Jump to content

Tony Leung Ka Fai (Тони Лън Ка Фай)

Recommended Posts


Tony Leung Ka Fai / 梁家輝 / Тони Лън Ка Фай

Пинин: Liang Jia Hui (Лян Дзя Хуи)

Известен като: Liang Jia Hui (Лян Дзя Хуи), Leung Ka-Fai (Лън Ка Фай), Tony Liang (Тони Лян), Tony Leung Kafai, Tony Liang Jia Hui(Тони Лян Дзя Хуи)

Професия: Актьор,

Дата на раждане: 1 февруари 1958 г.  

Родно място: Хонконг

Височина:178 см

Тегло:  кг.

Зодия: водолей

Китайски зодиак


Образование:  Hong Kong Polytechnic (сега се води Hong Kong Polytechnic University)


Език: Мандарин

Етничност: хан

Семейно положение: съпруга Jia-Nian Jiang (m. 1987), дъщери Nikkie Leung,Chole Leung

Дебют: 2012 г. във филма The Burning of Imperial Palace , където играе ролята на император Xianfeng (Сянфън).

Baidu Baike





С повече от трийсет години опит в филмовата индустрия, прави дебюта си през 1983 година в продукцията Burning of the Imperial Palace, чието продължение Reign Behind a Curtain му носи номинация за най-добър новодошъл актьор на Хонконгските Филмови Награди. Последствено снима три филма с Чоу Юн Фат-Prison on Fire (1987), A Better Tomorrow III (1989) и God of Gamblers Returns (1994).

През 1991г. отива в Франция, където участва в продукцията " Любовникът" на режисьора Jean-Jacques Annaud  - (Жан-Жак Ано) и едноименна адаптация на френската писатела Магьорит Дюрас (Статии 1, 2, 3 )







Modern Love Story (1992)

The Shell Game (1982)






Siberia (2023)

Cold War 3 (2021)

I Corrupt All Cops 2 (2020)

Sons of the Neon Night (2020)

The Invincible 12 (2019)

Return of the Lucky Stars (2019)

Midnight Diner (2019)

Chasing the Dragon 2 (2019)

Mayday Life 3D (2019)

Asura (2018)

Our Time Will Come (2017)

League of Gods (2016)

Cold War 2 (2016)

Lost in White (2016)

Lost and Love (2015)

Who Is Undercover (2015)

The Taking of Tiger Mountain (2014)

Rise of the Legend (2014)

Horseplay (2014)

Beijing Love Story (2014)

Golden Chicken 3 (2014)

Tales from the Dark 1 (2013)

Better and Better (2013)

Tai Chi Hero (2012)

Tai Chi 0 (2012)

Cold War (2012)

Cold Steel (2011)

Dream Road (2011)

The Devil Inside Me (2011)

Kiss, His First (2011)

I Love Hong Kong (2011)

Bruce Lee My Brother (2010)

Showtime (2010)

Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame (2010)

72 Tenants of Prosperity (2010)

Bodyguards and Assassins (2009)

I Corrupt All Cops (2009)

Missing (2008)

A Chinese Fairy Tale (2008)

The Drummer (2007)

Lost in Beijing (2007)

It's a Wonderful Life (2007)

Eye in the Sky (2007)

My Career as a Teacher (2007)

My Name Is Fame (2006)

The Myth (2005)

Everlasting Regret (2005)

Election (2005)

On the Mountain of Tai Hang (2005)

A-1 Headline (2004)

Three... Extremes (2004)

Twins Effect 2 (2004)

Throw Down (2004)

Fear of Intimacy (2004)

PaPa Loves You 这个阿爸真爆炸 這個阿爸真爆炸 (2004)

Sex and the Beauties (2004)

20 30 40 (2004)

Spy Dad (2003)

Men Suddenly in Black (2003)

Good Times, Bed Times (2003)

Golden Chicken (2002)

Zhou Yu's Train (2002)

Double Vision (2002)

The Treatment (2001)

Jiang Hu: The Triad Zone (2000)

Okinawa Rendez-vous (2000)

The Victim (1999)

Love Will Tear Us Apart (1999)

Island of Greed (1997)

Destination: 9th Heaven (1997)

Evening Liaison (1996)

The Christ of Nanjing (1995)

Dream Lover (1995)

A Touch of Evil (1995)

Lover of the Last Empress (1995)

God of Gamblers' Returns (1994)

Lover's Lover (1994)

Ashes of Time (1994)

I Will Wait for You (1994)

Always Be the Winners (1994)

He and She (1994)

The Long and Winding Road (1994)

It's a Wonderful Life (1994)

To Live and Die in Tsimshatsui (1994)

A Roof with a View (1993)

Boys Are Easy (1993)

Flying Dagger (1993)

Lover of the Swindler (1993)

The Eagle Shooting Heroes (1993)

Ghost Lantern (1993)

The Black Panther Warriors (1993)

Rose Rose I Love You (1993)

Tom, Dick and Hairy (1993)

Finale in Blood (1993)

Once Upon a Mid-Autumn Festival (1993)

The Sting II (1993)

Misty (1992)

New Dragon Inn (1992)

Once Upon a Time a Hero in China (1992)

92 Legendary La Rose Noire (1992)

Center Stage (1992)

All Men Are Brothers: Blood of the Leopard (1992)

The Banquet (1991)

King of Chess (1991)

Blue Lightning (1991)

The Raid (1991)

This Thing Called Love (1991)

Till We Meet Again (1991)

Red and Black (1991)

Her Fatal Ways (1991)

To Catch a Thief (1991)

Pretty Ghost (1991)

Inspector Pink Dragon (1991)

Farewell China (1990)

Lethal Lady (1990)

The Prisoner (1990)

Queen's Bench III (1990)

My Mother's Tea House (1990)

A Better Tomorrow III (1989)

Mr. Coconut (1989)

Sentenced to Hang (1989)

The Laser Man (1988)

Gunmen (1988)

Prison on Fire (1987)

People's Hero (1987)

City Girl (1987)

Lady in Black (1987)

The Last Emperor (1986)

Journey of the Doomed (1985)

Cherie (1984)

The Ghost Informer (1984)

The Burning of Imperial Palace (1983)

Reign Behind the Curtain (1983)



Hong Kong Film Awards (Хонконгски Филмови Награди) – Най-добър актьор
1984 Reign Behind the Curtain
1993 92 Legendary La Rose Noire
2005 Election
2012 Cold War


Най-добър поддържаща мъжка роля

2004 Men Suddenly in Black

Hong Kong Film Critics Society Awards – Най-добър актьор
2005 Everlasting Regret
2007 Eye in the Sky

Golden Horse Awards(Златен Кон) – Най-добър актьор
1990 Farewell China
Най-добра поддържаща мъжка роля
2007 The Drummer













  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Create New...