Jump to content

Keizoku 2: SPEC (2010)


Recommended Posts

spacer.png

Keizoku 2: SPEC (2010)
Страна: Япония
Също така известен като: ケイゾク 2: SPEC
Година на излъчване: 2010- Октомври-08 старт
Време на излъчване: Петък 22:00
Формат: Renzoku
Жанр: Мистерия
Канал: TBA
Епизоди:10
Режисьор: Tsutsumi Yukihiko, Imai Natsuki, Kaneko Fuminori
Субтитри: Английски, български.

Участват:
Toda Erika as Toma Saya
Kase Ryo as Sebumi Takeru
Fukuda Saki as Shimura Misuzu
Shirota Yu as Chii Satoshi
• Tanaka Tetsushi as Reizei Toshiaki
Kamiki Ryunosuke as Ninomae Juichi
Shiina Kippei as Tsuda Sukehiro
• Ryu Raita as Nonomura Kotaro
• Ito Takeshi as Shimura Yusaku
• Tokui Yuu as Kondo Akio
• Yasuda Ken as Unno Ryota
• Okada Kohki as Baba Kaoru
• Matsuzawa Kazuyuki as Shikaima Ayumu
• Sainei Ryuji as Inomada Souji
• Arimura Kasumi as Masaki Miyabi

Kamikawa Takaya (епизод 1)

Takumi Saito (епизод 2)

Okada Yoshinori (епизод 2)

Резюме: Подобно на оригиналната поредица, "SPEC" се върти около двама детективи, които са част от специален участък за решаване на трудни случаи. Touma Saya е жена с с коефициент на интелигентност 201 и неспособна да "прочете атмосфера" в социални ситуации. Нейният партньор Sebumi Takeru е работил в полицията в Лондон, но след няколко инцидента бива прехвърлен в Mishou. Така тези двама детективи със специални способности (SPEC), успяват да разрешат тежки престъпления.
:essub: 


Епизоди 1-10: ТУК


Сваляне с :subs: :click: BoxSet :click:

Новото сериалче с Toda Erika, харесвам тази актриса дано е добро... biggrin.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвсем спокойно си изчаках цялостния превод. Нищо, че след това луднах за отрицателно време.

"Съмнявай се във всяка истина!"

Това беше една от най-фантастичните поредици, криеща в себе си не само криминални елементи, а всичко, каквото не сте си помислили. Тази драма преобърна представите ми за телевизионно кино.

По време на действието открих някои допирни точки с идеи, които се прокрадваха във филми като Матрицата и X-man, само че тук беше включен един много важен фактор - реализмът.

Първо да разтълкуваме заглавието.

f7d37c12ac0e85cf.jpgbb8799b148c0abb4.jpg

* Кейзоку обозначава щампа, сложена от полицията на файлове, които са разследвани, но не са закрити, т. нар. неразрешени случаи.

* СПЕК е спецификация, потенциалът на всеки човек, който го отличава и понякога му дава неограничени възможности. Това могат да бъдат свръхестествени способности, физическа сила и др.

Как бихте се почувствали, ако научите, че някой управлява живота ви? Краде спомените ви и ги заменя с нови.

Хората са странни същества. Крият неподозирани сили в себе си. И все пак притежават слаби страни, които ги правят уязвими.

Само 10% от човешкият мозък се използва рационално. За какво са ни останалите 90%?

 

Еволюцията

Човешката еволюция е достигнала фаза, в която е възможно определени хора да развиват специфични умения, за да променят хода на историята. В резултат на това, на Земята се появяват гении, които се отличават от обикновените същества: хора, владеещи телекинеза, ясновидци, лечители... Но кое е най-важното за един човек, за да стане бог и да контролира останлите? Той трябва да владее паметта или да умее да спира времето.

Участниците в сценария

* Тома - Ерика Тода е дала най-доброто от себе си на тази драма. Това е героинята, която й пасва най-точно от всички образи, изиграни до момента. Вярно, че тя изгради подобен странен характер в Бос, но тук главната роля показва възможностите й в най-чиста светлина.

