Jump to content

Feel the Wind (2009)


ukio

Recommended Posts

spacer.png

Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru
Жанр: спортна драма
Режисьор: Сумио Омори
Новела: Шион Миура
Актьорски състав: Кейске Коиде, Кенто Хаяши, Юичи Накамура, Йоске Кавамура, Шунджи Игараши, Дай Уатанабе, Джун Хашимото, Рен Мори, Кента и Шота Сайто, Хашимото Атсуши
Награди: 19th Japan Movie Critics Awards - Best Picture, Best New Director

IMDB

Резюме
"I`d like to know, Kakeru, what is running?"
Двама талантливи състезатели, които са пропуснали да реализират своя потенциал в миналото, се връщат към бягането, за да догонят вятъра.
Хайджи (Кеске Коиде) е елитен бегач, който не се е състезавал от известно време, поради стара травма в коляното. Срещата му с гениалния Какеру (Кенто Хаяши) връща неговата вяра в победата. Надеждите му изригват с пълна сила и той решава да събере екип от 10 души, с който да се състезава на "Hakone Ekiden" (щафетен маратон на дълга дистанция). Сред тази нетипична група спортисти (някои от тях пълни аматьори) се формира необикновена връзка, която ги кара да повярват, че заедно могат да постигнат невъзможното.

За мен това е перфектният спортен сценарий. Точно такъв, какъвто японците умеят да пресъздават най-добре. Видях каста миналата година на Токийския кинофестивал и тайно се надявах един ден този филм да се появи извън Страната на изгряващото слънце.
Базирана върху новелата на Шион Миура, лентата акцентира върху приятелството и отборния дух, които насочват силите на новосформирания екип към главната цел: победата. Вътрешната борба на всеки един от участниците, която понякога се оказва по-силна от физическата болка, също не е оставена на заден план.

* След това интересно сътрудничество между Кейске и Кенто Хаяши, с още по-голямо нетърпение очаквам да разбера, как са се сработили в новата си съвместна продукция Parade. Всъщност, и двата филма вече се сдобиха с почетни отличия в родината си и извън нея. Факт е, че докато ги гледах тук, актьорите бяха изцяло съсредоточени върху образите си.
* Още една комбинация е направена чрез използваено на две известни лица от Д-бойс. Няма да сгрешим, ако кажем, че Шунджи и Юичи ще бъдат основни представители на формацията в японското кино занапред. Видях Юичи в нова светлина, което е положителен знак за бъдещото му развитие като актьор.

Линк
Субтитрите са английски, вградени. Сайтът изисква регистрация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хммм току- що изгледах филма. Невероятен е. Вече официалмо японците са моя номер едно в правенето на спортни филми (особено на тези за тичане), режисьора определено си заслужава наградите, очаквам с нетърпение да направи още филми. Актьорите се справиха наистина перфектно и изобщо се е получило нещо изключително.

ukio, мерси мн за темата, надали бих попаднала на филмчето, ако не беше я постнала :thanks:

П.С. Най -любим ми остана въпросът :

"I`d like to know, Kakeru, what is running?"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е въпросът, който движеше героите през цялото време. Дори и без отговор, важното е, че всички продължиха напред.

Малко се забавих с направата на темата, но трябваше преди това да изгледам филма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че не остан точно без отговор, просто за всеки е индивидуално. Тичането е нещо, което всеки интерпретира по свой си начин, за всеки е различно, това е и причината да не се даде директен отговор във филма, защото всеки един от героите даде отговора чрез действията, мислите и решенията си.

А иначе тайминга на постването си беше перфектно - след един загубен (заради несъстояли се лекции и чакане по километрични опашки) ден, имах нужда от точно това филмче. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така. Правилно предполагаш. Героят на Кенто Хаяши мислеше, че не е открил отговор, но дълбоко в себе си той знаеше, че този е пътят, който трябва да следва.

Е, значи съм улучила момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много положително зареждащ филм, въпреки че е далеч от оригинален. Хареса ми дисциплината и решителността, които героите демонстрираха по време на тренировките. Момчетата "показаха зъби", както казваше един наш футболен коментатор. Такива филми те мотивират да се занимаваш по-активно със спорт - без значение какъв. Просто като видиш всичките пот, сълзи, гаденето, травмите и всекидневните тренировки, ти се иска да бъдеш силен и издържлив като персонажите от екрана. А това си е напълно достатъчна причина да го гледате. 8/10

 

По въпроса "Какво е бягането?"...

 

Бягането е позорен начин да отървеш кожата, но за сметка на това - сигурен. :lol:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ragnos, ако тръгнем по тази логика да търсим отг на въпроса,

задължително трябва да се вземат в предвид олимпийските рекорди, които се поставят в градска среда. Дори и златото не е такъв мотивтор, като единствения автобус, който минава на около 30 мин., задаващ се по улицата за закъсняващите за час или среща хорица. Видиш ли в далечината фигурата на автобуса, бойния дух на прадедите ни се съживява, и започваш да се развиваш скорости и да се надяваш да достигнеш мощносттта от X к.с. на автобуса, като изминаваш разтоянието което попринцип си го ходиш за 2- 3 мин за по малко от 30 сек. :D Няма друго нещо, което за толкова кратко време да вдигне heart rate - a, да загрее различни мускулни групи или при което възможността за травма да е така голяма :lol2:

 

А за мен лично бягането

се превърна по- скоро в необходимост, ако не тичам поне няколко дни започвам да се чуствам скапано и песимизма ме обхваща, а всеки път след едно хубаво (независимо дали е бавно или бързо) тичане от около поне 40 -50 мин. се чуствам като нов човек B). За мен лично мотивацията си идва с тренировките, колкото повече (и редовно) тичаш, толкова повече забелязваш промените в характера и тялото си, откриваш неща за себе си, за които дори не си предполагал, виждаш нещата под нов ъгъл. Лично възпримам тичането по-скоро като начин на живот, отколкото като тренировка (за това си имам Insanity на Shaun T (напълно се вписва в характеристиката 'пот, сълзи, гадене, травми и всекидневни тренировки') :P:D )

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както се казва: "Здрав дух в здраво тяло." Надявам се, че филмът ще бъде интересен не само за спортуващите.

