Jump to content

Recommended Posts

Аз вече съм фенче на бащата на главната на младини, спечели ме тотално с китарата. Не го давам него за убиец, да ме прощават. Да си харесат някой друг от кюпа. Не знам защо е станал гад в съвремието, ама на младини не го давам да го правят убиец.B)

• Haha 3

Аз визирам по-скоро липсата на емоции в отношенията с жена си и дъщеря си, които е възможно да са и вследствие на пропиването, обаче се чудя какво му се е случило, та от този мил младеж да стане оня ръб, дето не поглежда семейството си. То вярно, че любовта трае три години според Бегбеде и мене, ама поне родителската любов не е такава.

• Upvote 1

Само да предупредя, че ми е много трудно да коментирам, защото на всички им е ясно, че знам края на историята. Но ще опитам да пиша като лице, което е изгледало само преведеното до тук. Слагам в спойлер, въпреки че следващите ми размисли едва ли биха разкрили  на съфорумците края на сериала.

Spoiler

Имаме трима официално обявени от полицията заподозрени - бащата на главната Пек Хи Соп, очилаткото Ю Бом Ньонг и братът на писателката Ко Мин Су. Към тях добавям още двама съмнителни - самата писателка Ко Ми Сук и чичото на главната Пек Ю Соп (батко на Пек Хи Соп).

Въпреки че НИЕ още не знаем кои точно са (освен учителката дошла като стажант), според полицейското разследване имаме три жертви в миналото - полицията от 87-а открива два трупа, а третият случай се води изчезване. Но според романа на Ко Мо Сук, изчезналата жена също е убита, нищо че тяло не е намерено и в настоящето на главните герои. Имаме и две убийства, които стават в бъдещето - И Сун Е майката на главната, и година след това журналистът Юн Хе Джун, който се връща в миналото, за да разследва случаите и да предотврати собственото си убийство.  Какво ни е необходимо при разследване на убийство - улики, мотив, връзка с жертвите.

Улика имаме  - кибритче от кафене Бонг Бонг, намерено на всяко едно от престъпленита. Ясно, че няма да свърши работа при уличаването на истинския убиец, защото всеки в градчето има такова и е лесно да се снабди с него.

Мотив - тук играта загрубява. Ще номерирам заподозрените:

1. Ко Мин Су - мотивът не е ясен. Познава ли учителката? Ако я познава, откъде я познава и в какви отношения са, за да я убива? Това още не го знаем. Вторият вариант е, ако не я познава, тогава защо му е да я убива?  Възможен отговор - зле възпитано мамино синче, със склонност към физическо насилие, на което в главата му се върти само идеята да се забавлява пиейки и ако си хареса жена, да я направи своя за един път. Може да е видял учителката, да я е харесал и да я е притиснал за нещо повече, а тя да е започнала да се съпротивлява и така се е стигнало до убийството. Относно другите жертви през 87  пак не знаем, защото дори не са ни казали кои са. В бъдещето - И Сун Е - мотив неясен, познават се. Година след това - журналиста. Не би трябвало да се познават, ако журналистът не се е връщал назад във времето и от тук мотивът се губи. Да не говорим, че физически не би могъл да го направи, защото се е самоубил в затвора година преди да се случи убийството на Юн Хе Джун.

2. Пек Хи Соп - мотив също не е ясно има ли. Познава ли учителката? Със сигурност я видя на пикника в планината, със сигурност я вижда и в училището. Още не знаем дали не се познават от преди тя да се появи в градчето. В бъдещето е пропил се неудачник. Има алиби за вечерта, в която жена му бе убита. Беше се напил и правеше поразии в някакво ресторантче. Мотив да убие журналиста - неясен, а и не би трябвало да го познава, ако няма пътуване във времето. Приемаме, че има такова, тогава възниква въпросът как би могъл човек със сериозни проблеми с краката да се справи със здрав физически 35-годишен мъж.

3. Ю Бом Ньонг - още не схващам какъв му е проблемът на това момче. Има някаква тайна, краде разни неща от жените, които харесва, ама дали е способен да убие? Сигурно, бил е заподозрян все пак. Трябва да разберем повече за него, за да го профилираме както се полага в разследването. Познава ли известните ни жертви - да, с изключение на журналиста (ако не е имало пътуване във времето). Познава ли другите две жертви от мналото? Няма как да знаем, защото тепърва ще разберем кои са те.

4. Ко Ми Сук - много вероятен извършител. Явни наклонности към социопатия, направо биха казала, че е психопат. Мотиви - на психопат нужни ли са му? Познава жертвите( поне известните ни до тук). Пак два варианта относно убийството на журналиста - при пътуване във времето и без него. Пита се как дребно девойче би могло да надвие мъж две глави по-висок от нея. Възниква идеята за съучастник. Кого и как е успяла да убеди да й помогне за физическото извършване на убийствата. Според Пек Юн Йонг (главната ни героиня), писателката е съвсем способна да замисли и извърши престъпленията. Според брата на Ко Ми Сук, тя проучва хората и намира слабите им места, за да се възползва от тях за собствените си цели. Може да принуди някого да й стане съучастник.

5. Пек Ю Соп - както се видя в края на шести - притежателят на синята шапка. Познава ли жертвите? Един Бог знае. Може би учителката - според показанията на собственичката на Бонг Бонг, мъж със синя шапка е имал спор с учителката вечерта преди първото убийство. Ако той е убиецът, мотив за следващо убийство може и да има, ако втората жертва е станала свидетел. В бъдещето обаче не знам как психически увреден човек би могъл да се справи дори с жена. Освен ако цялото му поведение на луд през тези 34 години не е театър.

Има и още нещо, което трябва да се взима под внимание, а именно, че имаме пътуване във времето и са станали някои промени в миналото, които могат да повлияят на бъдещето. Още в първи епизод Юн Хе Джун спаси от смърт приятелките от “Бойното трио”, а както сам той каза по-късно: “Дори костилка да изтървеш, след години тя ще е станала дърво”. Какво би станало,  ако това първо вмешателство е променило нещо в живота на изброените в горния списък заподозрени досега?

• Like 3
  • Thanks 1

Драмата е страхотна с любимата ми актриса Jin Ki Joo (Чин Ги Джу) чакам с огромно нетърпение и останалите епизоди благодаряна преводачите :wub::wub::wub:

• Like 1

Хора, смилете се! Гледам има още готови епизоди - превод и редакция на 100%. Давайте ги насам, че си изгризах вече ноктите от нетърпение. Страхотен сериал, още си нямам идея кой е убиеца, а обикновено ги разкривам доста бързо. Благодаря за чудесните субтитри на екипа :thanks::wub:

• Like 1

Вече имам предположения кой е и мисля, че той ще да е, обаче все още нямам представа какво е довело до тази психопатия и защо го прави. Вероятно до края ще ни го изяснят. Надявам се. И ми е голяма мъгла какво ще е бъдещето, като се върнат в него. 

От няколко дни го гледам, но още не съм го догледал. Гледам паралелно и други неща. По-нагоре Черна роза е направил/а подробен анализ.

Включвам се единтвено, за да поясня (според мен) за какви хора е сериала.

Като начало съвсем очевидно е вдъхновен от „Завръщане в бъдещето“. Но тук им липсва фантазия и началото е обезкуражаващо. За щастие бързичко се завръщат в „безопасното“ минало.

Което веднага ни навява първата и основна асоциация. Има много общо с „Живот на Марс“. Действието се развива само година преди него и отново се търси сериен убиец. Но този път „пътниците“ са двама, което означава, че има и любов. Тук също я има и срещата с родителите като млади.

Като цяло смятам, че на който му е допаднал онзи сериал и този ще му хареса. 

Като цяло забелязвам тенденция в корейщините за завръщане в миналото. Има камара продукции със заглавие Replay YYYY. Не съм гледал нито една, но за нещо подобно се говореше в „Melting me softly“.

