Jump to content

Азия и ние


Recommended Posts

Привет на всички запалени по корейски драми, сериали и корейски език. Цялото ни семейство е запалено в момента по Корея, защото пребиваваме тук или там, зависи от гледната точка, т.е. в Мокпо, Ю. Корея. Относно корейски език - има много полезна информация за корейски език през английски, има тв поредица Let's speak Korean, има комп. програма Rosetta Stone с база данни Кorean, има файлове за слушане - мисля, че ги свалих с e-mule (бъдете внимателни за гадни вируси). Готова съм да отговарям на разни въпросчета , понеже разполагаме с речници, което разбира се не е трудно да се намери в нета alphadictionary.com. Също искам да споделя един разкошен сайт за азиатско кино - avistaz.com, малко прилича на нашата замунда. Там има поредицата Let's speak Korean. Моят съвет е,който си търси нещо за корейски да го прави през английски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла! Значи вече могат да намерят форума и в Корея ;):) ...

Много се радвам, че има българи в Корея, които са толкова отзивчиви. Благодаря за всички насоки! Интересно ми е да разбера, ако човек не се занимава с корейския език като част от висшето си образование (както е Спийди тук), за колко време би могъл да го научи? Вие как сте с езика?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Благодаря за нещата които сподели, някои от тях ги имам, другите ще ги потърся. Много ми е любопитно как се отразява живота в Корея на едни българи. :) Ако имаш време и желание, би ли разказала разни неща които са ти направили впечатление или други любопитни случки. Много от потребителите във форума, имат желание да посетят Корея и ще им е интересно всичко което ни напишеш. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички любопитни! Не съм си отворила очите още и сядам да отговарям. Не очаквах толкова възторжени реакции, но съм много доволна. Съпругът ми отдавна ме навива да си напишем един пътепис/мемоари за приключението ни наречено Корея, но всичко остана в рамките на шегата. Сега обаче се оказа, че има читатели и аз ще се възползвам, защото мноого обичам да говоря. Само се чудя откъде бихте искали да започна - от началото или от края, защото през погледа на западния човек Корея е свят, в който всичко изглежда upside down - наопаки, но все пак си съществува, и то доста добре. Първо, правя уточнение - часова разлика с България зима + 7ч., лято +6 ч., докато вие си спинкате сладко през нощта, ние тук вече пием кафе, тръгваме за работа, на детска градина, т.е. някои от отговорите ми ще намирате на другия ден.

Освен това, ако сте разбрали от профила ми, че съм жена, то откакто съм в Корея станах "голем пич", просто всички ми викат Yes, sir. Преди известно време един възрастен таксиметров шофьор ме нарече Ma'am (типично по американски) и аз бях много обидена от понижението в длъжност. В азиатските страни (Корея, Китай, Япония) говоренето на английски е голям проблем. В Корея има дори т.нар. Konglish - корейски английски, който само корейците си говорят и разбират, дори те самите се шегуват с това. Имам електронен речник, в който има специален раздел Konglish, думи и изрази, които се срещат в ежедневието, значението им + това, което наистина трябва да се каже. Това е връзката със Sir, Ma'am. Просто учат английски на схеми и не могат да излязат от тях, научават, че отговорът на "Thank you" е "You are welcome" и когато срещнат някой, който отговори "It's okay" (да не споменавам изобщо за другите възможности), просто онемяват и според тях той може би не знае английски.

Така че, всички, които говорят английски и си мислят, че това ще им свърши работа навсякъде по света, са в дълбока заблуда. В този край това върши слаба работа. Разбира се, ние живеем в сравнително малък град - около 300-350 хил. души, почти колкото Варна преди няколко години, но сравнено с 20 млн. Сеул и околности, това си е направо село. В Сеул, Пусан има повече корейци, които говорят приличен и т.нар от мен самоуверен английски.

Първата година, когато пристигнахме и бяхме цапардосани от културния шок, разбрахме, че за да оцелеем трябва да се понаучим (това е точният израз - научавам малко) да четем и разбираме елементарен корейски. Вече сме трета година тук и мога да направя следното степенуване на владеене на корейски от членовете на семейството ни с уточнението, че владеенето е право пропорционално на времето отделено над книги и в общуване с натуралните жители:

1.Божана - бебе 8м., степен владеене - zero, никакво Very Happy, залягане над книгите - само за да ги гризка, общуване с местните - значително, родена в местна болница

2. София - дете 6г. 4 м., степен владеене - отлично, залягане над книгите от 2год. и половина - ежедневно, детска градина + частни уроци по корейски, общуване с местните - ежедневно

3. майка - 34 год., степен владеене - прилично слабо, но местните изпадат във възторг, дори само като чуят добър ден, залягане над книгите - ограничено поради заетост

4. баща - 41 г., степен владеене - малко по-малко от прилично слабо, липса на време за книги, общуване с местните - на работа

На всеки друг чужд език с тези знания, бих се срамувала дори да си отворя устата, но както казах, всичко свързано с Корея е наопаки - тези слаби знания са моята гордост.

