Jump to content

Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001)

sinardin

Recommended Posts

18965.jpg

4a9690a1afe764ec48607e069561865c.png

Spirited Away

Държава - Япония
Жанр - приключения, магии, духове

Сваляне:
тук с бг субтитри и тук

с бг аудио тук

Онлайн с български субтитри

Сюжет:
Историята е за едно обикновено момиченце, което заедно с родителите си се мести в нова къща, но по пътя спират в един изоставен лунапарк и докато го разгледат неусетно пада нощта. Тогава разбират, че мястото не е чак толкова пусто, колкото изглежда. Майката и бащата са наказани за проявената лакомия и превърнати в прасета, а Чихиро се озовава в един омагьосан свят, разчитайки на подкрепата само на чиракът-магьосник Хаку.

:essub:

• Like 3

Първото ми филмче на Ghibli.Незабравимо!Много приказно и направено с много въображение.Невероятно,както и всички филми,правени от тази компания.Просто японската анимация е на изключително ниво.Винаги са били много по-добри от западните компании.Харесвам Дисни и Пиксар,но до там.Истинското очарование за мен е в японската анимация.

• Upvote 1

Признавам си, първото ми гледане на Spirited away стигна до сцената с прасетата, дойде ми в повече тази метафора, твърде страшно и негативно ми се видя, а и нещо не бях в настроение  за тайнства и духове. Обаче ме глождеше отвътре, че не съм видяла всичко, а и оставих Чихиро, тя ми хареса още щом я срещнах, та така снощи си направих повторно гледане до самия край и съм очарована, звучи странно, но всички тези причудливи духове и герои станаха мои приятели. Доста повече топлина има във филма, от колкото би предположил човек, просто трябва пълно потапяне и открито сърце, за да видиш тази нестандартна приказка за порастването и добротата.

Наистина златно, странна смесица на всичко, а тази баня е толкова вълнуваща, хиляди магии, причудливи същества, фаворит ми  е паяка Камачи и духът без лице, уникални герои и алегории  и  за разкош едно малко момиче, което смело върви напред.

Казала си го абсолютно точно Yamashita за този филм трябва "открито сърце" иначе не се получава. И при мен се получи от втория път, но от тогава ми е абсолютен фаворит. 

Тази година го пуснах на джуджетата, но не успяха да го разберат или по-скоро изгледаха го, но не го почувстваха. Затова по коледа ще им го пусна пак, дано тогава да го усетят със сърцето си.

• Like 1
  • Upvote 1

Осемнадесет години след излизането на Spirited Away в Япония, анимето тръгна по кината в Китай на 21 юни 2019г. Художникът Хуан Хай е създал серия от спиращи дъха плакати, които ни отвеждат в магическия свят на Чихиро.

Китайското издание включва и серия от стилизирани постери с участието на озвучаващите артисти:
Джоу Дуню - Чихиро
Дзин Боран - Хаку
Пън Ичан (An Elephant Sitting Still) - Безликият дух
Уан Лин - Юбаба
Тиен Джуанхуан (известният режисьор) - Камаджи
След толкова магия, остава да си пожелаем една игрална версия...
spirited-away-china-poster-2.jpg

Мога да кажа, че филма има доста интересни и приятни сюжети. Евала на Студио Гибли, че правят толкова интересни и докосващи ума филми.  Не мога да спра да го гледам и да се кефя на начина, по който е нарисуван и направен и на историята!                                                                                                     spacer.png

• Like 1