Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

Sandglass (1995)
Страна: Южна Корея
Телевизионен рейтинг: 50.8 % - 64.3%
Период на излъчване: 10 януари 1995 -16 февруари 1995
Време на излъчване: от понеделник до четвъртък 10:00
Жанр: епична драма, романс, политика
Канал: SBS
Епизоди: 24
Режисьор: Kim Jong Hak

Участват:
Choi Min Soo - Tae Su
Ko Hyung Jung - Hye Rin
Park Sang Won - Woo Seok
Lee Jung Jae - Jae Hee
Park Keun Hyeong - Hee Jang
Nam Seong Hun - Do Sik
Jeong Seong Mo - Jong Do
Jo Min Su
Lee Seung Yeon
Kim Jong Kyeol
Jo Kyeong Hwan
Jo Hyeong Ki
Kim Byeong Ki
Kim In Mun
Lim Hyeon Shik
Jang Hang Seon
Kim Bo Sung
Hong Kyoung In
Kim Jung Hyun
Kim Yeong Ae
Park Yeong Ji
Park Yeong Tae
Maeng Sang Hun
Lee Du Il
Han Kyeong Seon
Jeong Myeong Hwan
Son Hyeon Ju
Kang Sin Beom
Kim Chan Ju
Lee Yeoung Hu
Kim Jeong Hak

Резюме: В Sandglass се разказва за двама млади мъже, които са най-добри приятели и растат по време на политически бурните периоди в Корея, от 1970 до 1980 година. Те Су (Choi Min Soo) е мъж с труден характер, който става гангстер, а У Сок (Park Sang Won), интелигентен с морални ценности, става прокурор. Хье Рин (Ko Hyun Jung) е красива и енергична дъщеря на богат собственик на казино, състудентка на У Сок в колежа.Тя се запознава случайно с Те Су чрез У Сок и страстно се влюбва в него.
Драмата засяга бунта в Куангджу, довел до началото на военна хунта, надвиснала над Корея след убийството на президента Пак Чонг Хи. Генерал Чон Ду Хуан изпраща войници в Куангджу, за да сложат край на бунта. Но това води само до избиване на стотици невинни хора.
Sandglass остава един от сериалите с най-висок рейтинг в историята на корейската телевизия.

Награди:

1996 8th Producers Association Awards: Daesang (Grand Prize)
1996 8th Producers Association Awards: Best Drama Award
1995 31st Baeksang Arts Awards: Daesang (Grand Prize)
1995 31st Baeksang Arts Awards: Best TV Drama Award
1995 31st Baeksang Arts Awards: Best Director Award (Kim Jong Hak)
1995 31st Baeksang Arts Awards: Best Screenplay Award (Song Ji Na)
1995 31st Baeksang Arts Awards: Best TV Actor Award (Choi Min Soo)
1995 31st Baeksang Arts Awards: Best New Actor Award (Lee Jung Jae)
1995 22nd Korean Broadcasting Awards: Best Drama Award
1995 22nd Korean Broadcasting Awards: Best Writer Award (Song Ji Na)
1995 22nd Korean Broadcasting Awards: Best Actor Award (Choi Min Soo)
 

Свали с български субтитри :click: :click:

Онлайн с български субтитри :click:

Свали с английски субтитри :click:

Свали с руски субтитри + OST :click:


Сериалът не може да се опише, трябва да се гледа!

Link to comment
Share on other sites

О, открили сте го. За този сериал ни разказа Аврам Агов, когато го попитахме кой корейски актьор го е впечатлил особено много при престоя му там. Още тогава разпали любопитството ми и потърсих инфо в мрежата. Рейтингът му е убийствен наистина. Сигурно си заслужава да се гледа на 100%.

Link to comment
Share on other sites

Sandglass е почти преведен на руски - ТУК.

Гледала съм само началните 3-4 епизода, сега ще го изгледам на руски. Тук играят двама от най-добрите актьори, както и една страхотна актриса.

Освен това тематиката е свързана с много важен исторически период, което ще бъде интересно да се види.

Link to comment
Share on other sites

Е, най-накрая разбрах защо "Джентълмените" така ревяха, увити в одеялата :lol: . Много добър сериал се оказа, класика. Добре, че руснаците толкова бързо го преведоха, иначе нямаше да ми изтрае търпилото. Сякаш много от следващите по-нови са се учили от него и доста са си покрадвали, да не говорим за "На изток от рая", в който откривам твърде много сходства :( . За съжаление не са постигнали дълбочината на първоизточника. Показани са мръсните политически игри, корупцията сред властимащите, срастването й с престъпността и обатната страна на любимата на всички политици фраза: "На ползу родину". А за Куанджоу ме накараха доста да се поровя и да прочета. Доста мръсен номер спрямо собствения си народ. Тук намерих една статия, която описва добре причините и следствията на това въстание и влиянието върху демократичните развитие и образ на Корея. Оригиналът на английски. Много интересно четиво. Choi Min-Su има много силно присъствие. Аз имена не помня, но щом го видях, си спомних, че съм го гледала в толкова неща, като започнем още от "Легендата за 4-те бога на краля", и всеки път ме е впечатлявал. Най-много си спомням образа му в Holiday и тук Няма такъв гадняр, там играе директор на затвор. My link Е, вече със сигурност започних името му.

Вече не се чудя защо сериалът е с такъв висок рейтинг. За съжаление сегашната корейска киноиндустрия предпочита да се плъзга по повърхността на проблемите. Хаха, и още нещо. През далечната 1995 година корейците са били доста по-тежички, тоест кантарът ги е хващал. :lol:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Сериалът е изключително интересен. За пореден път се убеждавам, че едно време са правили по-стойностни сериали, отколкото сега.