В началото, когато започнахме да учим изпитвах огромни трудности със запаметяването, на азбуката, на думи и изрази, помнех нещата само докато е отворена книгата, затворя ли я - край, всичко се стопява като пролетен сняг и никаква следа не остава. После се свиква. На следващите корейска филология в Бг им съчувствам, ако не са подложени постояно на езикова и културна атака от хората, телевизията, в магазина, смятам, че е много трудно. Ако на някой учил корейски в Бг му се отдаде възможност да посети Корея, нека се възползва, но да запомни две неща - да си вземе записките + някакъв речник или наръчник и да има написани някъде името и телефоните на дома си, защото от шока не само няма да помни какво е учил, но може да забрави дори как се казваVery Happy .

Иначе Корея е интересна страна, с интересни хора, живее се спокойно, особено в по-малките места, престъпността като кражби, нападения не е разпространена. Хората са усмихнати и дружелюбни, ако имаме проблем, докато обясним е трудно, но ако ''им падне стотинката", тогава ни помагат повече от очакваното или ни завеждат до човек, който да разреши проблема.

За днес да спра дотук, че се уморих, но ако има интерес, ще ви пиша пак по малко, че имам много впечатления.

Имаме една книга "Korea unmasked" - "Корея без маска", в нея твърдят, че по характер корейският народ много прилича на балканските народи. Този факт ми беше убягнал, но съпругът ми го припомни и след като гледаме вече няколко сериала за историята, аз гледах и един съвременен, започвам да ги чувствам все по-близки... Дълго време си мислих, че Корея и хората й са една вселена, напълно различна от нашата (българската), но вече споменах - тук всичко е наопаки, така че мнението ми е на път да се преобърне upside down. Между другото, тази книга е много забавна - представя Корея и хората, тяхната история, обичаи, навици в комикси (тук децата друго не четат ) Very Happy, разкрити в истинската им същност, но с много любов.

Засега довиждане, до нови срещи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми всъщност от къде мислите, че е дошъл един от народите основал Българската държава - именно от Азия. Прабългарите идват в Европа с Великото преселение на народите, преди това са населявали земите на южна, средна или северна Азия ... въпросът е спорен, но е възможно да са били навсякъде, тъй като са били разделени на племена. Аз даже като гледам някои исторически корейски сериали даже намирам известна външна прилика. Доколкото Корея, бих отишъл да поразгледам за 1-2 дена, но да живея там - абсурд. Не мога да си представя всеки ден постоянно да ми се мяркат корейци ...(същото се отнася и за китайци и т.н. Laughing ). Като отидох веднъж (няма да се повтори повече) на пазара в Илиенци имаше толкова много от тях и са някакви нахални, и много, като мравките, и само се бутат, то веднъж като посетиш Илиенци, все едно си ходил в Корея. Но незнам какво може да ме впечатли там, не са най-модерната страна в света, пък и едва ли имат по-впечатляващи културни и исторически забележителности от България ... да не говорим за природа ... Като се сетя, че едва ли са с такъв весел и купонджийски манталитет като българите, вече се разубеждавам дали въобще ще ми е интересно Very Happy . Само да отбележа, че във филмите нещата изглеждат по-различно, отколкото наживо, нали знаете "като на филм" Laughing .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за написаното swetlan4o. Друго е да прочетеш нещо написано от хора живеещи сред корейци. Ако не те затруднявам бих искал да науча повече за това и дали е трудно да се устроиш в Корея като жител. Благодаря ти предварително! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Svetlan4o, аз също ти благодаря за включването във форума и се надявам често да ни разказваш за тази любима на много от нас държава! Благородно ти завиждам, че живееш там и предполагам, че наистина не ви е било лесно на културно равнище (поне в началото).

Моята мечта е един ден да посетя този край на света. По случайност преди години имах познанства с хора от Южна Корея,за които мога да кажа, че са наистина много лоялни в отношенията си с другите.

