Jump to content

maranthea

Потребители
  • Мнения

    5
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Относно maranthea

Последни посетители

452 профилни разглеждания

maranthea's Achievements

Глупаче

Глупаче (1/10)

0

Обществена Репутация

  1. Царевичното нишесте е най-гениалното откритие, което използвам за марината на всякакви видове месо. В същия този женски форум бях чела, че така се маринова пилешкото в бг китайските ресторанти и от тогава, около 3 години го използвам за всичко. Нишестето с малко саке е по оригинал, аз го ползвам с вино - месото става крехко и се разделя на идеални конци.
  2. Нужните продукти: 12 - 14 тигрови скариди 1 яйце 2 с.л. брашно галета (оригинала е с панко) саке сол черен пипер Скаридите се измиват, обелват от черупката и се почистват. Поръсваме със солта, черния пипер и сакето и оставяме настрани за 15 - 20 мин. През това време подготвяме продуктите за панировката - разбиваме яйцето в купа и добавяме брашното. А в ниска чиния изсипваме галетата. Докато олиото загрява нарязваме скаридите на половинки и ги оформяме като кюфтета. Потапяме в яйчената смес, след това в галетата и пържим за 4 - 5 мин. до златисто кафяво. Тъй като моите снимки са доста неугледни ще кача клипчето по което готвих
  3. Нужните продукти: 500 гр. пилешко месо (филе) 50 гр. сусам 50 гр. маково семе 50 мл. сусамово олио 60 мл. соев сос 50 мл. лимон (около 1 цял изцеден) 2 ч.л. мед (евентуално би се заменил с кафява захар) 1 ч.л. смлян кориандър 1 ч.л. горчица 1 ч.л. уасаби Подготвяме пилето като го нарязваме на кубчета. Всички подправки се смесват и се объркват до получаване на еднородна смес. Слагаме месото да се маринова за поне два часа. След 2 часа го вадим, подсушаваме го с кухненска хартия и го нанизваме на шишове. Пече се по 4 мин. на страна, и лесно се разбира кога месото е готово. Маринатата не се изхвърля, а се прехвърля в съд където се кипва, поливаме шишчетата и ги поръсваме със сусама и маковото семе. P.S. В оригинал рецептата е само със сусам, но у нас са ми смесени и се наложи да ги поръся с двете, но това само допълва вкуса.
  4. Нещо, което много обичам да хапвам в китайските ресторанти е Китайска люто кисела супа. Постигнала съм за мен много добър резултат в домашни условия и зимните месеци си приготвям честичко. 100 гр. сухи китайски гъби 200 г твърдо тофу (използвах подлютено в готов пакет) 1/2 ч чаша бамбукови връхчета от консерва 4 ч чаши пилешки/зеленчуков бульон 1 ч л сол 1 с л соев сос 1/4 ч л бял пипер 1/2 ч л чили пипер 2 с л оризов оцет 2 с л царевично нишесте, разбъркано с 3 с л вода 1 яйце, разбито 2 ч.л. сусамово олио 2 стръка зелен лук, нарязан Първото нещо което трябва да направим е да накиснем гъбките във вода. След като поседят 30 мин. в тенджера сипваме бульона, солта, соевия сос, водата от гъбите и нарязаните на ивички гъби и бамбук. Варим на силен котлон докато заври и след като заври намаляме котлона. Добавяме белия пипер, чилито, оцета и тофуто и оставяме пак да заври. Прибавяме разтвореното нишесте с бъркане, после разбитото яйце като загребваме с малка лъжичка и правим " парцали ".Изключваме котлона и добавяме сусамовото олио и зеления лук.
  5. Здравейте, По принцип имам навика да се вдъхновявам от всякакви кухни и да искам нещо бързо и на момента, ако може. Реших да се включа с моите опити на тема "Азиатска кухня", като уточнявам, че съм спазвала основните принципи, но съм заменяла продукти, ако не съм успяла да ги открия на българския пазар. Първото с което опитах беше естествено Рамен. Ще копирам рецептата дословно от блога ми с някой разяснения, които съм намерила в различни кулинарни блогове, уикепедия и подобни. Shoyu ramen супа Рамен е японска супа, дообработена от китайците. Има 4 варианта на супата в зависимост от приготвянето и използваните продукти - tonkotsu - бяла, млечна супа, типична за южна Япония. бульонът се приготва от свински кокали (варят се между 4 и 8 ч.), shoyu - на основата на пилешки бульон със соев сос, miso - на основата на 1 oт горните 2 упоменати бульона с паста от мисо, shio - бистра супа, солена,често сервирана с масло или царевица. Нужните продукти: 400 гр. пилешки гърди спагети рамен (могат да бъдат заместени с инстантни спагети) 3 моркова 1 стрък зелен лук 2 - 3 гъби 2 яйца 3 скилидки чесън 100 мл. соев сос джинджифил 1 пилешки бульон 1 телешки бульон Почистваме пилешките гърди и ги разделяме на две. В тенджера слагаме 3те скилидки смачкани с нож, нарязаните моркови, гъбите, зеления лук и двете цели пил.гърдички. Изсипваме соевият сос, бульоните и джинджифила и включваме котлона на 5. Варим всичко минимум час. Малко преди да мине 1 час от сваряването на пилето, сваряваме яйцата и спагетите в отделна вода. В купичка сипваме част от спагетите, добавяме малко от полученият бульон при варенето, пилето нарязано на ивички и разрязано на две яйце. Всичко това се поръсва с нарязаният на лентички зелен лук.
  6. За какво си мислите?

×
×
  • Създай нов...