skio Posted October 26 Share Posted October 26 (edited) Позволих си да си отворя тази тема, защото това е едно доста самотно хоби... Имам доста обекти в колекцията си вече и ще споделям от време навреме на порцийки. Жалко, че обемът на файловете е ограничен та ще трябва да ги сбивам доста. Най-близката ни съседка - виждаме я такава, каквато е била преди 2,5 милиона години. Около два пъти по-голяма от млечния път е и е съставена от приблизително един трилион звезди. Edited October 26 by skio 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snowmoon Posted October 26 Share Posted October 26 Красиво е. Имам предложение. Искаш ли, когато решиш да споделиш обект, освен снимка тук, да качваш и несбит вариант, например в gofile или на друго място, ако предпочиташ? Аз лично ще си ги изтегля. Като човек, за съжаление, не съм лишена от его. А такива снимки, и не само, ми помагат да не се взимам твърде на сериозно. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k-drama-monk Posted October 26 Share Posted October 26 Би трябвало да се чувстваш смазана пред мащаба. Но пък би трябвало да е и подтик да се развиваме. Това за външното домуване мислех да му го пиша и аз, ама ще реши, че го преследвам по всички теми да му пиша и се отказах. Така де, да беше булка, да го гоня… 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skio Posted October 26 Author Share Posted October 26 (edited) преди 49 минути, snowmoon написа: Красиво е. Имам предложение. Искаш ли, когато решиш да споделиш обект, освен снимка тук, да качваш и несбит вариант, например в gofile или на друго място, ако предпочиташ? Аз лично ще си ги изтегля. Като човек, за съжаление, не съм лишена от его. А такива снимки, и не само, ми помагат да не се взимам твърде на сериозно. преди 30 минути, k-drama-monk написа: Би трябвало да се чувстваш смазана пред мащаба. Но пък би трябвало да е и подтик да се развиваме. Това за външното домуване мислех да му го пиша и аз, ама ще реши, че го преследвам по всички теми да му пиша и се отказах. Така де, да беше булка, да го гоня… Радвам се че ви харесва. Няма проблем - тук съм качил доста: Не всички стават за показване, защото са правени и обработвани, когато още навлизах в хобито. ... ако се сетя и имам нещо ново ще пускам в темичката, да не ми е съвсем самотно. Edited October 26 by helyg покрит линк 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snowmoon Posted October 26 Share Posted October 26 преди 13 минути, k-drama-monk написа: Би трябвало да се чувстваш смазана пред мащаба. Но пък би трябвало да е и подтик да се развиваме. Не ми идват думи в момента, но наистина по-скоро вдъхновяващо ми действа. Смазват ме дребнавата злоба и манията за величие, които все повече срещам у хората. Или просто преди не съм се впрягала толкова. преди 18 минути, k-drama-monk написа: Така де, да беше булка, да го гоня… Няма страшно. Мисля, че съм прочела почти всичките ви коментари. Ама да не си помислите, че ви гоня. Интересно ми е. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k-drama-monk Posted October 26 Share Posted October 26 (edited) Гледам да не съдя хората, защото всички правим грешки. А и не му знам житието на този човек. Все пак за такива имаш готов коз: Вижте господа, в галактиката Андромеда има сто милиона звезди. @skioне е уточнил, но по описанието трябва да е Андромеда. п.п. Грешка! При нас са стоте милиона, там са трилион. Edited October 26 by k-drama-monk добавен послепис 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skio Posted October 26 Author Share Posted October 26 (edited) преди 19 минути, k-drama-monk написа: Гледам да не съдя хората, защото всички правим грешки. А и не му знам житието на този човек. Все пак за такива имаш готов коз: Вижте господа, в Андромеда има сто милиона звезди. @skioне е уточнил, но по описанието трябва да е Андромеда. Прецених, че е излишно да уточнявам коя е галактиката Иначе специално за теб - на този обект му казват "Божието око" - всъщност е избухнала звезда /не е супернова/. В средата е останало бяло джудже Синьото е йонизиран от силната UV радиация на джуджето кислород, а оранжевото водород. Edited October 26 by helyg покрит линк 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skio Posted October 26 Author Share Posted October 26 24 minutes ago, snowmoon said: Няма страшно. Мисля, че съм прочела почти всичките ви коментари. Ама да не си помислите, че ви гоня. Интересно ми е. По-скоро съм поласкан, че ни четеш словоизлиянията ... иначе ние се гоним един друг, щото си угаждаме на акълите. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skio Posted October 26 Author Share Posted October 26 32 minutes ago, k-drama-monk said: Гледам да не съдя хората, защото всички правим грешки. А и не му знам житието на този човек. Все пак за такива имаш готов коз: Вижте господа, в галактиката Андромеда има сто милиона звезди. @skioне е уточнил, но по описанието трябва да е Андромеда. п.п. Грешка! При нас са стоте милиона, там са трилион. Това с бройките и разтоянията в космоса, пък и възрастта на вселената /предполагаемата/ са едни доста разтегливи цифри и хипотези. Аз примерно не приемам смешните 13,8 милиарда години, като възраст на вселената. Млечният път го дават между 100 и 400 милиарда звезди - смятай колко сме боси още. