Arina Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Здравейте! Извинявам се ,ако има вече подобна тема Моля ви, ако някой има рецептата на тези прословути ОРИЗОВИ ПИТКИ, да я сподели с мен (и др. заинтересовани) на БГ няма никакво инфо. БЛАГОДАРЯ ВИ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
svetlan4o Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 За кои оризови питки питате, да не е за rice cake? Освен това да попитам дали ще има интерес за рецепти от корейската кухня, които могат да се приготвят и в БГ. Има начин да се доставят корейски хранителни продукти до България от немски сайт (т.е. сайт на корейски, доставя се от Германия), аз съм в процес на доставка и ще ви уведомя за резултата и колко струва. Имам и помощ от корейски, така че ще се справя. Fighting! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
katomova Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Записвам се да следя темата, като почитател аматьор кулинар Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rossi87 Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Да ви се похваля, за Коледа майка ми ми подари рецепти за корейска кухня. Те са направени като картички и от пред има яденето на снимка, а от зад продуктите и как се прави. Много съм ентусиазирана да си сготвя нещо. Повечето неща ми се виждат малко странни и не знам дали ще си ги направя, но има някои, които много искам да опитам. Забелязах че, типично по корейски всички гозби са люти, но аз поне съм любителка на лютото, така че не е проблем. Има много използване на джинджифил, соев сос, чесън и сусамово олио. Има едно, което нямам идея какво е - "глутамат"....просто никва идея, но не съм се и занимавала да го търся, просто видях, че го има в рецептите. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
katomova Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Можеш ли да сканираш нещо или нямаш възможност ? Поне 1-2 сподели с нас Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacky80 Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Аз като голям чревоугодник ще следя и споделям резултата от усилените тренировки в кухнята. Very Happy svetlan4o, давай мила, ние сме с теб и всички други...ще се радвам на всяка рецепта, снимчица, име на ястието и съответно продукти... Момичета, споделяйте всичко...гладни и любопитни сладокусници винаги ще се намерят Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
legalize_It Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 аз лично следя тези 2 канала http://www.youtube.com/user/koreancuisine и http://www.youtube.com/user/Maangchi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arina Posted March 25, 2010 Author Share Posted March 25, 2010 Търся рецептата на онези белите питки, дето ги правят на пара. В някой даже има пълнеж, често ги виждам да си ги хапват топли и изглеждат вкусни. Иначе има много рецепти за оризови топки и тем подобни, но са с варен ориз, а аз все си мисля, че тези се правят с оризово брашно Rolling Eyes ???? А може да пратите и други вкусни и интересни рецепти, склонна съм да експериментирам! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
svetlan4o Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Първо да отговоря за питките - това са хлебни питки (имат вид на хляб, но се правят от оризово брашно), а вътре пълнежът е от смачкан сладък червен боб(като мармалад), този пълнеж се използва и в едни рибки, които продават по сергийките на улицата, много са вкусни. Тестото на рибките е почти като за палачинки, само че по-гъсто. Евтини са и много готини. А формите на рибките се получават от машинка (като тостер за гофрети). Снимките от долния пост: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
