Jump to content

Recommended Posts

 

spacer.png

 

Детектив Ди и загадката на Призрачния пламък
 

Година: 2010
Жанр: Екшън, Криминален, Трилър
Режисьор: Цуи Харк
Сценарист: Куофу Чън, Робърт ван Гълик, Дзялу Джан
Държава: Хонконг, Китай
Език: мандарин
Продължителност: 122 мин.

:imdb:

Актьори:
Лиу Дъ Хуа (刘德华): Истинско име Лиу Фу Жун (刘福荣) като детектив Ди
Карина Лау ... императрица У Дзътиен
Бинбин Ли ... Шангуан
Чао Дън ... Пей Дунлай
Тони Лън ... Шато

Инфо: 690 год, династия Тан. В столицата Лоуян се строи гигантска статуя на Буда и се подготвя коронацията на У Дзиетиен, първата и единствена жена император в историята на Китай. В града започват да се случват странни събития, заплашващи да провалят церемонията. Когато няколко човека загиват като се възпламеняват, императрицата решава да извърши разследване, като за целта назначава за имперски пълномощник Ди Жендзие, когото преди 7 години е хвърлила в затвор по обвинение - несъгласие с режима и вдигане на въстание.


СВАЛИ ФИЛМА ОТТУК или ОТТУК

DVDRip + BG SUBS

:essub:

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът не беше нещо особено, но историята беше донякъде пленителна. Смятам да прочета книгите за съдия Ди. Предполагам, че ще са доста по-увлекателни.

 

Субтитрите са доста зле и се надявам скоро да имаме такива, "произведени" от нашия екип ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време събрах всички книги за криминалните разследвания на Съдията Ди Жъндзие написани от холандеца Робърт ван Хюлик и съм ги препрочитал много пъти - едни от любимите ми произведения наред с книгите на Дийн Кунц и Властелинът :rolleyes:

 

Когато разбрах, че ще има и китайски филмов прочит на героя, започнах да очаквам подробна информация относно актьорите, сценарият, режисурата и дали ще има тупалки :lol:

 

Е, определено се изненадах от избора на главен герой - Andy Lau щеше да бъде Съдията Ди, режисьор Tsui Hark, а бойната хореография поверена на небезизестния Sammo Hung Kam Bo.

 

Определено се зарадвах - очертаваше се интересен проект и започнах да умувам (долкото ми позволяваше ограниченият ми мозък), коя от книгите ще подложат на екранизация.

 

Доколкото знаех самият Робърт ван Хюлик се е вдъхновил за написването на поредицата си от стари ръкописи от династията Тан под надслова "Ди Гун Ан" (в превод - Криминални случаи резрешени от Съдията Ди) и въодушевлението ми отиде на едно ново ниво :P

Миналата седмица го намерих и седнах да го гледам - заглавието беше "Detective Dee and mystery of the phantom flame", и започна доста мистериозно, което беше интересно - веднага започнах да умувам кой е великият зъл ум зад убийствата и кой може да крои интриги в двореца малко преди коронясването на новата императрица на Китай :unsure:

 

Анди Лау изигра ролята на Съдията Ди с необходимата доза сдържаност и показа логическата мисъл, присъща на героя от книгите, имаше интересни хрумвания и нишки, които ме накараха да си разбъркам мозъчната супа и да се опитвам да гадая кой е главния гад. Както и в книгите не успях да позная, но поне схванах метода, който смяташе да прецака императрицата :lol:

Бойната хореография...хммм...ами има я, но не е в някакви епични пропорции и прекалено летяща и доста обикновена - явно на Само Хун не му се е занимавало много-много и я е претупал набързо Но нищо, все пак и в книгите бойните сцени не са начесто и предимно се водят от двамата му помощници - Ма Жун и Цяо Тай - в общи линии ми хареса - над средното ниво по моя личен кефометър и май ще си го взема за колекцията, само заради фенщината към героя на Съдията Ди.

 

И дано ако има следваща част режисьорът да е друг - Tsui Hark нещо му куцаше тук и не успя да постигне висотата на предишните си успешни филми...

 

8/10

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

720p BluRay

Отново филмът няма "оригинален" взик. Анди Лау просто си говори на кантонски и после е дублиран. Така че всеки сам да си избира на какъв език ще го гледа. Но субтитрите са настроени за мандарина :)

 

П.П. Т'ва "мастер" към края вече ме влуди. :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направо не знам какво става с китайските филми от 2010 година. Някаква пълна идейна деградация ли, липса на пари, изтичане на мозъци... знам ли. Филмът е директно за боклука. Нито анимацията беше анимация, нито историята - история, играта една такава вяла... колкото да се каже, че я има, разни измишльотини за цвят, нищо и никакви битки, а режисьорът явно е запивал някъде, докато са му снимали филма. "Досадометърът" ми посочи крайно дясно и искам бързо да забравя, че изтеглих онези 7 GB, за да го гледам с отлично качество.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това си беше една екстраваганца от началото до края. Чой Хок (се чете името на режисьора, между другото) отдавна си има уклон към кича, но тук направо се е развихрил, нямало е кой да го озапти.

Говорещо еленче, хайде холан, нямаше нужда, наш Рудолф да не е сам :) .

В сюжетно отношение също издишаше отвсякъде. Господин Ди, бил той съдия или детектив, явно е митична личност и всеки може да си прави с него каквото иска, но поне да бяха направили сценария по който и да е роман на ван Хюлик, все щеше да е по-смислено. Дори криминалната интрига беше предвидима.

Загубено време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като цяло филма не е лош, не те грабва, но и не те отекчава. Говорещия елен и на мен ми дойде в повечко, но ми харесаха цветовете и декорите, ако двореца е декор, а не компютърна анимация. Но се замислих, на кой филм ми напомня стайлинга и прическите на императрицата. И се сетих два дни след, като го изгледах. Императрицата, като цяло имаше прилика със стила на Клеопатра изиграна от Моника Белучи, същите екстравагантни прически, тоалети и пейзажи, когато е на балкона на двореца. Определено доста са си играли с визията и.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента чета "Скелет под камбаната" - една от книгите на Ван Хюлик за съдията Ди. Не че вече си спомням много от филма, но съм почти убеден, че между Хюликовия съдия и Чойхоковия няма нищо общо. В книгата има и негови илюстрации и дори като физически характеристики двамата нямат нищо общо. А книгата (за разлика от филма) е доста увлекателна. Препоръчвам я горещо - няма и 200 страници и се чете за около 2 дни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скелет под камбаната е някъде към 268 стр. ако не ме лъже паметта :) Както и да е - аз прпоръчвам цялата поредица от 17 книги за разследванията на Съдията Ди - всички до една са написани майсторски в традициите на китайската култура (действието се развива през династия Тан) и нямат слабо звено. Заслужават си времето, определено :0 Скоро пак смятам да ги препрочитам :)

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...