Jump to content

Годишни награди на "Цитаделата" - ES e сайт на годината


Recommended Posts

418722188-7254972021192913-4287998146594

 

416193497-1430861907506432-6817927910552

 

Вчера /27 януари 2024/ се проведе годишното награждаване на Националния клуб за фентъзи и хорър "Цитаделата" за 2023 година. През последните години там може да се открие рубриката "Азиатско каре" и много фенове на анимета и азиатски филми, поради което нашият сайт /форума ни/ беше удостоен с честта да бъде номиниран и избран за сайт на годината. И тук ще напиша онова, което казах там. Е, може би няма да успея буквално да пресъздам снощните си думи, но нещо в този стил беше поздрава ми към тях.
Нашият сайт е форум и като такъв, той се прави от хората за хората. Без хората той е нищо сам по себе си. Но нашият сайт има душа, защото е одухотворен от хората, които го правят. Това са всички преводачи, които отделят голяма част от времето си, за да превеждат напълно доброволно и безвъзмездно. Това са всички модератори, които се грижат форумът да бъде едно приятно място и да подреждат и каталогизират темите. Това са всички потребители, независимо каква табелка носят, които пишат теми, коментари, ревюта, споделят мненията си и така развиват форума. Това сме всички ние - екип и потребители рамо до рамо - които обичаме форума и всеки ден надникваме какво се случва там. Тази награда е за всички вас заради вашите усилия форумът ни да бъде това, което е. Нека всеки носи в себе си източния дух и има място в сърцето си за Eastern Spirit!

Благодарим на председателя на клуба Александър Драганов за това, че оценява нашата мисия и кауза в сферата на популяризирането на азиатската култура, и на всички членове на клуб "Цитаделата", които са решили, че нашият форум е сайт на годината и са гласували за него. Специално ги поздравяваме всички за широките възгледи, които имат, и за това, че не се ограничават откъм сфери на интереси, а винаги търсят новото и надграждат и развиват клуба.

Повече относно наградените в категориите може да прочетете тук :click: и тук :click:.

416231371-240748079078058-35456646303181

 • Like 17
 • Thanks 4
 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  

Когато сутринта видях тази новина, много се зачудих, какво да напиша.

 

По принцип, докато преглеждах новината, ми дойдоха две мисли в главата. Третата няма да я споделям.

 

Едната беше, че първата субкултура в българоезичната част на Интернет, дава награда на най-успешната. Ако трябва да сме точни, Anime (otaku като цяло) е по-успешна, но все пак си говорим за детски филмчета.

 

Това ме зареди с много спомени, наистина мили спомени. И щях да почна да изреждам имена на хора витали около тази общност. Но голямата част от тези хора, отдавна съм им загубил следите. Някои станаха успешни бизнесмени, други влязоха в политиката, трети (повечето) се отдадоха на кариерите си. Какво значение би имало да кажа някакви имена, които на никого, нищо няма да говорят? А и някои от тези имена по лични съображения не искам и да казвам от бъдещи разочарования свързани с тях. Особено най-най-най-най-най-известния човек от този кръг.

 

Но все пак реших, че трябва да спомена поне едно име, най-видното. Това е Николай Теллалов. Не, че и него съм го проверявал, какво върши примерно през последните петнадесет години. Но беше ярък идеолог на цялото движение, което те започнаха.

 

И това ме подсети за самото движение. Те бяха (предполагам още са) интелектуалния кръг от първото поколение в мрежата. Третото поколение чисто условно го слагам две и десета година. Но това е наистина размито понятие, докато началото беше строго детерминирано. Първи бяха те в мрежата. През 1998 год. се случиха две неща. Първото е, че закриха BBS-ите и Fidonet (може да ги приемате като прадядовците на форумите и негово величество Spybook) и паяжината (web) се появи у нас. Паяжината стана възпламенителя на бомбата да се появим ние, второто поколение потребители на мрежата.

 

А от кой да се учим, с кой да мечтаем и чии път да следваме, ако не на „старите муцуни“?

 

Spoiler

Имаше такова предаване по БНТ кръстено на песен на вечно живия бард Георги Минчев.

 

Всъщност всички те бяха една, две, три години по-големи от нас, но точно тази разлика беше поколенческа. Сякаш хилядолетие ни делеше. Ние бяхме „малките“ джудженца, които се учеха да крачат, а те великаните, правещи огромни крачки.

