lazeto Публикувано 23 Октомври, 2010 Share Публикувано 23 Октомври, 2010 Poetry (2010) Страна: Южна Корея Също така известен като: 시 (詩) Премиера: 13 май 2010 Времетраене: 139 мин. Жанр: Драма Режисьор: Lee Chang Dong IMDB Участват: * Yoon Jeong Hee - Yang Mija * Lee David - Jong Wook * Kim Hira - Mr. Kang * Ahn Nae Sang - Kim Yong Tak * Park Myeong Sin - Hee Jin’s mother Резюме: Във филма на режисьора Lee Chang Dong се разказва историята на около 60-годишна дама (Yoon Jeong Hee), която започва да развива интерес към поезията, докато се бори с болестта на Алцхаймер и безотговорния си внук. Yoon Jeong Hee участва във филм за първи път от 1994 г. насам. На фестивала в Кан през 2010 година филмът печели наградата за най-добър сценарий. Свали с български субтитри: Онлайн с български субтитри: Свали с английски субтитри: Свали с руски субтитри: 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
pureuda Отговорено 24 Октомври, 2010 Share Отговорено 24 Октомври, 2010 Хиляди благодарности, ох, откога го чакам този филм!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
farfallina Отговорено 24 Октомври, 2010 Share Отговорено 24 Октомври, 2010 И аз го чаках.. и БЛАГОДАРЯ! Сценарият е наистина вълнуващ, а тематиката докосваща и се надявам на превод!!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
nikomila Отговорено 12 Ноември, 2010 Share Отговорено 12 Ноември, 2010 Филмът е наистина прекрасен - трогателен, поетичен (разбира се) и абсолютно категоричен в моралното послание, което носи. Сценарият на И Чанг-донг е перфектен, без някакви резки и драматични обрати, той бавно и неумолимо довежда историята до логичния й завършек. Режисурата му е разточителна, но максимално ефикасна - всеки един детайл е на мястото си. Yoon Jeong-hee е великолепна с ефирното си и одухотворено присъствие, със силата и уязвимостта, които едновременно излъчва. Човек не може да не я обикне още в първия момент, в който се повявава на екрана. Въобще не мога да си представя друга актриса в тази роля. Но отвъд майсторството на И Чанг-донг като сценарист и режисьор, има нещо друго, което за мен го прави специален, и това е неговата човечност. Той умее да разказва с доброта, със съчувствие и разбиране, с любов за хората, които всяко едно общество е склонно да отхвърля - за старците и болните, за недъгавите, за тези, които поради глупост или стечение на обстоятелствата са кривнали от правия път, за тези, които са изгубили всичко и се опитват да оцелеят. Именно това - неговият хуманизъм - го прави голям творец, много голям. Неминуемо го сравнявам с един негов колега, не по-малко известен и награждаван, доста харесван не само тук във форума, а и въобще - Ким Ки-док, който е в другата крайност с откровената си омраза към всичко живо (хора, животни), към самото естество на човешката природа... И някак съумява да представи и най-прекрасните неща в живота - любов, приятелство, майчинство, красота, саможертва - по възможно най-омерзителен начин. Разбира се с 2-3 изключения сред филмите му и с уговорката, че напоследък е по-малко краен, поомекнал е явно с възрастта и опита. Но така или иначе, аз поне, далеч предпочитам светогледа на И Чанг-донг. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
farfallina Отговорено 29 Януари, 2011 Share Отговорено 29 Януари, 2011 И аз, без да съм прочела коментара на nikomila, направих идентично сравнение - между И Чанг - Донг и Ким Ги - Док.. Прекрасен филм! Напълно се съгласявам. Но със сигурност на доста хора ще им се види бавен и неразбираем. Чаках го отдавна. Издирих си го на един файл, защото до момента няма руски субтитри, но пък за сметка на това излязоха великолепни на италиански. И съм наистина страшно впечатлена. Толкова навътре ми бръкна този филм, че останах бездумна и не знам как да изкоментирам. Ще допълня като преведа поне финалният стих. Много сензитивен. Водата в началото и в края като символ на смъртта, но същевременно на чистота и новото начало, Дърветата, зеленината, птичите песни, въобще всичко беше толкова красиво и сякаш живо. За актрисата в главната роля не ми се иска да повтарям.. Просто като прочетох инфото в asianmediawiki, останах като втрещена. Заслужава си всичките награди, които отнесе, а и които сигурно й предстоят. Още един линк за сваляне /със субтитри на английски и португалски/. Тук много снимки и ако някой иска да гледа с италиански субтитри. Само че за субтитрите вече иска регистрация. Не знам как съм пропуснала Oasis. Тегля веднага.. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
LunaBrava Отговорено 13 Март, 2011 Share Отговорено 13 Март, 2011 Аз съм от тези, на които филмът се стори бавен и неразбираем! Ако не бях на кино, никога нямаше да го доизгледам, такава скука ми се видя Още на 30-тата минута почнах да си гледам часовника, а не е кратък да му се не види! Явно аз не съм дорасла за дълбоки филми, засега си продължавам с по-комерсиалните неща... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
