Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

Shinobi (Heart Under Blade)

Оценка в IMDB: 7,0

 



Режисьор: Шимояма Тен

Участват: Накама Юкие, Одагири Джей, Куротани Томока, Саваджири Ерика, Шина Киппей, Кога Мицуки, Так Сакагучи и др.

Държава: Япония

Година: 2005

Жанр: екшън | драма | фентъзи

Времетраене: 1 ч. 46 мин.

 



За филма:

Япония, 1614 год. Под властта на шогуна Токугава в страната царувал мир. В продължение на 400 години жителите на две скрити в планините села - Ига и Кога – създавали и усъвършенствали уникални, сквръхчовешки умения в бойните изкуства. Тези войни на сенките били известни като "шиноби". Двата могъщи клана удържали крехкия мир помежду си в продължение на години, докато един ден, краят му не бил сложен от заповед на стария шогун. В последвалите събития 20 от най-добрите бойци на двете села трябвало да влязат в смъртоносна битка, чийто изход щял да определи новия наследник на владетеля. В същото време, водачите на клановете - Кога Генноске и Цубагакуре Оборо - се влюбили и започнали тайно да се срещат. Тяхната любов би могла да донесе мир между враждуващите страни и да сложи край на 400-те години омраза, но волята на звездите явно била друга. Двамата влюбени трябвало да захвърлят чувствата си и да се изправят един срещу друг. За честта на клановете си. За съдбата на Япония. За живота си.
 


 

 



Лично мнение:

Любимият ми японски филм към днешна дата. Красота за окото, музика за ухото, емоция за душата. Блестящ филм в своя жанр, сравним по грация и визия дори с китайския шедьовър Тигър и Дракон. История за невъзможна любов в един свят, изпълнен със страх и омраза, където двама души се стремят към хармония и мир, а други ревностно пазят властта си. Невероятната игрална екранизация на едно от най-гледаните анимета за 2003-та год., „Базилиск”. Лична оценка 9 / 10.

 


 

Свали с английски субтитри :click: 

 

Свали с български субтитри :click: 

 


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така ... филма е интересен, имаше и много красиви сцени, но поне при мен май няма да остави трайни следи

не мога да си обясня защо след всичките ефекти, които бяха изпипали доста добре

 

сцената, където Оборо се ослепи, за да се избави от "очите на разрушението" беше толкова постно направена .. да не кажа направо смешно

 

но определено ме накара да доизгледам анимето /бях го почнала преди години ама ... :oops: /

 

 

"кървави сълзи" щот се чува, че хлипа ... предполагам, че й се е плачело, ама по никакъв начин не издаде болка

 

другото, което не ми хареса е като се изправиха двамата един срещу друг

много се зарадвах, че Оборо беше безсилна, ама изхода от "битката" не ми допадна

 

естествено, че Генноске трябваше да оцелее или пък двамата да отидат да избият армията дето им нападна селата

 

хубаво е филмчето,

ама най-много ми хареса причината,

поради която трябваше представители на двете села да се бият до смърт :lol!:

 

и малко отклонение:

 

села, скрити в планината

шинобита

Генноске имаше шаринган

селата си имат Каге-та начело ...

прекалено много асоциаций с Наруто могат да се направят

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

села, скрити в планината

шинобита

Генноске имаше шаринган

селата си имат Каге-та начело ...

прекалено много асоциаций с Наруто могат да се направят

Добри наблюдения. Но то си има общ шаблон, който дори при Наруто се копира. Андроника показа един от първите неми филми на Куросава, където трима самураи се превръщаха в жаба, змия и гол охлюв. Сещаш ли се? Освен това изчезваха яко дим в облак мъгла. Това със скритите села се засяга и в други филми - за пример, шинобито от Азуми. Явно си е традиционно.

 

За шаринган-а си права, това си е чисто и просто копнато от Наруто. В Базилиск тази техника е напълно различна. Впрочем, филма е много по-различен от анимето. А и анимето е доста по-фантастично бих казал.

 

Дори края е различен. В анимето Оборо се самоуби, а след това я последва и Генноске, като се потопи в реката с нея на ръце. На този момент ревах. :(

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

анимето определено ще си го сваля пак

и ще го догледам!!!

и за да приключим с офтопика и да не го обръщаме на чат:

 

 

В заключение от мене оценка 8/10

благодарение на традиционните мотиви :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добри наблюдения. Но то си има общ шаблон, който дори при Наруто се копира. Андроника показа един от първите неми филми на Куросава, където трима самураи се превръщаха в жаба, змия и гол охлюв. Сещаш ли се? Освен това изчезваха яко дим в облак мъгла. Това със скритите села се засяга и в други филми - за пример, шинобито от Азуми. Явно си е традиционно.

тази традиция, датира още от Кабуки театрите, а филма, за който говориш не е на Куросава/ той не е правил неми филми /, а на Шодзо Макино, първият японски режисьор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен филма много ми хареса. Като изключим прекалената авиация (до ден днешен не мога да се примиря с тази метафора в азиатското кино) е направен много красиво. Ефектите и бойните сцени са страшно добре направени. Учудиха ме някой умения на нинджите (преди години изчетох де що имаше написано за този вид войни). Като цяло го възприех, като приказка. Добре направена приказка за големи деца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хващам се за последните думи в горния коментар... и ще се съглася, че е приказка, но е за максимум 15 годишни.

