съвсем.   На това място харесвам много неща включително това, че най-често субтитрите не са вградени, а отделен srt, освен това и потоците най-често са истински. Лошото е, че правят малоумни опити да ги „защитават“. В долния абзац ще стане дума, колко безсмислено е това.   Не отдавна попаднах на едни „красавци“ Asiaflix, които никъде не са се заявилили като kisskh, но цялото им съдържание е директно от там, другите дето се кръщават така, поне си слагат съдържанието на техни си места.   И като казах азиатски фликс, от много време харесвам asianflix.one, които ползват комбинация от wp и (платен) rumble. Други също ползват wp, а тези дори го ползват леко неумело, но одобрявам доставчика им, защото просто ми е омръзнало от разните измишльотини тип Dood и подобия, които се ползват на повечето места.   В последно време много харесвам DramaFull. Научих за него от класацията на EverythingMoe, която дадох по-горе.   Каталога им не е много богат, но предлагат 1080p, нещо, което трудно се намира, а уж си говорим за разни две, четирита, осми даже ката, мата, не 'нам си к'во. Ние даже до FullHD не можем да го докараме. Интересеното за тях е, че ползват OneDrive, нещо, което не съм виждал другаде. Има и малка врътка. Ако поседиш известно време в някой сериал, връзките към него спират да работят. Отново трябва да го вадиш от търсачката. Това си е голямо неудобство, но както казва бонбонката — Свиква се.   My Asian Tv REST (по-кратък адрес) е от така наречените клонинги, но ми харесва това, че освен, че предлага гледане, може свободно да се изтегли, каквото ти хареса, без да са необходими регистрации или да му бараш под полата.   Зад интересното име Kiss Oppa се крие още едно приятно място. Почти не съм го ползвал, но не виждам особен проблем с него. Едно от местата, които намерих напоследък е One Touch TV. Има много богат каталог и изглежда съвременно. Изгледал съм едва два сериала там, но ми допада и засега не се оплаквам.       ще има още редакция    
  • Културни прояви

• Отново ще има събитие с азиатска насоченост в читалището в Княжево. „Япония в Проза и Поезия“ Дата: 24 септември 2025  Час: 15:00 Място: Камерна зала на читалището.   Споделям от фб страницата им:  
    • 36-ТИ ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2025 г.   Събитията ще се проведат от 1 септември до 30 ноември в 7 български града, с общо 23 прояви в рамките на тазгодишното издание на Дните на японската култура. Инициативата, която се утвърждава като едно от най-мащабните културни събития, свързващи България и Япония, се организира 1990 г. насам, от Embassy of Japan in Bulgaria / Посолство на Япония в България със съдействието на Nihon Tomono Kai - Клуб "Приятели на Япония в България" - 日本友の会. Цялата програма можете да намерите тук, както и във Facebook. 
  • Създай нов...