zdrav4eto76 Отговорено 13 Март, 2011 Share Отговорено 13 Март, 2011 Току-що видях, че това е режисьорът на Oasis и Secret Sunshine - филми, които харесвам - и недоумявам защо тогава този, така много ме подразни. Въпреки че си мисля, че приблизително съм схванала посланието и идеята на филма, това по никакъв начин не променя раздразнението и усещането, че насилствено са си поиграли с нервната ми система. И някой дали може да ми обясни защо, когато отведоха внука с полицейската кола, бабата и полицаят продължиха да си играят на федербал? Малък офтопик Приятели, които правите субтитри за нас, искам да ви споделя, че вашите определено са на ниво професионални, а някои и го минават , правейки си извода от тези, които имахме "удоволствието" да четем, гледайки филма на големия екран. Благодаря ви! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
nnadya Отговорено 15 Март, 2011 Share Отговорено 15 Март, 2011 Това е филм, който много очаквах да е нещо интересно и дълбоко, но разочарованието ми беше пълно и то въпреки голеният екран, пак не ми хареса. Бабата беше супер дразнителна. На мен лично въобще не ми понесе и мисля, че намразих филма заради нея. Може да е много добра актриса, но тук определено не й се получи. Дойде ми тя too much. А относно сравнението с Kim Ki Duk - няма такова нещо - той въздейства толкова много, че после една седмица мисля за него. А тук такова нещо нямаше. Само едно безмислено проточване и чакане нещо да се случи, а то така и не се случи. Поезия много не си спомням да имаше. Може и аз да не разбирам, но предпочитам Kim Ki Duk. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
thedemon1238 Отговорено 15 Март, 2011 Share Отговорено 15 Март, 2011 И Чанг Донг е голям режисьор със свой собствен стил. Нареждам го до Ким Ки Док, нищо че филмите им са доста различни. Мнението ми се припокрива с това на nikomila и farfallina. Много беше вдъхновяваща темата за поезията и всички интересни неща (за мен) се въртяха около нея. Историята за 6-те момчета ми се струваше малко преувеличена (не мога да го повярвам, че е възможно). Хубаво е, че не наблягаха много на нея и стоеше на заден фон. Бащите ги представиха като доста брутални същества, също като момчетата. Oт всякъде си личеше почерка на режисьора. Гледах го на кино, беше просто прекрасно. Не усетих кога минаха тези 140 мин. Въпреки всичко, Secret Sunshine и Oasis са ми все още на първите две места при този режисьор. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mood Отговорено 17 Март, 2011 Share Отговорено 17 Март, 2011 И на мен филмът ми хареса. Ако го намирате за бавен, значи не сте гледали достатъчно корейски продукции. Има много по-бавни и преди всичко, след дългото чакане не се случва нищо. Главната актриса беше великолепна. Със спокойствието и с тревожността си. С чара, който носи само с появата си. С усещането за живота, отношението към поезията и възгледите й за правилно и грешно. С облеклото. Откъм сюжет е добре, само краят малко ме затрудни с тълкуването. От предишните филми на режисьора - Secret Sunshine и Oasis, се впечатлих само от втория, но засега положението е 2:1 в негова полза. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mike Отговорено 15 Май, 2011 Share Отговорено 15 Май, 2011 Най-после излязоха субтитрите Относно филма - след коментара на nikomila, нямам какво повече да добавя. И Чанг-донг, заедно с Ким Ги-док са единствените корейски режисьори, които мога да нарека творци, правещи качествено и преди всечко - некомерсиално, художествено кино. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IvYoYo Отговорено 20 Май, 2011 Share Отговорено 20 Май, 2011 И да добавя линка за сваляне в Замунда. Аз съм от големите фенове на филма. В него са скрити тайни за оцеляването на една нежна душа. Впечатли ме също така деликатния начин на обяснение на създаването на поезия. Дори монотонността на действието ми хареса. На мен то сякаш ми казва: По-спокойно. Всичко си следва своя поток и всичко ще се нареди. Последствията за душата от грозните събития около нас са най-фатални и затова не бива никога да я пренебрегваме, а напротив, да я храним с красота. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alinamalina73 Отговорено 2 Юни, 2024 Share Отговорено 2 Юни, 2024 Добавен нов линк. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
manniwelle Отговорено 17 Ноември, 2024 Share Отговорено 17 Ноември, 2024 Много ми хареса. Асоциирах (играта на някои от актьорите, но не само) с "Oasis", а след филма видях, че режисьора е същия, както и на Secret Sunshine. Хубави филми са, много. Този тук ме докосна- и се радвам, че едната линия в него е само бегъл фон Spoiler насилието от страна на учениците на поетичността в цялостната фабулата. Контрастът Spoiler между отвратителните родители на момчетата, неглижирайки деянието- "е, разбирам да е висока и хубавка, а пък тя..." от една страна, и "сенилната отнесеност" на бабата, търсеща отчаяно муза (кайсия, листа, какво ли не) беше чудесен! Финалът беше качествен!! Добър, много добър филм!! 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
felicyti Отговорено 4 Април Share Отговорено 4 Април Тежък и труден за коментиране от моя страна. Визията на главната героиня си беше в пълен контраст с всичко, през което преминава и й се случва... Страхотна актьорска игра и кинематография. Споделям положителните коментари. Благодарности за превода. 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts