Jump to content

Camouflage: Aoi Yu x 4 Lies (2008)


Recommended Posts

spacer.png

 

Camouflage: Aoi Yu x 4 Lies / Камуфлаж: Аои Ю x 4 лъжи / カムフラージュ 蒼井優×4つの嘘

Режисьори: Aoi Yu, Mitsuyoshi Takasu, Takuma Takasaki, Yuki Tanada, Nobuhiro Yamashita, Arai Hirofumi
Телевизионен канал: WOWOW
Епизоди: 12
Период на излъчване: 30.01.-16.04.2008
Език: японски
Държава: Япония
 

 

Резюме: Сериалът се състои от 4 глави (всеки от по 3 епизода), поети от различен режисьор, с Аои Ю в четирите главни роли. На режисьорите е дадена пълна творческа свобода, но всички глави са с една обща тема: лъжи.


Личен коментар (съдържа глупости): Освен Аои Ю много ми хареса форматът. Камуфлаж е нещо като вариететно шоу, което омесва вечерна програма, документални кадри, фотография, музика, философски цитати и филм. Всяка от тези части е създадена със собствена стилистика, но събрани в един 20-минутен епизод, изграждат особена, но стабилна и интересна цялост.

Първото, което ми направи силно впечатление, бяха включените в самите епизоди множество сцени от мейкинга: интервюта с режисьорите и Аои Ю, отпаднали сцени, кадри зад камерата. По този начин ми се създаде, натрапи направо, пълно съзнание за медиума, чрез който се предават историите. Това доста се връзва с тематиката на сериала - тоест не само историите са за лъжи, а самите истории явно също са поредната лъжа. Не случайно в началото на всеки епизод разказвачът съобщава, че ето така се роди поредната лъжа.

Стори ми се много приятно, че "външната информация" за сериала е включена в самите епизоди. Странични клипчета, за които се ровя почти всеки път след като изгледам нещо интересно, тук са директно предоставени на публиката в завършено произведение. Някак си е легитимиран интересът на зрителя към създателите и самото създаване като процес и идея.

Имаше една теория за някои модернистки пиеси, че показват как нещата биха могли да се случат по съвсем различен начин или да не се случат въобще, като така разклащат възприемането на реалността като стабилно и неизменно цяло.

Чрез натрапеното съзнание за продукция (интервютата с режисьорите, показването на камерите и актьорите преди и след снимки), чрез изобличаването на собствения си медиум постмодерни произведения като Камуфлаж пък показват как нещата изобщо не се случват. Такива произведения извършват един вид бягство от претенцията за реалност (типична за почти всеки филм), бягство от самата реалност и доброволно затваряне във фикция. Така се раждат истории/лъжи/реалности. Всяка реалност е субективна фикция. Всичко артикулирано е лъжа. Това е откритото признание на създателите на Камуфлаж.

Разбира се, извън всичко, което измърморих по-горе, самите истории, заснети от режисьорите, ми бяха забавни, свежи, увлекателни и разнообразни. Всяка глава, всеки епизод дори, е с различен стил, което допълнително допринася за симпатичната каша на Камуфлаж.

 

Свали с английски субтитри :click:

 

Свали с руски субтитри :click:

 

Онлайн с английски субтитри :click:

 

Онлайн с руски субтитри :click:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...