Edited by bealonenomore
Изтрити други мнения.
Link to comment
Share on other sites

Сериалът си заслужава рейтинга. Mackova, благодаря за статиите относно събитията през 1980 година. Само ме притесни краят на интервюто, в който се коментира поведението на сегашната власт.Ако е вярно това, че сега има такова пресяване на информацията, лесно се обяснява качеството на сегашните сериали и как от ден на ден стават все по повърхностни. А може би аз на такива попадам... дано да е така.

Link to comment
Share on other sites

Така е, сериалите, напоследък, ми се струват доста лековати и сякаш програмирани. Не мисля, че събитията са забравени, вината изкупена, а раните излекувани, макар че с всички сили се опитват да го внушат на младото поколение. Доказателство са и излезналите филми наскоро 26 Years (2012) и съвсем пресния National security (2012) На първия началото толкова ме изненада, че ми се прииска да видя самия комикс, вторият описва лова на вещици, гледам го на пресекулки, че ми идва в повече и ми разбива илюзиите за демократично общество.

Link to comment
Share on other sites

Mackova, благодаря и за филмите. Изгледах втория и усещането след края е страх и ужас. Посланието му е да напомня  за грешките, за да не се повтарят, но и някъде дълбоко в мен , едно дяволче ми шепне, че може и по друг начин да се чете това послание- "слушайте, защото иначе това ви чака". Много се надявам да не съм права и никъде по света да не се случват такива неща, но животът е спирала.

След малко време ще изгледам и първия.

Link to comment
Share on other sites

Интересен избор на музикална тема - очарована съм. "Журавли" е една от любимите ми руски песни за войната.

 

Много хора са съвременници на събитията от 70 и 80-те години и това прави сериала така гледан, според мен. В самия сериал има документални кадри на студентските протести и на събития от Куанджу и това превръща тази драма в епическа.

 

Трогателна истории. От самото начало нещо те стяга в гърлото и не те пуска до края на сериала.

Изключително силни образи. Прекрасна игра на артистите. Актрисата,която играе Хе Рин ми е любимка - много е добра, шапка й свалям за ролята. А актьора изиграл Те Су (Choi Min-Su), какъв тембър на гласа - запленена съм, и е много добър певец

 

 

Кинематографично също много ми хареса - асоциациите и внушенията,които прави режисьора само с показването на отделни образи без думи - това се нарича талант. Това е сериал за зрителя, на който му оставят правото да мисли без да му смилат информацията. Дългите мълчаливи моменти са изпълнени със заряд да крещят,  героите премълчават неща, които не могат да изрекат на глас, неща които биха наранили другия или биха го накарали да се чувства неудобно - така както се случва в живота. Това е история за приятелство, предателство и любов. Фатална любов. В ума ми все още силно са се отпечатали думите на адвоката на председател Юн, който казва "Някои хора не трябва да се срещат. Тяхната връзка е фатална." Изключително красиво разказана история.

Link to comment
Share on other sites

Два часа след финалните надписи продължавам да съм в потрес от филма. Не предполагах, че корейците са способни на толкова качествена продукция. Знаех за уникалния рейтинг и забележителната колекция от актьори, но въпреки това - смаяна съм. Съжалявам,  че толкова късно открих този "Пясъчен часовник".   Много харесвам и Ko Hyung-Jung и Choi Min-Su!

Имам чувството, че филмът не е особено популярен тук, на форума. Може би, защото е отпреди 20 години? Гледайте го, истинска класика е! 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Сериалът е хубав ! И като сценарии , и като режисьорска работа, а за великолепните артисти нямам думи..... но цялата работа е изпортена от избора на музикална визитка за корейското гангстерско братство ! ?!?!?

Да ползваш песента ``Журавли``- написана като поклон към милионите хора по целия свят, загинали по бойните полета през Втората световна война като музикален фон за житието и битието на престъпните групировки в Корея си е чист кич, лош вкус и липса на елементарно възпитание и съпричастие към чужда скръб и болка, а за мен и светотатство !

Нима може да се прави паралел между хората защитавали домовете и семействата си в един безумен световен кървав геноцид и сблъсъците на гангстерските групировки борещи се за пари и влияние....... Нямам думи !

Тотално разочарована от иначе много добрия сериал !!!

Link to comment
Share on other sites

Да ползваш песента ``Журавли``- написана като поклон към милионите хора по целия свят, загинали по бойните полета през Втората световна война като музикален фон за житието и битието на престъпните групировки в Корея си е чист кич, лош вкус и липса на елементарно възпитание и съпричастие към чужда скръб и болка, а за мен и светотатство !

Струва ми се доста догматично подобно третиране на една песен. Когато едно произведение надскочи идеята на своя създател, то става общочовешко, превръща се в класика. Бетховен е посветил Третата си симфония на Наполеон Бонапарт, но впоследствие се е разочаровал от него и променил посвещението си в памет на падналите във войната безименни войници. Симфонията носи името "Ероика" и днес никой не я свързва с Наполеон.

За мен основното в "Пясъчен часовник" не е  за житието и битието на престъпните групировки в Корея, а филм за приятелството, за обречената фатална любов и най-вече - пресъздава един от най-трагичните и жестоки моменти в историята на съвременна Южна Корея - репресиите срещу протестиращите студенти и мирното население на Куанджу през 80-те години.

А как и защо Гамзатов е написал "Журавли" може да прочетете тук

Link to comment
Share on other sites

А как и защо Гамзатов е написал "Журавли" може да прочетете тук

Виж ти, много трогателна история да посветиш стихотворение на жертвите на атомната бомба от Хирошима. Изненада ме! Благодаря! И поклон!

А ето и обяснение за символа на жерава в японската култура.

:click: 

 

Извинявам се, че е малко извън темата на сериала, но някой може да намери обяснение защо е избрана тази музика за фон.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...