Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

Bangkok Love Story
เพื่อน...กูรักมึงว่ะ


IMDB


ЖАНР: Криминален, Романтичен, Екшън, Драма
ДАТА НА ИЗЛЪЧВАНЕ: 13 септември 2007
ДЪРЖАВА: Тайланд
РЕЖИСЬОР: Poj Arnon
ВРЕМЕТРАЕНЕ: 90 минути

 

УЧАСТВАТ: Rattaballung Tohssawat, Chaiwat Tongsang, Weeradit Srimalai, Chatcha Rujinanon

РЕЗЮМЕ:
Филмът е за историята на един млад мъж, който неочаквано се влюбва в един професионален убиец, който е нает от мафията да го убие. Дали и двамата мъже, ще се отдадат на забранената си любов или ще предпочетат да я крият и да я отбягват? Може ли любовта да бъде и много опасна?
(от enrique28)

НАГРАДИ(4 спечелени и 5 номинации):
Спечелени:
- Най-добра кинематография
- Най-добър сценарии
- Най-добро озвучение
- Grand Prize - категория: International Competition
Номинации:
- Най-добър актьор - Rattaballung Tohssawat
- Най-добри декори
- Best Score - Giant Wave (това не знам какво ще рече)
- Най-добра поддържаща мъжка роля - Chaiwat Thongsaeng
- Най-добра поддържаща женска роля - Uthumporn Silaphan
 

 

СНИМКИ:

 

edca531bdda5fb28.jpg01e799a590a76fb1.jpg
dafd531c6c8b7c4c.jpg01286cf2d0360ba1.jpg

 

Лично мнение: Все още нямам такова. Отдавна ми е в списъка с чакащи, но така и не се наканвам да го гледам. Неска видях, че има вече и превод на бг, затова направих темата. Иначе хубави отзиви се намират из нета... ^^

ИЗТЕГЛИ ФИЛМА:  :click:  :click:

 

Субтитрите - български, благодарение на enrique28

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лелеее, големи негативи обра тоя филм - може би "опаковката" е виновна. Еми гледах го и доста ми хареса. Не смятам, че три бързи целувки в целия филм (сумарно няколко секунди филмово време) могат да утрепят впечатлението от невероятната камера! Във "Фикуса" сцените бяха далеч повече и по-откровени - и хомо, и хетеротакивата.

Това чудо можеше да мине и без превод. Всъщност, и без субтитри. Отдавна не съм виждала такава игра с камерата, която направо разказва. Не знам защо, но много ми заприлича по стил на Вим Вендерс-овата в "Небето над Берлин"

Сякаш тайландският дядо боже седи отгоре и наднича в грешния свят, където, за да си разнообрази ежедневието, е напускал гангстери, спин, бащи-педофили и се радва на лошата карма на ония, които според източните вярвания са сгазили лука в предишния си живот, та трябва да се преродят като хомосексуалисти и да си понесат страданията от отношението на света към тях.

И мааму стара, как пустият му режисьор успява в една сцена да те накара хем да съчувстваш на героите и страстта им, хем да ти се вижда мм... противоестествена... тая работа.

 

Единственият негатив, който сега ми идва наум, са ама много грозните актьори, но те всички тайландски мъже били такива (а както казва Андроника, имат много хубави жени).

 

п.п. Ще се радвам на още някой споделен коментар към филма.

п.п.п. Рагнос може да не го гледа, ама смятам, че ще изпусне.

п.п.п.п. Не се подлъгвайте по постера, такава сцена не видях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Странна работа,но трябва и такива филми да има, за да няма пренебрегнати.Аз определено се подлъгах по постера ,но го изгледах от любопитство и си помислих ,щом са го превели може би си заслужава.

Много ме дразнеше техния език,може би защото свикнах с тоя корейски и японски.Хубаво ,че не говориха много :)

А и навсякъде голи се разхождат тия бе ,чак по улиците не им ли е студено :) А и като се награбиха там под дъжда на по средата на улицата :lol::D .

Мрачна атмосфера през целия филм,а накрая ми стана много тъжно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Студено? В Югоизточна Азия? :blink:

Мен ме дразнеше белия потник - можеха черен да го направят :lol: . Че така верно сякаш по бельо се размотават по улиците.

 

А сцената под дъжда (всъщност, и двете такива сцени), ако беше хетеросексуална, предполагам, че би се цитирала като шедьовър на кинематографично майсторство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих добри отзиви и любопитни подробности при братушките:

 

- По сценарий Ик е трябвало да бъде полицай, но тайландската полиция е наложила цензура.

- Лентата е рекламирана като най-откровената тайска гей продукция. Боже, тогава "Броукбек" как ли ще я анатемосат тайците!

- По горните причини режисьорът не е успял да работи с професионални актьори и е хванал двама момци от улицата - евала им! - лично аз бих се обзаложила, че са професионалисти.

След всичките ми суперлативи моля да не бъда обявявана за гей :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера го изгледах и останах с противоречиви чувства. Може би защото хомосексуалните сценки ми дойдоха в повече. За едни няколко секунди и целувки не са много, но на мен ми се сториха цяла вечност, та се наложи да действам със стрелката в тези моменти.

 

Като отделим това настрана филмът беше доста тежък, тъжен и всичко което може да се каже в този ред на мисли... Може да се каже, че ми хареса, но едва ли бих го гледала отново.

 

Въпреки всичко смятам, че си заслужава човек да го изгледа. Не мога да съм критична към това, трябва да има филми за всеки. Просто въпрос на вкус.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът ми хареса. Тази мрачна атмосфера през цялото време, взаимоотношенията, отношението, начинът на живот. Малко съм пристрастна, защото обичам филми, в които не се говори много.

Относно целувките, явно вече съм притръпнала и не ме впечатляват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично аз гледам на любовта като на нещо между двама ЧОВЕКА, какво значение има дали са мъже-мъже, мъже-жени или жени-жени....

Всички т.нар. гей филми, които съм гледала са ми харесали, включително и този...

П.С. За тези, които ги притеснява - Гей сцените тук са нищо на фона на тези в Щастливи заедно на Кар Уай, или в Планината Броубек... Лично аз ги намирам за красиви....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен филмът ми хареса, обаче тоя мяукащият език хич не ми допада. Иначе края ме сцепи, не го очаквах това да стане. Много добър саундтрак и наистина перфектно заснет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен филмът ми хареса и не ме е срам да си го призная. ;)

Великолепна кинематография, просто великолепна. Сигурно не е особено трудно да заснемеш по впечатляващ начин едно море, поле, планина и т.н, които и без друго са си красиви. Но да сътвориш поезия от нелицеприятните гледки на Банкок си е направо майсторство.

И много добри актьорски изпълнения от двамата младежи, не бих предположила, че нямат опит. А и не ми се сториха толкова грозни. :D

Сценарият не ми допадна толкова обаче, твърде много мелодрама като за моя вкус вкараха в любовната история, чак ми беше комично на моменти (като в сценката през стъклото, горе в спойлера има снимка). А заради финала направо се ядосах. Всъщност много повече ме трогна другата сюжетна линия - за болните от СПИН майка и брат.

Любовните сцени по принцип не ме притесняват в каквато и да е полова конфигурация, стига да са направени с мярка, вкус и доза правдоподобност, а в този филм определено са такива. Без да съм мъж, а още по-малко гей, ми се сториха .. хм.. секси. Допадна ми и идеята да се състоят не в интимна обстановка, а навън, което добавя още една тръпка на забраненост към и без друго непозволената им любов.

Като нещо любопитно мога да добавя, че имената на героите някъде бяха преведени на английски като Cloud и Stone, което според мен е търсен ефект (имам предвид многократно повтаряната гледка на надвисналите над бетонните покриви облаци).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дойде ред да изгледам и този филм, и много ми хареса. Първо искам да кажа, че този филм не е за интелектуално и емоционално ограничени хора. Какво значение има любовта дали е хомо- или хетеросексуална, важното е да е желана.

Най-много ме впечатли камерата, оператора с една сцена казваше неща, които и хиляди думи не могат да кажат, а последната сцена с отдалечаващата се камера нагоре и падащият дъжд би могла да накара и най-безчувствените хора да настръхнат.

Искам да кажа, че както е показан живота в този филм, напълно покрива впечатлението ми за тази страна - страшен, в буквалният смисъл на думата. Историята на майката и брата, и сигурно на хиляди хора там. Не искам да говоря за това, но повечето знаете коя е най-известната туристическа дестинация в тази страна и за какво. Страшно е! А най-страшното е, че мой познат ми е разказвал реална история от там, което е още по-страшно. Отплеснах се... Филмът е невероятен и напълно заслужава спечелените награди!

 

П.С.:

 

А, най-последната сцена със снега си мисля, че беше в чужбина. Нали последното му желание беше да заминат в чужбина, и той го беше сбъднал.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът много ми се хареса, но определено има своите слаби страни. Да си призная досега бях гледал само няколко тайландски филма - поредицата Ong Bak (и трите филма) и Muay Thai Chaia - но тези филми са за прекрасното тайландско бойно изкуство муай тай и ги гледах по-скоро заради това, макар Muay Thai Chaia да бе филм с претенция за драма и като цяло е по-сериозен. Докато Онг Бак с Тони Джа са си истинско пиршество на акробатиката и ефектните сцени.

 

За конкретния филм Bangkok Love Story - мога да кажа, че започна много многообещаващо - с тази прелестна илюстрация на типичният самотен човек - сам в супермаркета, избиращ си нещо за хапване, заобиколен с лъскави стоки и опаковки, но самият той толкова празен и тъжен отвътре. И с този силен вътрешен монолог...

 

Особено дразнещ за мен бе този своеобразен лайтмотив със свиренето на хармоника. Това е толкова нетипично и американско.....Някаква ненужна щампа, клише, толкова стоеше като кръпка към цялостната концепция на филма, че не знам....И някои доста неправдоподобни моменти - например след като вече успяха да избягат Ит и Маек - да се укрият на покрива на някакъв блок заобиколени от небостъргачи и периодично минава някакъв градски транспорт.....Не ми се струва удачно място за убежище. И любовните сцени бяха доста тромави и несръчни...Несполучливи като цяло.(Нормално, все пак и двамата актьори са хетеросексуални - личеше си, че не им идва отвътре). Имаше доста изкуствено разтеглени моменти (с този бавен каданс, някакво желание явно за подсилване на драматичните моменти, но се получаваше една ненужна протяжност, която правеше нещата вече гротескни и по-скоро смешни). Мисля, че актьорската игра бе на едно мааалко над посредственото ниво. Но определено не виждам нещо некрасиво в тайландските актьори (мъже), както прочетох в по-горните коментари. Има едно спокойствие и завършеност в лицата им - толкова гладки и изсечени - като статуи.

Като актьорска игра най-много ми хареса момчето в ролята на Mhok.

 

А сценарият е съкрушващ - тъкмо си мислиш, че няма какво повече лошо да се случи или няма какво да изскочи от миналото и хоп! - нов трагичен елемент....

А за втората любовна сцена нямам думи......Окей дъждът бе добра идея, но може ли точно на улицата, пред очите на майката и братът на Maek??? Изключително неправдоподобно и недомислено - и пак едно боричкане една тромавост и липса на изящество...не знам може и да греша....

 

Но като замисъл и като сценарий филмът е много хубав и си заслужава. Все пак любовта е любов - няма значение хетеро - или хомо - сексуална. Никога не съм имал проблем с това. Пък и хомосексуалността не е нещо, което някой е, а е нещо, което някой прави. В този смисъл би било добре вече всякакви дискриминации и прочие неща да отпаднат. Имаше моменти, когато филмът дотежава с изкуственото забавяне на темпото, но е простимо.

 

Може би в крайна сметка ако филмът не третираше хомосексуалният въпрос не би му се обърнало чак толкова голямо внимание.....

