Jump to content

Canary (2005)


Recommended Posts

spacer.png


Canary

Жанр: Драма
Година: 2005
Режисьор: Акихико Шиота

Субтитри: Английски


Актьорски състав: Хоши Ишида, Мицуки Танимура, Хидетоши Нишиджима

Резюме
Вдъхновен от действителни събития за газовата атака на Токийското метро през 1995г., Canary изследва отговорността на сектата Аум (тук е използвано името Нирвана) за Второто Пришествие, както и нейното психологическо и хипнотично влияние върху собствените й членове.
Режисьорът на лентата загърбва сензацията на бруталното масово покушение (то не е показано на зрителя, а само се говори за него) и се насочва към нещо много по-шокиращо и вледеняващо: травматичния ефект върху тези, които се оказват най-уязвими - децата.

Объркан и разгневен, 12 годишният Коичи (Хоши Ишида - The Graduated, Grave of fireflies) решава да избяга от сектата, която дълго време го е държала затворен против волята му, с твърдото желание да открие сестра си и майка си и тримата да заживеят като истинско семейство. Момчето страда от физическо и емоционално разстройство поради ефекта от своята съпротива да остане в затвореното общество на загадъчния религиозен култ, но въпреки това приема предизвикателството и започва едно дълго пътуване, чрез което се надява първо да открие малката си сестра.
По време на пътешествието, Коичи среща Юки (Митсуки Танимура), момиче на неговата възраст, останало без майка и избягало от баща си, което решава да му помогне в издирването. Двамата се впускат в опасно приключение сред необятния свят на възрастните, който на моменти се оказва безразличен, но в други случаи е непонятно покровителствен спрямо децата. В същия този свят, който дълго време е бил далеч от Коичи, момчето открива, че е изключително трудно да се избави от религиозните догми на Нирвана, дълбоко запечатани в душата му. Но успоредно с това, пред очите му започва да се появява една нова реалност, където индивидуалната идентичност на човека не е прикривана и по този начин, двамата с Юки започват да разбират своето място в обществото.
Замислена като истинско предизвикателство за зрителя, драматичната линия в лентата се изгубва в самия край като прибавя към вече познатите герои трето лице, което прави финала още по-забележителен.
Вдъхновяващ и въздействащ, Canary е филм за Одисеята на две деца, изоставени от собствените си родители и попаднали в големия свят, който им предлага редуващи се опасности и симпатия от страна на възрастните. Лентата е и алегория за изкуплението и спасението, до което човек се докосва, благодарение на магическия реализъм, който авторът така умело е използвал и чрез който успява да предаде по най-добрия начин пътуването на двете деца, избягвайки съзнателно клишетата в жанра.

* Играта на Ишида и Танимура е неописуема, но заедно с това, тук успях да си припомня, какво въздействие може да има върху публиката актьор като Хидетоши Нишиджима (визирам спомена ми за ролята му в „Кукли” на Такеши Китано). Сцената на срещата между неговия герой и този на Хоши Ишида е една от най-силните в целия филм, заедно с финалните кадри.
* Режисьорът на филма показва невероятно чувство за мярка по отношение на изразните средства, които използва. Той умело вплита различни природни феномени като мъглата и дъжда, за да придаде още по-голям ефект на основните сцени.

* Филмът ще бъде показан по време на Панорамата на японското кино в София, на 12 ноември!!!

 

 

Свали с английски субтитри  :click:

 

 

Свали с руски субтитри  :click:

 

Онлайн с руски субтитри  :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...