Jump to content

Searching for the Elephant (2009)


Recommended Posts

fullsizephoto99088.jpg

Заглавие: Searching for the Elephant / 펜트하우스 코끼리
Режисьор: Jeong Seung Ku
Премиера: 5 ноември 2009 година
Език: Корейски
Страна: Южна Корея

Участват:
Jang Hyuk - Hyeon Woo
Jo Dong Hyeok - Min Seok
Lee Sang Woo - Jun Hyeok
Lee Min Jung - Su Yeon
Hwang Woo Seul Hye
Baek Jeong Min - Dong Won
Jang Ja Yeon

Резюме:
Склонен към самоубийство пушещ марихуана фотограф с биполярно разстройство,
пристрастен към секса пластичен хирург с нечиста съвест и потаен финансист с проблеми със закона.
Тези трима приятели от детинство се събират, за да свържат общи спомени, бъдещи амбиции и да споделят
дълбоките си тайни. ”Searching for the elephant” e суров и новаторски филм, който показва упадъчния живот на преуспяващи, 30-годишни мъже в циничния свят на съвременен Сеул. Материалистичните мечти и мъчителните душевни сблъсъци, когато животът на тримата объркани приятели и жените около тях излиза извън контрол. Това е напрегнат и странен филм, един от най-оригиналните азиатски филми, излизал в последните години. Понякога мрачен и философски, но примесен с жесток хумор, който осмива съвременното корейско общество. Блестяща смесица от жанрове, която пренася зрителите в един интересен кинематографичен свят. Впечатляващата операторска работа и креативни образи допълват богатото повествование в упоритото търсене “на слона”. Гледайте го, ако имате възможност – това е преживяване за любителите на киното.

Трейлър:

:essub:

С български субтитри: :click:  :click:

С английски субтитри: :click:

С руски субтитри: :click:

Лично мнение:
Хареса ми много, наистина е интересно преживяване, а актьорите, начинът на снимане и историята
са на супер ниво... Заслужава си гледането, според мен smile.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че този филм трябва да го гледа всеки ценител на корейското кино. Уникален! Отдавна не бях гледал точно такъв. Перфекно знам защо няма нито един коментар, а толкова много хора са го гледали. Той от този тип филми, които човек просто трябва да се опита и да им се наслади. Ако тръгнете да си говорите с някой за този филм (който го е гледал), всичко може да изчерпа с една голяма усмивка и от двете страни. :) Думите са излишни. И ужасно много неща се случват, което е нормално за тези ~150 мин.

 

 

 

 

П.П. Можеше само да няма толкова голи сцени, но това са подробности.

 

 

 

 

Edit: Ааа и забравих да похваля великия Чанг Хьок. Отново роля направена за него. :)

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност много ми допадна. Лудостта приемана като нещо абсолютно нормално така ме забавлява. Главният герой се луташе между реалност и фантазия. И въпреки че съм го гледала сравнително отдавна, си спомням ясно доста части от него, които са ми любими. Като:

В момента, когато героят на Чанг Хьок реши, че намери любимата жена, а тя започна да му обяснява, че е от друга планета. От негова страна не усетих никакво притеснение. Даже обратното. laugh.gif


Продължителността му е завидна, но не съм скучала и за миг. Филмът не е за всеки, но е точно за мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уникален филм. По-точно нестандартен.

Сюжетната линия направи на места такива завои, че се чудих какво става. Но най-интересно ми бе защо заглавието на филма е "Searching for the elephant ", въпреки че слоновете бяха споменати няколко пъти. Е, отговорът бе онагледен в последните минути на филма.

 

 

Mood, и на мен това е любим момент. И то най-вече заради незаменимите физиономии на спасителя на

корейския ген.

:282:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега имам удоволствието да гледам този филм, още съм в първите 30 минути, но с такава динамика и такива актьори, определено ме държи будна в малките часове...отново си припомних защо са ненадминати корейските филми.

 

Искам само да изкажа съболезнованията си за актрисата Jan Ja Yeon, която се самоубива след филма поради сексуален, физически и психологически тормоз от страна на изпълнителния директор. Тя моли своя менаджер да предаде писмата и, в които описва насилието като причина да прекрати живота си, за да не смята семейството и, че е била починала просто от депресия, а нещо много по-лошо.

 

Има много хубост в Корея, но има и страшни страни. Защо ли се сещам за една красива и страшна руска зимна приказка за Касчей безсмъртний?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мого хубав филм, запомнящ се :bow: малко ми беше трудно с английските субтитри, защото и действието на места си беше доста объркано и с много обрати, но определено си заслужаваше :yes: много добра игра на Jang Hyuk, както и на всички останали :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В крайна сметка не издържах и изгледах филма с английски субтитри, което при мен не си е работа, но какво да се прави. Не ми изтрая сърцето вече, изчака ми се чакането за букви на кирилица. :)

Много хубав и нестандартен. Чак като го изгледах, осъзнах колко е дълъг. Изобщо не го усетих, очарована съм. А операторът е за Оскар!

Наистина, както е казал Демона, този филм не може да се опише, трябва да се види.

Чанг Хьок е невероятен! Всъщност всички бяха страхотни.

 

Как си пафкаха мерито, сладури! :P

 

Страхотно съчетание на реално и нереално, на драма и на хумор. Обърквах се кое е същинско и кое - фикция. На моменти второто изглеждаше даже по-реално...

Абе, с две думи - много интересен!

И като се замисля, понякога е много трудно да се открие слонът...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този филм.... ах, този филм... Почнах го и осъзнах и аз, че е моят филм, но колкото и да се опитвам да го усетя, не става с постоянното взиране в субтитрите и бързането да ги прочета. Затова го и спрях, с мъка на сърцето, защото знам, че ще ме отвее, ама ми се иска да изчакам българските субтитри, за да е пълно отвяването smile.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последните 2-3 седмици, започнах да гледам доста филми/сериали с Jang Hyuk и ето че му дойде времето и на този филм!

Излишно е и аз да повтарям горните коментари (за това, колко хубав е филма, страхотната актьорската игра .. и т.н.), само искам да благодаря на bealonenomore и на desjer за превода :kiss2: ! Браво!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уникален, страхотен, смахнат :lol:

Наистина нестандартен, както е казала zlaty_pet. Така те завладяват заплетения сюжет и майсторската актьорска игра, че оставаш в техен плен дълго след края на филма.

След края му и аз се запитах "А моя слон намерих ли си го? И къде да го търся?"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен филмът много ми хареса. На моменти ми се струваше безумно шантав, в следващия момент твърде сериозен и така увличайки се все повече в историята не усетих кога са минали два часа и половина. Актьорската игра е на много високо ниво, сюжета е различен и нестандартен, определено е филм, който ще остане в главата ми доста дълго време. Една наистина много качествена продукция, която си заслужава на 100 % отделеното време. Благодарности на преводачите за прекрасно свършената работа със субтитрите. :thanks: :thanks: :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъвто и коментар да напиша за филма, съм сигурна, че няма да звучи кохерентно. :lol: То просто всичко е толкова дисфункционално в него, че всякакви бази за сравнение губят почва. Тотална деградация, морален и физически упадък. Целият сюжет представлява една спирала на падението, по която героите се спускат стремглаво без грам угризение и задръжки. На нормален човек такова поведение би му се струвало абсурдно, но след като изгледах филма, осъзнах, че там няма нито един човек, който може да се нарече "нормален". Иначе казано - всички до един, без изключение, са абсолютни психопати, въпреки че малко от тях бяха официално освидетелствани. Когато осъзнаеш този факт, случващото се добива някакъв нов, извратен смисъл, започва да следва собствена логика и "нормалното" престава да ти бъде норма, защото просто го няма.

 

Противно на очакванията ми, филмът не беше тягостен и натоварващ. Действието е динамично и съзнанието ти непрестанно играе между реалност и илюзия. Сетивата ти се претоварват до степен, в която размиваш границата между двете и сам започваш да се чудиш кое- какво е. Дали тази "реалност" не е просто поредната фикция? И дали случващото се не е твърде реалистично, за да бъде една измислица? За да не изпляска и зрителя съвсем, сценаристите са се погрижили филмът да е изпъстрен с множеството комични сцени - време, в което да изпуснеш малко пара, докато действието набере инерция. Хуморът в тях е мрачен и леко циничен - в унисон с цялостното излъчване, и ми се понрави нотката сарказъм в него.

Сцената с "извънземната гостенка" е страшно култова. И то само заради физиономията на нашия човек. Гледаше така, че все едно пред очите му разкриват конспирация, за съществуването на която той отдавна е подозирал. :282:

 

 

Хареса ми краят, който аз намирам за доста приповдигнат на фона на цялото мазало преди това. Витаеше едно спокойствие и за пръв път усещах, че героят на Чанг Хьок е постигнал вътрешен мир и хармония. Определено филмът имаше нужда от лъч надежда. (Ще вметна само, че фотографът не е болен от шизофрения, а има биполярно разстройство или т.н. маниакална депресия - редуват се епизоди на еуфория и хиперактивност, с такива на депресия и понижена вяра в собствените способности. Актьорът се справи блестящо с ролята и героят наистина изглеждаше безкрайно изтощен от редуването на двете състояния.)

 

За финал, ако трябва да избера от този пъстър букет психически разстройства най-фрапантното - ще ви изненадам. От целия филм най-много ме шокира поведението на героинята на Мин Джунг - невероятно перде. :blink: Отначало в нея ми бяха надеждите, че и там има един обикновен човек, и я съжалявах. Накрая ми събра очите с непукизъм...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста разврат имаше, като за азиатски филм. Сигурно в Южна Корея филма е забранен за лица под 30 години :)

Вместо да пиша пет реда похвали, ще си позволя да цитирам нещо кратко, което беше едно от многото неща, които ме впечатлиха.

 

 

"Човек може да помни миналото, но не и да го промени. Затова пък може да промени бъдещето, но не и да го помни. Затова хората се чувстват хванати в капана на настоящето. Но спомените са нещо хубаво. Чрез тях можем да се върнем в миналото, да открием даден момент и да го изживеем отново."

 

 

И като за финал: Страхотен филм!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Експресивен, странен, извънземен, човешки!

Официално обявявам оператора на този филм за гений. Такива кадри е заснел, че с право може да съперничи на Кристофър Дойл и неговите творения. Не знам, дали на малък екран щеше да се получи същия ефект, но определено големият дава още по-осезаемо предимство на историята. Радвам се, че току-що имах шанс да я видя на Дома арт фест!

Режисьорът е дебютирал с тази лента, но сега, след като проверих, научих следното: преди това той е бил продуцент на две сериозни продукции и със сигурност е натрупал някакъв опит. Личи си, че е талантлив и се надявам да материализира и други свои интересни идеи в нови филми.

И аз, като много от вас, съм ценител на преплитащите се елементи в подобни истории, размиването на границите между фантазия и реалност, адмирирам изненадите, които сценарият ни подготвя зад всеки кадър (е, някъде попрекаляваха с кървавите и други сцени, но на общия фон това мога да го приема) и с право мога да кажа, че гледането на лентата беше изключително преживяване за мен.

Ето един пример за използването на специални ефекти, които допълват и обогатяват сюжета и визията на заглавието.

Каква игра на Чанг Хьок! Истинският актьор умее така да влезе в образа, че след края на филма да остане в съзнанието на зрителите. Още го виждам пред очите си. Ако се отрежат моментите, в които само той играе на екрана, ще се получи перфектното съчетание от кадри. 

Оказа се, че светът около него е по-откачен от собствената му персона и май той излезе най-здравият, психически устойчив персонаж.

 

П.П. Все пак, слонът изигра своята роля. Обичам филмите със слонове, а корейците за втори път ги внедряват в заглавието и сюжета на своя продукция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Насред цялата манджа, която видях 2 неща ме изкефиха на макс - цялата история на пластичния хирург (сцените с него бяха най -  култовите в целия филм), няма такъв човек, няма такъв характер, няма такъв покъртителен тип - той ми беше "най - епик" от тримата типажи. Брутални постъпки, разсъждения и решения, като последното такова отново ме "изкърти" (разговора със съпругата му - както каза и приятелят му, наистина с жена му са... ''невероятни''  :slap:  :slap:  :slap: )На моменти, така ме изненадваше с реакциите и действията си, че се улавях, че се смея, мислейки си  "ай, стига бе, баси и лудото копеле" :28558:  Един от примерите е

моментът, когато намери секс партньорката си мъртва във ваната и реакцията му беше...да се ИЗПИКАЕ и дим да го няма...

Другото разклонение, е естествено перфектната игра на Чанг Хьок - ясно е, че принципно само заради него пуснах филма. Така...а сега да попитам вас, т.к. очевидно моята лампа няма да светне относно дълбокия замисъл...Та 

и каква по - дяволите е символиката за търсенето на слона? И друго - приятеля - финансист реален ли е бил изобщо, как така го нямаше в полицейския регистър, когато Чанг искаше да съобщи за изчезването му? А да, и още нещо се сетих - гаджето шизофреничка..и тя не е била реална предполагам, след като се появи при Чанг в същите дрехи, сцената в парка преди финала на филма? Предполагам е плод на фантазията му... Сори, но очевидно "не съм вденала конеца"...

 

 

Ако на някой му се занимава, да ми пусне тока... :thanks:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен хирургът не ми беше така магнетичен, много равен ми беше, ударно му бяха направили героя, но всъщност не ме трогна.

Това за детето, което каза накрая също ми беше бездушно, уж нещо положително, но аз не го усетих така. Двама изстинали в чувствата и желанията си хора, стояха един до друг. Така ми изглеждаха на мен.
Повече ми въздейства Чанг Хьок и неговите търсения, беше по-човечен героят му, а и наистина исках да намери слона.
Мен нещо друго ме шокира, защото филма така си беше направен силен, полярен, обаче едно нещо ми беше доста фрапиращо, когато доктор Чанг/ Извънземната реши да прави секс с нашия герой - Няма ли да се изкъпеш?, а той така тръпнеше и не смееше да я докосне и после никакви ласки, само секс, а той копнееше само за малко любов всъщност...
Тази история за слона беше много силна, представих си трите хлапета, които са се изгубили, не знаят какво да правят и обикалят, следват слона и чакат сигурност и закрила от възрастния човек, който трябва да дойде и да се погрижи за тях. Звучи като мит това, а може и да е реалност. Мит за изгубеното детство и приятелство е там някъде далече в миналото и всячески се стремим да го намерим, а всъщност никой не прави нищо, за да го постигне. Само нашият герой се стремеше да си върне загубените отношения, но всичко се беше обърнало безвъзвратно.
Относно липсата на приятеля му в регистъра, поне аз си дадох такова обяснение за себе си , че той през цялото време поддържаше връзки с някакви шефове във връзка с борсови спекулации и идеята беше той да напусне страната и да започне нов живот, така че мисля, че неговото изчезване беше подготвено предварително от тях, за да се заличат следите му.
Краят беше фикция според мен от света на Чанг Хьок, които той искаше да възстанови за себе си.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен си остава "върхът на сладоледа" този брутализъм в действията на хирурга и жена му :up:   Именно тази безчувственост и изхабеност допринесоха да бъдат наречени "невероятни", дори в очите на един луд - а пък за зрители като мен, които си падат по герои с психопатии, е голям кеф да има зрелищни сцени, като онази в бара... Както каза и някой по - горе, явно сетивата ми са стигнали някаква връхна точка, така съм се накефила  и откъм сцени и откъм сюжет, че сега съм в летаргия и всичко гледано след него ми е скучно и предвидимо. Филмът е толкова особен и същевременно динамичен, и то без да има претенции за екшън, или трилър...

За приятеля и аз стигнах до същото убеждение, че е със сменена самоличност, но поне със сигурност е реален. Последните сцени с Чанг и лудетината би трябвало да са плод на въображението му - най - вече заради облеклото й и това, че едновременно докато е с нея, той виджда и мъртвия си приятел ( разминавайки се с колите). С тях двамата се чувства добре...неговите слонове...Може би това да е символиката в търсенето на слона - да намериш сигурността, която ще ти даде спокойствие (в детските им години, слонът в зоопарка беше мястото, където ще се срещнат ако се загубят)

 

 

Пуууу, добре че Ямашита и Демона ми смениха крушката :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, така е, не отричам бруталната реалност, която пресъздадоха хирургът и жена му, напротив перфектни бяха.

Празният поглед и пристрастеността на хирургът бяха уникални, тя и жена му беше в същата категория, колко студено говори с любовницата, беше абсолютен камък, а жеста с гривната сякаш съвсем сломи другата жена. Даже можеха да натиснат ножа на бруталността още по-силно, до дъно както прави Ким Ки Дук , тук героите бяха по-скоро обречени и изгубени.  

Може би аз просто се отъждествих с Чанг Хьок и търсехме слона заедно, затова не ме докосна драмата на хирургът.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Moже би малко наивно, но на мен ми се щеше да вярвам, че тя

Off Topic

пак е избягала от болницата, като е заблудила хората с докторската престилка и е отишла в парка. Цялата тази история с момичето беше прекалено хубаво за да е истина. Типична мъжка фантазия. :) Едно на ръка че преспа с нея, а и накрая си я взе нанякъде и отпрашиха с колата.  Двама луди, радостни и щастливи пътуваха към хоризонта без посока. :) Това създаваше някакво усещане за свят без закони и последствия. Умря човек и никой не го разследва. Отвлича психично болно момиче и никой не го търси. Като напушен беше. А защо пък не, тя наистина да е момиче от бъдещето, да е изпуснала шанса си за връщане и да е провалила мисията? Това също го има като вариант. :D

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...