Тома е уникално непонятен образ в началните епизоди. Тя ряботи в полицейски отдел за разрешаване на криминални случаи, но прекарва повечето време в малко ресторантче за гьоза. Освен странните й хранителни навици, нищо в нейната външност не впечатлява зрителя. Ръката на Тома винаги е бинтована, но реакциите й са достатъчно бързи и адекватни. Това създава впечатление, че превръзката й е фалшива. Друга незначителна на пръв поглед, но много важна подробност, е куфарът, който тя нон стоп кара след себе си. В него се намират доказателствата, важни за всеки случай.

Мозъкът й винаги спи, но ако от него има останали 90%, те се събуждат в най-важния момент.

Itadakimasu!

* Себуми - Рьо Казе

Себуми губи усмивката си в деня на инцинета с неговия коухай. Необяснимо стечение на обстоятелствата, което го кара да търси истината, за да докаже невинността си. Идвайки в нов отдел, той показва, че е стриктен, точен и непоколебим. Но с всеки нов изникнал случай, Себуми вижда, как светът се променя пред очите му и това преобръща мирогледа му. Двамата с Тома са пълни противоположнисти, но постепенно се превръщат в страхотен екип.

* Ниномае Джуичи (името е игра на цифри: Ni-no-mae означава "преди 2", а Джуичи е 11; написани една под друга, цифрите образуват канджито "крал" - 王)- Камики Рюноске

Гениално хлапе, неуловим фантом, който може да контролира времето. Неговият СПЕК му позволява да се движи хиляди пъти по-бързо от хората в този свят. Самият той казва, че реално не може да спира времето. Просто реакциите на останалите са по-бавни спрямо неговите, понеже времето тече различно в неговия свят и в този на другите хора. Тук възниква въпросът. В какъв свят се намира той?

Отговор на него получаваме, когато разгледаме известния мисловен експеримент, наречен "Парадокс на близнаците", който е следствие от теорията за относителността. "Времето тече различно в неирационални системи, при скоростти, близки до тази на светлината."

Ролята на Камики тук наистина показа едно от най-силните му представяния до момента. Въпреки лекото ми разочарование, че за втори път той не остана истинският владетел на положението. Радостта ми дойде от факта, че се оказа свързан с Тома.

* Полетът на космическия апарат Хаябуса ("сокол скитник") - той е създаден от JAXA за изследване на астероида Итокава и за 7 годишната си мисия (2003-2010г.) доставя успешно на Земята материал от астрероида. Това отново показва връзката с Парадокса на близнаците.

* Шоги

Японският шах шоги е намесен в целия замисъл на драмата. Как? В оригиналната игра на шах всички фигура изчезват една по една, но в шоги, когато вземеш фигура, тя става твоя и ти си свободен да я използваш отново. Тсуда обаче играеше шоги в реалния живот.

В този смисъл, Широта изцяло ме заблуди. От първоначалните трейлъри мислех, че той е главният злодей в драмата, но след като я преполових, си създадох впечатлението, че оставят неговия герой в периферията на историята и по този начин зрителят отхвърля действията му като потенциална опасност. И точно когато го квалифицирах като невинен, всичко се подреди по най-невероятния сценарий. Гениално!

* Истината

Тя се променя с течение на времето. Може да бъде подправена и манипулирана в момента, в който се превърне в спомен. С годините паметта вехне, а с физическия край на човека - изчезва. Именно този метод използваше Тсуда, за да контролира свръхестествените способности на толкова много гении. Но човекът е същество, от което винаги може да очакваме промяна и изненада. Спомените не съществуват само в ума. Миризма, болка, радост - всичко това се помни с тялото и интуицията, за да направи хората в различни от останалите живи същества.

 

Ако някой се престраши да гледа тази дорама, се надявам обясненията в спойелра да му бъдат полезни. Не мога да твърдя, че разбрах абсолютно всичко. След първите две серии, случващото се на екрана беше абсолютна мистерия. За капак към края се появи Камики и ме обърка още повече. Наложи се да започна отначало и под лупа да изследвам всеки кадър. Става страшно, когато физика и психика се съберат на едно място.

 

Пъддържащият екип беше превъзходен. Саки Фукуда, Киппей Шиина, Сайто Такуми, Такая Камикава, Мано Ерина, Сайней Рюджи, всички се включиха по най-добрия начин в сценария. А Наото от EXILE действително се появи на екрана.

Музиката, както се очаква, е безупречна.

NAMIno YUKUSAKI - THE RICECOOKERS mp3

Няма такива звуци, които да предават моментът, в който времето спира, но тук те са изтръгнати от какви ли не интрументи.

След като изгледах това заглавие, вече съм сигурна, че някой идва нощем и трие част от спомените ни, когато заспим. Затова понякога имаме усещането, че не знаем, дали сме будни, или сънуваме в даден момент.

Оставиха малка вратичка за продължение.

Интервюто на Камики по повод драмата:

Линк

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм. От къде да започна. Не знам защо до сега не съм я гледал тази драма. <_< Комедия и криминална драма. Това са двата жанра, които си отиват най - много. Заедно в една драма, я правят интересна и забавана. Не липсваха странни хора, но по - странна от Тома нямаше. Според мен на Тода Ерика и отиват такива роли повече, от колкото роли като в "Taisetsu na koto wa subete kimi ga oshiete kureta". Ролята и наистина не беше лесна, но се справи чудесно. Очаквам с нетърпение продължението, дано да има такова. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз си мисля, че ще има продължение. В официалния сайт на драмата се виждат подобни индикации.

Напълно съгласна. Тук можем да открием истанският талант на Ерика.

Изчетох тонове информация и какви ли не догадки за развитието на действието и героите. Всякакви теории могат да бъдат разгледани в движение.

Все още не мога да си обясня всички загадки от тази продукция, но какво е мнението ти по следните въпроси:

 

Ниномае мъртъв ли е? Той ли помогна на сестра си, или у нея се пробудиха неговите способности?

Тсуда изглежда безсмъртен, благодарие на това, че всяко следващо негово копие, което е премахнато, се заменя от нов човек, продължаващ делото на Агресора.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм. Не съм сигурен, че Ниномае е мъртъв, но не съм сигурен и че е жив. Когато шефа беше при него стана нещо, но по реакцията му мисля, че Ниномае се е събудил. Колкото до способността му няма да се учудя ако и Тома я има. Все пак са кръвно свързани. Не мисля, че Цуда е безсмъртен, мисля че може да го убиеш ако намериш истинското му тяло. Ще бъде доста интересно ако и Себуми има някаква способност и тя се е пробудила, когато отровата е влязла в очите му. Тогава ще стане доста по - интересно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Но дали Тсуда е един или много хора поемат неговата роля? Когато той среща Себуми в еп. 9, му казва: "Throw away their faces! Throw away their names!" Когато системата е била измислена, е имало 1 Тсуда, който след смъртта си е бил заместен от друг и т. н. Това са хора, които захвърлят имената и лицата си (чрез операция например - това обяснява 3те различни прически на 3-та Тсуда). Така се създава илюзията, че той е безсмъртен.

Има и друго обяснение - СПЕК-ът на Тсуда му позволява да краде СПЕК-овете на останалите и така да оцелява.

Дали Ниномае е жив?

В края на еп. 10 Тома държи хартиени листове с имена, изписани в черно (живи) и червено (мъртви). Когато името на Ниномае се появява, цветът му е между червено и черно, т. е., името на Рьота е в червено, но когато Тома пуска листа, това на Ниномае е оцветено в черно.

Нищо чудно и у Себуми да се зародят някакви способности. След всичко, което преживя. Наистина очите му изглеждаха странни, след като пое отровата. Приличаше на ослепял, а много често у слепите се проявяват необикновени дарби.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е тоз сериал тотално ме довърши... нямам думи просто :) Определено криминална комедия жанра най ми допада. Тук спокойно може да се каже всеки луд с номера си, някой с програма. Много ми хареса, Просто ме разбиха още от първа серия като почнаха с познатите физиономии. Тома .... какво да кажа ... голяма шматка, къде я побираше таз всичката храна, ама то верно силички трябват да се мъкне тоз куфар. Голяма двойка бяха с колегата, как се биеха само. Той пък и той какво носеше в тва хартиено пликче така и не разбрах. Определено сериала си заслужава, благодаря ukio. а за финала

 

мисля че Тома имаше същите способности като брат си. Нали като заваля снега примигна. И мен не ми се вярва Ниномае да е мъртав, ще изскочи от някой храст, ако има продължение.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напоследък ми попаднаха книги, в които утвърдени физици изказват мнения, че в близко бъдеще хората ще могат да правят невъзможни неща. Показаните тук свръхспособности имат капка истинска основа и в много отношения предават мита за свръхчовека в малко по-реална светлина.

