Jump to content

Crocodile (1996)


Recommended Posts

Crocodile_film_poster.jpg

 

Страна: Южна Корея

Жанр: Драма

Година: 1996

Времетраене:1:39:12

Сценарист и режисьор: Kim Ki Duk

 

Участват:

Jo Jae Hyeon

Ahn Jae Hong

и др.

 

Резюме:

Филмът разказва историята на мъж, живеещ на брега на река Хан в Сеул. Той спасява жена, която се опитва да се самоубие и започва да я насилва, докато между тях не се зараждат необичайни взаимоотношения. Там живеят също възрастен мъж и дете, като четиримата оформят някакво странно подобие на семейство...

 

БЪЛГАРСКИ СУБТИТРИ

С АНГЛИЙСКИ СУБТИТРИ

С РУСКИ СУБТИТРИ

ОНЛАЙН С РУСКИ ПРЕВОД

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

crocodile01.jpg

 

Значи на мен се пада честта да напиша първото ревю на този емблемантичен филм, поставил началото на нова ера в киното, наречена Ким Ки-Дук?

 

Има два варианта: или никой не си е направил труда да гледа първият филм на аматьора-режисьор (който никакъв режисьор още не е, ами художник, войник и какъв ли още не, чувам да казват изтъкнатите корейски режисьори през далечната '96)... или просто никой не иска доброволно да си признае, че се е подложил на такова адско изпитание да изтърпи сцени на физическо и психическо изнасилване под иначе странно привлекателния мост над река Хан ( място отредено за номер едно в личната ми класация за посещение някой мрачно-красив ден).

 

Крокодилът! Какво интересно име! Какво незабравимо име! Ако някой ми беше казал, че това е филм изпълнен с едни от най-грозните сцени някога които съм виждала някога на екран, нямаше да го гледам, и щях да изпусна шанса да видя и едни от най-силните и най-запомнящите се! Само ще обясня следното буквално значение на думата Крокодил: животно, което завлича и удавя жертвата си на дъното на някоя река. Ще се въздържа от преки аналогии с филма за да оставя място за размисъл, но...някой да ми обясни: възможно ли е да има ТАКИВА хора, които се препитават от джебчийство на самоубийци-удавници в река Хан и които да могат да изпитват някакво чувство подобно на любов, пък било то и най-жалката възможна? Ако това е любов, то ние сме всички еднакво жалки ако изпаднем под нейна власт.

 

Четох, че по време на премиерата на филма в Сеул, Ким Ки-Дук е трябвало да плати на журналисти и критици да дойдат на неговата прожекция, но интереса е бил между отрицателните стойности и нулата. Явно са били заблудени, както и аз самата когато се реших да му отделя 2 часа от ценното си време и не са видели бъдещия (а вероятно и настоящия) гений на корейското кино.

 

Няма за какво да ги обвинявам, аз също търся да намеря общото в този филм и Spring, Summer...от по-късна дата. Освен може би силата на невербалното общуване, фаталните красота на смъртта, като че ли снимана в портретна форма и разбира се ... наличието на голям водоизточник (красиво езеро в единия случай и мрачна бавна река в другия). Дъното на река Хан е определено най-всепрощаващото и пречистващо място, просто ТРЯБВА да е, за да има този филм някакъв човешки смисъл, извън садо-мазохистичните задоволявания на героите. Аз въпреки всичко вярвам в доброто.

 

Една моя приятелка беше казала, че и е омръзнал живота в София и си мечтае да живее на брега на някое езеро, море, или река...до мост, над мост,под мост... Само да е близо до вода. Е, сега вече разбирам за силата на освобождаване и пречистване на реката. Явно, че там всичко може да се преживее. Или почти.

 

Филмът е незабравимо шокиращ и потресаващ, достатъчно че да те накара да се вкопчиш в стола и да се молиш да намериш нещо човешко и познато. Направо е гениален, за тези чиято търпимост е извън моята. Препоръчва се за търсащи на силни усещания и....художници!

 

Само те могат да го оценят!