Като цяло си личи, че японците здраво са крали, жалкото е, че са го направили доста некадърно. Споменатата в предните коментари "авиация" изглежда меко казано нелепо и смешно, начина на заснемане на места беше взет доста несполучливо от филми като Властелина на пръстените. Режисурата е изключително слаба, сценария изсмукан от пръстите а играта на актьорите- в повечето случаи неубедителна. Диалозите също не бяха нещо невиждано. Костюмите изглеждаха доста не на място, туй мръсотия , кръв, някакво състаряване и захабяване на материала явно са непознати неща за авторите на филма. Анимацията също не ме впечатли. Бойната хореография не може да стъпи на малкия пръст на никой филм от този жанр- с една дума- много зле (всъщност са две думи, ма нейсе) Обърнете внимание на бойната сцена в началото, оня пич ( дето бая време се чудих дали не е жена scratch ) с косите или въжетата, като ги овърза всички войници, интересно как от всички посоки стърчаха въжета, а той ги метна от една посока към тях- недомислено и дразнещо.

То като се замисля, май не остана нищо за хвалене. Искам да кажа, че гледах филма без никакво предубеждение, но така се случи, че последния месец имах удоволствието да видя 4-5 много сериозни японски филми на Йоджи Ямада и в сравнение с тях- това тук си е пълна боза за малки деца. Тук не видях нищо като традиции, чест, достойнство, уважение, между характерите във филма, просто някакви се млатят там и това. Най- хубавото беше за накрая, когато домъкнаха оръдията до уж скритите и непристъпни села Shocked

Прочетох много коментари, че това бил най- добрия японски филм, ако това е така, то аз съм изтребител. Ще помоля все пак, тези които са изгледали Шиноби и са го харесали да се абстрахират от негативния ми коментар, всеки си има право на лично мнение и това по- горе е моето.

Давам крайна оценка на филма 3/10 макар, че го гледах на превъзходно качество, ще добавя още една единица, защото релийза беше дублиран на английски, което неминуемо ми доскапа съвсем настроението. 4/10 , препоръчва се само на лица до 15 год. възраст!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох много коментари, че това бил най- добрия японски филм, ако това е така, то аз съм изтребител.

 

Защо изтребител? Нали беше "най-красивата корейска актриса"?

 

Много го оплю бе, човек. Можеше поне да изтъкнеш визуалните качества на хубавите японки.

Въобще не толкова зле, колкото го изкара. Сценарият не е слаб, режисурата е. Причината за това е, че хората са се опитали да обхванат историята на 24-серийно аниме в 90 минути, а това си е борба с вятърни мелници - естествено че няма как да им се получи. И въпреки това, точно този филм ме накара да гледам въпросното аниме БАЗИЛИСК, което е просто върха (даж' ти не мож' го оплюеш ).

Музиката е много хубава, както и визията. Анимацията на някои места поиздишва, но пък също можеш да я броиш плюс (сети се, да речем, за Гибелните очи на Оборо - последните 20 мин.)

За японски филм даже битките си бяха супер. Както казах, гледай Азуми или Дороро и ще видиш за какво става дума - тогава Шиноби може дори да ти хареса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Т'ва го гледах точно след Базилиск, което значи...Преди 2 години. И още помня колко бях потресена. За съжаление не в добрия смисъл.

Накама Юкие за мен си остава едно огромно недоразумение в японското кино. Тя има две изражения "на миловидна девственица" и на "изнасилена девественица", и една интонация. Тогава мислех, че просто не е наясно с ролята си във филма, вярно Оборо е много мелодраматична, ама нейсе, но после гледах Гокусените, Гейм и още сума ти филми, които тя буквално съсипва.

Нейния възлюбен пък беше изключително неубедителен и мижав в ролята си на най-обучения воин на Кога(нали така беше?) и май имаше потресаваща прическа.

Мацките бяха хубави, факт, а Яшамару...Ми тъй или иначе оплетоха историята, да го бяха оставили до края да живее. Так Сакагучи е такова благоденствие за окото(някой спомена Азуми-НЕ ГО ГЛЕДАЙТЕ), че беше грехота.

 

Иначе филма, макар да издишаше много жестоко, имаше своите достойнства и не мисля, че си загубих времето с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един от любимите ми японски филми, имам си го свален на диск и съм го гледала 4 пъти. :yes: :yes: :yes: Абсолютна класика си остава за мен, заедно с Azumi. Който не го е гледал още му препоръчвам да поправи този пропуск. Оценка 10/10.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А това бе м'ого скучен филм, ама момата - малиииииии само заради нея изгледах филма,

страшно маце бре, пу да не му е уроки.

Още в първия кадър, като дигна глава рекох - иваси очите има тази и в последствие като разбрах

умрях да се хиля. Така и момичето, с което гледах филма не ми повярва, че не съм го гледал. :lol: -

от де съм бил знаел, е нищо не знам, освен че с тези очи, ако ме погледне и Ше са разтопя като

кубче лед в уиски насред пустинята Сахара ... даже май по-бързо :blush:

 

п.п. и не м/у другото некой друг филм с нея, но с нашенски субове имаме ли ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако говориш за Юкие Накама, гледай с нея G@me, както и трите сезона на Гокусен.

Иначе аз преди 5г. харесах и този филм, и Азуми, на като се има предвид, че понякога минавам за 10 годишно дете, моите критерии може изобщо да не се броят.

Това, на което искам да обърна внимание, е песента на Аюми в края на лентата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...