Има още два сериала, които ми навяват асоциация по-скоро като усещане, отколкото действие. Това са „25-21“ и „Първия ми живот“.

On 9/2/2023 at 7:19 PM, helyg said:

[…] обаче се чудя какво му се е случило, та от този мил младеж да стане оня ръб, дето не поглежда семейството си

Точно алхолизмът е виновен за това.

On 9/2/2023 at 7:19 PM, helyg said:

То вярно, че любовта трае три години според Бегбеде и мене […]

Държа да кажа, че не и според мен. Ако трае три години е всичко, но не любов.

Edited by kdramamen
пооправено форматиране

Преди 1 час, kdramamen написа:

Точно алхолизмът е виновен за това.

Държа да кажа, че не и според мен. Ако трае три години е всичко, но не любов.

Не е той виновен, той е следствие от случката, за която се чудех каква е. С напредването на епизодите вече не се чудя, то си става ясно, изревах си очите по тоя човек.

За последното - може, но моето е горчив опит. Не искам да повтарям.

31 minutes ago, helyg said:

Не е той виновен, той е следствие от случката, за която се чудех каква е.

Това е оправданието на точно всеки, провален пияница. Това пък е моя, горчив опит.

п.п. Искренно съжалявам за твоя. Няма да повдигам повече тази тема пред теб.

А, не е проблем. Аз съм го преживяла, да съжалява може само той. 

А сериалът ми харесва точно защото има първоначално идеята от "Завръщане в бъдещето". Като луд фен на Док Браун, това ме спечели в началото, после други неща и вече не мога да се отлепя от него. Вади ми с памук душата.

Опитвам се да навия още един фен на "Завръщане в бъдещето" да го гледа, но е много антиазиатски настроен господин и не поддава. Дайте идея как да му го рекламирам, та да пробия бариерата расистки предразсъдъци.

Догледах го най-сетне. Признавам, че единствената причина за това е тази тема. Оставих вече мнение в нея. Исках да има и финално.

Spoiler

И не, че сериала е нещо лош. Просто рядко ги доглеждам. Шестнадесет, че и дванадесет серии на корейски сериал определено са му много. Най-тъпото е, че направиха един от шест серии, което според мен е перфектната продължителност за възможностите на корейските сценаристи („Ана“ се казва) и едвам завърших първата серия. Явно при тях правилото е, колкото серии ще правиш, имай материал най-много за една трета, ако си много добър, или за една осма, ако си стандартно талантлив и останалото пълнежи.

Тук е подобен случай. Най-много на средата трябваше да са свършили.

Дойде ми крайното мнение и на практика искам да изхвърля общо взето всичко, което исках да напиша, докато гледах за сюжета (и самото разследване). По принцип трябваше да е мнение избистрено с подсказки зад скрити текстове.

Няма да го правя. Всеки сам да си взема мнение. 

Ще кажа две неща. Едното е, че не съжалявам, че съм го гледал. Получих всичко, което съм очаквал, а има и премия.

„Премията“ е заради това, че съм мъж. Мъжете рядко ревем. Просто така сме си родени. Лишени сме от чувства. Мога да броя на пръсти. Тук имах такъв момент в пета серия.

Spoiler

Когато мадамата се обяснява на мачъка, че не може да диша без мамчето.

Второто е, че края е точно като началото. Сценаристите показват пълна липса на талант. Съжалявам за което. Някак си успяваха да държат напрежение с монтажистки трикове, най-вече на тон-режисьора. Ама сега, ако е съдим корейщини по заключителните им части, не трябва да ги гледаме въобще или почти. Нищо, че края беше нещо като шест серии.

Това е. За който още не го е догледал, най-после в следващата, четиринадесетта серия ще ни кажат, кой аджеба е злодея. Приятно гледане и не, не е загуба на време!

