Jump to content

Paprika (2006)


Blue_Moon

Recommended Posts

spacer.png

 

Заглавие: Паприка/Paprika

Японски: パプリカ

Жанр: Фантастика, Драма, Хорър, Трилър

Тип: Филм

Година: 2006

Времетраене: 90 минути

Режисьор: Сатоши Кон

Държава: Япония

Аудио: Японско

Субтитри: Български

AniDB

 

Резюме:

Пригответе се за потапяне в света на фантазията, където реалността и сънищата се преплитат в калейдоскоп от визуална гениалност!

 

Тази вълшебна приказка започва с бурното развитие на новите технологии. Красивата терапевтка Чиба Атсуко и гениалният учен Токита Косаку работят в Институт за душевно болни. Заедно те създават устройството наречено “DC-mini", позволяващо им да влизат в сънищата на пациентите им и да ги лекуват. Докато човек изпада в зоната на сънуване, “DC мини” позволява външна намеса в съня му. Целия сън се записва и в последствие анализирана от лекари, чиято цел е да помогнат на пациентите си да се преборят със страховете си и да ги изцелят. “DC мини” е чудото на науката, което нахлува в единственото останало лично пространство на човек и най-страшното и опасно нещо е, че това може да се случва без неговата воля. Въпреки че всичко това се прави в името на научно-техническия прогрес, както понякога се случва с новите открития, учените не могат да предвидят неговите последствия. За нещастие устройството е откраднато и хората участвали в проекта са атакувани един по един. Така Чиба Атсуко започва да разследва случаите. Тя и Токита трябва да обединяват силите си и да върнат устройството, преди то да попадне в ръцете на ,,терорист на сънищата“. Този "терорист в съня" е неизвестен враг, който вмъква кошмари в умовете на тези, които използват устройството. Във вътрешните светове Чиба приема образа на Паприка и така търсенето на крадеца започва. Кой е той? И защо го прави? Kакво ще стане, когато измислицата се превърне в реалност?

Анимето е дело на известния режисьор Сатоши Кон.

 

spacer.png

 

Лично мнение:

 

 

Благодарности на Air за инфото. :) Още не съм гледала филмчето, но само името на Сатоши Кон е достатъчно, за да стане ясно на човек, че ще е невероятно.

Историята звучи много интригуващо, а арта ме остави без дъх...Сядам да го гледам и после ще допълня мнението си. :D

 

 :subs: Свали с български субтитри: :click:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвършено синьо така и не ми хареса. През цялото време имах чувството че гледам някъв Холивудски трилър и ги бях отписал тия филми че няма да ми харесат.

Бях адски приятно изненадан обаче. И от Паприка и от Кръстници от Токио. Даже изгледах Roujin Z и Memories понеже му се споменаваше името.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо гледах Millennium Actress и бях очарована. :) Страшно много ми хареса и до днес ми е най-любимия филм. Макар че ми трябваха 2-3 месеца преди отново да го изгледам. Страшно силен филм!

След това гледах Perfect Blue. И на мен не ми хареса, някак си историята ми дойде в повече. Въпреки че беше много добре пипнат, но просто не е моя филм...

Сега на Паприка съм на 30 минута и съм много впечатлена. Много ми харесва, дано така остане и до края. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво страхотни сте! :) Аз наистина харесвам много Perfect Blue. Може би то беше сред първите, които ме запалиха по японската анимация. Дотогава си мислех, че е насочена предимно към детската аудитория. Perfect Blue направо ме размаза. То като цяло май почти всички филми на Сатоши Кон са насочени към по възрастните. Tokyo Godfathers се пада "различният" филми, ама пак не бих го определил като детски, заради някои неща. Паприка я очаквах с нетърпение още на премиерата. Гледах го 2-3 пъти един след друг. Визуално много ми хареса, но ми беше прекалено объркан и непоследователен. Хубавото е че в момента почти нищо не си спомням и мога с удоволствие да си го припомня пак. В бонус DVD-то имаше филм как са го правили и ми беше безкрайно интересно да науча повече подробности.

 

Не знам дали сте забелязали страхотните саудтраци на Susumu Hirasawa. Уникално различен стил. (Paranoia Agent, Millenium Actress и Paprika)  

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Визуално пиршество. Много,много добро аниме. Вярно е,че на моменти става леко объркващо,но идеята си се запазва ,а не както става в други подобни сложни филми,всичко да се размие с напредването на филма. Оригинална идея и добър арт. Заслужава си да се гледа поне още един път :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Красив, магически филм. Първият на Сатоши Кон, който гледам, нямам търпение да видя и другите. Много хубави заложени идеи, парадът на човешката лудост е един от образите, които чувствам, че няма да ме напуснат с години.

 

Последните думи на Сатоши Кон ме изпълват с тъга и благодарност. За човек, за когото довчера не знаех нищо. Бил е забележителен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...