Можеш ли да ни разкажеш, как сте отишли да живеете там?

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че специално за svetlan40 трябва да се открие отделна тема - като гледам има доста "гладни" за информация :) .

Присъединявам се към питането на ryu - интересува ме също така и как възприемат чужденците от други раси там и по-специално тези от женски пол. Доколкото знам, мъжете чужденци по-лесно могат се "влеят" в обществото - но за жените май е по-трудно, заради възгледите им, че жената трябва да стои предимно вкъщи и да гледа децата Smile. Затова се чудя има ли шанс една сама жена да оцелее там Laughing ? Искрени благодарности за всичко, което споделяш и ще споделиш . Ако ние можем от Б-я да ти се реваншираме по някакъв начин - насреща сме :)

@СТоТака - на Илиенци май са повече виетнамци и китайци - корейска реч не съм чувала докато обикалям, а специално точно на това обръщах внимание последните пъти като бях там . :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към СТОТАКА - искам само да добавя, че корейците също са купонджии, обичат да са забавляват с приятели, ходят на ресторанчета, кръчмички и си говорят весело и оживено, после ако са си подпийнали, отиват на норебанг - караоке, аз там не съм ходила още(имам малки деца и е малко сложно), просто купонът им не е такъв като българския - с дива чалга до сред нощите, така че никой съсед да не мигне. А те по природа са доста поспаливи, така че по апартаментите шум няма. По въпроса за природата, имаше време, когато смятах, че от българското небе по-синьо и от българската трева по-зелена няма, но вече прогледнах. Много обичам природата, ходила съм и на планина, живея на море, родителите ми живеят в Дунавската равнина, сестра ми в Добруджа, лелята на мъжа ми в Пловдив, и т.н., НО: искам само някой да ми обясни как България от Райска градина се превърна в пустош и как не от пустош, но от неблагоприятна територия Корея се е превърнала в прекрасна градина. За мен отговорът е за България - мързел, за Корея - трудолюбие. Територията на Ю.Корея е посипана като с пудра захар с твърди скали. За да си строят градове, заводи, пътища трябва да рушат скалите, правят го постоянно. В нашия град, до пътя разрушаваха една скала няколко месеца, мислех си, че ще разширяват шосето, но те направиха водопад и малко езерце. Без коментар. Изграждат малки паркчета и градини, навсякъде където могат, по скали, равнини, храмове, хълмове. Край нашия блок има едно хълмче, те му казват, че е планина, ха-ха, направиха обиколен път, за разходки с кола, или пеша, има тартанова настилка за пешеходците, има голф игрище, футболно, тенис, баскетболно игрище, място за почивки, пикник, има паркинг. Без коментар. Честно казано, много им завиждам. Искам един ден да видя България толкова красива!

И за корейското кино - освен за историческите филми, за които няма как да знам доколко са достоверни, съвременните им филми и сериали представят много достоверно действителността, не като на кино.

 

До тук разказах много хубави неща за корейците и ще го правя и друг път, но аз съм човек, който вижда света не само в черно и бяло, дошло е време и за малко кирливи ризи.

Въпросът за чужденците в Корея започвам с уточнението, че изразявам лично мнение, в резултат на собствени и на други хора наблюдения. Също уточнявам, че във всеки случай ще има и корейци, които няма да отговарят на моето описание.

Та на темата - отношението на корейците към чужденците е разностранно. По-скоро се определя по национална и расова принадлежност, отколкото по полова.

Отношението към "белите", може да се раздели още и на отношение към американците и към европейците. Първо за американците - през 1950, когато американски войници навлизат в Ю. Корея за да гонят комунистите на север, те освен помощ са им донесли и неприятности. Сещате се колко са читави американците - наркотици, секс и др. подобни, така че при контакта си с местните, не мисля, че се е случило нещо хубаво. От друга страна, в момента Корея е американопоклонна, идват много американски, канадски учители по английски език, които в голямата си част също не са най-доброто от американското общество. Разбира се, има и изключения. От по-младите корейци се наблюдава едно възхищение към американците, а от родителите им - по-скоро скептично и резервирано отношение. Въпреки, че същите тези родители опъват каиша, за да пратят отрочетата си да учат в Америка, или поне да вземат частни уроци. Американската мечта тук има корени. В същото време корейците забегнали в Америка, доколкото разбирам, се адаптират трудно там, и живеят доста изолирано.

