Jump to content

Recommended Posts

Il_Mare_film_poster.jpg

IL MARE / SIWORAE



Жанр: Драма, Романтичен с леки елементи на Научна Фантастика
Държава: Южна Корея
Режисьор: Lee Hyun Seung
В главните роли: Lee Jung Jae, Jun Ji Hyun

 



Резюме: Филмът разказва за историята на един мъж и една жена, разделени с две години във времето. Тяхната връзка е пощенската кутия, през която те си пишат писма и създават уникална връзка. Тя може да му казва какво ще се случи, защото го е преживяла, а той може да я наблюдава, без тя да го познава. Винаги съм си падал по тематика за пътуване във времето. Филмът лъха на такава меланхолия, атмосферата направо те поглъща и всичко изглежда толкова красиво (направо като филм на Ким Ги Док). Дано само не сте гледали американския римейк "The Lake House", че сюжетът се припокрива на 85%. Дори и в този случай си струва да се изгледа заради магията, която се е позагубила в американската версия. Също и заради Jun Ji Hyun и по-реалистичния финал.

 



С български субтитри: :click:

С български и английски субтитри: :click:
С руски субтитри: :click:

Личен коментар: Вчера го изгледах още веднъж и ми нахлуха в главата едни теории, които искам да споделя smile.gif Не четете, ако не сте гледали, яки спойлери...

 

 

По-принцип идеята доколкото схващам, действа на принципа с многото измерения. В смъсъл, ако ти днес излезеш по магазините, някое друго твое аз, в друг свят ще си остане в къщи. Всички тия различни възможни решения, правят безкраен брой различни измерения.
Да започнем със сцената във филма където, героите се уговарят да се срещнат. За него би трябвало да изминат 2 години, а за нея 1 седмица. Тук те много елегантно се опитват да излъжат времето и да прескочат между измеренията. Да приемем, че това стане, тя го чака 1 седмица и той идва. Става вече интересно. Тя наистина ще го е срещнала след 1 седмица, но това няма да бъде самият той. Нормално е тя да престане да си пише писма с него и да почне да се занимава с човека от бъдещето. Получава се смешната ситуация, че той ще ревнува от самия себе си. Най-голямата им грешка е, че си мислят че някога ще се срещнат. Времето върви успоредно и дори той да я чака две години,истинската тя вече ще е 2 години напред. От всичко изписано, става ясно че те никога няма да могат да се срещнат. Тук сценаристите са измисли ултимативното решение на проблема с "парадокса на времето". Той в нейния свят е умрял още преди да почнат да си пишат писма. Накрая на филма когато тя го осъзнава и разбира истината, единственното което може да направи е да го спаси в неговия свят. Прави го и остава да плаче до пощенската кутия, така свършва нейната история. Обаче във времето на главния герой, той успява да прочете писмото и се измъква от катастрофата. Финала показва как той отива при главната героиня, която не го познава и се опитва да и разкаже тази безумна история. Не че тя ще му повярва laugh.gif За хората винаги ще е трудно да си обяснят безкрайноста на вселената и как работи времето, но този филм успява с една смърт да изчисти всички дупки в сюжета, които изобилстват във други филми за пътуване през времето. Страхотна работа на сценаристите!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много често отварях темата на филма,когато се чудех дали да го гледам...Ха погледна постера - откажа се,ха погледна резюмето - навия се.. и така безброи пъти...Но когато го гледах останах много приятно изненадана,въобще не съжалявам,че съм м у отделила време...в челните 10 (поне в моите) се нарежда...Та значи ..моят съвет - не се подвеждайте по постерите..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха погледна постера - навия се,ха погледна резюмето - откажа се..

 

В крайна сметка го гледах, не е много мой тип.. гледах го главно заради научно-фантастичния аспект, но много ми хареса. Простичък филм, няколко човека, една къща, добра история. Както се казва - съвършенството е в простотата.

 

П.П. Всъщност, брегът на някое езеро ли беше или на море? Покъртително гаден плаж, чак неприазън изпитвах, когато го даваха.. ако беше с пясък, филмът щеше да е 10/10.. :]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филма вися на компа,половин година и туку-що го изгледах. :) Чудя се как не съм го направил по рано,като в него има всичко,което харесвам.Изчистен,залагаш само на чувство и атмосфера.Невероятен и заплетен сценарий.Страхотна актьорска игра.Завършек накарал ме да развивам теорий,докато ме заболи главата :hehe: .?Благодаря на thedemon1238 за спойлера.Горе-долу и аз съм на това мнение за последната сцена,но въпроси за някой работи все още ми изникват.

Например не ми стана ясно...

Нали в началото на филма, момичето се изнасяше от къщата,пускайки писмото за следващия наемател...,/в главата ми отново е някаква каша/ накрая на филма, тя не го пуска,защото мъжът се появява...та това не обърква ли всичко станало?И така всичко в филма се оказва не случило се.Тия сценаристи са :salut: .Та ако е прочел писмото,в което се казва да не отива,защото ще умре...значи.. сцената в която умира ,къде се връзва в сюжета?

Хм,след като написах тия размисли, май ми светна :rofl: ама не ми се трие.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филма ми хареса.Беше различен и в него имаше някаква магия.Както се каза по-нагоре хубавото му е в простотата.Всичко беше толкова изчистено и точно това му беше чаровното.Донякъде се разкри и удоволствието на самотата...да се насладиш на спокойствието ,което дава..и според мен филма е да си го гледаш сам,да се концентрираш върху действието,музиката и цветовете..

филма не е за изпускане.Ще ви хареса :) (макар,че действието се развива малко бавно..)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изтеглих филма заради Jun Ji Hyun,но все отлагах да го гледам,защото се опасявах от корейски happy end

(и всички умряха щасливо)

Толкова различни филми изгледах с нея и всеки път се убеждавам,че е невероятна.

Жалко,че филмографията и е толкова кратка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много красив филм!

И аз май заради актрисата го дръпнах , а сега съм направо влюбена в актьора. В The Housmaid също ми направи прекрасно впечатление, но тук героя му е толкова по-млад и толкова по-невинен.

И изобщо съм доволна, че тази двойка участва в нов проект, който ще видим към края на тази година, Дай Боже!

Сюжета на филма е наистина фантастичен, но точно в това му е чара. Заглавието напълно подхожда на сюжета..

На мен лично тази история ми прозвуча като приказка и ме накара да мечтая. Възможно ли е да се случи нещо подобно в реалния живот?! Мисля си, че това е т. нар. deja vu. Тези двамата от самото начало се търсеха, като две сродни души. Двама самотници, окрили истинската любов.

Героинята доста късно направи своето откритие, за да завърши историята с happy end.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прекрасен филм, който успя да ме развълнува силно. Интересен и различен сюжет, добра актьорска игра,много послания, които остават след края на филма. Бих го гледала отново. :yes: :yes: :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Oчарова ме филмът.След три дни тръшната болна, направо си ме излекува.Толкова красив и уникален филм отдавна не бях гледала.Нямат равни тия корейци, да предават чувства.Краят, такъв, че да изчезне тъгата и както Демончето казва в спойлера, прескочиха умело дупката и стана реалистично.Актьорите- великолепни, пейзажите -великолепни, а посланията...

Просто казано- филмът е балсам за душата, не може да се опише и разкаже емоцията- само с гледане става.

 

П.П.Добре ,че покрай "Звездният мъж" се разрових за филми на каката  Jun Ji-Hyun , та попаднах на този шедьовър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...