Jump to content

Balzac and the Little Chinese Seamstress (2002)


Recommended Posts

220px-Balzac_and_the_Little_Chinese_Seam

Заглавие: Balzac and the Little Chinese Seamstress
Оригинално заглавие: Xiao cai feng
Заглавие на български: Балзак и малката китайска шивачка
По едноименния роман на Дай Съдзие
Година: 2002
Държава: Китай
Времетраене: 143 мин
Жанр: Драма
Участват:
Xun Zhou като Малката шивачка
Ye Liu като Ма
Kun Chen като Луо

Резюме: През 1971 г., в Китай, двама студенти - Луо и Ма са изпратени за превъзпитание в планинско миньорско селище, в запустяла китайска провинция, за да изчистят съзнанието си от мислите за класическото западно обучение. Игнорирайки трудния живот там, двамата успяват да намерят удоволствие единствено в музиката и едно красиво местно момиче.
Един ден на двете момчета се удава възможност да откраднат няколко забранени книги с класическа западна литература. Творби на Оноре дьо Балзак и други автори им помагат да разкрият на останалите (неграмотни хора в селото) нови хоризонти.

:imdb:

 

Свали:
от тук :click:
от тук :click:

Онлайн с български субтитри: :click:  :click:

:essub:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен филмът бе великолепен, с красиви картини и удачно вплетени цитати от хубави книги, които така промениха светогледа и мисленето на обикновените хорица.

Цунки за превода на inzilbeth - чудесен избор! :yes:

 

И тук

Линковете слагам в първи пост, още в два тракера чакам качване.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът е прекрасен! До голяма степен са успели да предадат настроението, което носи книгата.

Финалът е малко по-различен и естествено романът дава по-голяма възможност за вникване и съпреживяване на историята. И някои дребни детайли, на които не беше обърнато много внимание във филма, но въпреки това се е получило.

Аз лично много се забавлявах.

 

Особено с "Моцарт мисли за председателя Мао" и подобни бисери :lol:.

 

Благодаря на екипа за превода! Момичета, стахотно сте се справили, както винаги! :kissx:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз давам положителна оценка на филма. Действително, закачките с председателя Мао бяха много смешни. А ако неговото име не вършеше работа, моментално го заместваха с това на Маркс или Ленин. Какво да се прави. Времената са били такива и са изисквали въображение и бърза реакция на мисълта.

Пейзажите са невероятно красиви. Оказва се, че филмът третира темата за строежа на века в Китай - гигантският язовир Трите ждрела. Спомням си, че когато стартираха проекта, имаше съмнения относно това, как ще бъдат запазени културните забележителности в околността. Но успоредно с тях, какво да кажем за природата, която се намира в една от най-живописните области на страната?

Дали наистина цялана тази красота вече е под водата?... Докато наблюдавах финалните кадри, си спомних други филми, в които са откривали стари градове на дъното на морета и океани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех, какви неща пропуска цензурата :) . Много нежен, приятен и красив филм. Май завинаги ще ме накарат да преосмисля отношението си към романтичните филми ( мразя ще го превърнат в мразех :lol2: ).

 

Филмът е прекрасен! До голяма степен са успели да предадат настроението, което носи книгата.
Финалът е малко по-различен и естествено романът дава по-голяма възможност за вникване и съпреживяване на историята.

За коя книга става въпрос и има ли я преведена на български, че ми стана любопитно и най-вече ако филма е направен по книга бих я прочела :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз наскоро прочетох книгата, по която е правен филма. Едноименна е. Издадена е около 2005г. от Колибри. Благодарение на Ошина, едва успях да намеря една бройка (страхотно е, че са решили да сложат снимка на тримата актьори отпред, вероятно това е повлияно от факта, че Дай Сидзие е режисирал сам лентата по романа си). Оказа се, че самият писател е идвал в България по случай излизането й на български език. От много отдавна не съм се смяла толкова откровено с подобни истории. Помня, че преди м попадна томче с китайски разкази от времето на Културната революция и сред тях имаше много добри примери. Смях през сълзи. Безброй истини са закодирани зад на пръв поглед забавния сюжет на тази история. Толкова съм доволна от стила на автора, че вече се сдобих с другата му книга, Комплексът на Ди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...