Jump to content

За Южна Корея


Recommended Posts

Здравейте , съфорумници!tongue.gif Не знам как точно да започна или какво точно да ви кажа.unsure.gif До преди няколко години не бях запозната с Корейската култура, но попадането ми във този форум, съвсем случайно, ми помогна да науча толкова много неща за Корея. Искам да отида да уча там , да живея, абе да опозная тези корейци отблизо.wub.gif Знам, че е трудно , но не е невъзможно! Та бих се радвала, ако някой има информация за българи в Корея и как са заминали, трудно ли е там- такива неща. Аз лично не можах да намеря българи с който да обсъдя тези неща. Надявам се , ако някой от вас има инфо и го сподели да помогнем и на други, който се чудят дали да рискуват.asian.gifJC_ThankYou.gif

Link to comment
Share on other sites

Здравейте , съфорумници!tongue.gif Не знам как точно да започна или какво точно да ви кажа.unsure.gif До преди няколко години не бях запозната с Корейската култура, но попадането ми във този форум, съвсем случайно, ми помогна да науча толкова много неща за Корея. Искам да отида да уча там , да живея, абе да опозная тези корейци отблизо.wub.gif Знам, че е трудно , но не е невъзможно! Та бих се радвала, ако някой има информация за българи в Корея и как са заминали, трудно ли е там- такива неща. Аз лично не можах да намеря българи с който да обсъдя тези неща. Надявам се , ако някой от вас има инфо и го сподели да помогнем и на други, който се чудят дали да рискуват.asian.gifJC_ThankYou.gif

 

Хей! И аз съм като теб :D ! Доста искам да замина за Корея! Аз също търсех българи в Корея, но без успех... Както и да е, ще се радвам, ако нямеря някакво инфо относно живота на чужденците в Корея :)

Link to comment
Share on other sites

Ако не сте я виждали подозирам, че ТАЗИ тема ще ви е стори интересна. Особено в тази си част:

 

Получих съобщение, че е интересно как сме заминали в Корея и да разкажа. Първо да уточня, че ще ви споделя истината, без да крия или преиначавам. Уточнявам са мо, че не сме емигранти. т.е. не търсим гражданство, само работим тук.

По-точно работи съпругът ми, а аз се грижа за дребното домочадие, ученичка за 1 кл. и дребосъчка на 1 год.

Съпругът ми е учил в ТУ - Варна и от България започна работа в Германски Лойд, класификационна организация за кораби, работата му е корабен инспектор (малко по-ясно за незапознатите, когато се строят нови кораби или се ремонтират стари, инспекторите от такива фирми следят за стандарти, корабите се регистрират задължит. в такива класификационни организации и плащат такси, от които пък се издържат фирмите.) От фирмата му предложиха да замине за Южна Корея, понеже корабостроенето тук е много добре развито, както в Китай, напоследък Виетнам, Индия. Има договор, след което се урежда лесно виза и т.н.

Да се дойде просто така в Корея ми се струва почти невъзможно, много е далеч (скъпи самолетни билети, а влак няма ), езиковата бариера, средства за издръжка.

Това, което знам за работа е, че идват българи музиканти за по 6 м. или година, свирят в барове, срещали сме се с една група в един хотел в Пусан. Друга възможност е учители по английски, разбира се трябва да имат някакъв ценз (и американски акцент), доскоро допускаха само native speaker, но мисля отскоро е разрешено или ще бъде и от европейските страни (изключая Англия) да идват учители. Знам също, че има много момичета (но от Русия ), които идват като модели (претекст), но работят като компаньонки. В Пусан има доста голяма общност руснаци, предполагам въртят някакъв бизнес. Така че професиите, които тук могат да бъдат упражнявани от българи (и др., некорейци) са музиканти(може би танцьорки), учители по английски (подлежи на проверка), в областта на корабостроенето, автомобилостроенето (напълно ми е неизвестно). Много корейски фирми се отварят за външните пазари, така че предполагам имат нужда от чужденци. Другият начин да се дойде и остане в Корея е брак с корейка/кореец. Wink . Можете да попитате предполагам и в посолството на Ю.К. в София, но не знам какво ще ви отговорят.

Дано отговорът ви удовлетворява. Това от мен.

 

Хората вече не живеят там и не са отишли като студенти, но пак си е интересно да се прочете.

Link to comment
Share on other sites

Няколко пъти съм препрочитала тази тема, но все пак JC_ThankYou.gif. Търси инфо свързано със стнадарта на живот, квартири , наеми- абе битовизми. Защото си е друго някой, който го е преживял да разкаже smile.gifsmile.gif Всякаква допълнителна информция ще е полезна asian.gif

 

 

 

Явно наистина малко хора могат да дадат инфо за Корея sad.gif Аз открих един блог и искам да го споделя с вас http://asktheexpat.blogspot.com/. Има отговори на много от въпросите свързани с бита, заминаването, визи... За съжаление е на английски, така че не всички ще могат да го прочетатsad.gif

Edited by mimi136
Link to comment
Share on other sites

Ами тогава ако имаш време разкажи къде си, как замина, какво ще правиш там, за колко време...rolleyes.gifrolleyes.gif Малко те нападнах с въпроси, ще ме извиниш :D:D tongue.gif

Link to comment
Share on other sites

Корейското правителство отпуска стипендии на чуждестранни ученици и студенти за образователна степен бакалавър или магистър, които в България ги има обявени на сайта на Министерство на Образованието. Който иска да замине да учи в Корея, да следи там за повече информация. Обикновено са по две стипендии за съответната степен и ги обявяват есента или зимата за следващата учебна година. Има варианти и директно да кандидатстваш в университет там - пак по това време се пускат изискванията на сайтовете на университетите, тъй като те си имат квоти за чуждестранни студенти.

Link to comment
Share on other sites

Не, от няколко дни е там ;)

няколко дни??? 2 седмици минаха цели ! бързо ме забравихте :( сад

пиша като не ме домързи, но и чакам редакторката ми да ми проверява текстовете.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Както се ровех из чичо "Гугъл", попаднах на тази хубава тема за Южна Корея.

От две седмици съм тук и "май" започна да ми харесва живота тук.

Докато си бях в България, получих възможност да кандидатствам по една програма която се нарича "Фронтиер Сколаршип" като студент по Електроника и Компютърен Инжинеринг в Националният Университет "Чоннам" в гр. Гуангджу. Фронтиер Сколаршип програмата покрива

1. Самолетният билет- отиване и връщане.

2. Пълен пансион - двама в стая (задължително със съквартирант Кореец, еее моя е Китаец но разбира малко корейски), Пансиона е като 3 звезден хотел: постоянна интернет връзка, Климатик, подово отопление, баня тоалетна, телефон дори собствено бюро.

3. Храна - Закуска, обяд и вечеря.

4. Безплатно медицинско обслужване.

5. 6 месечен курс по корейски език

Единиственият минус е, че не се отпускат джобни пари.

 

Подадох документи за прием в университета в началото на Декември 2010, чрез един мой приятел Корейски мисионер и на 15 януари получавам отговор, че съм приет за 4 години и 6 месеца за обучение в Университета.

Отидох до Корейското посолство в София за да подам документи за виза и от тук ми е първото впечатление, че работят много бързо. Подадох документите 12:20 и 18:00 часа си получих визата за Корея.

 

От университета в Корея ми направиха резервация и аз само се качих на самолета и ето ме тук в Корея.

Кацнахме на международното летище "Инчеон" и ни дадоха да попълваме едни анкетни карти (име, рожденна дата, паспорт, националност, за какво си в Корея, колко време планираш да останеш и др.) за да вземеш багажа си от летището трябва да се качиш метрото и да отидеш до първият терминал. На митницата имаше доста Руснаци и Африканци, ако не успееш да обясниш добре на митничарката защо си в Корея, веднага те изпраща в стаята за разпит, аз като минах нищо не ми каза, постави печат върху визата и ми подаде паспорта.

На излизане след като си взехме багажа, бях посрещнат от доброволец студент от Малайзия и ме насочи към автобуса за Гуангджу и след като пристигна там ще ме чака друг доброволец за да ме заведе до Университета.

Второто ми впечатление от Корейците е начина им на шофиране. Нашите автобусни шофьори пасти да ядат пред Корейските, имах чувството докато се возех в автобуса, че участвах в "Рали" състезание между автобуси нито ограничения се спазват нито пък Тахо-карта.

Оффф в много подробности навлязох, та по на кратко:

Живота тук върви с ускорено темпо, всеки бърза за някъде, дори когато обядват или вечерят за тях 5 минути са много. Отвсякъде се чува само "пали-пали" (кор.ез :бързо бързо)

 

За храната: Още като кацнете в Корея забравете за хляб и за вилици :P

1. Корейски супи - варена водичка с листенца спанак, соеви кълнове или листа от глухарчета, няма подправки. Не е за предпочитане, но според корейците супата не трябва да пропуска понеже е много здравословна. Но не всички супи са гадни, имат и добри супи (така съм чувал от Българи които са били тук).

2. Основното ястие: Ориз, Ориз и пак ориз-сутрин, обед и вечер. Ориза е варен без дори сол да са сложили (сол не използват понеже много вредяла на очите, но като гледам 80 % процента от корейците носят очила B) ) ааа да не забравя и другото основно корейско ястие Ким-чи (кисело зеле с лют червен пипер). Храната тук е много пикантна. Повече се яде морска храна- октоподи, калмари, едни малки рибки не знам как се казват но са по малки и от цацата, скариди, водорасли и мн. др.

 

Отношението на Корейците към чужденците е много топло. По улицата като ме виждат ме поздравяват, питат ме от къде съм и като кажа България, те ми отговарят -ооо Бербатов :). Добри хора обичат да помагат, Корейският народ много е страдал по време на Корейската война. Сега като срещнеш някой кореец той задължително те пита дали си ял.

 

Като цяло живота тук е добър за младите, поне на мен ми харесва, но все пак всеки си има свой собствен вкус.

Разпитах за Българи в Университета, но директора на Интернационалният център ми каза, че съм единственият от България (надявам се да не съм и последният).

 

Надявам се скоро да си намеря и парт-тайм работа, но си е доста трудно в началото, като нямам приятели от България или пък Корейци които да говорят английски , но не се отказвам да търся.

 

Ако ви се отдава възможност да дойдете в Корея не я пропускайте, няма да съжалявате ! :D :D :P

Link to comment
Share on other sites

Благодаря ти за разказа, мечтателю :)!Спорно и безпроблемно следване ти пожелавам!

И добре дошъл! :)

Всички в този форум ще се радват да споделяш впечатления от престоя ти там, така че не се колебай. А и може някой да има познати българи, с които евентуално да те свърже.

Link to comment
Share on other sites

Визата ти за пребибаване позволява ли да се хванеш на парт-тайм работа, имай предвид, че са много строги в това отношение, ако нямаш право, не си търси неприятности. Непременно се обади в посолството в Сеул, по телефон, е-меил, остави си имената и координати, добре е да те знаят, че те има в Корея, обстановката в момента е сложна заради Япония. Куангджу е хубав и голям град. Приятно прекарване, сприятелявай се с корейци, поне лесно се общува с тях!

Link to comment
Share on other sites

Визата ти за пребибаване позволява ли да се хванеш на парт-тайм работа, имай предвид, че са много строги в това отношение, ако нямаш право, не си търси неприятности. Непременно се обади в посолството в Сеул, по телефон, е-меил, остави си имената и координати, добре е да те знаят, че те има в Корея, обстановката в момента е сложна заради Япония. Куангджу е хубав и голям град. Приятно прекарване, сприятелявай се с корейци, поне лесно се общува с тях!

 

Благодаря за съветите,

За визата с която разполагам все още не ми е позволено да се хвана на работа, става чак след 6 месеца. Разпитах и хора които са работили в Корея и ми казаха ако искаш да се хванеш на работа, ще се водиш доброволец и тайно под масата ще си получаваш възнаграждението :) , но трябва много да се пазиш понеже ако те хванат глобата е около 1 млн. Корейски вона (около 1200-1400 лв).

За положението в Япония, найстина доста е тревожно особенно покрай взрива в Атомната Електроцентрала Фукушима. Всеки мълчи по този въпрос или крият какво става и разпитвам учителите какво мислят отностно взрива и имали опасност за нас, първите им думи са - ооо няма страшно ние сме далеч и не се притесняваме, но според мен даже сме много близо, питах ги за Чернобил но само са чували името и нищо повече не знаят, че цяла европа пострада от това, да задуха един ветрец насам и ето ти на цял живот проблеми със здравето или недай си боже по лошо :(

Мерси, че ме подсети да се обадя до посолството, още днес ще го направя.

Link to comment
Share on other sites

За обстановката с Япония не се притеснявай толкова, ти си в югозападната част на Корея, първата опасност, ако има такава е за източното крайбрейжие, все още има много надежда, спокойно!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...