 

Защо интелектуалния кръжец на първите интернавти у нас бяха избрали точно фентъзи е въпрос с тежък, идеологически заряд, който тогава и не разбирах напълно, но определяше нашите собствени решения за живота. Това са неща никому неинтересни. Важни са единствено за вътрешните процеси в обществото, които течаха. А точно тези процеси са винаги недокументирани и винаги под булото на забравата.

 

Но пък са романтиката на нашата младост.

 

Затова имате и личната ми благодарност, че взехте тази награда. Навяхте ми мисли за онова време.

 

 

 

 • Thanks 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Важно уточнение. Аз не знам или не помня, кой е Александър Драганов. Може да го знам под псевдоним (по тогавашната традиция) или да е изцяло нов персонаж. Все пак не съм познавал точно всички от тяхното поколение. А и не беше прието свободно да общуваш с хора много над твоето равнище.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Срам не срам, признавам си, че не знам нищо за Цитатедалата и кои са. Съдейки по думите на @k-drama-monk явно са институция. Благодаря за това изчерпателно инфо. Признанието придобива още по-сериозно измерение.

 

Поздравление за речта на @helyg, която считано от вчера беше номинирана и одобрена с пълно мнозинство за офицер по официалните речи на ES. Да й е честито и все такива пламенни и качествени речи да дава на подобни мероприятия. :asian::ilovethis:

 • Like 2
 • Thanks 1
 • Haha 5
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Уредила съм ти възможност да изнесеш няколкочасова реч и ти, като им казах, че не мога да им разкажа 15 години в 5 минути. И решиха да направим обща среща двата фендъма. :rofl:

 • Like 1
 • Haha 2
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Давай да почваме! Моя интересе е по-скоро „научен“. Никога съм нямал намерение да се занимавам с това, дори когато беше възможно с видео-ускорители и струваха стотинки. Камо ли да си губя времето да „инвестирам“.

Link to comment
Share on other sites

Искрено ме радва признанието, което получи нашият сайт! Дори фактът, че признанието идва от "Цитаделата", не може да помрачи удоволствието ми. А лично аз, имам стари сметки с "Цитаделата", които 15 години по-късно, ми напомнят неприятни неща. Не помня вече, наистина не помня, сама ли напуснах техния форум или бях принудена, след като откровено написах мнението си за романтичната сага на Стефани Майер "Зазоряване", "Затъмняване", "Новолуние"... разказваща за изпепеляващата любов между простосмъртно момиче и вампир. Откъде да знам, че там, в "Цитаделата", има порядки, някой от "админите" или почетните членове да пише рецензия и да дава правилната посоката на коментиращите. Трябва да спомена, че по онова време голямата част от форумния плебс беше от тийнейджъри, без оформен вкус и критерии, но имаше и интересни хора, с които беше удоволствие да си бъбрим. Така или иначе, бях обвинена от най-главния (може би Александър Драганов, а може би не) в многобройни словесни и морални грехове. Аз се оскърбих и отговорих с "Не нам, не нам!" и така приключихме нашите взаимни преживявания. За 15 години "Цитаделата" може и да е надскочила себе си, "да се е превърнала в институция", но хич не ми се вярва да е достигнала нивото на Eastern spirit. Но пък наградите, които раздават, са на истинските лидери в бранша! 

 • Like 3
 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

На 28.01.2024 г. at 20:25, k-drama-monk написа:

но все пак си говорим за детски филмчета.

Наистина ли си един от онези глупави хора? Първо провери какви анимета съществуват и после се върни да си говорим дали са „детски филмчета“.

 

Както и да е, честито на сайта за наградата. Зарадвах се, като видях, че вие сте я спечелили, заслужавате си го!

Edited by Minona
 • Like 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

преди 46 минути, Minona написа:

Наистина ли си един от онези глупави хора?

 

Така изглежда. Ти колко умни познаваш? Защото аз не познавам такива. Хората затова сме хора, защото сме доста тъпички и има още много време докато се изострим.

 

Това да харесваш нещо, не го прави насочено към над петгодишна аудитория. Аз също харесвам anime и гледах доста преди, сега по-малко. Между другото едно от любимите ми филмчета се превежда от член на този форум — Мис Интерпол. Наскоро обяви приключването на шестия сезон, който все още не съм гледал. Това е и първия член на ES, за който научих въобще. Защото корейски сериали гледам съвсем от скоро, а anime започнах да гледам още от дете.

 

Но точно темата за наградата на форума ли е мястото, където да обсъждаме, какво харесваме???

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...