Не знам и аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотен филм,на мен лично много ми хареса,може би има малко преиграване с драматизма.Филмът е разказ за любовта и за емоцийте,за страха от любовта,а тя винаги идва без значение дали човек е гангстер,хетеро,гей,би,папагал или делфин.четох че историята е била свързана с полицай но от тамошната полиция направили цензура,което е странно за странна където всеки 2 или 3 мъж е жена:)и сексуалноста е векове напред,Главните актьори казват че са си хетеросексуални и са се снимали за слава.Така че който иска да гледа филма да го гледа,аз съм си чисто хетеросексуален мъж и гледайки този филм неусещам да имам влечение към мъже:)така че филмът няма да ухапе никой

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еха, това че главните герои не са професионални актьори направо ме хвърли в оркестъра. Браво на тях! Гледах филма преди време, но не знам защо красивата игра с камерата не ми е останала в съзнанието. Обикновено запомням подобни неща. Може би съм била съсредоточена другаде. Май тр да го гледам отново, за да си припомня. И аз както някой каза по-горе, се изненадах от края. Довършиха ме тотално.

 

По-рядко гледам тайландско, но колкото заглавия съм гледала, всичките са ми харесвали. Тайландците явно правят стойностно кино, поне според онова, което съм гледала и това заглавие е едно от тях smile.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отдавна се каня да оставя коментар на този филм и ето, че сега намерих време. Единственото, което мога да изразя с думи, е емоция и тръпка. Пък и от доста време се бях наситила на какви ли не сюжети, какви ли не драми - какво ли не бях изгледала? Но филмът ме изненада на емоционално ниво - на такова, което ме накара да заплача, колкото и странно и глупаво да е за някои. Гледах го и имах чувството, че наистина усещам любовта, колкото и нестандартна да е двойката. Та нали всеки очаква любовта да се случва между мъж и жена?

 

Харесаха ми главните герои - разкъсвани между собствените си чувства и животът, който си тече без да се съобразява с техните дилеми. Хареса ми драмата на болната от СПИН майка, на момчето, на което бе болна душата от болка, а не от симптомите на болестта. Хареса ми и реализма, представен толкова ярко, колкото не бях виждала от толкова време. Нали се сещате, че повечето хора дори избягват да говорят за клонгата, пък какво остава да го филмират...

 

Филм, който напълно си заслужава наградите. Много разтърсващ. И определено ми влиза в графата ''любими''. :)

 

Едит: Алеандър, не че искам да се заяждам, но си мисля, че клишето с хармониката не беше точно клише, а по-скоро символ. Хармониката, както казваш ти, е с типично американски подтекст. Навсякъде, където и да погледнеш, се крещи за високия стандарт на живот в Америка, за американската мечта за щастие и бързо забогатяване. Предвид от мястото, където се подвизават главните герои, си мисля, че е съвсем в реда нещата да има американска хармоника. Отделно не мисля, че реализма е преигран. Преди години бях чела документални статии за клонгата, които съвсем не са лицеприятни и на този етап се изненадах, че някой е е посмял да ги филмира по този въздействащ начин. Мисля си, че филма е изпипан, а проточването на определени моменти, този забавен каданс е заимстван от много други с такава тематика с цел наслагване на емоция. Но определено си мисля, че филмът не е за всеки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прекалено тежък и тъжен ми дойде, можеха поне

накрая да ги съберат и да си живеят :( , а не да го убиват.

 

Редактирано от mrnkaloto
Спойлер
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз давам положителна оценка на този филм, който сякаш е имал за цел да покаже реверанс към големия Уон Кар Уай. Кинематографията и мен впечатли, както и полунемият сценарий. Усетих това, което и Никомила. Прекаленият мелодраматизъм не помага на историята, но всичко останало ми хареса повече, отколкото очаквах.

Постерът не ми допада (прекалили са в копирането на Последния живот във Вселената на Пен-ек с него), обаче тайландците доста са напреднали в това отношение и в момента правят далеч по-качествени плакати на филми от този жанр.

 

П.П. Състаряването на артистите беше по-добро от това, което видях в миналогодишен корейски блокбастер!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Видях , че филмът си има и български буквички - искрени благодарности за положения труд на енрике   :up:  , но си мисля , че е редно (за  протокола ) да сложа и  линк за гледане онлайн с руски субтитри   .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах го,Определено ми хареса.Прочетох ,че изпълнителите не сапрофесионалисти-браво! Сцената под дъжда ми се стори малко нереалистична.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...