Jump to content

The Phone of The Wind (2020)


lazeto

Recommended Posts

3KwvsqS.jpg

Off Topic

9MffJGB9QmEFqnqwTPPchClK7n2.jpg

ox4fBlCZPA9CWPnp1frch9Srio9.jpg

 

The Phone of The Wind (風の電話) 
Страна: Япония
Също така известен като: Kaze no Denwa
Премиера: 24 Януари 2020
Времетраене: 139 мин.
Жанр: Мелодрама
Режисьор: Nobuhiro Suwa
Субтитри: Английски

:imdb:

 

Участват:
Serena Motola като Haru
Hidetoshi Nishijima като Morio
Tomokazu Miura като Kohei
Makiko Watanabe като Hiroko

 

Резюме: В търсене на отговори, 17-годишната Хару тръгва на дълго пътешествие из страната до града, където през 2011 г. опустошителното цунами е отнесло братчето и родителите й. Това пътешествие отвежда девойката, която все още е депресирана заради загубата си, от Хирошима до Токио, Фукушима и чак до Оцучи, където навремето е бил семейният й дом. По пътя си тя среща други хора, други истории, други животи и други загуби. Пейзажи и лица. Пътуването завършва в средата на градина в пълен разцвет сред белязаните околности на нейния крайбрежен роден град. В нея стои телефонна кабина, която, въпреки че вече не е свързана, се използва за разговор с онези, които не могат да бъдат достигнати по друг начин начин.

Филмът е направен по истинска история. През 2011 г. Итару Сасаки поставя бяла телефонна кабина в градина и в нея - черен телефон, който не е свързан с никакви мрежи. Прави това, защото иска да говори с покойния си братовчед, който умира през 2010 г. Черният телефон и кабина стават известни под името "Kaze no Denwa" /"Телефон на вятъра"/. След земетресението и цунамито в Тохоку през 2011 г. хиляди хора отиват там, за да скърбят за починалите.

 

 

:essub:

 

:subs:Свали с български субтитри :click: :click:

 

:subs:Свали с български и английски субтитри :click: :click:

 

:subs: Онлайн с български субтитри :click:  :click:  :click: :click:

 

Онлайн с английски субтитри :click:

Edited by mrnkaloto
добавени линкове за онлайн
 • Like 4
 • Thanks 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Този филм беше в една он секциите на Берлинале през фивруари. Имам големи очаквания. Нишиджима прави само силни роли напоследък.

 • Like 2
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Четях няколко мнения на хора които са го гледали и за тях филма е бил невероятен, така че сигурни си заслужава гледането...:D

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Наистина е невероятен! 

Топ 10 за 2020!

Покъртителен филм. Това се дължи не само на тежката и тъжна история, но и на автентичните актьорски изпълнения. Момичето в главната роля изнесе филма на раменете си. За пръв път я виждам, но беше толкова убедителна и истинска, сякаш целият този ужас наистина й се беше случило. Подкрепата на останалите големи беше безценна. Още с появата на първото лице, изиграни безупречно от Томоказу Миура. Скоро не го бях виждала на екран, но колко силен и полезен е този човек! Великолепен!

Мирай Ямамото беше вторият ангел-помощник, а Нишиджима и малкото момче затвориха кръга. Всички се появиха като брънка в една циклична верига, за да променят мисленето на главната героиня. 

Това е филм-пътуване - точният жанр за японците. В него те плуват в свои води. Там е силата им. Всичко, което правят в тази сфера, е безкрайно въздействащо, а в този случай- и магическо-реалистично. И тази магия на финала сякаш беше точно на място за завършване на историята. 

Филмът е правен по действителен случай от времето на цунамито и показва, че дори днес последствията от него още не са отминали. Съдбите на хората, останали без надежда и подкрепа продължават да вълнува японските режисьори.

