Jump to content

Дни на Японската култура в България

parab

Recommended Posts

67197836dc22dee3.jpg

С малко закъснение тази новина намира място тук, но не е твърде късно. smile.gif
За поредна година от японското посолство ще ни зарадват с нови срещи с културата на Страната на изгряващото слънце. Събитията в програмата, които са предвидени от днес нататък:
/има промяна в програмата за Варна - виж мнение по-надолу/
14 октомври - Японска гравюра укийо-е ЛЕКЦИЯ И УЪРКШОП в София
15 октомври - Японска гравюра укийо-е ЛЕКЦИЯ И УЪРКШОП в Пловдив
14-15 октомври - Дни на световноизвестния японски художник и общественик Икуо Хираяма във Варна
17 октомври - BUJUTSU EMBUKAI - Демонстрация на бойни изкуства
23 октомври - Демонстрация и уъркшоп по икебана с участието на майстор Римей Ого (школа Корю)
22-29 октомври - „Традиции и вдъхновения” - ИЗЛОЖБА НА ИКЕБАНА (на нашите приятели от клуб "СОГА")

2-8 ноември - Панорама на японското кино в НАТФИЗ
10 ноември - Демонстрация на чайна церемония
16, 18 и 19 ноември - Българо-японска бизнес седмица
18 ноември - Политика и технологии на Япония за енергоспестяване (лекция)
23 ноември - 23 декември - КУРОСАВА. ОТРАЖЕНИЯ 11- ПОСВЕЩАВА СЕ НА 100-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АКИРА КУРОСАВА (лекциите ще са от Андроника Мартонова smile.gif)

95d5bd0cbf14302a.jpg

Брошурата с подробностите за отделните събития като час и място можете да намерите тук.

Има промяна в програмата за Варна във връзка с присъствието на японските гости. Програмата предвидена за 14ти октомври се премества на 15ти октомври. Официалното откриване на Изложбата "Пътят на коприната на Икуо Хираяма - кръстопът на култури в обещание за мир" се отлага. За влизане на откриването ще има изготвен списък от гости. За да се запишете трябва да се свържете с Център "Икуо Хираяма" , като изпратите мейл на адреса в сайта. Господата поеха ангажимент да уведомат с отговор, кога ще бъде откриването. Тогава се очаква да присъства посланникът на Япония, както и други VIP гости.

Четиринадесети празник на японската култура

第14回

日本文化祭

14 май 2011г. в 12:00 часа,

в аулата на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Организират го студентите по японски език към ВТУ

с подкрепата на ВТУ, студентски съвет

и посолството на Япония в България.

"Студентите от специалност "Японистика" на СУ"Св. Климет Охридски" ви канят на 6-тия традиционен Празник на японската култура.

В програмата очаквайте разнообразни сценични изяви, демонстрации, игри и изложби, чрез които ще ви запознаем както с традиционните японски бит и култура, така и с модерното лице на страната. Ще се радваме да посетите и благотворителния ни базар в помощ на пострадалите при земетресението в Япония. Събраните средства ще бъдат дарени на Японския червен кръст."

22PИ ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА

В БЪЛГАРИЯ – 2011

22ND DAYS OF JAPANESE CULTURE

IN BULGARIA – 2011

30 септември Стара Загора

1 Развитие на балнеологията

в България. Японският опит.

(семинар)

7 - 20 октомври София

2 Светещи каменни фенери и

скултурни форми (изложба)

12 октомври София

3 Представяне на японската кухня

25 окт. - 11 ноември София

4 Традиционна японска

архитектура (изложба)

26 окт. - 6 ноември София

5 Казумаса Нагай, Икко Танака,

Шигео Фукуда – велики майстори

на плаката от Япония (изложба)

26 - 30 октомври София

6 Традиции и вдъхновения от

Изтока – икебана, бонсай и хайку

(изложба и демонстрации)

27 октомври София

7 Концерт за пиано и флейта

октомври София

8 WALK IT

(благотворителна фото изложба)

31 окт. - 2 ноември Варна

4 - 10 ноември София

9 Панорама на съвременното

японско кино

10 ноем. - 10 дек. София

10 Изложба на Икуо Хираяма

14 - 18 ноември София

11 Българо-японска бизнес седмица

18 - 19 ноември София

12 Театър Но

27 - 28 ноември София

13 Японски традиционен театър

„Едо Уцуши-Е”

С удоволствие ще посетя колкото се може повече събития laugh.gif Миналите две години бяха подготвили много интересна програма и гледам, че и този път не отстъпват biggrin.gif

Софиянци, да се групираме и да ходим заедно.

На линия за предложения съм :)

Аз не познавам никой от вас, отскоро съм тук, но съм запленена от нещо което видях едва онзи ден - случайно попаднах на видео в Youtube на оризовите им полета. Ще съм щастлива, ако мога да се докосна до духа на тази култура тук, в нашата скромна родина. И ще съм благодарна да го споделя с някой от вас.

Заповядай на форумната ни среща днес или всяка сряда, за да се запознаем и опознаем, а може да ходиш и всяка сряда на корейски кино вечери.

Софиянци, да се групираме и да ходим заедно.

Хайде наистина да отидем организирано...поне на филмите. Може да си спретнем и по някое ресторантче след това :)

Някой има ли информация за събитието този петък/ събота- Театър Но. Тъй като в сайта и фб страницата няма нищо качено, а се чудя за часа и дали ще е с покани, билети, безплатно rolleyes.gif

И аз се сетих късно. Билетите и за двата дни са изчерпани.

Дано скоро да има подробности за последното събитие в НАТФИЗ.

Можете де посетите изложбата в БАН. Тя е до 10 декември.

Аз четох, че било с покани от посолството.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4292491

Жалко, ще се изпусне...

Дано поне за другото събитие да се разбере нещо, макар че нито на страницата на посолството, нито на профила им във Фейсбук публикуват информация :(

И само да споделя колко ужасно съм разочарована от Изложбата Традиционна японска архитектура в Националния археологически музей.

За да се влезе да се види изложбата, трябва да се плати вход за целия музей, който е 10 лв., които бих ги прежалила, но самата изложба са точно 16 пана, сигурно формат А3, със снимки и едно с текст, наредени в центъра на музея... все си мисля, че можеше преспокойно да ги наредят в галерията с изложбата на плакати, където беше вход свободен... или поне да бяха наредили малко повече неща... за японската архитектура има толкова много да се каже и види... съжалявам за финансовите проблеми на музея, но мисля повече там да не стъпвам, изключително бяха нелюбезни на всичко отгоре.

Ехх защо ли чаках толкова много да публикуват информация за театъра Но dry.gif Ако знаех, че е с покани, отдавна да съм отишла в Посолството biggrin.gif (не че миналата година липсата на покани ме спря да посетя демонстрацията на Икебана и Чаената церемония, ноо сякаш не ми се рискува в това студено време). А Традиционна японска архитектура в Националния археологически музей реших да пропусна, тъй като съм разглеждала самия музей и някак си предполагах, че времената изложба няма да е толкова голяма.

В БАН поне ще отида, а за последното събитие в НАТФИЗ, ако до сряда- четвъртък не публикуват никаква информация, направо ще питам в посолството.

Между другото (леко странично от темата), но тази събота/ неделя в Дом на киното/ Кино Люмиер ще прожектират "Тайният свят на Ариети" (филм на Студио Гибли).