zlaty_pet Публикувано 5 Декември, 2011 Share Публикувано 5 Декември, 2011 Моят скъп враг Meotjin haru / 멋진하루 Страна: Южна Корея Времетраене: 123 мин. Жанр: мелодрама, романтика Година: 2008 Режисьор: И Юн Ги Сценарист: Пак Ън Йонг В ролите: Чон До Йон, Ха Джонг У и др. 2009 (45th) PaekSang Arts Awards – награда за най-добър режисьор (И Юн Ги) Резюме: Ким Хи Су е самотна, безработна и нещастна. В един прекрасен ден тя тръгва да търси бившия си приятел Чо Бьонг Ун, който година по-рано е заел от нея голяма сума пари. Бьонг Ун също е безработен и без пукната пара в джоба, но обещава да върне парите още същия ден и моли за заем свои познати. Така двамата бивши започват едно пътуване, за да съберат парите и спомените си… Буквалният превод на заглавието е „Един прекрасен ден” („One Fine Day” или „Beautiful Day”), но създателите на филма са сметнали, че звучи твърде обикновено на английски и са избрали „Моят скъп враг”. Български субтитри: Филмът с български субтитри: Онлайн с български субтитри Филмът с руски субтитри: Филмът с английски субтитри: OST: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
desjer Отговорено 6 Декември, 2011 Share Отговорено 6 Декември, 2011 Филмът е... нестандартен. Постоянно очакваш нещо да се случи. И докато търпеливо си гледаш, се появяват финалните надписи и си казваш: "Ама, чакай, къде ми е завършекът на история? Искам да се радвам или да лея сълзи, типично по корейски. А сега какво? Затова не мога да реша харесвам ли филма, или не, а го изгледах за 3 дни два пъти. И, честно казано, бих го гледала отново. Силно ме впечатли как камерата се отнася на моменти, сякаш забравя къде се снима филмът. Но най-много ми хареса персонажът на Ха Джонг У - как хем е щастлив по негов си начин, хем се опитва да угоди на всички. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kando Отговорено 11 Декември, 2011 Share Отговорено 11 Декември, 2011 Докато за "Come Rain, Come Shine" се присещах дълго време след като го бях гледал (дори ми стои на компа) то още с последните надписи установих, че в мен няма никаква реакция от този филм - дори се притесних, че вече имам големи проблеми с памета, защото или съм изпуснал нещо, или просто няма какво да се запомни. Това е опит за нестандартен филм - режисьора определено има експериментаторски дух, пробва да поглежда извън обичайните рамки, да застане в страни, но няма нужда да прожектира всичко което му щукне. Тука имаме уж безпристрастно разглеждане, а същевременно виждам една фантазия - реално липсва наблюдението, това е някакво бленуване, позиционирана представа за добър човек, химери някакви, а не действителност. Сцената с момичето, което си лакираше ноктите беше наистина сполучлив етюд - даже в нея става ясно, какво куца във филма, но всичко останало стоеше твърде измислено, неистинско, не на място, издокарано сякаш насила, дори бих казал вдетинено. "Come Rain, Come Shine" е безспорен шедьовър - силен и стегнат разказ, просто имах някакви си мои забележки и бих вкарал леки поправки, бих добавил леки щрихи към него, но само толкова и за това се изказах за него така лаконично .... защото макар и да имаше неща, които не ми се понравиха, филма наистина ми хареса. А в "My Dear Enemy" има съвсем малко неща, които ми направиха впечатление, а целия филм е монотонен и безразличен. п.п. все пак е интересно да се види - режисьора има различен похват и собствен почерк. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ivana93 Отговорено 27 Декември, 2011 Share Отговорено 27 Декември, 2011 Доста слаб филм! Изтеглих го най-вече заради заглавието, а и разбира се заради Ха Джонг У. Действието се развиваше твърде монотонно, нямаше никаква кулминация, а историята сама по себе си беше доста глупавичка и наивна Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
d3Mn Отговорено 4 Септември, 2012 Share Отговорено 4 Септември, 2012 Аз пък имам друго мнение. Филма за мен е "умно" направен. Да, сюжета, написан с 2-3 реда звучи като нещо скучно, разтеглено в 2 часа. Аз също очаквах нещо подобно, но реалността се оказа друга. Може би всеки, който го е гледал го е разбрал по свой си начин. Границата между това такъв тип филм да е изключителнен провал и да е много гледаем е доста тънка. Беше даден пример с "Come Rain Come Shine", който филм е наистина уникален. Но уникалността не идва от историята или сюжета, а от актьорите и малките неща, от детайлите и от сцени траещи не повече от 5-10 секунди. Такива филми са и "April Story" и може би "3-Iron". Та кой нормален би искал да гледа филм в който главните актьори не продумват нито дума до самия край? И как тези филми стават гледаеми? Добър режисьор с нестандартен поглед, разчупена работа с камерата, много добри главни актьори и малките неща! В "My Dear Enemy" имаме всичко това! Нима Чон До Йон и Ха Джонг У не паснаха идеално на филма? Много истинска игра във всеки един момент от филма. Двата часа бяха представени като един техен ден заедно и те караше малко или много да се чудиш какво е било преди този ден. Какви са били, докато са били заедно. Какви ще са след този ден. Бяха проследени, макар и за 5 минути, историите и на много други хора и успяха да ме накрат да се замисля каква е "тяхната история". Какъв е бил живота на компаньонката? Защо онова момиче гледа сама детето си? Защо мъжът й я оставил? През какви трудности е минала и как ще се справи занапред? Края беше най-добрия от възможните. Ако бяха се събрали, щеше да се разводни леко. А и все пак това е азиатско кино и "стандартните" финали са рядост. Та нали заради това ги гледаме. Давам му висока оценка и го препоръчвам горещо! Но не гарантирам, че ще се хареса на масовата публика. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yagami23 Отговорено 8 Септември, 2012 Share Отговорено 8 Септември, 2012 Малко бавен,но добър филм Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Iva Di Отговорено 3 Май, 2013 Share Отговорено 3 Май, 2013 Изобщо не бях подготвена за такъв филм. Нито кулминация, нито развръзка. А като гледах от самото начало изтерзаната физиономия на главната героиня, си мислех, че някаква голяма драма я е споходила и чаках да видя каква. Поне филмът създава очакване, че накрая мълчанието ще бъде нарушено и ще избухне едва ли не бомба между двамата. Ще се окаже, че тя не е права в мнението си за него, а той не е такъв мошеник. Сюжетът неотклонно настояваше, че ще има обрат, но такъв не се случи. Да не говорим колко ме дразнеха безсмислено дългите сцени - като започнем с първата на хиподрума. Най-малко съм очаквала да няма завършена композиционна структура. Не си падам по чак толкова нестандартни неща. Най-силни бяха историите на заемодателите и явно те са в основата на идеята (каквато и да е тя), но сам по себе си подобен преглед не е достатъчен, за да се изгради една история. Литературата се гради по следната схема: нарушена хармония - възстановена хармония. Тук второто напълно отсъстваше. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alinamalina73 Отговорено 30 Май, 2024 Share Отговорено 30 Май, 2024 Добавен нов линк. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts