Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Orz boyz
Originl title: Jiong nan hai
Genre: Drama / Comedy
Year: 2008
Country: Taiwan
Director:Ya-che Yang
Cast: Kuan-yi Lee, Chin-Yu Pang
Субтитри: английски
IMDB

Резюме
”Keep smiling and you won`t be afraid!”
Детският свят е едно безгранично поле, пълно с фантазия и мечти.
Фокусът на филма пада върху ежедневието на две деца, пълни с енергия и въображение, които живеят в свой измислен свят, по свои собствени правила, без да очакват грижа и подкрепа от страна на възрастните. Родителите на тези малчугани са в неизвестност и очевидно не се интересуват от тях. Харизматичното дуо е заето в преследване на призраци, космически кораби и марсианци. Веселите игри и съживяването на статуи са тяхно ежедневие. Затова често биват наказвани в училище. За да изкупят своите безчетни провинения, те са заставени да прекарат останалата част от летния семестър в библиотеката, където след училище им се налага да поправят повредени книги. Но вместо това, по-образованият от двамата, наречен Liar №1 (Kuan-yi Lee), се заема да чете свръхестествени истории на по-малкия си приятел - Liar №2 (Chin-Yu Pang). Чудните приказки вдъхновяват малчуганите и те решават да плануват едно пътуване до ORZ – фантастична страна, която лежи отвъд представите на въображението. Този далечен свят обещава безкрайно забавление. Двамата стигат до заключението, че в разположения наблизо Аква парк има спираловидно съоръжение, което е истинския Портал към ORZ. Те вярват, че 100-тното спускане по водния тунел ще ги отведе на това място, един своеобразен анти-Невърленд, където децата мигновено се превръщат във възрастни.
С времето зрителят научава защо двете момчета искат да престанат да бъдат деца: животът и на двамата в един момент се оказва съвсем непосилен, ситуацията в семействата им ги подлага на много трудности, сложни за възприемане от едно малко дете.
Филмът е чудесна комбинация между фантазия и драма. Въздействащата атмосфера е декорирана с очарователна анимация и естествена игра от страна на децата.

***

Условно, произведението може да бъде разделено на 3 части.
Първата е свързана с училището и детските игри.
Втората е разказ, който въвежда публиката във вълшебния свят на анимираните характери. Тук режисьорът изкусно съпоставя живота на хлапетата със серия от подобни образи, изобразени в творби като „Щастливият принц” на Оскар Уайлд и „Свирачът от Хамелн” на братя Грим.
Третата секция развива митът на главните герои относно хиперпространството и Порталът, който се намира във Водния парк.
Хиперпространството е не само детски блян, но и мечта на възрастните, както и на самия режисьор. Той се стреми чрез филма да прокара пътека между детския свят и този на големите по един забавен и реален начин.
Orz boyz е първият пълнометражен филм на режисьора Ya-che Yang. Той посвещава тази лента „на децата, които искат да пораснат бързо, както и на възрастните, които желаят отново да се превърнат в деца”.

8c151598fc79cace.jpg

* През 2008г. Orz boyz спечели Златен кон за Поддържаща женска роля, плюс още 3 номинации: за Най-добър филм, Оригинален сценарий и за Нов изпълнител.
* Известният тайвански актьор Ethan Ruan играе порасналия Liar №2.
* Cape No 7, Orz boyz и Kung fu dunk са трите тайвански филма с най-големи печалби за 2008 година.
* Песента към лентата се изпъ.нява от тайванската рок група Picks и се нарича Fly Away.

Torrent
 

 

f6a8180246d54fbfda1c14644a13684b_610x458
708e215d7940d483.jpg
3d34f68a25eec1f3.jpg
16d2b91271219982.jpg
177aef8e6d04eed5.jpg
c3712bf9ea63b293.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...