KKatrin Posted March 22, 2010 Share Posted March 22, 2010 May 18 Държава: Южна Корея Година: 2007 Жанр: драма, военен Режисьор: Ким Джи Хон В ролите: Ким Сан Гьонг, Ан Сонг Ги, И Йо Уон, И Джун Ги, Пак Чол Мин, Пак Уон Санг, На Мун Хи Допълнително инфо: Един от водещите филми в боксофис-класациите в Южна Корея. Според асоциацията на кинокритиците това е филмът на 2007 година. Сюжет: Те бяха млади и искаха само да живеят и да обичат. Те бяха гордостта на своите родители и смисъл на техния живот. Но много от тях загинаха, без да постигнат своите мечти. Защото 18 май 1980 година е един от най-черните в историята на страната. Филмът се основава на реални събития и е по спомени на очевидци. В историята на Южна Корея тези събития са познати под названието "Въстанието в Куангджу". След убийството на диктатора Пак Чон Хи, през октомври 1979 г., в страната се установява военна диктатура, начело с генерал Чон Ду Хуан. На 27 август 1980 г. той успява да стане президент, минавайки през кръв и трупове. Военно положение е обявено още през декември 1979 г. с една цел - да се смажат студентските движения, обхванали всички по-важни университетски центрове в страната. На 18 май 1980 г. военните са хвърлени срещу студентите, протестиращи пред сградата на университета в Куангджу. При опита да се спрат демонстрантите, военните убиват няколко участници в шествието. Това води до катализиране на вълненията, които обхващат целия град. В града са изпратени 20 хиляди войници, които 10 дни воюват срещу своите сънародници. Тази военна операция е известна като "Великолепната почивка". Лично мнение: Великолепно направен и много въздействащ филм. Не се лъжете от началото, постепенно ще ви разтърси напълно. Много добра игра на всички актьори в филма. Има покъртителни сцени, които разкриват особеностите на корейския характер /и добро, и лошо/. С БЪЛГАРСКИ СУБТИТРИ С БЪЛГАРСКИ СУБТИТРИ 2 ОНЛАЙН С БЪЛГАРСКИ СУБТИТРИ С РУСКИ СУБТИТРИ И ОЗВУЧАВАНЕ С АНГЛИЙСКИ СУБТИТРИ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ragnos Posted April 23, 2010 Share Posted April 23, 2010 Филмът е невероятен! Трогнах се. Направо е блестящо заснет, как не можах един кусур да му намеря?! Мога да го сравня само с Тегуки, с тази разлика, че военните действия бяха значително орязани, за сметка на човешките взаимоотношения в условията на гражданска война. Корейците ми разбиха всички представи за военен филм! 10/10 без капка замисъл и благодаря на Катето за филма! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magixq Posted April 23, 2010 Share Posted April 23, 2010 Един от най-стойностните корейски филми, които съм гледала... Благодаря!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
parab Posted April 23, 2010 Share Posted April 23, 2010 Страхотен избор за филм на семинара! Отново станах свидетел на умението на корейците да пресъздават исторически събития по техния неповторим комично-драматичен начин. В един момент както ти е смешно и забавно, сцената внезапно се обръща и очите ти се насълзяват от тъга. Човешките взаимотношения и личната саможертва заради близките и хората, които обичаш, са в основата на лентата, както и безумието на хората с власт, които си играят с нея, за да удовлетворяват собствените си стремежи, без да ги е грижа, че с това донасят страдание на хиляди невинни. Животът понякога наистина е ... като на филм. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimssa Posted April 23, 2010 Share Posted April 23, 2010 не мисля, че ако филма беше художествена измислица щях да ходя цял ден изтръпнала, както сега,защото някакси и за момент не забравяш и все си повтаряш НАИСТИНА ЛИ Е БИЛО ТАКА? Гледната точка през, която са представени събитията също ми хареса на двама обикновени братя,станали неволни участници, както и повечето хора Наистина прекрасен филм Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sinardin Posted April 23, 2010 Share Posted April 23, 2010 Току-що го изгледх. Страхотен филм. До всички, които ми го препоръчваха... Мразя ви! Като спре да ми се реве пак ще ви обичам, ама в момента не. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kathie Posted June 26, 2010 Share Posted June 26, 2010 Като прочетох резюмето тръгнах да гледам филма с нагласа, че ще падне голям рев.. Но за мое учудване удържах докрая, когато дадоха щастливата сцена на която всички се усмихват и тогава ревнах.. Прекалено бях шокирана за да успея да се насълзя през другото време. Филма е наистина много затрогващ. . На някои моменти дъхът ми спираше.. Направо не мога да се начудя и надивя на това умение на корейците да внасят смях там където има трагедия .. Много ме разчувства сцената където онази сляпата жена не искаше да повярва, че сина й е мъртъв Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeleva_N Posted July 5, 2010 Share Posted July 5, 2010 Ще ми се да напиша няколко думи, след като изгледах този филм, но сякаш всичко ми си изпари изведнъж. ....... Трябваше ми по-скоро психическа нагласа, отколкото време, за да се настроя за него. Знаех, че е труден за преглъщане, но го изгледах на един дъх и не съжалявам. Героите бяха толкова добри, умни, глупави, наивни и объркани, като че не осъзнаваха точно какво се случва. Винаги трябват лидери - за добро или лошо. Всичко е поднесено много реалистично и въздействащо - просто силен филм. Благодарности за създателите му, а и за чудесния превод на Katrin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silver_girl Posted August 23, 2010 Share Posted August 23, 2010 Май само мен не ме е впечатлил толкова силно филмът. Наистина от историческа гледна точка е ужасяващо, а от чисто човешка - непосиномо, но може би фактът, че през цялото време го сравнявах с Пърл Харбър ми попречи да го извживея напълно. Американците правят малко стойностни филми, ако не са ги взаимствали от азиатците, но там където е намесена националната им гордост се справят перфектно. В този смисъл, тук болките на хората не бяха нещо, което виждам пресъздадено за първи път. Разбира се трябва да съм от дърво, за да не ми се насълзят очите, особено, както каза някой, на финала, когато п Off Topic оказаха това, което е можело да бъде и булчинската рокля, която сега трябва да е в траурно черно. Най - страшно за мен бе, че се избиваха сънародници, братя - хора, които пееха същият химн, и вярваха в същата страна. Войната винаги е била грозно нещо - предполагам част от смисъла на подобни филми е да покажат, че е имало и нещо красиво - силата и борбеността на обикновените хора. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chervenpiper Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Мислех да го гледам, заради сравненията с "71: into the fire" (който много ми хареса), а като разбрах, че и Джун Ги участва ... Така му се радвах на момчето, а те взеха че го убиха по средата на филма. Горкичкия ми... Иначе, самият филм не можа да ме разплаче както трябва. Просто... Докато ми се насълзат очите, и дават някоя идиощина. Ония, двамата глупаци, направо ме убиха. То песни ли не бяха, танци ли не бяха... Не издържах вече, когато започнаха да си казват имената по радиостанциите. За да не бъдат забравени... Мъка, мъка... Голям рев падна. А и онази снимка накрая... Много ми хареса. Страхотен филм. И като си помисля, че тези неща наистина са се случили... Много благодаря за бг.превода. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ragnos Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Филмът е качен наново с цел ресийдване. Субтитрите имат кусури за оправяне, но това ще стане в бъдеще, за което се извинявам. Едно време, когато ги правехме с Катето, нямахме голям хабер от тази дейност. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sophiqbush Posted March 26, 2012 Share Posted March 26, 2012 Изключително силен и въздействащ филм. Дълго след финалните надписи стоях като парализирана. Самият факт, че филмът описва реално случили се събития те прави още по-съпричастен към драмата, която се разкрива на екрана. Болката и отчаянието на тези хора смесени с жаждата за справедливост. Много майсторски е пресъздадено всичко, няма как да останеш равнодушен. Определено това е филм, който ще остане в главата ми и ще запомня. Не открих слаби места и недостатъци - сюжет,актьорска игра, всичко беше на ниво. Един от най-силните и запомнящи се моменти за мен беше този, в който Off Topic засвири националния химн и войниците се нахвърлиха да стрелят върху пеещата тълпа. Сцената беше направо покъртителна. Трудно е да се опише с думи емоцията, която те завладява докато гледаш случващото се на екрана. Лично за мен филмът си струва на 100 % отделеното време. Оценка 10/10. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
otivam_jg Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Филмът е много добър. За пореден път се убедих колко сме жалки "човеците" - власт на всяка цена. Колко е нищожен живота на обикновения човек (винаги го смазват) - остава ни само да умрем за идеала... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asha Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Благодаря ти @otivam_jg , че "изтупа праха" от тази тема. Филмът заслужава едно "възкресение" за нови зрители, вкл. и с онлайн. Скоро. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asha Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 (edited) Филмът вече има и онлайн опция. Edited September 21, 2021 by bealonenomore Добавям в първия пост :) 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts