Jump to content

Китайски загадки от Робърт Ван Хюлик


Recommended Posts

Робърт Ван Хюлик. Китайски загадки (сборник)

„Народна култура“, София, 1987

Превод: Явор Въжаров

 

112628z.jpg

 

 

ПЪРВОТА ИЗДАДЕНА У НАС КНИГА НА ХОЛАНДСКИЯТ ПИСАТЕЛ РОБЕРТ

ВАН ХЮЛИК.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРЕСНО ЧЕТИВО. КРИМИНАЛНО ПРИКЛЮЧЕНСКИ

СЮЖЕТ.

 

За книгата

 

Китайците присъстват като герои в множество наши криминални романи, затова, струва ми се, е справедливо да дадем думата и на самите тях. А и криминална литература е създавана в Китай столетия преди появата на Едгар Алън По или на сър Артър Конан Доил.

 

Кратки разкази за загадки и разрешаването им съществуват от над хиляда години; от векове прочути следователи доказват проницателността си в представления на пътуващи разказвачи и театрални пиеси. Китайският криминален роман се появява по-късно, към 1600 г., и достига разцвета си през XVIII и XIX в. Открай време, а и днес тези истории, в които се смесват престъпления и загадки, са извънредно популярни. В наши дни из цял Китай стари и млади знаят имената на прочутите следователи от миналото.

 

Главният герой, прозорливият детектив, е както във всички китайски романи окръжен магистрат. От незапомнени времена до установяването на Китайската република през 1911 г. този правителствен служител е изпълнявал едновременно функциите на съдия, съдебен заседател, обвинител и следовател.

 

Поставената под негова юрисдикция територия -окръгът, е най-малката единица в сложната китайска административна система. Обикновено се състои от по-голям укрепен град и полето на 80-90 километра околовръст. Окръжният магистрат представлява най-висшата гражданска власт в своя окръг; той управлява града и околността, съдилището, събирането на данъците, гражданските актове и поддържането нареда. Властта му обхваща всички аспекти от живота на хората в окръга. Отчита се само пред вишестоящите власти - ще рече префекта и губернатора на областта.

 

Тъкмо в ролята на съдия окръжният магистрат е имал възможност да разгърне следователския си талант. Затова в китайските криминални разкази и романи преследвачите на престъпниците неизменно са съдии. Героят на този роман, който се казва Ди, винаги е наричан Ди Гун - съдията Ди. На китайски криминална загадка е "ан", тъй че заглавието "Ди Гунан" означава буквално "Криминални загадки, разрешени от съдията Ди ".

 

Р. Хюлик

 

 

 

Линк за сваляне на книгата

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Прочетох първата книга от поредицата. Много увлекателно и приятно поднесено четиво. Ненатоварващо и подходящо за лятото.

Интригата е на лице и догадките кой е убиецът остават до финала.

Ще започвам втората книга.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Изчела съм му всичките книги още преди доста години. Той ме запали по криминалните романи. И забавен, и увлекателен и интересни истории, преплетени с културата на Китай.За любителите на кримита, просто задължителен. Жалко, че филмът нямаше нищо общо с романите на Ван Хюлик

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Прочетох ги всичките още когато ги издадоха за първи път в България. Някои от тях даже съм си ги препрочитала.

Ukio, може ли малко инфо за този филм?

  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Филмът вече излезе и можете да го гледате. Има си и тема, в която коментарите са достатъчно красноречиви

Линк

Понеже аз много харесвам историите на съдията Ди, имах големи очаквания за продукцията, които, уви, не се потвърдиха.

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Аз си мислех да го гледам, ма явно е тъпня. Иначе и аз съм ги чела преди много лета тея загадки, ама да си призная, помня едно нищо :).

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Няма значение, какво помниш от книгите на Ван Хюлик. Филмът няма допирни точки с тях, освен имената на някои исторически личности.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Чел съм поредицата като малък и не помнех почти нищо, затова наскоро прочетох пак първата книга. Увлекателно е и ще хвана да ги прочета и другите скоро. В читанката ги има 0.<

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...