 

Вчера присъствах на конференция, на която американски лектори направих сравнение между учението и тялото, като се опитаха да изтъкнат водещата роля на първото. Централната тема на конференцията беше свързана съхраняването на човешкото знание и един от лекторите гордо заяви, че 40% от американците прекарват времето си в библитеките, докато само 17% отделят врема за спорт. По-горната максима очевидно не е в сила при тях.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една от любимите ми поговорки..:) Според мен филма би се харесал на всеки, който има поставена цел, която следва, и която е наистина важна за него/нея. Защото показаното за спорта във филма е приложимо в почти всяка една сфера на живота.

 

Според мен спорта помага на ученето, защото първо човек си отпочива докато спортува, а всички знаят че най- важна е почивката, за да има добри резултати, второ помага за оросяването на мозъка и трето помага за концентрацията, разбира се всеки си има собствено мнение, но лично смятам че е необходимо здраво тяло, за да може чоевк спокойно да си се посвети на мозъчната дейност. Лично на мен американците не са ми модел за подръжание за начина на живот. Нито се славят като особено интелигнетни (не става дума за учените в САЩ от др страни), нито са сред най- здравите нации (посотянно има данни за големия брой затлъстели или болни от нещо там). Повече ми харесва японският начин на живот - има време и за спорт, и за умствено развитие. Даже смея да кажа че двете вървят почти ръка за ръка, защото бойните изкуства напр. тренират еднакво тялото и ума :):asian:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Исках да гледам нещо с Юичи Накамура и се спрях на това заглавие. Изгуби се това момче, явно контузията в гърба се оказа сериозна и нищо ново не предстои с него, както и няма никакви новини. Спрях се на Feel the Wind, филм на любимата ми спортна тематика, а освен това видях, че в останалите роли са все познати лица Кейске Койде, Кенто Хаяши, братята-близнаци Кейта и Шота Сайто, а допълнителен бонус за мен бе участието на Шунджи Игараши.

Всички тези млади японски актьори са мога да кажа специализирани в спортни роли, повечето от тях в бейзбол. Братята Сайто имат едно много приятно филмче посветено на бейзболната игра - Touch от 2005 г., заедно с Масами Нагасава. Гледала съм ги там и останах с добри впечатления. Шунджи и Кейске все герои познати отлично от любимите ми Rookies. Юичи съм го виждала в роли, в които шофира бързо, кара колело, плува, а тук го видях и като страстен почитател на комикси, който даде всичко от себе си в бягането.

 

Хареса ми историята, допадна ми и изпълнението. Доволна съм от този филм. Не е нещо непознато, но отново дисциплината и силата на духа бяха показани отлично от японците. Доволна съм и от изпълнението на Кейске - много дисциплиниран; Кенто - отиват му всякакви спортни роли; Юичи - много усилия положи това момче, невероятно е, че стаята му не пропадна от книгите; Шунджи - отдаден на бягането и сериозен през цялото време, в което неговия герой се появяваше, а братята Сайто - много забавни.

 

Редица филми на спортна тематика съм изгледала от японците, но категорично фаворити са ми продукциите им посветени на спорт, в който са наистина добри - бейзболът. Гледала съм и филм посветен на хокея на лед - Smile (2007) с Мирай Морияма. Като голям фен на NHL не можех да пропусна да видя и що за чудо е японският хокей. Японски състезатели в лигата няма, имаше преди години един вратар на Los Angelеs Kings, но си спомням, че не записваше кой знае какви участия с "кралете". Определям Smile като японската версия на The Mighty Ducks с Емилио Естевес. Онзи сериал с Кимура Такуя изобщо не мога да го наредя, като заглавие свързано с хокея на лед. Там играта бе заложена само за фон.

Един въпрос обаче ме вълнува... Така и не съм попадала на заглавие посветено само на футбола. Добри са японците в този спорт, играта е много популярна, но филм или дорама посветени само на футболната игра - няма. Ще се поровя тези дни отново, но да видим какво ще открия.

 

Линкът на Feel the Wind не работи от началния пост, за това ето от къде може да го свали този, който прояви интерес към това заглавие - Feel the Wind (2009). Линковете към Fileserve работят, а филмът е с вградени субтитри на английски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много сложен казус ни подхвърли. Не се сещам за филм или дорама на футболна тема, но миналата година имаше една серийна подукция с Юя Мацушита, където той играеше футболист - Ashita no Hikari wo Tsukame 2. Естествено, спортът не беше в основата на историята, но имаше моменти, в които го даваха на преден план. Във всеки случай, много е трудно, почти невъзможно да се открие това заглавие. Гледах го през tudou, но и там в един момент връзката прекъсна.

 

Подсети ме за Юичи - той и като райдър се справя не по-лошо на екрана. Ще го издирвам под дърво и камък! Сигурна съм, че притежава същия борбен дух като Янаги и един ден ще се върне при Д-бойс. Без проблеми биха го приели отново в редиците си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...