Жанрът криминална комедия наистина беше развит до неподозирани нива от японците в последните няколко години. Въпреки това, тези истории печелят интелигентни зрители поради факта, че не се ограничават само в тези две направления. Тук имаше голяма доза мистерия и още куп други елементи.

Благодаря, че си оценила тази различна драма! Не всеки би се наел да я гледа.

Кажи, какво смяташ за Тсуда? Неговата същност каква е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо не можах точно да го разгадая но се двоумя между :

Clone baby и шотладнски боец :)

но са надявам при повторното гледане да разбера, че нещо ми се губи. А наистина е леко нестандартна драмата но пък аман от романтика :)

Много ми харесаха сцените в които Тома хвърля лисчетата във въздуха. А между другото май мярнах някъде нещо за 2012 че ще има продължение или филм или бъркам сериала :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като нищо може да си има клонинги.

Доколкото разбрах, тази есен ще правят Спешъл и филм - догодина. От една страна, не ми се иска да го продължават излишно. В повечето случаи допълненията не са толкова качествени, колкото сериите. Понякога е по-добре някои неща да си останат загадка. Но от друга гледна точка, нетърпелива съм да видя физиономиите им отново.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-сетне успях да го изгледам. Останах много доволна от този сериал.

Хареса ми това, че има доста различни елементи, които се преплитат в сюжета.

Както и ukio спомена, не се ограничават само с жанра криминална комедия, което си е един плюс за продукцията.

За актьорския състав ще кажа само, че се справиха много добре. Образите не бяха лесни, но те ги представиха повече от чудесно.

Аз също останах с някои въпроси след края, но може би така е по-добре. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпреки, че още не съм го догледала, искам да изразя искреното си възхищение от това, което видях до момента в сериала. Невероятнен, от много време не съм попадала на толкова добра продукция, чудесен каст (признавам, започнах да го гледам заради Камики), музика, за ефекти да не споменавам. Чудесна реализация на целия проект. Ерика Тода е открила героинята, създадена за излъчването и таланта й. Страхотно й подхожда ролята на разсеяната гениална следователка (въпреки, че за мен винаги ще си остане Нао-чан) :) Страшно съм впечатлена от цялата продукция, видно е, че са вложени много средства. Ще се обоснова по-обстойно като изгледам целия сериал, но не се сдържах да изразя емоцията :) Учудвам се, че сериала не е преведен. Супер стойностна продукция, срамота да остане без превод. Определено заслужава по-широка аудитория.

 

P.S. Камики, това дете не спира да ме учудва и радва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом още не си го догледала и коментираш толкова разпалено, представям си, каква ще е реакцията ти за финала. Очаквай най-интересното в последните серии.

Излезе филмовият трейлър

Трейлър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уааа, не мога да повярвам, че изгледах сериала, без да погледна някой от спойлерите! А повярвайте ми, изкушението беше голямо. Гледах много много внимателно, попивах всяка сцена, осмислях всеки диалог. Тотално се вкарах във филма. Постоянно изникваха въпроси в главата ми, едва дочаквах да се развие действието, че да намеря отговорите. Не си спомням от колко време не съм влизала в такъв филм, вълнувах се почти през цялото време :rolleyes: Евала на сценаристи, режиьори и изобщо всички които стоят зад този проект. Японците за пореден път ми доказаха колко странно-красиво-интригуващо-интелигентни и креативни създания са. Каста беше безупречен, като започен от Ерика и Рьо Казе. Страхотен тандем бяха, началника Нономура беше страшен симпатяга, безобразно сладък и в същото време респективен. Ниномае бе героя фантом, който направи сериала така интересен, поне за мен. Много загадъчно хлапе, чиито мотиви така и не можах да разбера докрай. Другото, което малко ме обърка беше

 

защо Тсуда спаси гадателя. Може би за да използва способностите му, за да открие останалите СПЕК и да ги елиминират... така и много не ми стана ясно. Не разбрах много и това с възрастта на малкия, когато Тома попита. По- малък ли трябваше да е, по-голям ли...