Edited by kdramamen
пооправен малко изказа

On 9/28/2023 at 10:06 PM, helyg said:

Опитвам се да навия още един фен на "Завръщане в бъдещето" да го гледа, но е много антиазиатски настроен господин и не поддава.

Кажи му така:

Spoiler

Познавам отскоро една откачалка (geek). Той имаше „нещастието“ през двадесет и първа да изгледа половин серия от исторически сериал.

Въпросния господин недолюбва никак Историята като „наука“. Смята, че трябва да бъде закрита и всяко забавяне е вредно.

Освен това той е бил пълен омразник по отношение на южнокорейците. Ксенофобията е нещо, което отрича, но за южнокорейците правеше специално изключение.

А на всичкото отгоре сериала беше за корейските хан Аспарух и хан Крум да ги наречем, правен по китайски оригинал. Самите китайци заливат паяжината с критикарски изказвания за този сериал, като особено наблягат на главните герой и героиня, които се показват в 90% от времето.

Но това не е всичко. По принцип този чудак е преситен от популярна култура, недолюбва я, а относно телевизията мнението му е направо радикално. 

А като цяло агитацията прокарвана през точно тези сериали му е силно противопоказна.

И точно в тези невъзможни условия, странния човек стана почитател на корейските сериали и отделя всяка свободна минута да ги гледа. 

Така, че заклевам те, никога, никога, никога не гледай и минута от корейска продукция.

Ако и след тези думи не се затича да гледа „Срещнах те случайно“, няма сърце.

Добро е, ще пробвам. Той не че не е опитвал. Изгледал е калмарите, почвал е още два сериала за по една серия и два филма е бил изнасилен да изгледа, обаче не поддава засега. А пък е фен на поредицата "Завръщане в бъдещето". Но е фен и на Стивън Кинг и ескейп стаите, поради което му препоръчах калмарите. Фен е и на "Междузвездни войни", поради което му препоръчах космическите чистачи. Упорит е. ;)

Edit: Не поддава. Казва, че ще опита само ако някой му каже как да излекува психологическата травма, която получил, след като изгледал Това.

On 9/2/2023 at 3:48 PM, helyg said:

Аз вече съм фенче на бащата на главната на младини, спечели ме тотално с китарата. Не го давам него за убиец, да ме прощават. Да си харесат някой друг от кюпа. Не знам защо е станал гад в съвремието, ама на младини не го давам да го правят убиец.B)

Не знам дали се брои за издаване на сюжета, затова ще го сложа под етикет.

Spoiler

Мисля, че преди време някъде наоколо или е било във форума на друга група, попаднах на тема за нещата, които ни изнервят по сериалите. 

Това е едно от моите. Когато сценаристите са безидеини (не е задължително да са бездарни) ползват поредица от евтини номера. Този е един от тях.

Правят ни на идиоти.

Тук в първа серия ясно ни показват как бащата е пиян и прави скандали в квартална кръчма във времето, в което убиват съпругата му в друго населено място.

Въпреки това през ⅓ от времето ни занимават с въпроса, дали той е убиеца.

То е ясно, че убиеца не е никой от тези, които ни показват първоначално, включително, ако са талантливи, не е и антагониста.

Като цяло, ако някой гледа сериала заради загадката, а не защото е приятна история, ще остане разочарован.

п.п. По принцип мисля, че това е тайната. Настройката, с която сядаш да гледаш;

п.п.п. Стигнах до този извод, след като разгледах коментарите на Пепеляшката и четиримата ѝ рицари. Големи хвалебствия, голямо нещо, каква голяма романтика било. А аз не помня въобще догледах ли втора серия.

Edited by kdramamen

Прекрасен сериал. Доволна съм от финала (и от камео участието на Джин Йонг), макар че според мен можеше поне в още един епизод или спешъл да пообяснят някои неща. Финалът породи много въпроси у мен, чийто отговор не намерих.

Off Topic

Къде и какво отиде да довършва писателката в началните епизоди?

