Jump to content

Recommended Posts

p14269_d_v7_aa.jpg

HARD BOILED

режисьор-Джон Ву
държава-Хонконг
година- 1992
жанр-екшън
времетраене-128 мин.
актьорски състав-Чоу Юн Фат, Тони Люнг, Антъни Уонг, Тереза Мо и др.


Резюме-
Текила (в ролята Чоу Юн Фат) е изпечено ченге ог хонконгската полиция, което се опитва да залови ключови фигури от местния престъпен свят. С хода на разследването му той се натъква на Тони (в ролята Тони Люнг) -специален агент, който също борави отлично с оръжията и е под прикритие в триадите. Единственият начин двамата да успеят да спрат лошите е да обединят силите си.

Любопитна информация за филма -

 

Off Topic

-Това е един от най-успешните филми в жанра Heroic Bloodshed ( в превод- героични кръвопролития.Жанрът води началото си именно от Хонконг) . След успеха на този филм, Джон Ву напуска Азия и започва да прави екшън филми в Америка, където той има много почитатели.

-Началната сцена с престрелката в чаената къща е заснета още преди да бъде готов окончателния сценарий, защото сградата е била определена от общината за събаряне. Ву обаче харесвал мястото и наредил да се снима . Крайният резултат бил повече от идеален, а самата сцена се е превърнала в култова. Дори Братя Уашовски-създателите на трилогията "Матрицата" са фенове на филма и едно от нивата в продуцираната от тях видеоигра Path of Neo пресъздава интериора на чаената къща. Това е официално признато за препратка към Hard Boiled.

- Джон Ву се появява в епизодична роля като барман, който дава съвет на героя на Чоу Юн Фат.

-Всички оръжия, използвани във филма са истински, но поради строгите закони на Хонконг е трябвало да бъдат внесени от чужбина.




Лично мнение на автора-
 

Off Topic

Бюджетът е малко над 4 млн. долара, което за днешно време звучи абсурдно и несериозно- сега се правят филми за по 300 млн. долара ,но повечето са големи бози. Не са важни парите. Важно е желанието и способността да правиш хубави филми !
Джон Ву и целият му екип от бойни хореографи са изпипали нещата до последния детайл. Вложени са страшно много човешки ресурси. А пък физическите натоварвания на актьорите са също огромни. Тук не става въпрос за оригинална идея и послание. Идеята е била да се направи качествен екшън филм с истински каскади. Тук няма да видите CGI ефекти и др.такива леснотийки- актьорите и каскадьорите са дали всичко от себе си ! Да- във филма има много стрелба и експлозии- но всичко е поднесено по елегантен и ненатрапващ се начин. Това е стилът на Джон Ву !


 

 


Линк към IMDB

СВАЛИ ФИЛМА

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм ;) , пък и честно казано, доста от по-старите или много старите филми не са били качвани по торентите, просто защото е нямало торенти и т.н. Сега почнаха да качват класики от преди 100 години даже. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя филм е класика вече,а играта на Фат няма да я коментирам.Относно Ву,както винаги,адските бойни сцени и леко липсващ сценарий,ама нормално хаха Те китайците не могат да правят и двете едновременно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато го гледах за първи път ми се стори прекалено шумен за моя вкус. Но години след това, когато бях харесал двата God of Gamblers реших да му дам повторен прочит и не съжалих за отделеното време.

 

Американските екшъни са като сладникави песнички за Св. Валентин пред този филм - все едно гледах някакъв особено кървав балет под акомпанимента на изстрели, които бяха префектната музикална композиция за такъв вид забавление.

 

Опера на насилието и ода на възмездието. Сцената със спасяването на бебетата от горящата болница е едно от най-запомнящото се нещо във филм, което съм имал удоволствието да гледам.

 

Запечатала се е доста силно в мозъка ми (където по-голямата част е заета от филми с бойни изкуства, Medal of Honor и спомени от Китай) и там ще остане докато имам въздух в белия си дроб и оросяване в мозъка :)

 

Да, сюжета не е достоен за Оскар или за дълбоки философски размишления, но въпреки това беше поднесено с известна доза тъга и саможертва отношенията между главните герои - имаше някаква скрита романтика в това да гледаш как две ченгета попиляват лошите и решителноатта им да постигнат своята цел, разрушава всички пречки по пътя им.

 

Ако някой е решил да си го вземе за колекцията си, изданието на Tartan Asia е засега най качественото, доакто не дойде изцяло обновения Блу Рей, а не просто ъпскейлнатата версия от DVD source.

 

След време изгледах и Hard Target - Джон У беше впрегнал своите усилия и почти направи ван Дам абсолютно гледаем и достоверен в самия филм, където имаше напомняния за Hard Boiled, но малко встрани от него :)

 

Оценка за Чоу Юн Фат, Джон У & Тони Люн - 10/10

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...