Jump to content

After Life (1998)


Recommended Posts

MV5BYTRiYmMxYmUtZDIxMC00OWFiLTkxNTQtNzMyMGU4ZWYwZGEwXkEyXkFqcGdeQXVyMTMxODk2OTU@._V1_.jpg


After Life

Година: 1998

Страна: Япония
Жанр: Драма
Режисьор: Hirokazu Koreeda

Оригинално заглавие: Wandafuru raifu
Участват: Arata, Erika Oda, Susumu Terajima, Yusuke Iseya, Sadao Abe
Награди
IMDb: 7.8


Резюме:
Ако човек можеше да вземе само един спомен от живота си и да го запечата във вечността, кой точно би избрал?
Душата на човек след смъртта се озовава на странно място, където в продължение на една седмица трябва да избере най-скъпия спомен от земния си път и да го заснеме на филмова лента. Това е основната идея, заложена в After life - поредното доказателство за таланта на режисьора Hirokazu Koreeda (Maboroshi, Nobody Knows). Визуално истински зашеметяващ, филмът е комбиниран с оригинална, новаторска и творчески градивна история. Лентата включва документални елементи чрез сцени, в които озовалите се на това междинно място говорят за живота, разкривайки истински преживявания и емоции. По този начин, докосвайки се до реалността и паметта, зрителят е подтикван да размишлава.
After life е деликатна магическа алегория за финалното пътуване на човешката душа. Това е един креативен шедьовър, насочен към ценителите на голямото кино.
В едно свое интервю Корееда казва, че идеята за филма му дошла, когато си седял в редакторската стая и преглеждал записите, които били снимани през деня. Тогава той си помислил, какво би станало, ако след смъртта си човек седне пред телевизионния монитор и започне да наблюдава безкрайни картини от собствения си живот?...

 


Свали филма   :click:

 

Свали филма с английски и руски субтитри  :click:


* достига до нас благодарение на ukio

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-сетне някой да види този филм! Той стоеше незабелязан почти 2 години в анимес.
Действието в лентата не е динамично. Тя е от онези успокояващи продукции, които ни карат да се замислим над много неща в живота.
Преди няколко дни научих, че миналия месец в Амстердам е била поставена мултимедийна опера, базирана на After Life. Представлението е било изнасяно още през 2006г., но сега отново се появява на голямата сцена, след 4 години прекъсване.

Линк

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трудно ми е да напиша нещо за този филм по простата причина, че не разбрах кое точно трябваше да ме впечатли. Подходих с много високи очаквания, като се имат предвид купищата награди, коментарите и високата оценка в ИМДБ. Беше ми адски скучен и го догледах с мъка едва от третия път. Започна обещаващо и с потенциал за нещо голямо, но след първия половин час се изгубих в несвързаните разкази на починалите, които не успяха да събудят никаква емоция в мен. Едва към края имаше някакъв опит за промяна в това отношение, но честно казано ми беше толкова дотегнало от разтягането на локуми, че въобще не го попих. Може би, ако го изгледам още веднъж, ще хвана по-дълбокия замисъл, но нямам желанието за това. Жалко. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обичам по принцип да пиша за филми и в общи линии ми е лесно да формулирам някакво мнение. Но ми е особено трудно да пиша за филмите, които съм приела най-"вътрешно", а с Afterlife случаят е точно такъв. В дългогодишната ми практика на киноман са съвсем малко филмите, които са ме накарали наистина, съвсем наистина да се замисля за живота си, да го видя в перспектива и да пожелая да променя нещо. Толкова за съдържанието.

А като форма филмът е експериментален и това донякъде го прави по-труден за възприемане, но на мен лично ми допада стилът на Корееда, заиграването му с различни кинематографски похвати и смесването на документални с игрални изразни средства.

Рагнос, филмът заслужава да му дадеш втори шанс някой ден. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...