От друга страна са европейските държави - разнолики, далечни, непознати, със странни хора, които по лица толкова приличат на американците, а по характер - изненадващо различни. Отношението може да са нарече така - страхопочитание. Това мнение ми сподели сама една корейска жена. Корейските жени полагат неимоверни грижи и усилия кожата на лицата им да бъде бяла и завиждат на нашата кожа. Правя малка прелюдия към следващите чужденци - всички останали хора с по-черен цвят на кожата от корейския - негри, филипинци, индийци, шриланкийци са презряни и от по-долно качество. И това ако не е чиста проба расизъм... Да довърша с ''белите" - страхопочитанието към белите се изразява така - в магазина, на улицата, на работа корейците проявяват почтително, възпитано, услужливо, но не сервилно (поради собствената си гордост и чувство за съвършенство и превъзходство) отношение, дори се стремят към приятелството с чужденци, носи им престиж сред останалите корейци. Това много прилича на заспал вулкан - докато всичко е тихо и спокойно, вулканът е красив, интересен, загадъчен... Събуди ли се обаче... Не ми се иска аз и семейството ми да сме по време на някакво сериозно бедствие в Корея, не искам да разбера какво клокочи дълбоко в сърцата им. Страхопочитанието е монета с две лица - на обратната страна е омразата.

На браковете и връзките с чужденци не се гледа с добро око от корейските родители. Въпреки, че някои млади момичета и не дотам млади жени отчаяно се стремят да си намерят чуждестранен жених, семействата им често се противопоставят и се стига до люти конфронтации. Жените смятат, че всички чужденци са по-богати от корейските мъже, а и за да избягат от отношението на корейските мъже (което е една дълга друга тема) те се стремят да си намерят някой чужденнец за женитба. По-друг начин стои въпросът с корейските мъже, кандидат чужбински женихи. По-бедните мъже, а и тези от селските райони, където има много и тежка работа, си вземат жени от Филипините (много беден район). В Пусан обаче, един от най-големите градове в Корея, има руска общност, идват много момичета на работа като модели и ...., някои стават корейски съпруги, за другите не знам. Very Happy

 

Освен това, мое лично мнение е, че междурасовите бракове, и тези между хора с много различна култура оцеляват трудно, навсякъде по света. Установено е, че почти не се среща сексуално привличане (първично )между представители от различни раси, което предполага продължаване на рода. Ако се появи такова привличане, то е защото хората се опознават и започват да се харесват като личности.

За днес толкова, темите са обширни, отнема време да си формулирам мислите.

На всички здраве, а на младите, струва ми се повечето от вас са 20-25г., учете, учете, учете!!!! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Svetlan4o,благодаря ти за разказа!

Върна ме към някои позабравени мои спомени.

Така се случи, че съм имала близки контакти и живяла с корейци за различни периоди от време и мога да подкрепя казаното от теб.

Сещам се за едно момиче, което беше дошло на разходка в България и и хареса дотолкова, че се записа на курс по български език, като успя да овладее основите за около месец.

Вярно е, че обичат да си поспиват :D , тя ползваше много скъпа козметика с "избелзващо" действие.

Трудолюбието им наистина е безспорно.

Относно междурасовите отношения съм го чувала от самите корейци, че е деликатна тема и по-сложно в самото общество и приемането от голяма част от хората. Има риск от недостатъчно разбиране на другия и то не толкова, защото имаш усещане, че крие нещо, колкото точно в различните културни и езикови различия.

Споменавали са ми за една тяхна поговорка, че носят бели дрехи, защото душите им са бели. От тях за първи път чух и вярването в "ин" и "ян", което е залегнало и в националното им знаме.

Много обичат люти храни и по този повод се сещам, че преди в софия имаше корейски ресторант, в който така и не съм ходила. Вие имате ли информация, дали още съществува?

Сигурна съм, че тук има хора, които също могат да разказват за свои впечатления от контакти с корейци ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодарности и от мен, много беше интересно! Когато държавата е развита и имат пари, всичко могат да си направят. Ски писти, езерца, каквото им трябва... Не съм гледал в интернет, но си представям и много хубави плажове. Все пак Ю.Корея е оградена от три страни с вода. Не бих отказал да полежа на такова място през лятото и наоколо да е пълно с корейки. :) Добре признавам, че сексуалното привличане е малко, но харесвам много неща в тях. Във филмите , много рядко се вижда младите момичета да ходят с дънки и кецове. Повечето носят поли, обувки с високи токчета и се обличат много женственно. Не знам дали по-принцип е така, но трябва да призная, че корейките са много елгантни и красиви жени. Да не споменавам че някои могат да бъдат много сладки и забавни. Svetlan4o вярни ли са ми впечатленията за модата или така е само по-филмите? :) То това пак си зависи и от парите де, като нямаш пари и да искаш да се обличаш хубаво, няма какво да правиш. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За наблюдения над корейци мога да споделя малко, но за сметка на това повърхностна информация... :D ! Работих няколко месеца във въпросния корейски ресторант и тези, с които имах... хмм... шанса да се сблъскам, бяха все шефчета някакви (разбирай голем шеф, малко по-голем шеф, още по-голем шеф и баш шефището) на различните корейски гиганти с представителства тук, плюс някой и друг дипломат. От тази гледна точка нямаше как да ме очарова поведението им на смачкани комплексари, които всячески (обикновено с пиене) се опитваха да си придадат важност. Разбира се, има и изключения, много радващи на общия фон.За щастие идваха и японци, които бяха радост за сервитьора - оставят ти дори по-чисто, отколкото са заварили. Сериозно, дивих се много на огромната разлика в състоянието на покривките, като се има предвид, че манджите бяха едни и същи все пак. Убедих се твърдо, че такова мазало след хранене може да остави само кореец... колкото и грубо да звучи. Пак повтарям, има и изключения, но...

Обаче пък е много забавно да ги наблюдава човек как след втората лъжица всички дружно вадят кърпичките, 'щото са се препотили 10 пъти от толкова люто.

По повод отношението, както вече споменах, повечето бяха шефчета и съответно самият факт, че ги обслужваш, автоматично означава, че си по-низшестоящ и няма нужда да те уважават много-много. Другата група пък бяха туристите, които много се шашкаха, като им кажех дума-две на кофти корейски. Един даже искаше да се снима с мен... :) Определено оставаха удивени, че някой си е взел да им учи езика, а един от тукашните дори предложи да ми помогне с йероглифите (и досега колегите-българи ме бъзикат, че с уроците вървяло и сутрешно кафе - оня е млад и очевидно не му дремеше много дали ще науча нещо...). Другата отличителна черта е всеобщото желание да сватосват наред. Може би е израз на учтивост, но понякога прекаляват. Хмм, засега толкоз, после ще ви разкажа за едни тримца, ама историята е дълга...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Speedy, не се учудвам за отношението на корейците към тези, които работят за тях Surprised Това е храктерно за чужденци, които развиват "бизнес".

Моите впечатления са много идеализирани за корейците, защото личните ми контакти (поне сега засега) са били на друга плоскост.

Но спирам до тук :)

Много искам да посетя този ресторант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Признавам, че азиатците са по-работливи и отговорни хора. Но това идва от историята, както повечето неща. Азиатската политическа традиция е родила теорията и практиката на централизираните типове обществено устройство. Това е поради много по-голямото население в Азия и нуждата то да се управлява ефективно, а това е било възможно само чрез силна централизация. Докато тук в Европа се ражда демократичната политическа традиция, при която се издигат ценности като свободата и равенството. Раждането на либерализма в Европа води до преписването на огромни свободи на гражданите и ограничаване на публичната власт. За това и в Европа са ставали най-големите и многобройни революции и бунтове срещу властта. Искам да кажа, че от край време европеецът си е по-своенравен, мързелив и нехаен поради вроденото чувство за свобода и нетърпимостта някой да му нарежда. При българите е по-различно, защото изживяваме 5 века османско робство и половин век комунизъм, но това е друга тема. Нещо днешният изпит, въпреки че не беше свързан точно с политологията ми повлия да си припомня първи семестър :D .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде да се разпиша първа :rolleyes:

Може и да не прехвърляме мненията си от другата тема, а да продължим разговора.

Стотака (вероятно ми е колега по образование B) ) точно отбеляза причината за състоянието на азиатските държави от Юго-Западния регион в тяхната политическа форма на обществена организация още от Средновековието. Аз бих добавила, че изборът на такава организация е в техните вярвания и религия (да я приемем като обобщено понятие). Но това е много дълга тема. Има много книги на руски език, които разглеждат азиатските общества. Руснаците са едни от най-добрите специалисти. Аз мога да препоръчам от българския пазар една нова на издателство "Рива" - "Вятър в клоните на бора" . Бях разтърсена от дълбокото философско обяснение на чайната церемония (не съм и предполагала, колко дълбок смисъл е залегнал в нея).[http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=27444

Като говорехме за корейци, мога ад кажа само хубави неща за тях :rolleyes:

И май съм на различно мнение от някои пишещи тук за сексуалното привличане. :rolleyes:

Преди време в София имах една корейска телевизионна програма Arirang, след това я включиха в пакет от палтени, в момента не знам, как е положението, но тя беше много добра :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И май съм на различно мнение от някои пишещи тук за сексуалното привличане. :rolleyes:

начи намекваш че го има? :D ! Ако мога да говоря от личен опит, колкото и мижав да е той в сравнение с на някой други, го има, макар и не толкова често, разбира се.

Мисля че тук е момента да вмъкна малко background инфо :) Аз съм от Русе, където честно казано съм видяла сигурно 2ма азиатци през целият си живот, повечето по китайските ресторанти! Но, от няколко месеца съм студентка в Англия, и то в университет в който 25% от студентите са чужденци, а по собствени наблюдения мога да отбележа че една ОГРОМНА част от тях са китайци. Засега познавам само 2ма японци, корейци никакви (излъгах, мацката която ми води един от семинарите е корейка xD единственото нещо което ми прави впечатление за нея като представителка на друга раса и националност е че английският ѝ е доста болезнен за ушите lol! ), няколко души от Сингапур, и едно момче от Тайланд. Честно казано аз поддържам връзка предимно с хора, които са или от International Schools във съответната си страна, или са прекарали по-голямата част от живота си на запад. Останалите предимно си се движат в затворени общества, което може би е и предизвикано от факта че не-азиатците никак не им се радват Neutral Един познат с китайски корени, но роден в Англия дори ми се беше оплаквал че китайците в общежитието му го гледали супер накриво понеже не се 'мъкнел' с тях lol!

Друго което много ме кефи при наличните тук азиатци (държа да отбележа че тонът ми е шеговит, а не пренебрежителен, за всеки случай ), е че се обличат страхооооооооотно, особено момчетата. На фона на размъкнатите англичани, направо обират всички точки. Аз си мислех че само по клиповете ги обличат така, ама и на лекции ходят хубави I love you Не всички, разбира се, но една доста голяма част.

Друго нещо което съм забелязала е, че ме гледат като гръмнати като спомена нещо за азиатска музика, филми и т.н. То е вярно че не се среща често такъв интерес, но веднъж ме бяха изкарали егати странната, само защото знам кой е Уилбър Пан. Rolling Eyes Аз взех че го изцепих точно докато бях в компанията на 2 китайки и момчето от Тайланд, но какво съм виновна че те не са запознати със собствените си певци? Вместо да ти се радват че проявяваш някакъв интерес, ще те изкарат направо извънземно.

Спирам засега, че имам да чета за утре, но определено не съм свършила с 'впечатленията' си :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vivitu, изобщо не намеквам, аз си го казах направо :)

Но това е друга тема и малко лична :)

И моите впечатления са подобни на твоите.

Много се радват на хора (особено европейци), които се интересуват и знаят за тяхната култура, история и общество.

Обличат се не само стилно, но и с маркови дрехи. Японските туристи винаги можеш да ги видиш да носят пакети с известни модни марки.

Моята приятелка корейка ми е разказвала, че учат страшно много в училище и почти само с това име ангажиран деня - тук може би трябва да се изкаже svetlan4o, дали е вярно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега ще ви кажа една прилика конкретно за нас и руснаците. Бердяев е казал за култът на руснакът към "силната ръка" на държавният военнобюрократичен апарат. Бакунин пък лансира втората тенденция на руският дух - омразата към държавата. Това се отнася в същата степен и за нас. Събитията на 14.01.2009г. пред НС показаха точно това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега ще ви кажа една прилика конкретно за нас и руснаците. Бердяев е казал за култът на руснакът към "силната ръка" на държавният военнобюрократичен апарат. Бакунин пък лансира втората тенденция на руският дух - омразата към държавата. Това се отнася в същата степен и за нас. Събитията на 14.01.2009г. пред НС показаха точно това.

 

Добре казано (и двамата са имали причини да го мислят и напишат, като емигранти) , но да не забравяме, каква огромна държава е Русия. Там наистина (аз поне се уверих, когато посетих Москва преди няколко години) само силен държавен апарат може да ги управлява, доакто при нас не знам наистина, какво е обяснениято да раболепничим и да мразим този, който ни управлява едновременно. Някакъв вид мазохизъм: харесва ни да има някой, който да ни тъпче и да го мразим, въпреки че сме му дали властта да ни командва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...