Jump to content

Recommended Posts

131977l.jpg

Държава: Япония

Жанр: екшън, киберпънк, сай фай, сейнен, насилие

Епизоди: 22 х 25 мин.

Година: 2003


Плот: Лукус е изоставен град, където се ширят отчаяние и насилие.Единствената причина за съществуването му е добива на рафиа: рядък материал, който се свързва с човешкото тяло, необходим за технолизация - производство на механични крайници.Там живеят Ичизе, момче което рискува живота си в бокс със залози, за да преживява; Ран, момиче което вижда близкото бъдеще и Оониши Кього, водачът на Органо, който може да чуе "Гласа на града".Лукус се управлява със сила от Органо, организация на работническата класа, екипирана за сблъсъци.Противникова анти-технолизационна група е Съюзът за избваление на гражданите, воден от Калис Макимата.Съществува също банда технолизизрани младежи, прокламиращи свобода, наречени Ракан.Извън града живеят хората от Габе, тайно религиозно общество, следващо завета на Пророка.Символът на града Обелиск, тихо следи за деликатното равновесие на Лукус, защото хаосът е на път да се развихри..

Лично мнение: Като го изгледам ще допълня мнението ми, но така както вървят нещата едва ли ще е негативно.

И правилно и предположих историята е доста тежка и трудна за асимилиране повечето кадри са все едно рисувани от художник поне така си помислих отначалото и в действително се оказа истина както рабрах после. Някои от позите на героите и пейзажите са вдъхновени от дейтвителни творби на един американски художник представящ предимно пейзажи внушаващи чуство на изоставеност, пустош и изолация. И всъщност това е и един от акцентите на цялата тази история като най-общо идеята е да видим едно алтернативно развитие на човешкият род водещо към упадък, разруха и отчаяние. Определено поне мен това аниме ме накара да се замисля доста затова и по десетобалната скала бих му дал 9/10. Да отбележа, че анимето е за възраст 15+


Свали: :click:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах го някъде по това време миналата година.

 

Тежко усещане за обреченост, мрак, безсмислие, болка. Мисля че това са основните чувства, които може да изпита зрителят на Texhnolyze. Убитите тъмни цветове и моментите в които сцените се насищат със визия от типа „зърнест ефект“ само допълват депресията. Изоставени пейзажи, полуунищожени постройки, сред които някакви същества следват налудничавия монотонен ход на времето.

 

Наистина не за всеки. Помня, че ми дойдоха малко в повече към края неяснотиите около историята, но в крайна сметка  разбирам, че най-важното беше просто Ичизе да стигне до  закономерния край на нещата – тоест пълното унищожение на всичко и всеки, като останалите персонажи (като не твърдя че са безлични) малко или много бяха негови печални спътници, всеки разкриващ му някаква част от безнадежния свят, който обитават заедно. Чрез една своеобразна вивисекция (пряка и преносна)  е изследвана тъмната страна на човека в това аниме, черното е разбито в най-различни детайли. Мисля, че се правят, макар и бегло, някои допирни точки от  историята на Texholyze с трагедиите на Япония, като жестокостта на милитаристичната им имперска политика до и по време на ВСВ, и унищожителните атомни бомбардировки и последствията от тях. Хм, може би точно представители на народи, които са минали през много и различни видове мъка, могат да разберат и осмислят страданието по един по-задълбочен начин, и да го интерпретират в изкуството, както в настоящия случай, или пък зависи от възприятието и личността на отделните хора. Каквато и да е истината, е хубаво, че, макар и рядко, се създават такива проекти, които ни предлагат необичайни гледни точки. Авангард май е точната дума.

 

Трябва задължително да се спомене Абе Йошитоши, художникът на сериите. Той рисува и Series Experiments Lain, и като цяло е интересен артист с особен стил на изобразяване.

 

А ако говорим за саундтрака, за мен това е песента, която казва всичко:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изключително красиво направено аниме - не само като сценарий и арт, но и като режисура и като представяне на идеите. Продължава да ми е в моя личен "Топ 5" от години. Едно на ръка, че по принцип си падам по сайбърпънк и постапокалиптично-безнадеждни сценарии... Но тук го бяха направили особено естетично, изискано и смислено.

 

Рядко нещо ме грабва дотолкова, че да се почувствам отговорна това произведение на изкуството да достигне до хората по най-добрия начин. Надявам се субсите да ви харесват;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста приятна изненада е да видя коментари тук, мислех си, че така и ще си остане това аниме най вече заради прекалената си специфичност и тежката асимилируемост за която споменах в заглавният пост.

Texhnolyze си е тежко заглавие понеже доста работи трябва да се обмислят добре в процеса на гледане, а и самата атмосфера така да се каже задушава зрителя, особено тези, които са настроени като начало към по позитивни и градивни неща. Тук дистопията придобива такива чудовищни размери към края и става толкова тягостно положението, че ако се опиташ да се поставиш на мястото на някои от героите особено Ран и Ичизе би трябвало да почнеш да обмисляш вариант включващ рязане на вени или надрусване до козирката със сънотворни! Но всичко това е направено с такъв умисъл и по толкова плашещо красив начин, че действието те държи до самият край. Или поне при мен така се получи. Затова и това заглавие ми е перманентно в личният ми топ 10 и така и ще си остане! Жалко, че вече няма такива дълбоко философски анимета като това или един Гантз, гледа ми се нещо наистина сериозно в тази насока, но засега изгледите не са особено обещаващи. Е да шингекито си беше с доста сериозен привкус, можеше да се пофилософства в/у някои от нещата там, но е доста далече от комплексноста на гореспоменатите (говорим за съдържателност не за структура). А Tehnolyze си е чак от 2003, а Гантз 2004-та..цяло десетилетие, а двете анимета могат да сложат в малкият си джоб повече от 90 % от излезналите от тази, миналата и по-миналата година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...