Как кубчето на Рубик се озова в малкия Йон У, като то е измислено 74 година и пуснато в продажба доста по-късно? Някой пътуващ във времето му го е дал, обаче не стана ясно кога и кой.

Как пътува синът, като колата е у главния? Ако и той има подобна кола, как е карал и двете, за да му остави едната в 2021, а с другата да се прибере?

Как дъщерята е кръстена на "приятелката", ако първото пътуване наистина е това, което видяхме, и преди това не е съществувала?

Видимо след финала най-малко ме интересува кой е убиецът, въпреки че интригата с разкриването му ми отне доста време. :blink:

Хареса ми историята, харесаха ми заемките от други познати мотиви. И най-вече ми харесаха човешките отношения, топлината, гостоприемството, сърдечността и жертвоготовността от онова време. В нашето някак егоизмът и гледането на личната изгода в собственото канче преобладават.

• Like 3

Хареса ми и на мен. Ким Донг Ук ми е много любим още от Coffee Prince. След всеки следващ проект виждам, че се развива все повече. 

Сюжета задържаше интереса от начало до край. Всичко ми хареса, но най-вече човешките отношения - подкрепата, взаимността, любовта. Имах една носталгия точно по тях. По отношение на злодея, не се изненадах изобщо, макар първоначално да минах през няколко възможности. 

Препоръчвам на всички, които харесват подобен тип истории. 

Благодаря за субтитрите. ?

• Like 1
  • Thanks 1

15 minutes ago, Koizora said:

Благодаря за субтитрите. ?

Всички благодарим за субтитрите! 

Правенето на субтитри е неземен принос към българските почитатели не владещи чужди езици. А и за вторите е невероятен принос, защото винаги е друго да е „родна реч, омайна сладка“.

Не съм проверявал геройте и не знаех, че има кафяв принц. И не съм, и познал.

Историята е много хубава, както казваш. Единствено разочарова това, че няма никаква логика. Ние нали сме си българи, мнителни сме и търсим под вола теле. Ако нещо се случва, искаме да знаем защо. А понеже сценаристите нямат отговори за нас, това леко ни прави кафето горчиво от захар. 

Както казвах и преди, това са бели кахъри. Изключваш мозъка си и гледаш с удоволствие.

Edited by k-drama-monk
изядени запетаи

Преди 1 час, k-drama-monk написа:

Всички благодарим за субтитрите! 

Правенето на субтитри е неземен принос към българските почитатели не владещи чужди езици. А и за вторите е невероятен принос, защото винаги е друго да е „родна реч, омайна сладка“.

Не съм проверявал геройте и не знаех, че има кафяв принц. И не съм, и познал.

Историята е много хубава, както казваш. Единствено разочарова това, че няма никаква логика. Ние нали сме си българи, мнителни сме и търсим под вола теле. Ако нещо се случва, искаме да знаем защо. А понеже сценаристите нямат отговори за нас, това леко ни прави кафето горчиво от захар. 

Както казвах и преди, това са бели кахъри. Изключваш мозъка си и гледаш с удоволствие.

Аз гледам корейски сериали вече 14 години. Наясно съм, че в много от тях логиката липсва, има големи бели полета в действието, започват се сюжетни линии, които обаче не се доразвиват. За толкова дълъг период от време и множество сериали, които съм изгледала, това ми е ясно. Въпреки това има едни сериали, които "усещам", откривам си нещо мое в тях и независимо от липсата на логика, дразнещите персонажи (които за мен обикновено са полицейските служители), продължавам да си гледам. В интерес на истината след натовареното ежедневие понякога нямам сили да следя и да откривам какво не ми харесва. В такъв случай няма смисъл да гледам каквото и да било. Та, и в този сериал беше така. В началото ми беше трудно да проследя всичко, после просто се пуснах по течението и обърнах  внимание на това, което винаги ме интересува повече, а именно човешките отношение. За моя радост тук имаше цяла палитра от характери, отношения и взаимодействия. 

• Like 5
  • Upvote 1