 

kim-ki-duk.jpgcrocodile%202.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно изгледалите филма не са малко, но когато става дума за Ким Ги Док, думите са излишни.

Не знам защо бях останала с впечатлението, че е взел награда за филма, но явно не е така. Всъщност няма значение.

Филмът наистина е шокиращ, особено за незапознати с творчеството на режисьора. Аз, за щастие, имах късмета да започна с "Пролет, лято...", където насилието е представено в може би малко по-приемлива за възприемане форма /ако изобщо може да се говори за приемливо насилие/. Но то присъства във всичките му филми по един или друг начин. Водата като символ - също.

Тежък, брутален и "грозен" филм, в който въпреки всичко се прокрадва красотата и любовта /в много станен вид/, или просто аз ги търся и ги намирам.

Една позната се беше възмутила по повод "Пролет...", че такива филми не трябвало да се показват на зрителя, защото били изпълнени с безнадеждност. Аз пък си мисля, че самият Ги Док търси надеждата в безнадеждността. И я намира по неговия си гениален начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмите на Ким Ги Док никога не са ми харесвали, но въпреки това съм гледала доста негови неща. Коментарът на ForEverRain ме заинтригува и смятам да гледам Crocodile, стига да се престраша и да съм в подходящо настроение за него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ForEverRain, интересната информация, която сподели, ме накара да си разровя из главата за този филм и се оказа, че имам доста ясен и подробен спомен. Дали ми е харесал или не, май няма значение, след като е успял да се съхрани, въпреки неприятните мисли и емоции, които навремето породи в мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Koizora щом други не са ти харесвали, то според мен, този има най-малък шанс да го направи. Беше ми много гнусен. Но цялата тази мръсотия и мизерия ставаше много красива през ноща, когато светлината се отразява във водата. Също и подводните сцени. А този "крокодила" като имаше толкова много енергия за живот, можеше да я впрегне в нещо по смислено. Беше като някакво животно. Не можах да разбера образа му и за какво изобщо живееше. За да се влюби несподелено и това да го погуби? Жената, пък се предавам и отказвам да се опитвам да разбера. Може би някоя представителка на противоположния пол, ще ми разясни, защо по дяволите живееше при тях. :) От съчувствие към детето ли? Нищо не разбирам. Вероятно ще го разбера, единственно ако съм реално на тяхно място. Но по вероятно да съм на дъното на някоя река далеч по рано :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май не съм се изразила много ясно ㅋщом като има желаещи да го гледат все още този филм. Koizora, никак не ти го препоръчвам! Той е май само за колекционери. Zlaty_pet, ако на твоята приятелка не и е харесал Spring, Summer... сигурно крокодилът ще я дорърши, представяш ли си реакцията и?

 

Най-хубавият момент от филма беше финалът, такова облекчение изпитах като "си замина" този крокодил.

 

А за женската част на публиката няма никой който да може да даде задоволително обяснение. Не случайно, Ким Ки-Дук е отречен от феминистите в Корея и го наричат "чудовището" и " некадърен режисьор" самият той стига до там, че дава обещание никога повече няма да даде интервю за Корейската медия (което въпреки всичко нарушава много скоро). Но все пак признанието му като режисьор е главно от останалия свят като че ли. За повече информация препоръчвам сайта www.koreanfilm.org. Филмът наистина получава популярност по-късно като филм с който откриват фестивала в Пусан.

 

Личното ми мнение е,че тази жена във филма беше решила да се довърши окончателно със крокодила, защото и беше омръзнал живота. Ако мога да го разбера бих го обяснила, но е отвъд мен.

