Jump to content

Recommended Posts

155a1af975ccc42d.png

 

Kekexili: Mountain Patrol


IMDB 7.8/10

 

Режисьор: Лу Чуан
Държава: Китай, Хонг Конг
Година: 2004
Времетраене: 90 минути
В ролите: Джан Лей, Дуобуджие, Ки Лиан, Джао Ксуеин

Кикисили - най-големият резерват за животни в Китай, е домът на много редки видове, сред които е и тибетската антилопа, наричана още чиру. Заради козината им, която се използва за направата на луксозни, но незаконни шалове, броят на антилопите е драстично намалял през последните 20 години; бракониерите буквално изтребват животните, често по цели стада наведнъж.

През 1990 г. местни жители сформират доброволен патрул, за да се опитат да предотвратят нелегалното избиване на антилопите, често с цената на своя живот. Кекесили проследява борбата на живот и смърт между доброволците и бракониерите, а филмът е заснет в самия резерват, намиращ се на 5000 метра надморска височина, на Куинзан-тибетското плато.

Когато Га Ю - журналист от Пекин, пристига в мистичния лагер на Кекесилския планински патрул, той става свидетел на тибетски погребалeн ритуал и вижда цялото село, потънало в траур. Га Ю е решен да разкрие истинската история зад изчезването на няколко доброволци от патрула, жестокото изтребване на тибетските антилопи и слуховете, че планинските патрули всъщност помагат на бракониерите.

В търсене на истината Га Ю се присъединява към патрул, покриващ 40 000 кв.км. дива природа. Нелегалните ловци са като фантоми в тази ненаселена земя - те се крият във всяка пещера и преследват членовете на патрулите като зловещи сенки, изчаквайки подходящия момент, за да извършат фаталната си атака.

Лично мнение:
Въпреки, че смея да нарека филма нетипичен смятам, че няма човек, който след като го изгледа до края да каже лоша дума за него.

 

Свали с български субтитри

Свали с английски субтитри

 

Link to post
Share on other sites

Неочаквано приятно бях изненадан от филма. Напредъкът на китайското кино във филми със съвременна тематика е изненадващо добър. Филмът има и образователен характер за пустините в Китай и климатът им. Необикновен филм за най-обикновени съвремени китайски защитници на прородата и борбата им с мутрите бракониери.

Link to post
Share on other sites

Жесток! Днешната тибетска панорама плени публиката и я шокира едновременно.

Гледала съм филма толкова отдавна, че не си спомнях много подробности, но усещането за вледеняващ реализъм се беше запазило.

Ето любопитни подробности:

- Kekexili е вдъхновен от документалната лента Balance, сниман е в същата местност, на два езика - тибетски и мандарин.
- Освен двамата главни, останалите изпълнители във филма не са професионални актьори.
- След представянето на голям екран Kekexili привлича широкото обществено внимание в цял Китай, а дори и извън пределите на страната (продукцията има 20 награди от международни кинофестивали). Резултатът е кампания за защита на тибетските антилопи, които се превръщат в един от талисманите на Олимпийските игри в Пекин през 2008г.
 
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...