Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Kekexili: Mountain Patrol


IMDB 7.8/10

 

Режисьор: Лу Чуан
Държава: Китай, Хонг Конг
Година: 2004
Времетраене: 90 минути
В ролите: Джан Лей, Дуобуджие, Ки Лиан, Джао Ксуеин

Кикисили - най-големият резерват за животни в Китай, е домът на много редки видове, сред които е и тибетската антилопа, наричана още чиру. Заради козината им, която се използва за направата на луксозни, но незаконни шалове, броят на антилопите е драстично намалял през последните 20 години; бракониерите буквално изтребват животните, често по цели стада наведнъж.

През 1990 г. местни жители сформират доброволен патрул, за да се опитат да предотвратят нелегалното избиване на антилопите, често с цената на своя живот. Кекесили проследява борбата на живот и смърт между доброволците и бракониерите, а филмът е заснет в самия резерват, намиращ се на 5000 метра надморска височина, на Куинзан-тибетското плато.

Когато Га Ю - журналист от Пекин, пристига в мистичния лагер на Кекесилския планински патрул, той става свидетел на тибетски погребалeн ритуал и вижда цялото село, потънало в траур. Га Ю е решен да разкрие истинската история зад изчезването на няколко доброволци от патрула, жестокото изтребване на тибетските антилопи и слуховете, че планинските патрули всъщност помагат на бракониерите.

В търсене на истината Га Ю се присъединява към патрул, покриващ 40 000 кв.км. дива природа. Нелегалните ловци са като фантоми в тази ненаселена земя - те се крият във всяка пещера и преследват членовете на патрулите като зловещи сенки, изчаквайки подходящия момент, за да извършат фаталната си атака.

Лично мнение:
Въпреки, че смея да нарека филма нетипичен смятам, че няма човек, който след като го изгледа до края да каже лоша дума за него.

 

Свали с български субтитри

Свали с английски субтитри

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неочаквано приятно бях изненадан от филма. Напредъкът на китайското кино във филми със съвременна тематика е изненадващо добър. Филмът има и образователен характер за пустините в Китай и климатът им. Необикновен филм за най-обикновени съвремени китайски защитници на прородата и борбата им с мутрите бракониери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жесток! Днешната тибетска панорама плени публиката и я шокира едновременно.

Гледала съм филма толкова отдавна, че не си спомнях много подробности, но усещането за вледеняващ реализъм се беше запазило.

Ето любопитни подробности:

- Kekexili е вдъхновен от документалната лента Balance, сниман е в същата местност, на два езика - тибетски и мандарин.
- Освен двамата главни, останалите изпълнители във филма не са професионални актьори.
- След представянето на голям екран Kekexili привлича широкото обществено внимание в цял Китай, а дори и извън пределите на страната (продукцията има 20 награди от международни кинофестивали). Резултатът е кампания за защита на тибетските антилопи, които се превръщат в един от талисманите на Олимпийските игри в Пекин през 2008г.
 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фестивален и потресаващ с историята си! Много добър филм! Чудесна кинематография, режисура и семплa, докосваща музика. Красотата на пустошта контрастира с визията и историите на главните действащи лица. Човешкия живот или този на тибетската антилопа? Кой е по-важно да живее? Това се питаме и може да анализираме, виждайки историите на членовете на двата екипа - този на бракониерите и този на планинския патрул. Едно е ясно, че всеки е безсилен срещу природата. 

"Виждал ли си бунтари тръгнали на дълъг път? Лицата и ръцете им са мръсни. Но сърцата им са чисти." 

Филм, който ме държа концентрирана през цялото време, а емоциите изригват след финалните надписи....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...