Мноого готин финал, страшно ме зарадва. Знаех си, че Ниномае е жив! Знаех си! Колкото до това, дали сестра му (между другото, незнам защо, ама още от началото си ги гласях двамцата за братче и сестриче) има способностите на брат си, не мисля. Може би нещо подобно, но едвали ще е същото, даже подозирам, че е ударила едно рамо на братчето там в църквата. Може би той само "спря времето" а тя свърши останалото, Ниномае не беше в най-добрата си форма все пак :). Пък и като се замисля, тия нейните фокуси с хартията и гениалността й, ми то това си е СПЕК :) И като стана дума за събитията в църквата, сещам се, че в мерника на Широта Ю проблесна фигура. Бяло петно? Някой със светли дрехи? Някой без дрехи? Например някой, чието голо тяло изчезва от моргата? ;) Само догатки си правя, но въпроси изникват много. Има много неща, които ми минават през главата, хипотетично, но ще чакам да се подредят и осмисля нещата :)

 

Забавни моменти имаше много, но направо ме учуди нрава на Себуми, който така жестоко налагаше Тома :huh: А гадателя с неговото заклинание дълго ще отеква в ушите ми: "La mi pasu, tu-du-ru-du-du". Сцената пък със зъба накрая беше едновременно толкова смешна и абсурдна, че още дълго ще си я припомням :28558: Радвам се, че имах възможността да се насладя на този сериал, истинско удоволствие беше.

 

P.S. А, сетих се за Тсуда,

 

защо да не е Shape-Shifter, примерно... Има доза логика. В един от спизодите, лекаря питаше Тсуда, защо не смени тялото и лицето... B) Може да има възможността да се прехвърля в друго тяло, като след това променя формата...Интересно, нали? :)

 

 

P.S.2 Вече съм абсолютно сигурна, даже и доказателство имам :D

 

Ninomae.gifNinomae2.gif

Никакво съмнение вече не остана в мен, Ниномае е бил в църквата.

 

Редактирано от Stelita
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Великолепни кадри от църквата!

Да, вярно.

 

Наистина премина сянка пред очите им. Тове е бил Ниномае.

По отношение на възрастта му - Чии е сменил спомените му преди 7 години. Тома не вярваше, че е Йота, понеже той би трябвало сега да е на 13г., а Ниномае очевидно не е толкова малък. Чии казва, че ако за нормалните хора е минала 1 сек, за Ниномае са си отишли няколко дни. Затова изглежда по-голям в момента.

Аз не се досетих до последно, че са брат и сестра. Мислех, че Ниномае ще се окаже големият мозък, замислил всичко на този свят. Много наивно от моя страна, но пък когато Тома видя петното на врата му, веднага свързах нещата и си казах - е, това е още по-гениално!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О,да. Аз също

 

подозирах Ниномае във великата световна конспирация. Даже да си призная, малко ме беше яд, че не се оказа той. Но пък с Чии успяха да ме изненадат, стори ми се малко подозрителен, ама с тоя образ на смоаняк, бързо излезе от подозрения. А иначе се досетих, че той им обработва спомените. Още в началото на сериала, когато сестрата на Шимура беше наригувала момче, което храни улично коте. Тогава Широта взе картината, и много необичайно я докосна по косата. Стори ми се странно, не си бяха толкова близки, за такъв жест. После като го показаха пак, ръцете му и шлифера го издадоха. ;) Но до там, не ми хрумна, че човекът, който влздее спомените на хората, ще се окажа в дъното на нещата. Въпреки, че има логика.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз именно тук признах Широта.

 

Преди това го бях гледала в мюзикъла Принцът на тениса. Той има много добър глас, може да пее, но бледнееше в сравнение с Дайске Уатанабе, например. Тук също щеше да стои като невзрачна сянка, ако не бяха променили нещата на финала. Оказва се, че противоречивият антигерой му е в кръвта. Не скрих изумлението си, когато в последната серия Чии излезе от сянката и прояви истинската си същност.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Меги, радвам се, че си харесала заглавието.

Благодарности на преводачите и редактора, че се съгласиха да подхванат този не лек за асимилиране сериал!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...