 

В една Го поговорка се казва,че в невъзможната ситуация, невъзможния ход е възможен. Сигурно в това се крие тайните на филмите на Ким Ки Дук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна дискусия се е заформила. Този филм си го бях оставила за последно и след като вече бях изгледала всичките му други, го възприех по-скоро като автобиографичен. Мисля, че не се приема добре, просто защото разкрива човека в истинската му същност- без маската, която му дава материалното положение, социалния му статус и т.н. Никой не иска да вярва, че е някой от героите във филма, нали :) Направи ми впечатление линията, която прокара Ки-Дук (Ки Док) към края- добре облеченият, уважаван средностатистичен човек има много по-малко съчувствие към околните и една "друга" морална система от първичния и необразован индивид. Цялата мръсотия и тиня във филма според мен искаше да отрази душевното състояние на героите, в смисъл всеки от тях преживял нещо, което го е завлякло в тинята. Мацката просто намери сродни души, затова остана- попадна сред хора, чиято болка разбира и които разбират нейната. Намери си семейството, което й е липсвало през цялото време- съпруг, дете, баща - как да не остане?

За мен това не беше най-гнусният от филмите му. По-грозен ми беше The Bow. В едно негово интервю четох, че който смята стареца от филма за перверзник, сам е перверзник и това ме довърши, защото се оказа, че според Ки Дук съм изключително перверзна. Не е лесно да мислиш като него, затова и в Корея не се приема творчеството му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много съм съгласна с по-горното мнение, въпреки че моето разбиране беше малко по-различно.

 

От личния ми опит в Австралия споделям нещо често срещано, за което едва сега ми хрумна smile.gif Малко хумор в тази сериозна тема. Имам и такъв сувенир по една случайностsmile.gif Но май не е лоша идеята да се постави един такъв знак на река Хан, за опасност от " крокодили". Или поне да се предупредят зрителите,че гледат на свой риск, подобно на този знак:

 

 

350__1_croclg.gif412%2Bl7Sg0gL._SL500_AA300_.jpg

 

Шегувам се!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами такива са филмите му, пораждат у всеки различни мисли и интерпретации :)

Идеята с табелите ми харесва, може да се изпрати предложение към компетентните органи в Корея ;) ( само да не си помислят, че сме толкова ограничени, че да объркаме Хан с Амазонка :lol: ). Обаче табелата трябва да я промениш малко- вместо "no swimming" може да напишеш "no suicide".

Аз пък на всички почитатели на Ки Док им препоръчвам американския Сървайвър. Ако този пич имаше малко повече самочувствие и доста повече пари за добър адвокат, спокойно може да осъде Марк Бърнет за кражба на идея ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята с табелите ми харесва, може да се изпрати предложение към компетентните органи в Корея ;) ( само да не си помислят, че сме толкова ограничени, че да объркаме Хан с Амазонка :lol: ). Обаче табелата трябва да я промениш малко- вместо "no swimming" може да напишеш "no suicide".

 

Хахаха! И под "компетентни органи" да разбираме KBS или граданоначалника? Последният от които е известен със своя отворен начин на мислене ( първо построил магистрала на мястото на една река като инжинер, а после като кмет я възстановява заедно със зелените площи). Нищо чудно и да се съгласи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих предпочела SBS, защото винаги имат оригинални идеи. И сори за спама (напоследък май често се извинявам заради спам), много ме е срам, ама не съм наясно с администрацията в Корея. По света компетентни органи по тия въпроси са кмета, общината, полицията. На Корея инфраструктурата й е германска, правото- американско, администрацията й може да се окаже английска. Моля, който знае, да ме светне. Иначе за кмета си права, може и да се съгласи при тоя огромен процент на самоубийци, даже вече може и да те е изпреварил и да има такава табела там B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да намеря филмът в нито един български тракер. Намерих го в чуждестранен, от който ще си изтегля видеото, но пък и българските субтитри не са достъпни. Моля, дайте някакъв активен линк поне за субтитрите, пък аз ще си ги наглася, ако има разминаване с картината, която ще изтегля. Това е един от малкото филми на Майстрото, който не съм гледал, а поне за мен всеки негов филм е повече от задължителен.

 

Извинете ме, че не изказвам конктретно мнение за филма, но след като го изгледам, естествено че ще оставя едно, стига да мога, защото често след филми на Ки Док оставам безмълвен и смлян от гения му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...