Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

Проклятието на Златното Цвете

IMDB


СВАЛИ ФИЛМА

СВАЛИ СУБТИТРИ



Държава:Китай
Година: 2006
Жанр: Исторически / Драма
Времетраене: 1 ч. 14 минути.
Режисьор:Джан Имоу


В ролите:Чоу Юн Фат
, Гун Ли, Йе Лю, Джай Чоу, Цин Юнйе, Ман Ли

Бюджет: $ 45,000,000

Официални сайтове: на китайски и на английски
 



Резюме:

3299817394_101ec1342b.jpg


Проклятието на златното цвете или - за по- кратко - Ман ченг жин даи хуанг жин ийа - е поредният филм на китайското чудо Джан Имоу. Който след земетръсния успех на "Герой", вече смело развърта бюджети горе-долу с размера на брутния вътрешен продукт на родината си. Добрата новина е, че ги използва повече от добре. Лошата, че вече окончателно се е загнездил в рамките на специфичния жанр "мащабна и красива източна историческа драма с фентъзи привкус, в която брилянтно хореографираните бойни сцени нагнетяват метафорични послания, а западната публика , която не прави разлика между Сун Дзъ и Мао Дзе Дун, се чуства някак по възвишена и интелигентна."

От което някои изпаднали киномани като моя милост, твърдящи, че "Пътят към дома" всъщност е най-добрия филм на Имоу, страдат лекинко. Да не говорим, че цялата идея вече е започнала да се изчерпва леко и там където "Герой" беше "Уау!", а "Летящите кинжали" - "ебахти якото", "Златното цвете" е просто "доста добър". Което всъщност не пречи на филма наистина да е доста добър. Много повече историческа драма, отколкото екшън; задвижен от ярък и логично развиващ се сюжет, а не от визуални метафори; бавен, лиричен, разпиляващ пред очите ти почти болезнено съчетание от цветове, костюми и толкова нечовешки декори, че човек си задава резонния въпрос дали пък все пак не са пуснали снимачния екип в Забранения град.

Чоу Юн Фат е непоклатим в ролята на владетеля, а Гон Ли и компания, при все леко колебливите си изпълнения, потвърждават достатъчно добре достоверността на образите си.
Възстановяването на злочестия фестивал, изобщо цялата финална развръзка е размазваща, като с всеки изминал кадър осъзнаваш какви измерения всъщност е имала думата "власт", когато в краката ти се намира многомилионна империя, в която подчинението е било безусловно, а хиляда живота струват по-малко от едно твое помахване с ръка. Реално единствената ни по-сериозна критика е, че Имоу е в пъти по-добър в пресъздаването на уан-он-уан схватки, отколкото при масовките, където просто се е изгубил в хаотичния и скъп CGI. В резултат - дуелът между баща и син в началото е в пъти по-добър от мащабните сражения в края. Но това е просто бледа драскотина върху изящната гравюра на едно незабравимо златно цвете.

Александър Бакалов. Оценка: 7,5 / 10


Феникс разпери неговите крила.
Слънчева и лунна светлина се сливат.
Моретата преливат.
Границите се разпадат.
Хуманност, мъдрост, доверие.
Благоденствие, справедливост, вярност.
Дълбоко проникват добродетелите.
Бащи и синове. Мъдри крале.
Следвайте небесния път.
Мир и слава наоколо.
Мир и слава на всички народи.

Из Проклятието на златното цвете (Curse of the golden flower).
Песен за празника на хризантемата.

 


 

 


 

Допълнително:

Режисьорът на „Герой” и „Домът на Летящите кинжали” представя епичния шедьовър на бойните изкуства, чиято жестока красота и изтънчена елегантност е пленила зрителите по цял свят. Действието се развива в пищен свят със спираща дъха колоритност, който е скрит от погледите на простосмъртните зад стените на Забранения град.
 


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът е просто различен. Единствения недостатък е, че Джан Имоу накрая се е оплел с тези CGI битки. Предупреждавам, че е доста тежък и кървав. Обаче като пищност и визия надминава всичките му предишни творения. Да не говорим за маниакалното пресъздаване на Забранения град. Между другото ви съветвам да обърнете внимание на двата официални сайта- този на разпространителите от Sony и китайския- има какво да се види в тях. Особено интересни са видео материалите за мейкинга на филма, както и китайския флаш сайт- там има невероятна интерактивност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невероятен филм!! Изключително пъстър, на моменти дори и кичозен, но в същото време и много красив. Историята е малко заплетена, но ако филма ви грабне още от самото начало, то няма начин да не разплетете сложните взаимоотношения случващи се в кралският дворец.

Не ми хареса единствено, това че при бойните сцени бе заложено повече на летежа, от колкото на самите бойни сражения.

 

Така като гледам бюджета ($ 45,000,000), предполагам че поне 40 млн. от тази сума е заминала за цветя. :lol: Направо ми се късаше сърцето като ги гледах как потъпкваха цветята ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей това го дърпам само заради резюмето, после ще си допълня и впечатленията за филма :D

Всъщност до сега бях гледала само Under the Hawthorn Tree на Имао , което се оказва в полза на този филм

 

1. Какви бяха тези ренесансови рокли ? Обаче много пищен и цветен филм. Декорите са меко казано впечатляващи
2. Ама че извратена семейна история - преди всичко така я възприех
3.Как така успях да стана фен на жестокия император - самата аз не разбрах!
4. Баталните сцени си бяха глътка свеж въздух и много красиви . Звучи извратено, обаче си бяха красиви
5. С това подреждане на цветята на ново ме довършиха. Живота продължава, празник е - направо ме втрещи
6 Е горкия човечец, че от време на време постъпва като извратен садист.......но в един ден и трите му деца , множко е някак. Императора може да е всичко, но си личеше колко обича децата си.

 

 Хареса ми, но само толкова. Резюмето ме впечатли повече :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Епичен! Страшно много цветове, страхотни костюми и явно доста хора са участвали във филма, за да се заснемат някои от сцените. Двореца беше просто като от приказка, а и онази прекрасна природа в планината направо ме шокира. Заслужава си да се гледа този филм, дори само заради мащаба му.

 

А аз страшно много си харесах актрисата Ман Ли. Като ангел, приличащ на човек е това момиче!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...