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k-drama-monk Posted October 26 Share Posted October 26 (edited) Милиона ли казах? Милиарда. За такива мащаби си говорим. Възрастта е относителна, защото и времето е относително. А в случая дедо Айни има предвид точно неща отнесени едно към друго. Но да не навлизам в неща дето акъл ми ги не побира. Че ще стана и аз като един професор от ТУ преди десетина години. Беше се заел да го отрича, че в ауата и на видео. Гледаме и се дивим. Щото едно е да отричаш дарвиниста Хабъл, тук е съвсем друго. Edited October 26 by k-drama-monk шибан Андроид 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skio Posted October 27 Author Share Posted October 27 (edited) Една фотография от преди няколко години. Нещо все не мога да и уцеля цветовата схема, та днес направих нов опит. В момента в който реша, че ми харесва, обикновено на другия ден, като я видя и си казвам "баси циганията" ... та и сега май ще е така... Това е така наречената Bubble Nebula /NGC 7635/. Намира се в съзвездието Касиопея. "Балонът" е създаден от звездният вятър-радиация на млада масивна звезда. Намира се на около 10 хиляди светлинни години от нас. Доста "блед" обект - бяха необходини няколко вечери за да събера около 20 часа експонация. Edited October 27 by skio 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k-drama-monk Posted October 27 Share Posted October 27 Без да се засягаш, но си снимал Пепси ;D 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skio Posted October 27 Author Share Posted October 27 1 hour ago, k-drama-monk said: Без да се засягаш, но си снимал Пепси ;D Таман я смених ... иначе това е цветовата схема на Хъбъл - снима се с три теснолентови филтъра - сяра, водород и кослород. Ама никога не мога да я докарам да ми хареса де. Най-хубаво се снима в реален цвят, но не става за всички обекти, щото нищо не излиза. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skio Posted October 28 Author Share Posted October 28 (edited) Това е един обект - останки от супернова - "Eastern Veil Nebula" в съзвездието "Лебед"/Cygnus Constellation/. Доста ярък /относително/ обект, намиращ се на около 2400 светлинни години. Т.е. предполага се, че го виждаме такъв, какъвто е бил преди 2400 години. Тук е доста относително, защото фотоните заради нулевата си маса, не "изпитват" концепцията "време". За тях времето не съществува. И тук, понеже фотоните са фундаменталните носители на енергия и информация във вселената, следва да се запитаме - дали ги виждаме, каквито са в момента, или субективно за нас, такива каквито са били.... Пълен размер тук :Voal Edited October 28 by skio 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skio Posted October 28 Author Share Posted October 28 (edited) Луната от близичко. Диаметърът на кратера Timocharis e 20 километра. С моят сетъп диаметърът му е около 40 пиксела т.е. един пиксел ми е 500 метра. Резолюцията на Хъбъл е около 20 метра върху повърхността на луната /0,014 арксекунди/. Много хора се чудят защо не можем да видим лунарните модули "Аполо" ... та ето защо. Edited October 29 by skio 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k-drama-monk Posted October 29 Share Posted October 29 23 hours ago, skio said: супернова - "Eastern Veil Nebula" Когато прочетох това, се зачудих дали имаш умения с графични редактори. Смисъла на въпроса е да им направиш една шапка. В момента им е с есенни листа (логично), но по някакви поводи могат да са звезфички. Например края на всеки авгост има звездопад. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skio Posted October 29 Author Share Posted October 29 (edited) 7 hours ago, k-drama-monk said: Когато прочетох това, се зачудих дали имаш умения с графични редактори. Смисъла на въпроса е да им направиш една шапка. В момента им е с есенни листа (логично), но по някакви поводи могат да са звезфички. Например края на всеки авгост има звездопад. Опитът ми с фотошопа е колкото да мога малко да обработвам снимките - стречване, цветове, редукция на звезди и подобни неща. Иначе другото, честно казано не разбрах, какво точно имаш предвид. Ако може да обясниш, като на човек на кяколко ракии ... Edited October 29 by skio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k-drama-monk Posted October 29 Share Posted October 29 Авгост и звезфички е вярно, но не беше от ракиите, ама ако ти кажа, от какво е, ще се смееш. А сега и ракия, и вино, без да съм гласувал, защото вечно съм против системата. Говорех за заглавка на форума, 'щото нали източна Небула и така, тук сигурно трябва многоточие. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skio Posted October 29 Author Share Posted October 29 18 minutes ago, k-drama-monk said: Авгост и звезфички е вярно, но не беше от ракиите, ама ако ти кажа, от какво е, ще се смееш. А сега и ракия, и вино, без да съм гласувал, защото вечно съм против системата. Говорех за заглавка на форума, 'щото нали източна Небула и така, тук сигурно трябва многоточие. Като ти се избистри идеята и главата , ми обясни, като на бавноразвиващ ... признавам зле съм с каламбурите - жената все ми се цупи, че не и разбирам чувството за хумор... бил съм нямал такова ... пък аз не се съгласявам и така. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skio Posted October 29 Author Share Posted October 29 (edited) Тази фотография си я харесвам може би най-много от всички. Даже съм си я изпринтирал 60 на 40 санта, на една от скъпите опции във Фотосинтезис - някаква метализирана хартия беше под акрил. Отне ми две-три седмици /измежду облаците/ да събера светлината - сигурно над 50 часа експонация. Мъглявината е "Слонски хобот"/Elephant's Trunk Nebula/. Намира се на 2400 светлинни години в съзвездието "Цефей". Цветовата схема е нещо като на Хъбъл, доколкото съм я докарал. Цялата мъглявина е йонизирана-осветена от млада масивна звезда - горе по средата. Пълен размер тук: CLICK ... нещо гледам, че обемът на снимките, които мога да качвам намалява прогресивно. Скоро ще трябва да пускам само линкове ... Edited October 30 by skio 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts