Jump to content

Wonderful Days (2003)


mike

Recommended Posts

10332l.jpg

 

Прекрасни дни

6.8/10

=======================================================

Жанр: Аниме/Фентъзи/екшън

Година: 2003

Държава: Южна Корея

Език: Корейски

Времетраене: 1 час 26 минути

Режисьор: Kim Mun-Saeng

Сценарист: Michael Keyes

=======================================================

 

Сюжет:

Далеч в бъдещето... Земята е замърсена непоправимo... Малка част от оцелелите основават колония - Екобан, където успяват да възстановят хармонията, необходима им, за да съжителстват с природата. Основният им източник на енергия е самата причина да са там - замърсяването, един чудесен начин да спрат унищожението, което заплашва и тях, и да изчистят планетата. Но не поучили се от урока, хората в Екобан стават алчни и самодоволни от съществуването си. Те вече не искат всичко да бъде по старому, унижавайки и не зачитайки правата на останалите оцелели, нямащи шанса да са в Екобан. На фона на тази война, напомняща конфликта между класите в наши дни, се развива и още една сюжетна нишка - любовната история между главните герои, които, естествено, са от противоположните враждуващи страни. Историята е подплатена и с няколко весели характери на неумели и безскрупулни главорези, които все пак имат малко добро в сърцата си, достатъчно, за да се жертват за приятелите (това, май, е често срещано допълнение в анимационните филми напоследък). Заинтригували те? Мен не би. За мен интерес представлява само начина на черпене на енергия от замърсяването, но това, за съжаление, не е обяснено. Многото екшън сцени и преследвания донякъде компенсират липсата на оригиналност в сценария.

 

=======================================================

 

 

=======================================================

 

Лично мнение:

 

Великолепна анимация! Като история вярно, че не е нещо особено, дори бих казал, че края доста са го омазали корейците, но по отношение на визия и арт, филма просто кърти мивки и лепи плочки.

 

Свали с английски субтитри: :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невероятно! По друг начин не мисля, че може да се опише. По-красиво направено аниме не бях виждала.

А сюжета drunken 10/10 . И понеже видях, че сте го сравнили с Вексил (него го бях гледала преди това и точно то беше повод Рагнос да ми препоръча Wonderful Days) да си кажа и аз мнението ... японците изостават яко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

з го гледах още като излезе, помня че визията много ме впечатли. Радвам се, че 5 години по-късно, хората пак го намират за красиво. Smile За сюжета и героите обаче нищо не си спомням, но и те не бяха лоши... Тъкмо идеална възможност да го гледам пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хуху, това се каня да го гледам от 2003-та г.

Наясно съм, че е страшно добро и като стил и като история, но просто не ми дава сърце да го изгледам. За мен то е едно от онези неща, които знаеш, че са хубави, но си ги пазиш за някой момент, когато всичко хубаво бъде изгледано и не ти остане нищичко... Rolling Eyes

Сигурно съм чел хиляди похвални коментара и ревюта за "Wonderful Days", но все не мога да се реша..

 

п.п. Чудно, като сравнявате с Vexille защо никой не спомена Appleseed? Така де... като стил на анимацията двете са като роднини едва ли не. Само където историята на Appleseed е далеч по-скучна, но пък OST-а и екшън сцените са далеч по-надъхващи.

 

Ragnos написа:

Сигурно защото Appleseed успя да ме впечатли само с екшън представлението, което беше наистина зрелищно, но пък за сметка на това, не успя да ме докосне като Wonderful Days. Предполагам и с други е така. То не че и Вексил може много-много да е база за сравнение, но пък нали трябва да пълним темата с нещо.

 

endorian, колкото повече отлагаш във времето едно нещо, толкова по-малко ще ти хареса когато се наканиш. Аз например бях доста скептичен като го свалях - в тъпата Замунда го бяха оплюли феновете на японско - слаба била анимацията, какво било това корейско аудио, имало много хляб да ядат корейците, била смотана режисурата и още един куп подобни глупости. А то какво било! Въпрос на нагласа, явно.

 

Ммм стига де, не е "тъпа". Rolling Eyes Много си е добро даже.

Иначе за негативните коментари - неизбежно е. Има прекалено много хора там и като се качи нещо по-... неразбираемо или клонящо към арт, или пък нетипично и ако първите 3 коментара са негативни, пуснати от глупаци, които дори филма не са изгледали - останалите автоматично си изграждат някакво негативно мнение заради тези първи 3 коментара и така се получава само негативни коментари под торента.

Не веднъж съм се нервил на такива глупаци, които буквално съсипват реномето на даден филм в коментарите, а дори не са го гледали.

 

Иначе това за отлагането във времето - при мен няма такъв ефект. Дори ми е много гот, като нямам какво да гледам в даден момент и си пусна някое филмче, което умишлено не съм гледал, а съм си го запазил преди време. Много е яка системата стига да не си нетърпелив де... Rolling Eyes

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Wonderful Days беше малко по различно от японските анимации и за това навремето обра негативите. Smile Най-вече от гледна точка на сюжета и героите. Но всичко си е в реда на нещата. Не знам как, някои могат да очакват, корейци да играят по правилата на японците. Wink За съжаление, не видяхме много други анимации от корея...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...