legalize_It Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 става дума за тези ... онагледявам 1. питки Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rossi87 Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Ето ви линк към бгшеъра Само да обясня как съм номерирала картинките, че малко може да се объркате. Пр: с 11 е отбелязана снимката на даденото ястие, а с 12 е снимката на начина на приготвяне и нужните продукти. Така и за останалите. Ако ви харесват тези рецепти кажете и ще кача още... Бон апети Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galka Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Глутаматът се използва за подсилване на вкуса на всякакви храни - сладки, солени и пикантни ястия Smile Използва се като подправка към сосове, супи, варени меса и риба и т.н. Виждала съм го на рафтовете с диетичните храни и продукти из магазините Smile А колкото до азиатската кухня... аз много обичам китайската. Може би тази тук е доста побългарена. Мисля си, че в Китай едва ли би имала същия вкус, но все пак в този й вид тук я обожавам. От японската съм правила само суши Very Happy Много го харесвам! Едит: Сладко-киселото свинско от рецептите които си сканирала изглежда страхотно! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pe6ito Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Преди малко по БНТ сат даваха едно предаване "Японска трапеза", не знам дали го дават всеки ден, но запомних рецептата за темпура (защото бе най-лесна - цялата работа е в панировката), а и се разрових из интренет и открих този сайт за японска кухня - има и рецептата за темпура. Накратко (не пиша количествата): яйцата се разбиват, докато се получи еднородна смес, добавят се ледени купчета, за да се охладят яйцата. После купчетата се махат и малко по-малко се добавя брашното, и пак задължително е сместта да е хомогенна. Готвача пържеше скариди със зеленчуци по отделно (зеленчуците бяха някакви аспержи, гъби и зелени салатки, ама не съм сигурна, дали имаше и още нещо, освен тези). Продуктите се овалят в панировката, а доката се пържат се капе от панировката върху им, за да станат по-пухкави или нещо такова. Изпържените работи се сервират отделно в чинийка, а всеки си има купичка, в която има зелен чай и ориз. Взимаш си изпърженото нещо и го топиш в чая с ориза. Човека каза, че имало разлика между темпурата, която се прави около Токио и тази в Осака. В Токио за пържене използват сусамово олио, а в Осака - олио от памучни зърна или нещо такова (100% бе нещо от памук). Имаше и някакъв сос, но за него нищо не разбрах. Мисля, че в сайта трябва да е по-добре описано, но е на английски! Да Ви е вкусно! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pe6ito Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Пак хванах това предаване по БНТ сат. Този път правеха суши. Знаех, че рибата е сурова, но сега разбрах, че оризът се смесва със оцет, в който са били разтворени сол и захар. Но най-интересно ми бяха цените - нямат такива, ежедневно цената се променя според рибата и за това в суши ресторантите нямало меню с ценоразпис, а на някои места плащаш според броя на чинийките, които си взел. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lina Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Здравейте на всички! Много ме зарадва темата за азиатската кухня, защото аз съм й голяма почитателка. Като се има впредвид, че съществувам предимно на зеленчуци, плодове, чай и риба (и спагети.... ) корейските салати ми станаха любими. Благодаря много на всички за линковете и предложенията. Аз мога да добавя още няколко предложения като още един вариант на морковена салата (има я и в сканираните материали на rossi87, за които безкрайно й благодаря flower ), салата от червено цвекло, и всякакви задушени зеленчуци със спагети (рамйон или оризови, каквито си предпочитате). Уверявам ви, че всичко е много много вкусно. Корейската кухня е изключително добре балансирана и много здравословна, така че много ще се радвам и ако svetlan4o сподели още някоя и друга рецепта. Ето и моето предложение за Морковена салата (любимата ми, правя я в огромни количества всяка неделя, защото я ядем с всичко): Морковена салата Продукти: 500 гр. моркови (избирайте ги по-големи) 1 ч. л. сол 1 глава стар лук 3-4 супени лъжици олио 1 с.л. оцет За подправката (всички продукти са по 1 кафена лъжичка): сол, захар, чесън на прах, сладък червен пипер, лют червен пипер, черен пипер, кориандър Приготовление: Морковите се нарязват на тънки ивички и се посоляват. Оставят се на се изцедят в гевгир за 30 мин (може и час). След това се измиват хубаво със студена вода и се заливат с лъжица оцет. Подправката се приготвя като смесите добре всички съставки описани по-горе, след което я смесвате с морковите и ги обърквате добре. В тиганче оставяте олиото да се нагорещи и в него запържвате нарязания на кръгчета лук. Лука се пържи до златисто и след това с решетъчна лъжица се отстранява. Така овкусеното олио се прибавя към морковите. Всичко се обърква добре и се слага да престои в хладилника. Колкото повече стои - толкова по-вкусна става. Салатата е страхотна, можете да си я похапвате с всяко ястие или като мезенце с биричка. Приятно похапване! Ами това е от мен... за сега... П.С. Натриевият глутамат можете да намерите във всеки по-голям супермаркет. Подправката много прилича на морска сол, имам впредвид, че е на бели кристалчета като нея, но няма вкус. Подпомага за по-доброто "изравяване" на отделните вкусове в ястието, но моя съвет е да не прекалявате с нея. Прекомерната употреба на натриев глутамата може да предизвика някои нерзположения като храносмилателни разтройства, астми, гадене и др. (т.нар. синдром или болест на китайския ресторант). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
svetlan4o Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Гореспоменатата салата ми се струва, че ще наподобява вкуса на едно странично ястие,което ядохме в Пусан. Понеже не успях да попитам за рецептата, но знам, че беше правена от рускиня, ми се струва, че може да е подобна. Кориандърът обаче какво прави тук? Предполагам придава специфичен аромат. Иначе, както обещах да ви пиша, получих доставката на корейски продукти от немски сайт. Кимчи, водорасли, кестеново соджу, тофу, рамьон, разни куаджа(сладкорийки), жизнено необходимата за тофуто соева паста, чай от джинджифил и женшен, , изобщо най-необходимото за много корейски вечери, поносими за българския вкус. Като изключим цената на продуктите, която не е непоносима, доставката за 15 кг беше 13 евро и таксата на банката - 25 евро(най-непоносимата част). Разбрах, че с DHL e двойно по-евтино, но се ходи на митница (което изобщо не е проблем), а моята доставка дойде на вратата(макар, че не знаех.) Така че ако има мераклии, може да се поръча общо и така да се намалят разходите по доставка и банка. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lina Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Да, съгласна съм, че кориандъра няма много приложимост в тази кухня, но наистина рецептата, която описах по-горе беше точно по този начин описана (източника ми е книга с рецепри само от корейска кухня, която сега не мога да се сетя точно как се казваше). Пък и да си призная имам около 20-тина книги за корейски рецепти и рецептите на едно и също ястие една с една не се припокриват.... Neutral , а наистина не знам кой е начина по който се приготвя в Корея confused. Но пък мога да гарантирам, че салатата (корейска или не) е много вкусна Very Happy . Svetlan4o, много се надявам да споделиш някоя рецепта, моля sunny, за което предварително ти благодаря . Би ли споделила и линка на сайта, от който си поръчала всички тези вкусни неща. Много ми се иска да опитам кимчи, но не мога да намеря точна рецепта поради причината, която писах по-горе. Интересуват ме и чайовете, които си изброила (от джинджифил и жен - шен). Благодаря ти предварително. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mackova Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Тази салата е много популярна при руснаците и е известна като корейская морковка или нещо такова. Истината е , че самите корейци не я познават. Но е факт, особено в азиатската част на русия. Те си имат кимчи.Аз също съм я опитвала и я приготвям и много ни харесва /хубаво мезе на чашката е/, но съм я побългарила, като не винаги загрявам олиото и пропускам лука, заради липса на време, но чесънът и кориандърът са задължителни. Голяма вкусотийка е и е много засищаща има си хас с толкова олио, но иначе как ще усвоим мастно разтворимите витамините хаха. Иначе съм станала специалист на яйчените рулца, но нещо ми са кът яйцата в момента. Вече тотално изместиха бърканите яйца и всякакви там миш-маши от типа мързелива и бърза манджа Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marchooo Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Мдаааааа...яйчените ролца са супер! И лесно се приготвят...щом и сама се справям с тях Rolling Eyes Та, като стана дума за тез ролца, ето оттук гледах как се готвят...обясняват и други две манджи, но тях не съм ги пробвала. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tuci8710 Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 Ето рецепти, за някои манджи, които ни подариха на вечерта на Коерйската култура. Бай дъ уей кимчито и кимбаб-а бяха страхотни 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.