Jump to content

Recommended Posts

p9283035_p_v8_aa.jpg
 

КЪРВАВ ДЪЖД

 

Времетраене: 119 мин.

Режисьор: Ким Тесънг (김대승)

Сценаристи: Ким Сънгдже (김성제) и И Уондже (이원재)

 

В главните роли:
Ча Сънгуон (차승원)
Пак Йонгу (박용우)
Чи Сонг (지성)
Юн Сеа (윤세아)
Че Чина (최지나)
Чон Ходжин (천호진)


Сюжет: Годината е 1808. Обитателите на Тонгхуа, изолиран остров, известен с производството на висококачествена хартия, се приготвят да превозят с кораб готовата продукция. Ден преди отплаването, шаманът на селището припада по време на ритуал, всички местни жители са убедени, че се е завърнал духът на несправедливо обвинен мъж, а корабът и цялото му съдържание са изпепелени. Случаят е обвит от мистерия и за целта на острова е изпратен инспектор, който да проучи инцидента...

 

Филмът не се препоръчва за лица под 16 години!

:essub:

С български субтитри:  :click:  :click:

Онлайн с български субтитри:  :click:  :click:  :click: 

С български и английски субтитри:  :click: 

С руски дублаж:  :click:

Онлайн с руски дублаж: :click:

Link to comment
Share on other sites

И този го изгледах. Да чукна на дърво, напоследък попадам все на хубави ленти. А тази ми прилича на хубава смес от "Десет малки негърчета" и "Името на розата". Веднага си признавам, че съм чела само книгите /почти нищо не помня/ и то много оооотдавна, още като ученичка , когато мачках криминале след криминале :rolleyes: . С това искам да кажа, че сюжетът е заплетен по европейски с пикантни корейски подправки и държи в напрежение също като хубава кримка, където всички са заподозрени. Заедно с инспектора се опитвах през цялото време да отгатна кой е убиецът. За моя радост пропуснах подсказката / с две думи или успяха да ме заблюдят или не внимавах достатъчно/ и разбрах чак към края :lol: Слава богу, че са решили да ни спестят политическите заговори и убийства. Единственият ми проблем беше, че малко ми се сливаха лицата, но така е при повечето исторически филми и сериали. Обаче имаше едно личице, което ми е познато Seong Ji :rolleyes:

Издирих песничката, която добре пасва и на този филм:

 

„Десет малки негърчета похапваха добре,

задави се едното, сега са девет те.

Девет малки негърчета до късно поседяха,

заспа едното непробудно и вече осем бяха.

Осем малки негърчета пътуваха из Девън,

едното там остана и върнаха се седем.

Седем малки негърчета сякоха дърва,

съсече се едното, остана без глава.

Шест малки негърчета гощаваха се с мед,

жилна го пчела едното — ето ти ги пет.

Пет малки негърчета правото увлече,

едното стана съдия и четири са вече.

Четири малки негърчета поеха по море,

заплесна се едно и три са само те.

Три малки негърчета с животните играят,

мечокът смачка там едно, та две са най-накрая.

Две малки негърчета подскачат край водата,

едно издъхна на брега – такава му била съдбата.

Едно малко негърче останало само,

обеси се и ето вече, че няма ни едно.”

 

Лично аз го гледах с професионален дублаж на руски /няма руски субтитри/, малко странно ми беше в началото, но после свикнах, че ми и хареса, мързелива работа. Радвам се, че скоро ще има български субтитри.

Link to comment
Share on other sites

Добър трилър, порядъчно кървав и доста заплетен наистина (трябва да се гледа концентрирано, аз тук-там не внимавах и изгубих нишката, така че се наложи да връщам назад :) ), който само печели от това, че не е съвременен, а исторически, защото има любопитни битови елементи от онова време.

Много интересен контраст също между почти научните методи на следователя и ритуалите на шаманката.

И лек завой накрая към свръхестественото, който ме изненада, но не неприятно :).

 

(имам го с английски субтитри, ако някой го иска)

Link to comment
Share on other sites

Хм, чак сега забелязах, че играе любимият ми актьор - Джи Сунг. Ще бъде интересно да го наблюдавам в роля, доста по-различна от досегашните му. Благодарности на k1227 за субтитрите. Ще напиша мнението си, когато изгледам филма smile.gif

Edited by k1227
Link to comment
Share on other sites

Добър трилър. На всичкото отгоре и действието се развива назад във времето, развръзката е интересна, а и с тези костюми главните герои са наистина неузнаваеми;).

Ча Сънг - Уон си изигра доста добре ролята на детектив. В началото и на мен ми беше странно да го свържа с красавеца - костюмар от City Hall, но всъщност и тук героя му беше доста интелигентен и с този плътен глас, мога да кажа, че ролята му отиваше.. Интересен персонаж.. И другия главен герой също.. Хареса ми също шаманката.. И Джи Сонг, естествено - очарователен с дълга коса . Жалко, че ролята му е почти второстепенна и много малко му се чу гласа..

 

а и на края..ми стана много тъжно за неговия герой..

 

Благодарности на k1227 за превода и на mackova за препоръката!!!

Link to comment
Share on other sites

На мен ми харесва да говори, а не да пищи. . А репликите му бяха много малко.. :blink:

Едно от нещата, които ме впечатляват, е гласа ..

А неговият глас е с много приятен тембър..

Link to comment
Share on other sites

Много ми хареса "криминалето"!Дали защото снощи късно го гледах,но едва към края нещо започна да ми просветва кой би могъл да е убиеца.Заинтригуващ през цялото време.Имах чувството,че детектива е "поснат" от някое друго време,дето само дрехите му бяха сменили!Така учуден и непроумяващ изглеждаше,сблъсквайки логичните си разсъждения с характерните за това време суеверия на хората и заклинания на шамана.Но "постването"е много добре направено!Заслужава си гледането.

Макар,че при една от сцените си закрих очите!...

Link to comment
Share on other sites

По принцип избягвам кървави истории, но както вече установих, наистина съм по-отстъпчива, ако играе мой любим актьор smile.gif. В случая - Ча Сънг Уон. И макар да започнах заради него, без да се усетя, сюжетът здраво ми прикова вниманието... То такава жестока изобретателност беше, чак до самия край, че човек даже претръпва. Персонажите нямаха голямо поле за изява... но пък имаше истинска тръпка и напрежение, докато разследваха случаите на убийства. А вмъкването в сюжета на стари легенди и шаманизъм още повече увеличи напрежението. И като истински добра детективска история - с неочакван край (неочакван поне за мен, че като чета предните постове, май някои хора са се досетили и по-рано laugh.gif).

Филмът може и да не показва голяма оригиналност, но в никакъв случай не е скучен. Поне доста се образовах за старите им методи при наказване на някой "грешник"...

Link to comment
Share on other sites

Започнах го с предубеждението, че ще има много кръв и не че нямаше, но издържах :) Интересна история, държи в напрежение. Признавам си, че аз до края не се досещах за развръзката, а уж гледах внимателно:) И на мен ми хареса как героят вкарваше логика сред всички суеверия.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...