Гледайте! Тъжен, но и много топъл филм е това.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Не знам, дали някой е забелязал, но тъкмо попаднах на една нова книга, издадена у нас - Споделено с вятъра. Историята е почти идентична с показаното в този филм. Чета много добри отзиви.

Предполагам, че и двете истории са вдъхновена от реалността, понеже тук пише, че наистина съществува такава телефонна кабина в Япония.

 • Like 2
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Да ударя силно едно рамо и аз на този филм. Добър филм. Силен филм. За пътя няма да повтарям ukio. Добавям път да се срещнеш с болката си, да си  я изживееш и да се вземеш в ръце. И това от съвсем млад човек -тинейджър.

Spoiler

Близо 2 часа гледах сравнително стойко. Бавно и постъпателно вървеше пътя на екрана и имах време да "преглъщам" емоциите, които възникваха непрекъснато. Но когато Харука слезе на паркинга в родния си град и се срещна с майката на своята приятелка, с която се оказа че заедно са се опитвали да бягат и да се спасяват, се наложи да спра картината. Ясно защо, вече не виждах. От там нататък вече "мокро" до самия финал.

Всички срещи имаха своя смисъл и роля. Бяха интересно подбрани. Nobuhiro Suwa ме озадачи на 2 пъти:

1. Това цялото нещо с "кебаб".

2. Сцената с полето с жълтите цъфнали цветя, Харука върви там, носеше намерената детска шапка и я хвърли по едно време. Текст сцената нямаше.

Много съм доволна от филма. Заслужаваше си напълно отделените  над 2 часа. Нямам забележки.

Видях че не съм гледала до сега друго от Nobuhiro Suwa. Серена Мотола във филма ми изглеждаше познато. После проверих, но освен в един сериал май другаде не ми е попадала на екрана до сега а и във въпросния сериал е била е един епизод та не я помня от там. Явно ми напомня на някой друг. Екстра подбрана за ролята и също така екстра се справи. Браво.

Въобще голямо браво на Nobuhiro Suwa за този филм.

Съвсем скоро гледах и телевизионния филм "Пеперончино". Та така. По темата.

 

ukio  , сега прочетох за „Споделено с вятъра“  много интересно звучи. Пак път на тази дама.

Ще прегледам и другите филми за които пише към края в статията за домашно.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Непременно ги виж! 

Правят си японците често филми на тази тема. Бих казала, че за тях това е темата на десетилетието. Важна е. Не я забравят. 

Link to comment
Share on other sites

@ukio, по твоя препоръка вече е преведен. Разчитаме да го рекламираш за ценителите на такива филми. ;)

 • Like 4
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Не знам как съм пропуснал да коментирам този филм, след като го гледах преди месец може би. Най-вероятно защото трудно се открива с името си, което носи в този форум. Както и да е.

 

Човек може да си помисли, че гледа филм на Корееда. Тази лента доста наподобява на неговия стил - бавен (но не в лош смисъл), спокоен, героите не ти казват кога какво да чувстваш, а този избор беше оставен на зрителя. Трогателна човешка история.

 

А когато гледах филмът, чувствах все едно изминавам пътуването на главната актриса заедно с нея. И като я споменах ... от къде я извадиха японците тази сладурана с тези лунички по цялото и лице? Никога не съм виждал японец/ка с толкова много лунички. Не знам за вас, но на мен много ми хареса актрисата. Бих я взел за жена. :lol:

 

По-сериозно! Филмът трябва да се гледа задължително! Давам му оценка 9 от 10 и предполагам, че това му отрежда място в калсацията на най-харесваните от мен японски филми.

 

Благодаря на Снежана за превода!

Edited by d3Mn
 • Like 3
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Бащата на актрисата е с италиански и американски корени.

Наистина има много специфично излъчване, което пасва на определен тип герои. И аз смятам, че правилно е подбрана за ролята тук.

За мен единственото слабо място на този филм е въведената нишка с мигрантите, но пък заради нея лентата мина на Берлинале.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...