Jump to content

Азиатска кухня


Recommended Posts

Моята я сложих на 13.10-петък и днес като я разбърках не се стърпях да я прабвам.Щях да питам за вкуса.Маята ряпа е леко кисела и в същото време и сладни.Така ли трябва да е или съм прекалила със захарта-направих пълна доза?

Link to post
Share on other sites

Моята я сложих на 13.10-петък и днес като я разбърках не се стърпях да я прабвам.Щях да питам за вкуса.Маята ряпа е леко кисела и в същото време и сладни.Така ли трябва да е или съм прекалила със захарта-направих пълна доза?

Да, точно така. Трябва да е както кисела, така и сладка. 

Link to post
Share on other sites
Преди 2 часа, maira написа:

Това изглежда сякаш и аз ще мога да го направя:

Сушотопка
爆弾おむすび

 

Това е добра идея за някой, на който не му се връткат 10-15 листа нори с различни плънки - играеш на едро :lol:

  • Haha 2
  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Ако ви е интересно, тук качих 1-ви епизод на новото готварско предаване A Table Dinner (12 мин), В предаването различни звезди ще представят ястия, типични за родния им град. В този епизод е Хуан Дзин Ю с ястия от Дандун, северната провинция Ляонин (където е мостът на дружбата със Северна Корея)

 

a49f7023b36288a8.jpg de3a156b98a689cf.jpg

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Пореден ден у дома - подбираш манджи със по - засукани рецепти , които ще ти дадат възможност да убиеш няколко часа повече в кухнята :lol2: За днес избрах джапче и кимбап. Няма да коментирам броя на чинийки, купички, тенджери, тигани и бъркалки използвани в готвенето......и съответно измити след това:lol2:

 

 

889299.jpg

  • Like 7
  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites
Гледам си корейският  сериал и там на героите им носят поръчаната  храна - появява се разносвачът с металната кутия в ръка и вади от там  джаджангмьон....
Сещам се, че  ми се мотае един фикс за сос за джажанмьон, пък имам и изостанало от китайската  ферментирала тъмна соя Доучи (аз си слагам и от нея като добавка)  .... и веднага се метнах в кухнята :D Ето и една простичка рецепта точно с моя фикс (купувам си го от корейския Cup&Roll). Ям си моите спагетки и си мечтая за оригиналните в Корея :)
889662.jpg
 
А соса си го правя с тези
889663.jpg
  • Like 3
Link to post
Share on other sites

Официално съм back to work , но да споделя още няколко от моите карантинни забавления в кухнята  - направо си се подготвях за предаването Master Chef :D

Off Topic

Запържени зеленчуци върху канапе от овкусен ориз a.k.a. бибимбап :)

890271.jpg

 

Една леко нестандартна рецепта за този вид нудели - японски нудели "сомен" със зеленчуци и бамбук.

890266.jpg

 

Като преразгледаш залежаващите продукти в хладилника и те се окажат точно необходимите за джаджангмьон :)

890264.jpg

 

Изостаналият ориз със зеленчуци е подходяща плънка за един набързо приготвен омурайс. Декорацията е супер аматьорска, ама ..... :lol2:

890272.jpg

 

И малка част от тематичните ми следобеди (след първия месец у дома вече си измислях всевъзможни забавления :lol2:)

Японски следобед :)

890265.jpg

 

П.П.: При интерес давам използваните рецепти и информация къде да се закупят необходимите  продукти ....:D

  • Like 7
Link to post
Share on other sites

@bealonenomore за  всяка манджа си трябва по някой  традиционен корейски продукт, като в някъде можеш и да го изключиш  ако не успееш да намериш- е вярно вкуса няма да е идеален, но бива. Само за джаджангмьон си трябва фикс или корейската паста от черна соя (Chunjang).  В предния пост съм сложила линк за рецепта с фикс, а аз си ползвам като основа рецептата на Maangchi.  

За бибимбапа - по- просто казано -  пържиш каквито зеленчуци имаш, ама поотделно, слагаш и едно яйце и всичко това си играеш да редиш върху сварен ориз. Тук важна съставка е пастата кочуджанг, ама аз слагам когато имам. Ето рецепта, която ползвам. После труда от реденето отива на кино, защото омешваш всичко :lol2:

При условие, че нямаме голям пазар за такива продукти, побългаряваш където може :D Но пък ако се разровиш из магазини в София можеш да намериш всякакви неща. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

При мен побългаряването ще трябва да влезе много силно в действие, щото съм далеч от София, но пък при желание се намира начин. Благодаря за споделянето, @vivivan

  • Haha 1
Link to post
Share on other sites

@bealonenomore нямаш грижи - ще пращаме с колет :D

Аз като се сетя за първите си опити с подръчни материали - тогава още не живеех в София и магазин с азиатски стоки виждах 1 път в годината,  ама си имах мерак да сготвя тия манджи :lol2:

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Първо опит да приготвя токбоки у дома :) Сравнявайки го с токбокито  в корейския ресторант - прилично успешен опит :lol2:

890927.jpg

  • Like 5
Link to post
Share on other sites
преди 37 минути, MuryG написа:

Дай твоята рецепта за томбоки, please...

Главно гледах тези двете рецепти - на Maangchi и тази . Леко изменено , заради липсата на някои съставки - не е оригиналният бульон - нямах сушена аншоа и тези водорасли затова сложих малко рибен сос. И вместо корейското гочугару сложих китайска подправка от сухи люти чушки. А макар и да харесвам рибните кексчета - не успях да купя от тях ( пробвах соса с ролца от раци и беше добре;) )

Но вкуса на соса го докарах прилично наподобяващ като в корейския ресторант, пък и си ми хареса манджата :D

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

На тази манджа отдавна и бях хвърлила око и чаках да ми дойде музата да я сготвя -  Джампон (Jjamppong ) - супа от нудели, зеленчуци, морски дарове и лютичко. Срам, не срам, ама макар и фен на азиатската кухня,  това морски неща в супа още ми е трудно да го ям, та силно съм ги редуцирала в моята манджа :lol2: Със "морските" сосчета нямам проблем, та слагам рибен сос и паста от скариди, ама с "животинките" мога да понеса само до миди и ролца от раци :D

891652.jpg

 

И една набързо сготвена версия :lol2:

http://picbg.net/u/73364/63423/891653.jpg

  • Like 4
Link to post
Share on other sites

Едно интересно четиво за разнообразието от нудели в Азия + съвети как да се приготвят :)

 

__opt__aboutcom__coeus__resources__conte

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...