nikomila Публикувано 27 Април, 2010 Share Публикувано 27 Април, 2010 Ddongpari IMDB Година: 2009 Режисьор: Yang Ik Jun Жанр: екшън, драма Времетраене: 130 мин. Език: корейски В ролите: Yang Ik Jun Kim Kkot Bi Lee Hwan Jeong Man Sik Yun Seung Hun Park Jeong Sun Lee Seung Yeon Choi Yong Min Kim Hee Su Oh Jung Se Резюме: Сонг Хун е дребен гангстер, който събира дългове за местния бос Ман Шик. Израснал в семейство с баща-насилник, причинил огромна семейна трагедия, за Сонг Хун насилието е не само професия, а начин на живот. Същевременно обаче той не забравя да се грижи финансово за сестра си и сина ѝ, но внимава тя да не разбере, защото много се пази да не обича и да не бъде обичан. Както може да се предположи, ще му се случат и двете неща. Една случайна среща с ученичката Хан Йон Хи го изправя пред равностоен противник. Също жертва на домашно насилие, тя е свикнала да понася какво ли не и въобще не се впечатлява от нрава и вида на Сонг Хун. Някак несигурно отначало, но неизбежно двамата намират път един към друг. Оттук нататък те ще пожелаят да променят живота си, но дали няма да е твърде късно? Цикълът на насилието може би ще се затвори по най-логичния възможен начин. Личен коментар: Off Topic Филмът е брутален и като съдържание, и като форма, езикът, на който се говори – също (не знам дали някой някога ще се реши да го преведе, но ще трябва да разполага с богат набор от цинизми на български, защото в някои моменти буквално всяка втора дума е псувня). Аз лично не се впечатлявам толкова от тези неща, но по-чувствителните зрители трябва да има предвид, че във филма има доста тупаник и това го прави труден за преглъщане. Още повече, че е показана една много нелицеприятна страна на корейската действителност – окаяни крайни квартали, беднотия и безнадеждност. На този фон малкото моменти на човечност и хумор наистина са запомнящи се. Актьорските превъплъщения са много добри, самият Yang Ik Jun в главната роля се справя перфектно като за актьор - дебютант. От ненавистно злобно човече в началото, което не можем да понасяме, той така умело започва да разкрива промяната към добро в героя си, че в крайна сметка започваме да му симпатизираме и ставаме съпричастни със съдбата му. Да не говорим, че има някакво бодливо, натрапващо се присъствие на екрана, просто дълго време след като гледах филма не можех да си избия от главата грозната му мутра . Kim Kkot Bi, също дебютантка, прави много силна роля като девойката, справя се отлично с това да изглежда едновременно нахакана и уязвима. Поддържащият каст също прави запомнящи се образи, като например гангстерският бос под формата на добродушен чичко с мераци в ресторантьорството. Всъщност единствената ми за бележка към филма е за продължителността му – нямаше да е зле да е с едни 20-30 минути по-кратък. Други факти: - Филмът е авторски на Yang Ik Jun, той е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля. В някои източници фигурира и като продуцент, в други – не. Ако е така – евала. - Някъде също така се споменава, че филмът има автобиографичен характер. Ако е вярно – пак евала, станал е човек. - Като за независима продукция филмът има необичайно голям успех в корейския боксофис с продадени 122 976 билета. - Явявал се е на много фестивали и в общи линии на всичките е печелил някакви награди. Ето неизчерпателен списък: 2009 (38th) International Film Festival Rotterdam - "VPRO Tiger Awards" 2009 (11th) Deauville Asian Film Festival - "Lotus Du Meilleur Film – Grand Prix / Best film", "Lotus Air France – Prix de la Critique Internationale/ International Critics’ Award" 2009 (8th) New York Asian Film Festival - "Best Debut Feature" 2009 (13th) Fantasia Film Festival - "Best Feature Film", "Best Male Performance" (Yang Ik Jun) 2009 (29th) Critics Choice Awards - "Korean International Critics Award" 2009 (46th) Daejong Film Awards - "Best New Actress" (Kim Kkot Bi) 2009 (3rd) Asia Pacific Screen Awards - "High Commendation (Best Performance by an Actor)" (Yang Ik Jun ) 2009 (10th) TOKYO FILMeX - "Grand Prize", "Agnes B. Award (Audience Award)" 2009 (30th) Blue Dragon Film Awards - "Best New Actor" (Yang Ik Jun ), "Best New Actress" (Kim Kkot Bi) С АНГЛИЙСКИ СУБТИТРИ С РУСКИ ДУБЛАЖ ОНЛАЙН С РУСКО ОЗВУЧАВАНЕ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kathie Отговорено 10 Февруари, 2011 Share Отговорено 10 Февруари, 2011 "“Breathless” проучава тъмната сива зона между състраданието и жестокостта, изкуплението и отмъщението, както и благословията и проклятието на семейните отношения. С две думи това е семейна драма, неподходяща за деца. Изпълнен с мъчително насилиe, спечелилият няколко награди филм на режисьора, който играе и в главната роля, е настроен с топлота и хумор.” Честно казано не очаквах филма да се окаже толкова добър. За мен псувните и тупаниците са му положителна черта. И бруталността не идва толкова от тях, колкото от атмосферата, темите които засяга филма и играта на главния актьор. За първи път го гледам, ама ми направи страшно впечатление. В пълния смисъл на думата, му се изкефих на играта, начина по който се държеше. А финалната сцена беше изключително силна! Наистина има моменти на сърдечност и хумор, но по- интересен е начинът по който са представени. Например как чрез удряйки и обиждайки племенника си, главният, изразява привързаността си към него. Същата работа и с момичето и приятелят му, който беше шефа. Две неща ми дойдоха на ум след като изгледах филма: “ В тоя живот всичко се връща!” и “ Колкото по- скапано живееш, толкова по- скапано умираш!” Друго няма да коментирам за филма, а направо ще му дам оценка 9/10! А и наградите, който е спечелил, и оценката в IMDB, говорят сами по себе си! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
nikomila Отговорено 11 Февруари, 2011 Автор Share Отговорено 11 Февруари, 2011 Аз съм направила тема за този филм? Забравила съм . Но самия филм помня много добре, явно ме е впечатлил. Гледах го след няколко поредни корейски бози и, честно казано, бях на път да се откажа да гледам техни филми, но тогава попаднах на този и си казах: Я, можело значи. И вече с доста голям багаж от изгледани корейски филми, пак мога да кажа, че този филм е от най-доброто, излизало от Корея в последните години. И младежа продължавам да следя, но напоследък се е снимал в 3-4 филма като актьор, от които само в една комедия го гледах, по-скоро драма всъщност, но ролята му беше комична, и в това го биваше. Но се надявам да продължи да прави авторско кино след този първи успешен опит. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts